Sönderjyske, a DAB első ellenfele

   

A dán bajnokkal és jelenleg is tabellaelsővel kezdjük a hétvégi Kontinentális Kupa-feladatok ismertetését.

November 22?24. között két éven belül másodszor vesz részt a Kontinentális Kupa harmadik fordulójában a Dab.Docler ? 2011-ben hihetetlenül közel jutott a csoportelsőséghez. Magyar csapat a selejtezőből még sosem jutott el e nemzetközi kupa négyes döntőjébe. A DAB újra Dániába utazik, ahol a házigazda Sönderjyske, a norvég bajnok Stavanger Oilers és a fehérorosz Nyeman Grodno lesz az ellenfele. Sorra bemutatjuk őket.

Az IIHF világranglistáján Dánia a 12. (Magyarország a 19.), a dán nemzeti válogatottba az országos bajnokság, az Al-Bank Ligaen négy játékost adott a legutóbbi vb-re, érdekes módon egyikük sem a bajnok Sönderjyske (most jelezzük, így fogjuk írni, a magyar helyesírás szabályai szerint a világ egyik legfurcsább nevű csapatát, amely eredetileg így néz ki : S?nderjyskE) csapatából érkezett. A dán bajnokságban kilenc csapat küzd, a színvonalra jellemző, hogy a tavalyi pontlista második helyezettje az a kanadai Alex Nikiforuk volt, aki azóta Hentes Kristóf csapattársa, az első sor centere, egyértelműen húzóember a svájci másodosztályban is, de megjárta a német és a finn első osztályt is.

sonderjyske-logo

A hétszeres bajnok, címvédő Sönderjyske jelenleg is vezeti a bajnokságot, 16 meccs után 39 pontja van, ami 81%-os teljesítmény. Második a DAB két évvel ezelőtti ellenfele, a Blue Fox Herning, mely 14 meccs alatt szerzett 31 pontot, vagyis a megszerezhető pontok 74%-át gyűjtötte be. Még meggyőzőbb a dán címvédő teljesítménye, ha a gólkülönbséget tekintjük. 34 góllal lőttek többet, mint amennyit kaptak, nincs még egy dán csapat, amely a közelükbe érhetne, itt is második a Blue Fox +18-as mutatóval, de a harmadik helyezett Esbjergnek már csak +9-es a gólkülönbsége.

Az eddig elmondottakból sejthetően a fair play-mutatókat leszámítva, minden statisztikában élen járnak. A pontlista első négy helyezettje a vojensi csapat játékosa, sorrendben Cory Quirk (amerikai, 28 pont), Brent Walton (kanadai, 25 pont), valamint a dán Steffen Frank és Thomas Spelling (20-20 pont). A dán bajnokság góllövőlistája nagyon hasonlóan néz ki a pontlistához, azzal a különbséggel, hogy Quirk és Walton áll az első két helyen, Frank a negyedik, Spelling a hatodik.

Spellingre érdemes külön is odafigyelni, hiszen ezt teszi a New York Rangers is, amely tavaly az ötödik körben draftolta a 20 éves fiatalembert. Érdekesség, hogy a herningi születésű csatár a két évvel ezelőtti Kontinentális Kupán majdnem játszott a DAB ellen, akkor már mint a klub legnagyobb tehetségét emlegették, de sérülése miatt nem léphetett pályára. A Sönderjyske legutóbbi mérkőzésén is ott volt a Rangers játékosmegfigyelője, aki elismerően szólt a csatár lényegében minden képességéről, csuklótól a lábmunkáig. A csapat statisztikailag leggyengébb láncszeme a kapus, a 37 éves kanadai Alfie Michaud eddig 11 meccsen védett, kapott gólátlaga 2,28, védési hatékonysága 90,3%. Természetesen itt is csak arról van szó, hogy ez a teljesítmény átlagos, nem kiugróan jó.

SE Arena

Eddig háromszor kapott ki a Sönderjyske, oda-vissza megverte a Herning, egyszer 5-0-ra, Vojensben pedig 5-3-ra és egy alkalommal hazai pályán az Esbjergtől is 4-3-as vereséget szenvedett. Egyébként nem hajtották szét az istrángot, hiszen a Kontinentális Kupát megelőző három hétben mindössze négy meccset játszottak.

Az utolsó mérkőzésen már pályára lépett a kupára igazolt finn játékos, Pauli Levokari. A közel kétméteres és 106 kilós hátvéd 500-nál is több alkalommal lépett jégre a finn első osztályban, de az AHL-ben is jutott neki 109 mérkőzés. Hiányzik viszont a csapatból a már említett, rendkívül ponterős Frank, aki kihagyta csapata legutóbbi mérkőzését és jelenleg is sérültlistán van. Akárcsak az a Kim Lykkeskov, aki tavaly a legjobb dán játékosként harmadik helyen végzett a kanadai táblázaton. Állapotukról egyelőre nincs információ, így elképzelhető, hogy a hétvégéig felépülnek.

Akár velük, akár nélkülük, az biztos, hogy nem lesz könnyű dolguk Galaniszéknak, főként ha kilátogat az a 4100-nál is több szurkoló, aki a csapat legutóbbi derbijén, az ősi ellenfél Frederikshavn ellen tiszteletét tette a mérkőzésen. Legalábbis megnehezíthetik a Dab.Doclert Vojensbe elkísérő mintegy 10-15 magyar szurkoló dolgát a hangulatkeltés tekintetében. A vojensieknek a 2011-ben épült Syd Energi Arena, röviden SE Arena ad otthont, ahová 5000-en férnek be, ebből 3000 hely álló.

SE Arena 2

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum