Bettman világkupázna olimpia helyett

 

Az NHL főkomissszárja erről november elején beszélt egy torontói konferencián.

Az ügynek számos előzményéről írtunk már, például itt és itt. Azt is lehet tudni, hogy az NHL-esek olimpiai részvétele nem zökkenőmentes, a liga és a csapatok vezetése több pénzt és különlegesebb elbírálást akar cserébe azért, hogy legértékesebb vagyontárgyaikat két hétre kölcsönadják a NOB-nak, amely aztán rengeteg pénzt zsebel be utánuk. Egyre nyilvánvalóbb tehát, hogy az olimpia nyűg a ligának, amely nem éri meg sem a fáradtságot, sem az ezzel járó költségeket. Ehelyett egy olyan világeseményt akarnak, amelynek a liga a tulajdonosa, irányítója és a liga profitálhatna belőle. Ez lenne a világkupa.

A kérdés már csak az, hogy valóban ilyen könnyen lemondhat-e az olimpiáról az NHL és hogy vissza lehet-e zárni a 20 évvel ezelőtt kiszabadult szellemet a palackból, meg lehet-e tiltani újra a játékosoknak a részvételt. Márpedig az olimpia sztárjátékosok egy teljes generációjának vált álmai csúcsává, olyan céllá, amely karrierjük beteljesülését jelenti. Mit fognak tudni kezdeni Ovecskinnel, akit jogi eszközökkel aligha lehetne visszatartani az olimpiától, és mit azokkal a kanadai spílerekkel, akik teljes mellszélességgel kiállnak mellette és igénylik az olimpiai részvételt?

A másik korlátozó tényezőt az NHL kanadai és amerikai televíziós partnerei jelentik, különösen az NBC, amely 2020-ig közel 4,5 milliárd dollárt fizetett a NOB-nak a közvetítési jogokért. De a ligának is fontos üzleti partnere, hiszen 2021-ig évi 200 millió dollárt fizet a televíziós jogokért. Hihető-e, hogy az NHL nekimegy annak az eseménynek, amely ennyi pénzébe kerül egyik legfontosabb bevételi forrását jelentő televíziós társaságnak, miközben az NBC nyilvánvalóan azt várja, hogy a liga teljes mellszélességgel vesse bele magát a 2018-as pjongcsangi olimpia promotálásába, az első között beleértve a játékosok részvételét.

Szintén nem elhanyagolható tényező a büszkeség. Nem nehéz belátni, hogy ha az NHL újra visszavonulna az olimpiáról, az talán a KHL-nek hozná a legtöbbet a konyhára, hiszen azok a válogatottak, köztük legelső helyen értelemszerűen Oroszország, esélyei nőnének meg leginkább a győzelemre, amelyek a legtöbb játékost adják a világ második számú ligájának. Vajon hány orosz olimpiai arany után kezdené egész Kanada egy emberként követelni, hogy engedjék indulna legjobb játékosaikat az olimpián?

Összefoglalva, az NHL-nek minden oka megvan nem szeretni az olimpiát: több hétre be kell zárniuk a boltot, el kell engedniük legjobb játékosaikat, akik gyakran megsérülnek a torna alatt, mindezért pedig semmilyen kézzelfogható haszon nem jár nekik, ellenben a NOB dollármilliókat tesz zsebre. Mégis, az olimpia semmivel nem pótolható esemény, a jégkorongban is az olimpia jelenti a sportág csúcsát, az olimpiai arany a legtöbb hokis legnagyobb álma. Egy világkupa ezzel semmilyen értelemben nem veheti fel a versenyt.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum