Dunaújvárosban erősítheti meg vezető helyét a Brassó

   

Vasárnap újabb három mérkőzés vár a szurkolókra a MOL Ligában, a Brassó Dunaújvárosba, az Érsekújvár Ferencvárosba, a HSC pedig Újpestre látogat. Esetleges győzelmével az Érsekújvár és a Brassó elléphet a mezőnytől.

A MOL Liga vasárnapi fordulójának rangadóján az utóbbi időben gyengélkedő Dab.Docler fogadja az éllovas Brassót. Nagy küzdelem várható, hiszen Stephan Lundh tanítványainak mindenképpen szükségük volna a győzelemre, ha nem akarják, hogy végképp veszélybe kerüljön a rájátszást érő helyezésük. A DAB már így is negyedik, vesztett pontok tekintetében pedig harmadik az Érsekújvár és a Brassó mögött. A Brassó idén nem túl acélos idegenben, Csíkszereda és Újpest kivételével még nem tudott mérkőzést nyerni vendégként. Az első öt csapat elleni tíz idegenbeli mérkőzése alkalmával mindössze két pontot szorgoskodtak össze Greg Lindqvist tanítványai, egyszer a Ferencvárost, egyszer pedig a Miskolcot késztették hosszabbításra, de ott is mindkét alkalommal elbuktak. Dunaújvárosban 5-2-re kaptak ki, még a szezon elején. A két csapat legutóbbi mérkőzésén Brassóban jól játszott a DAB, mégis a hazaiak tudtak nyerni, hasonló eredménnyel nyilván most is elégedett lenne mindenki a Cenk alján.

dabbraMLA_13-sml

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Szintén fontos meccset vívnak Pesterzsébeten, ahol az Érsekújvár vendégszerepel. Ha az egyre jobb formát mutató Ferencváros komolyan gondolja a playoff-ért folytatott küzdelmet, akkor fontos lenne győznie a liga jelenleg talán legjobb csapata ellen is, főként hazai pályán. Erre idén még nem volt példa, háromszor játszott egymás ellen e két csapat, mindháromszor az Érsekújvár nyert, igaz, egyszer csak hosszabbításban. Kulcsfontosságú lesz a ferencvárosi védelem teljesítménye, mely eddig mindhárom alkalommal legalább öt gólt engedélyezett az Érsekújvárnak. Egyértelmű, hogy ennél kevesebb kapott gól kell a győzelemhez. Egy hárompontos győzelem nagyon sokat lendítene a Fradin, pontszámban beérnék a kevesebb meccset játszott Dunaújvárost és továbbra is ott maradnának a HSC és a Miskolc nyakán. Nem kisebb azonban a tét a felvidéki csapat számára sem, hiszen ha ismét győzni tudnak Pesterzsébeten, akkor – vesztett pontok tekintetében – egy kicsit el tudnának lépni a mezőnytől. Ennek érdekében edzés helyett a fél csapat a szlovák harmadosztályban könnyed győzelemmel melegített a rangadóra, és a szurkolók számára a klub buszos utat is szervez a meccsre.

ftcnzaDSC_1032-sml

Fotó: Pap Gábor (Ferencváros Budapest-ESMTK)

Két csalódott csapat találkozik egymással a Megyeri úton. Az UTE és a HSC is egyértelmű vereséget szenvedett pénteken. Ami aggasztóbb lehet mindkét csapat számára, hogy úgy tűnik, hadilábon állnak a góllövéssel. Ez inkább a HSC esetében meglepő, hiszen soraikban számos eredményes játékos található. Papíron persze továbbra is a csíkiak az esélyesek, de nincsenek abban a helyzetben, hogy félvállról vegyék a bajnokságban eddig jobbára csak szenvedő ellenfelet. A vesztett pontok tekintetében ugyanis egyelőre még rájátszást érő helyen áll a HSC, de a százalékos teljesítményt tekintve már nem, ráadásul azokat a pontokat, amelyekkel a végelszámolásnál is a legjobb négybe kerülhet a csapat, még meg kell szerezni. Nem is beszélve arról, hogy Gál Sándorék minimum hat pont igényével indultak el a túrájukra, és ahhoz, hogy a tervet teljesíteni tudják, a hátralevő két meccset rendes játékidőben kell megnyerjék. Újpesten továbbra is a góllövéssel van a legnagyobb baj. Ráadásul a Brassó ellen éppen elégszer sikerült is eljutni az ellenfél kapujáig, de a befejezések nagyon nem mennek a játékosoknak. Nem is csoda, hogy a csapatból eddig senki nem lépte túl a 7 pontot a kanadai táblázaton, ahogy az sem, hogy lassan az utolsó szurkolókat is sikerül elriasztani a lelátókról a negyedik éve tartó mélyrepüléssel. Most a Kozuch nélkül érkező HSC ellen kellene megpróbálni eredményesebben játszani.

Dab.Docler–Brassó 3-2

   

A játék ugyan továbbra sem meggyőző, de négy vereség után legalább nyerni tudott Stephan Lundh csapata, ráadásul a listavezető ellen, fontos három pontot szerezve ezzel.

A mérkőzés előtt át kellett variálni kicsit a DAB sorait, mivel Galanisz térde bevizesedett. Így Szappanos és Pavuk közé Papp Viktor került fel, míg a negyedik sorban Virág Tamás kapott helyet Hegyi és Kiss Ákos mellett. A mérkőzés első harmada leginkább a Miskolc elleni meccs első harmadára emlékeztetett, amennyiben dominált a Dab.Docler, helyzeteket is dolgozott ki szép számmal, de minden lehetőség kimaradt. Legközelebb Ladányi járt a góllövéshez, aki egy alkalommal a kapuvasat találta el. A Brassó inkább kontrákra rendezkedett be, illetve a védekező harmadban korongot kezelő újvárosi hátvédeket igyekeztek becsapdázni, helyenként sikerrel.

Ami 20 perc alatt nem sikerült az első harmadban, az 22 másodperc alatt összejött a másodikban, ennyi idő elteltével Peter Huba szánta el magát lövésre a kékről, ami végül az addig kiválóan teljesítő Polc mellett vágódott a hálóba. Ezt követően egy támadóharmadban elkövetett fegyelmezetlenség miatt emberhátrányba kerültek a Bikák, ami némileg felhozta a Brassót, de tartós nyomás alá nem tudták helyezni Sevela kapuját. Az újdonsült magyar válogatott kapus pedig a kósza próbálkozások alkalmával újra magabiztosnak tűnt. A hátrány kivédekezése után kis időbe telt, míg a DAB megtalálta a mérkőzés ritmusát, de ezek után ismét egyértelműen átvette a kezdeményezést és a játék irányítását. A Brassó türelmesen várta a kínálkozó alkalmat, 5-5-ben nem nagyon volt alkalmuk kibontakozni. Sőt, a 32. percben Erdélyi Tamás szerzett korongot, majd egyből passzolt Szappanoshoz, aki saját térfeléről indulva törhetett kapura és nagyon higgadtan lőtte el Polc alatt köténybe a szólót.

dabbraMLA_1237_resize

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

A harmadik harmad ismét újvárosi lehetőségekkel indult, majd Piszarenko és Azari találta meg egymást immár nem először a mérkőzés folyamán, ez alkalommal is a Brassó került ki jobban a csetepatéból, harmadszor kerülve emberelőnybe a mérkőzés folyamán. Egy olyan csapat ellen, melynek egyik erőssége az előnyös játék, ez életveszélyesnek bizonyult, nem is kellett sok idő, míg Zsók révén gólra váltották a fórt Greg Lindqvist tanítványai. Ezzel 15 perccel a vége előtt ismét teljesen nyílttá vált a találkozó. A gól természetesen felhozta a Brassót, a játék viszont sokkal töredezettebbé vált. Sokadik bedobását hozta el a Brassó az 50. percben, ezúttal az újvárosi harmadban, Hietamaki egyből bombázott a keresztléc alá védhetetlenül, kiegyenlítve az állást. Ezután felváltva kerültek veszélybe a kapuk, de Polc és Sevela is hihetetlen bravúrokkal tartotta egálban a meccset. Mígnem az 54. percben Molnár Zsolt kiállítását Lindgren váltotta gólra mindössze 11 másodperc alatt.

A gól láthatóan megzavarta a Brassót, támadásban maradt a DAB, előbb Pavuk okozott jelentős zavart a védelemben, majd Peterdi akarta meglövetni Ladányit. A vendégek nem bírták a nyomást, újra emberhátrányba kerültek. Ennek során a legnagyobb helyzetek is kimaradtak azonban, így az utolsó két perc minimális hazai előnnyel kezdődött. 65 másodperccel a vége előtt sikerült bulit kiharcolni az újvárosi harmadban a Brassónak, jött is a kötelező időkérés és kapuslehozatal. A bulit újra a Brassó hozta el, ám ezt követően kisebb csetepaté alakult ki, a menetrendszerűen érkező Piszarenko azonban ezúttal hátrányba hozta csapatát, hiszen kiállíttatta magát. Az újvárosi emberelőnyben azonban kis híján sikerült az egyenlítés a Brassónak, Lindgren elképesztő hibái miatt előbb nem lőtt gólt a DAB, majd 2-1 az egyben indulhattak Bonarék Sevela kapujára, amit azonban hárított a kapus, hosszú idő után újra győzött a Dab.Docler.

Stephan Lundh (Dab.Docler): Örülök a győzelemnek, és a három pontnak! Nagyon fontos volt, hogy mi tudtuk lőni az első gólt. Örülök, hogy a brassói egyenlítés után is sikerült felállnia a fiúknak. Sok játékos lépett egyet előre, s igazán kiállt a csapatért.

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 800 néző. Játékvezetők: Varjú, Caprnka, Székely, Gangel.
Sevela: 92,3% (Kiss T.)
K
Polc: 90,3% (Fülöp)
Huba, Jaborník, Ladányi, Gröschl, Peterdi
1
Wehrs, Nagy Cs., Antal, Saluga, Petres
Lindgren, Hüffner, Somogyi, Hurtaj, Azari
2
Mastaleriu, Hietamaki, Molnár, Bonar, Virág Cs.
Nagy R., Erdélyi, Pavuk, Papp, Szappanos
3
Piszarenko, János, Péter R., Zsók, Gliga
Hruby, Szabados, Hegyi, Virág T., Kiss Á.
4
Péter Zs., Márton, Dumitru, Imecs, Bálint
Stephan Lundh, Jonas Johnson
E
Greg Lindqvist
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 20:22 DAB Huba Ladányi
2-0 31:49 DAB Szappanos Erdélyi
2-1 44:34 BRA PP Zsók Wehrs
2-2 49:00 BRA Hietamaki Péter R.
3-2 53:30 DAB PP Lindgren Hurtaj Hegyi
- Kapura lövések száma -
22 Kiállításpercek 26

A Dab.Docler–Brassó képei

 
Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum