Viták a hosszabbítás körül

 

Az NHL-ben eltörölhetik a büntetőket, akár 3-3 elleni játék is lehet a ráadásban.

Kedden tartották az NHL-es csapatvezetők szokásos havi egynapos megbeszélését. Ezeken általában nem szoktak határozatot hozni, inkább véglegesítik, hogy a márciusi háromnapos megbeszélésen milyen témákat tárgyaljanak. Nem volt ez másként idén sem, viszont akár jelentős változások is jöhetnek, ha négy hónap múlva sikerül megegyezni.

A változások közül az egyik legfontosabb a hosszabbítás rendjének meghosszabbítása. Az idei szezonban eddig lejátszott 262 meccs közel 15%-a ért véget szétlövéssel, amit a 2005/06-os szezontól vezettek be. Ezt az edzők és general managerek egy része igazságtalannak tartja, míg mások azzal érvelnek, hogy ez egy újabb show-elem, amit a nézők élveznek.

A változtatók egy része, Ken Holland detroiti gm vezetésével amellett érvel, hogy 5 perc 4-4 elleni hosszabbítás után jöhetne újabb 5 perc, immár 3-3 játékossal. Mások egyszerűen 10 percre szeretnék kiterjeszteni a hosszabbítás idejét, 4-4 mezőnyjátékossal. Újabb változtatási javaslatok a rendszer fokozatos bevezetéséről szólnak, eszerint az első évben csak 7 vagy 8 percre kellene emelni a ráadás idejét.

Szintén állandó téma a verekedések ügye, de ezt a játékosokhoz hasonlóan a szakvezetők is a játék fontos elemének tartják. Más a helyzet a kapusok verekedésével, elképzelhető, hogy márciusban a general managerek arra tesznek javaslatot, hogy azok a kapusok, akik azért hagyják el a kapujukat, hogy verekedjenek, automatikusan többmeccses eltiltást kapjanak. Ez a probléma különösen azóta van napirenden, hogy Ray Emery, a Philadelphia kapusa csúnyán elverte Brian Holtbyt. Állítólag Emeryt a napokban megkérdezte Gary Bettman, hogy ha tízmeccses eltiltás járna a kapusbunyóért, akkor is átment volna-e elagyabugyálni washingtoni kollégáját, mire a kapus visszakérdezett: maga most viccel? Az eltiltás tehát nagy valószínűséggel hamar elejét venné a további hasonló eseteknek.

A harmadik fontos téma a rájátszás rendszerének megváltoztatása. Az idei változások egyik legfontosabb célja az volt, hogy növeljék a divízión belüli rivalizálást, illetve csökkentsék a hosszú utazások számát. A gm-ek egy része már most változtatna a kialkudott rendszeren ennek érdekében, míg mások megvárnák, míg élesben is tesztelik az új szisztémát.

Szó esett még a tilos felszabadítás új szabályairól is. A statisztikák alapján megállapítható, hogy nem okozott különösebb fennakadást ezek eltérő megítélése, hiszen a tavalyi szezonban meccsenként átlagosan 8,4 alkalommal ítéltek tilost a játékvezetők, idén eddig 8,5-szer. Mivel különösebben nagy port kavaró vitás esetek sem voltak ezekből, így elmondható, hogy mind az edzők, mind a játékosok, mind pedig a játékvezetők jól és gyorsan alkalmazkodtak az új szabályokhoz, az beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum