Oda megyünk, ahová a korongot ütik

   

A KMH Budapest minden EBEL-feltételnek megfelel, legkésőbb 2015-ben csatlakozna az osztrák elitligához.

Nemrég beszámoltunk az EBEL-bővítés aktuális helyzetéről. Kíváncsiak voltunk, hogyan látja a helyzetet az a két magyar csapat, amelynek a neve az utóbbi időben felmerült lehetséges pályázóként. Kétrészes mini sorozatunkat a Docler Budapesttel kezdtük, ezúttal a KMH Budapest következik.

“A Kanadai Magyar Hokiklub képviseletében a KMH Sport Kft. idén tavasszal hivatalosan is elkezdte a tárgyalásokat az EBEL vezetésével egy felnőtt férfi csapat indításáról az EBEL következő szezonjában vagy legkésőbb a 2015/16-os szezontól – tájékoztatta a Jégkorongblogot a dolgok jelenlegi állásáról a KMH Budapest alelnöke, Kővári Zoltán, aki az egyesületnél az EBEL-projekt vezetője. – Az előkészítő munkákat egy kifejezetten erre a projektre létrehozott szakmai stáb végzi, függetlenül a KMH SE napi feladataitól. Az eddigi megbeszélések alapján várható az EBEL bővítése, és az osztrák média híreivel szemben, egyértelmű az érdeklődés a magyar csapatok iránt, beleértve a KMH Budapest csapatát is. Az EBEL elvárásai között szerepel a nemzetközi bajnokságban sikeresen szerepelni tudó csapat játékosállománya, professzionális edzői és szakmai háttere, a fenntartható üzleti modell, a minimum négyezer fős jégcsarnok és a hosszú távon garantált helyi utánpótlás.

KMH U16 2

A KMH Budapest várhatóan mindegyik feltételnek megfelel 2014 augusztusáig. A magyar jégkorongsport és a KMH Budapest számára hosszú távon létkérdés, hogy minél több magyar csapat játsszon professzionális ligában. Első lépésként az EBEL-be való bekerülés és a jó szereplés a fő cél, mert csak ezáltal biztosítható a fenntartható finanszírozás – magas nézőszám, szponzorálás, reklám, média és kereskedelmi bevételek –, valamint a színvonalas utánpótlás-nevelés.

Az eddigi EBEL–KMH Budapest tárgyalások során az EBEL a KMH Budapest erősségeként értékelte a KMH kanadai módszerre épülő és kanadai szakemberek – Gary Daniel Clark vezetőedző és Bob Leslie szakmai mentor, a Team Canada kilencszeres és a kanadai válogatott kétszeres edzője, háromszoros Spengler- és német kupagyőztes – által irányított utánpótlás-nevelését, melynek elsődleges célja a gyermekek egészséges fejlődésének biztosítása a jégkorong által. A Hockey Canada alapjaira épülő módszer központi eleme, hogy a fizikai kondíció és egészség megőrzése mellett a fiatal játékosok megismerjék a csapatszellem, a közös célokért való küzdés, és ezeknek az egyéni érdek fölé rendelésének örömét, de ugyanúgy a kudarcok feldolgozásának egészséges módját is.

Az EBEL vezetése hosszú távon keres partnereket, és nélkülözhetetlen feltételnek tekinti a fenntartható és professzionális utánpótlás-nevelést, amire garanciát lát a KMH SE kanadai bázisú nevelési módszerében. Október végén került sor az EBEL–KMH Budapest tárgyalások legutóbbi fordulójára, mely során az EBEL vezetői megtekintették a Tüskecsarnokot és a csarnokból a csarnok átépítési munkálatai miatt a Bogdánfy utcába költöztetett mobilpályát is, melyen a KMH edzései és az egyetemi jégkorongsport beindítása mellett már bajnoki mérkőzéseket is játszanak. A közös munka novemberben Bécsben folytatódik.

KMH U16

A KMH Budapest jelenlegi legidősebb csapata, az U16-os korosztály

2012-ben a KMH a XI. kerületi Tüskecsarnokban megnyitotta Buda első versenysportra alkalmas jégpályáját. Ezen a bázison megkezdte a XI. és XII. kerületben a jégkorong-utánpótlás felépítését azzal a céllal, hogy egy meghatározó utánpótláscsapat kialakításával segítse a jégkorongsport fejlődését. Stratégiai szövetséget hozott létre a MAC Budapest Jégkorong Akadémiával és a Jégkert SE-vel. Ily módon elhivatott játékosainak teljes játékos-életpályát tud kínálni.

A Tüskecsarnok Közép-Európa legmodernebb, 4200 fő befogadására alkalmas multifunkciós sportcsarnokaként kiváló bázisa lehet a KMH Budapest profi felnőtt csapatának és utánpótlásának egyaránt. A színvonalas nemzetközi bajnoki összecsapások, egyéb rendezvények (koncertek, más sportrendezvények, bajnoki rangadók) garantálhatják az állandó médiajelenlétet, a szponzorok támogatását és a rentábilis fenntartáshoz szükséges bevételeket.”

A KMH Budapest vezetői a Jégkorongblog kérdésére elmondták, mentorukkal, Bob Leslie-vel már tárgyalnak arról, hogy az esetleges EBEL-csatlakozást követően milyen játékosállománnyal vegyék fel a versenyt a ligában. De az első feladat egy general manager, majd a vezetőedző személyének kiválasztása. “Ők az induláskor meglévő anyagi feltételek mentén alakítják majd ki a csapatot, magyar és külföldi játékosokból.” A szakmai munkát ők ketten irányítják majd, a klub tulajdonosai és a KMH SE ellenjegyzésével.

Mindig felmerül a kérdés: honnan lesz minderre pénz és miért éri ez meg a KMH Budapestnek? “Induláskor természetesen szponzoráció, majd később kapcsolódó üzleti vállalkozások beindítása biztosíthatja a fedezetet. A sport szeretete, a jégkorongban rejlő kiaknázatlan lehetőségek feltárása és hosszú távon természetesen az üzleti haszon jelentkezése motiválja a KMH csatlakozását.”

A felújítás előtt, alatt álló Tüskecsarnokkal kapcsolatban folyamatosan tárgyalnak a tulajdonossal, az NSK-val.

tuskecsarnok

Cimkék: , , , ,

Összes (109)

Utolsó hozzászólások

 1. Slem
    #104
  Slem,   

  @kerusz: Ez így van ,hasonlóan látjuk !

 2. ozseb
    #105
  ozseb,   

  @kerusz: Értem, amit írsz, de ezzel a sorok között azt is leírtad, hogy akár egy Jászberény, akár egy Szeged se induljon addig mondjuk MOL ligába, ameddig nem termel ki magának kétharmad csapatot?
  Azt továbbra is tartom, bármilyen nehéz is, hogy bármilyen sportágat tekintve, zöldmezősen is lehet azonnal a csúcsra törni, csak pénz, pénz és pénz kérdése.
  Aktualizálva, ha a KMH villant valahonnan két milliárdot mondjuk 3-4 évre, abból bőven lehet EBEL csapatot alkotni, márpedig ha egy pénzember a hokiba fektet, akkor nem szeretne TAJB-ból indulni, csak hogy a szamárlétrát végig járhassa és, úgymond, elfogadtassa magát a többi csapattal.

  Érzelmek ide, érzelmek oda, ha lesz anyagi kerete a KMH projecktnek, simán leteszi a fekete-sárga, kék-fehér, zöld-fehér vagy lila-fehér mezt a játékosok 80%-a egy jó ajánlatért.

  Kicsit más:
  Hokiban nem érvényesül az EU szabad munkaerő áramlási elve? Elvileg a külföldi játékos ugyanolyan belföldi, mint a belföldi-belföldi, EU tagországokat tekintve.

 3. 1885*
    #106
  1885*,   

  "KMH projecktnek, simán leteszi a fekete-sárga, kék-fehér, zöld-fehér vagy lila-fehér mezt a játékosok 80%-a egy jó ajánlatért."

  Ezzel nem lesz több jó magyar csapat, csak lesz egy új, egy vagy több másik rovására, akik meg a pénz beszél nemes elve alapján mehetnek a kukába.

 4.   #107
  kerusz,   

  @ozseb: Most csak röviden, mert nincs rá több időm:

  Én nem látom, hogy bárhol is írtam volna olyat, mint amit Te a Szegedre és a Jászberényre következtettél.

  Egyértelmű, hogy egy zöldmezős projekt is lehet önmagában nézve sikeres, csak pénz, pénz és pénz kérdése az egész. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy mondjuk ugyanez a projekt milyen hatással lesz azokra az egyéb projektekre, amelyekből pénzzel, pénzzel és megintcsak pénzzel táplálkozik. Itt ugyanis az erőforrások (minden értelemben véve) igencsak korlátozott volta az egyik legfontosabb kiindulási pont.

 5.   #108
  slovensky_hrac,   

  Az UTE pályás történetről jut eszembe, hogy ezt a pályalenyúlás ipart sem akkor kezdték. Emlékszem olyan történetre 5-6 évvel ezelőttről a Kisstadionból, amikor egy másik egyesület elől halászták el a jeget úgy, hogy ügyvéddel jelentek meg a pályán. Valami olyan sztori rémlik, hogy akkor - még Dragóként - kifizették előre sok hónapra a jeget, a másik egyesület meg mehetett a búsba.

 6. Kabos
    #109
  Kabos,   

  Ha már mindig az elsődleges szempont az MHÉ, akkor egy kicsit offtopicosan a véleményem:

  Az elsődleges az, hogy legyen egy kiegyensúlyozott és színvonalas Magyar bajnokság. Ez leginkább azért fontos, hogy a hazai csapatoknak versenyhelyzete lehessen, és ehhez az is kell, hogy egyetlen meccs se legyen lefutott. Kifejezetten örülök, hogy a Fradi így megerősödött.
  Ahhoz, hogy befektetők befektessenek ebbe a bajnokságba, ahhoz pedig magas színvonal kell, amit hosszútávon a magas szintű utánpótlásképzés adhat. Ezek után fog érkezni a marketing érték.
  (Tételezzük fel, hogy a pénz adva van. Persze, ez nincs így.)
  Az utánpótlásképzéshez már adott két akadémia és számos utánpótlás-nevelő egyesület. Én örülnék még egy miskolci akadémiának is.
  Mindenképpen kell legalább egy erős, színvonalas, nemzetközi szinten is ismert és elismert fővárosi klub. Ez lehetne a Fradi, az Újpest, vagy akár a KMH. Az is jó lenne, ha Magyar játékosokból állna nagyrészt.
  Ha mindez megvan, és van egy (vagy kettő) EBEL csapatunk, akkor igenis joggal dörömbölhetnénk az A csoport ajtaján. Nem mintha most nem lenne jogos, csak arányaiban legalábbis meglepő, hogy évek óta kopogtatunk. De most már ne kopogtassunk, hanem dörömböljünk!
  Ez után pedig jöhetne a reális célkitűzés egy KHL csapatról, egy nagy budapesti jégcsarnokról (8000, vagy annál nagyobb befogadóképesség), és az A csoportos vb rendezési joga.

  most pedig ON

  Hosszú távon szerintem mindenképpen életképes a KMH EBEL indulása, de nem 2015, hanem inkább 2018.
  Vagyis akkor, amikor a ma még U20, U18, U16 korosztályok minden klubnál egy felnőtt bajnokság alapjait adják.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
SVK3 16:10 KMHHUM 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk