Nagy győzelem ez

   

A Jégpalotában zajló EIHC-torna második napja lengyel–ukrán rangadóval indul, az esti meccsen pedig Magyarország a romániai szelekcióval találkozik. Interjúfolyammal zárjuk a pénteki meccs értékelését.

A Lengyelországgal játszott mérkőzés után az edzők titkolóztak a szombati csapatot illetően, de annyi elárultak, hogy az a hét játékos, aki a lengyelek ellen kimaradt, egyaránt ott lesz a szombati mérkőzésen. Ez azt jelenti, hogy a kapuban Bálizs Bence és Rajna Miklós, a hátvédsorokban Hetényi Péter és Nagy Richárd, a csatárok között pedig Miskolczi Márk, Németh Attila és Tóth Adrián szereplése várható. Megint avatunk tehát néhány újoncot. A logika azt diktálná, hogy a nagyon fiatal romániai, túlnyomórészt székelyekből álló csapat ellen minél több magyar fiatal kapjon lehetőséget, így biztosra vehető, hogy a rutinos válogatott játékosok közül kerülnek ki az ezúttal kimaradók.

Greg Lindqvist nagyon fiatal csapata pénteken helytállt Ukrana ellen, a 6-1-es vereség ugyan nem tükrözi a két csapat közötti különbséget, de mindenképpen szolidabb, mint amit ettől a gárdától egy edzéssel a háta mögött várni lehetett.

Az alábbiakban a lengyelek legyőzése utáni értékeléseket olvashatják, amelyek közül egy-kettő kitér a szombati mérkőzésre is.

Sille Tamás, a magyar válogatott trénere a lengyelek legyőzését követően nem fukarkodott a jelzőkkel. Bikov mester szintén elégedetten nyilatkozott a Jégkorongblognak, a helyzetkihasználáson és a fegyelmezettségen javítana. A két szakember mellett több magyar játékos is összefoglalta véleményét.

Sille Tamás (a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya): A mai meccs után csak megemelni tudom a kalapomat a fiúk előtt, nem is az eredmény, hanem a teljesítmény, a mutatott játék miatt. Ez a csapat megmutatta, hogy tud szívvel-lélekkel küzdeni, mindent kiadtak magukból. Ennek természetesen meg is lett a gyümölcse. Ezzel együtt ez egy meccs volt, le kell vonni a tanulságokat, de messzemenő következtetéseket nem szabad levonni belőle, a jó dolgokat kell állandósítani, a rossz dolgokat pedig minimalizálni vagy kiküszöbölni. Ma összességében minden játékelemmel elégedett lehetek, jól mentünk emberelőnyben, emberhátrányban, 5-5 ellen. Azt is nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy ez nem egy lengyel csapat volt, hanem egy nagyon erős válogatott, sokat fejlődtek, sokat erősödtek, nagyon jó játékosok taktikailag, technikailag és fizikálisan is. Nagy győzelem ez a mai a számunkra.

Vjacseszlav Bikov (a lengyel válogatott szakmai igazgatója): Általánosságban elégedettek lehetünk a csapat által nyújtott teljesítménnyel. Ezen a tornán számunkra az a legfontosabb, hogy a játékosok mennyire képesek visszaadni azt a játékrendszert, játékszerkezetet, amelyet elvárunk tőlük. A mai meccs tanulsága, hogy elsősorban a fegyelmezettségen és a taktikai elemek valós helyzetben történő megvalósításán kell még csiszolnunk. Ezzel együtt a válogatott fejlődése elvitathatatlan, jó úton járunk. Ha ma egy kicsit nagyobb hatékonysággal használjuk ki a helyzeteinket, akkor ez a meccs is meglehetett volna. Holnap egy újabb nagyon kemény feladat vár ránk, a tavaly éppen ellenünk egy szinttel feljebb lépett Ukrajna ellen kell helytállnunk. Nagyon jó és tapasztalt játékosokkal érkeztek. Egy újabb alkalom lesz tehát a tapasztalatszerzésre, egy nálunk magasabb szintet képviselő válogatott ellen. Ezek a mérkőzések a csapat pszichés fejlődése szempontjából is nagyon hasznosak.

mla_033

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Pozsgai Tamás: Nehéz meccs volt, éreztük, hogy kicsit döcögősebben indult, mint szokott, ez betudható annak, hogy sok új ember van, minden csapatban más szisztéma szerint játszunk, de igyekeztünk felvenni a ritmust és ahogy telt az idő, egyre jobban sikerült megvalósítani azokat az elemeket, amelyeket az edző kért tőlünk. Küzdésből pedig a jövőre nézve is több mint biztatóan játszottunk. Az kicsit furcsa volt, hogy teljesen új csapattal álltunk fel, az áprilisi vébé után több alapember abbahagyta, a tengerentúlról, illetve külföldről sem tudott hazajönni mindenki, úgyhogy egyrészt nagyon fiatal a csapatunk, amelyben egészen hihetetlen, hogy én lassan már középkorúnak számítok, másrészt tényleg nehezebb így folyamatos játékot produkálni. De azt gondolom, ma mindenki megtett mindent a győzelemért. Legjobb példa erre talán Gröschl Tamás, akit az edző is kiemelt és aki tényleg az egyik legkeményebben dolgozta végig a meccset és bebizonyította, hogy még mindig lehet rá számítani.

Somogyi Balázs: Kemény mérkőzés volt, mindkét oldalon voltak szabálytalanságok, ellenünk talán kicsit könnyebben ítéltek meg hátrányokat, de ilyen a hoki, ezzel együtt kell tudni élni. Úgy éreztem, hogy Kovács Csabi verekedése nem hátrányt jelentett a számunkra, hanem olyan adrenalint és doppingot tudott adni, amely végül is a meccs fordulópontjának bizonyult. A csapat onnan tudott igazán felpörögni és tudta megfordítani a meccset. Megmondom őszintén, én kicsit izgultam a meccs előtt. Volt már pár válogatott mérkőzésem, de eddig egyetlen alkalommal sem sikerült azt a formát hoznom, amire úgy gondolom, hogy képes vagyok. A mai után éreztem azt, hogy ez volt az első olyan mérkőzés, amikor én és a sorom is hozzá tudtunk tenni valamit a csapat teljesítményéhez és ezzel kivettük részünket a sikerből.

Varga Arnoldot újoncként a meccs legjobbjának jelölték a szakvezetők. A díjat Vjacseszlav Bikovtól, a félelmetes szovjet válogatott egyik legendájától vehette át. „Nagyon jól éreztem magam, hajtós, pörgős meccs volt. Kellemetlen ellenfél volt a lengyel csapat, ütköztek folyamatosan. Nagyon nagy volt bennem az akarat és a bizonyítási vágy egész héten. Az idősebb játékosok folyamatosan támogattak, segítettek edzéseken és a meccsen is, talán ezért is tudtam úgy játszani, ahogy. A végén nagyon meglepődtem, nem számítottam arra, hogy én fogom megkapni a legjobbnak járó díjat, örülök neki nagyon. Jó érzés egy ilyen jégkorongossal, szakemberrel kezet fogni, egy pár dolgot letett már az asztalra. Természetesen megpróbálok ugyanilyen teljesítményt nyújtani a továbbiakban is, mint ezen az estén, szeretném bebizonyítani, hogy van helyem a válogatottban.”

Az icehockey.hu három kiváló interjút készített a mérkőzés után. Mihály Árpád elmesélte, miért oda lőtte a büntetőt, és mely kapusok ellen érdemes ezt megpróbálnia. Hetényi Zoltán jónak értékelte saját teljesítményét, Sevelát kiváló kapusnak ismerte meg, de élete egyik nagy álma nem teljesülhetett ezen a mérkőzésen, nem léphetett jégre a válogatottban öccsével együtt. Kovács Csaba a verekedését és a mezén feszülő A betű történetét és fontosságát elemzi hideg profi módjára. Mindezt részletesen itt olvashatják el.

A szombati meccs 18:00-kor kezdődik a Jégpalotában, a Digi Sport 2 élőben közvetíti.

Magyarország játékoskerete a novemberi EIHC-tornára:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Bálizs Bence 1990 Fehérvár
Hetényi Zoltán 1988 Tappara (FIN)
Rajna Miklós 1991 Fehérvár
Sevela Peter 1983 Dab.Docler
Védők:
Gőz Balázs 1992 Morzine-Avoriaz (FRA)
Hegyi Ádám 1986 Miskolc
Hetényi Péter 1991 Fehérvár
Hüffner Adrián 1986 Dab.Docler
Kiss Dániel 1991 Fehérvár
Nagy Richárd 1992 Dab.Docler
Orbán Attila 1990 Fehérvár
Pozsgai Tamás 1988 Fehérvár
Szirányi Bence 1988 Fehérvár
Tokaji Viktor 1977 Fehérvár
Varga Arnold 1992 Fehérvár
Támadók:
Bartalis István 1990 Troja/Ljungby (SWE)
Gröschl Tamás 1980 Dab.Docler
Kovács Csaba 1984 Fehérvár
Ladányi Balázs 1976 Dab.Docler
Magosi Bálint 1989 Fehérvár
Metcalfe Tyler 1984 Miskolc
Mihály Árpád 1980 Fehérvár
Miskolczi Márk 1993 Miskolc
Nemes Benjámin 1993 Fehérvár
Németh Attila 1992 Fehérvár
Sikorcin Ladislav 1985 Fehérvár
Sofron István 1988 Krefeld Pinguine (GER)
Somogyi Balázs 1991 Dab.Docler
Tóth Adrián 1990 Miskolc
Vas János 1984 Rouen (FRA)

A Négy Nemzet Torna programja:

2013. 11. 08., péntek
15.00: Románia–Ukrajna 1-6
18.30: Lengyelország–Magyarország 1-2 büntetőkkel

2013.11.09., szombat
14.30: Ukrajna–Lengyelország
18.00: Románia–Magyarország (Digi Sport 2)

2013.11.10., vasárnap
14.00: Lengyelország–Románia
17.30: Magyarország–Ukrajna (Digi Sport 2)

4nemzet

Cimkék: , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 17., kedd
NU16 14:20 HUNJPN 1-0VÉGE
VÁL 18:00 POLJPN 5-2VÉGE
VB18 19:00 HUNUKR 3-4VÉGE
NU16 19:20 HUNAUT 0-1 BVÉGE
április 18., szerda
NU16 13:00 HUNNOR 5-2VÉGE
VB18 15:30 HUNJPN 2-3 BVÉGE
VÁL 17:30 HUNUKR 5-4 BVÉGE
  • SPORT 1
április 19., csütörtök
NU16 09:30 HUNGER 0-4VÉGE
április 20., péntek
VB18 15:30 HUNAUT 0-4VÉGE
április 22., vasárnap
VB 12:30 GBRSLO 
VB 16:00 HUNKAZ 
  • SPORT 1
VB 19:30 POLITA 
április 23., hétfő
VB 16:00 SLOPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAHUN 
  • SPORT 1
április 24., kedd
VB 16:00 KAZGBR 
  • SPORT 1
április 25., szerda
VB 12:30 ITAKAZ 
  • SPORT 1
VB 16:00 GBRPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 SLOHUN 
  • SPORT 1
április 26., csütörtök
VB 19:00 POLHUN 
  • SPORT 1
április 27., péntek
VB 16:00 KAZSLO 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAGBR 
  • SPORT 1
április 28., szombat
VB 12:30 KAZPOL 
VB 16:00 SLOITA 
VB 19:30 HUNGBR 
  • SPORT 1
Partnerünk