Kik lehetnek ott a KHL-ből az olimpián?

 

A championat.com összeszedte azokat az orosz játékosokat, akik esélyesek arra, hogy az orosz bázisú ligából bekerüljenek a szocsi keretbe. A lehetőségeket megvizsgáltuk mi is.

Kapusok: Konsztantyin Barulin (Ak Barsz), Vaszilij Kosecskin (Metallurg Magnyitogorszk)

Barulin idáig három világbajnokságra kapott meghívót, 2007-ben nem lépett jégre, 2011-ben hét mérkőzésen 90,8%-kal teljesített és a bronzmérkőzésen hat gólt kapott Csehország ellen Pozsonyban. Egy évvel később két meccsen kapott lehetőséget, Varlamov mögött padozott, két mérkőzésen csak egy gólt kapott, világbajnoknak vallhatja magát. Barulin jelenleg a második legjobb védési hatékonysággal (94,7%) áll a KHL-ben, formája alapján minden esélye megvan rá, hogy ott legyen Szocsiban.

A 30 éves Kosecskin többször volt a válogatott közelében, ám öt világbajnoki szereplése alkalma során csak hét mérkőzésen védett. 2009-ben és 2011-ben harmadik számú kapus volt, 2007-ben Jerjomenko mellett három meccsen védhetett, ám csak 88,8%-os teljesítményt nyújtott három győzelme ellenére. 2010-ben az olimpia árnyékában Varlamov mögött szintén három meccset kapott, ám ekkor 96,7%-kal védett három győztes meccsén. A 2013-as vébén is szerepelt, a Franciaország elleni találkozón vesztes meccsen állt a kapuban. A KHL idei szezonjában 21 meccsen 92,6%-kal védett, amihez 2,27-es kapott gólátlag párosul, tehát nem rendelkezik olyan jó mutatókkal, mint Barulin.

A KHL-es kapusok közül Alekszandr Jerjomenko érdemel még említést, ám amióta Zinetula Biljaletgyinov a szövetségi kapitány, azóta nem kapott meghívást, EHT-tornákon sem bizonyíthatott, ám három év után először meghívta őt a kapitány.

Védők: Jevgenyij Birjukov (Metallurg Magnyitogorszk), Gyenyisz Gyenyiszov (CSZKA), Jevgenyij Medvegyev , Ilja Nyikulin (mindketten Ak Barsz), Jevgenyij Rjaszenszkij (SZKA)

Birjukov a legutóbbi két vébén jégre lépett, 2012-ben 1+3-mal, 2013-ban 1+1-gyel zárt, utóbbi világbajnokságon a harmadik legtöbb jégideje volt a védők között az oroszoknál. A KHL-ben idén nem termeli a pontokat, hét gólpassznál jár, ráadásul -2 a plusz-mínusz mutatója.

Gyenyiszovot gyakorlatilag Biljaletgyinov fedezte fel újra, a 2005-ös világbajnokság után 2012-ben és 2013-ban kapott újra lehetőséget. Az idei vébén +8-as mutatója a legjobb volt a válogatottban, klubcsapatában, a CSZKA-ban viszont nemrég agyrázkódást szenvedett, kérdés, formába tud-e lendülni a nemzetközi szünet után.

Az Ak Barszból két védő is esélyes, akikkel a Gagarin Kupa-győzelmek során is együtt dolgozott Biljaletgyinov. Nyikulin a C betűt viselte a legutóbbi két világbajnokságon, 2006 óta minden világbajnokságon szerepel, tehát háromszoros világbajnok, ráadásul van olimpiai tapasztalata, a vancouveri keretnek tagja volt. Idén az Ak Barsz csapatkapitánya, gólt nem szerzett, kilenc gólpasszt adott.

Medvegyev is csak a legutóbbi két vébén kapott lehetőséget Birjukovhoz hasonlóan, viszont Nyikulinnal együtt alkották az idei világbajnokságon az orosz válogatott első számú bekkpárját. A 31 éves bekk egy gólt lőtt és tizenkét gólpasszt adott idén a KHL-ben, ezzel a liga tíz legponterősebb védője közé tartozik, az olimpiai esélyesek közül ő gyűjtötte a legtöbb pontot.

Rjaszenszkij a fentebb említett Medvegyevvel és Birjukovval együtt az elmúlt két évben robbant be a válogatottba, tavaly egy gólpasszt adott, idén egy gólt lőtt. A 26 éves védő a nyáron a CSZKA-tól a jelenleg ligaelső SZKA-hoz igazolt, ahol öt gólpasszával nem emelkedik ki csapattársai közül.

Az oroszok említik még Makszim Csugyinovot, de nem túl valószínű, hogy bekerülne, ugyanis világbajnokságon sem játszott még.
khlolimpia2

Támadók: Gyenyisz Kokarjev (Dinamo Moszkva), Ilja Kovalcsuk (SZKA), Jevgenyij Kuznyecov (Traktor), Alekszandr PerezsoginAlekszandr Popov (mindketten Avangard), Alekszandr Radulov (CSZKA), Vagyim Sipacsov  (SZKA), Alekszej Tyerescsenko (Ak Barsz), Viktor Tyihonov (SZKA), Mihail Varnakov (Ak Barsz)

Kokarjev alapembere a kétszeres Gagarin Kupa-győztes Dinamo Moszkvának, idén viszont sérüléssel bajlódik, 16 meccsen egy gólt lőtt és öt gólpasszt adott. Többekhez hasonlóan ő is Biljaletgyinov kapitánykodása alatt lett válogatott, 2012-ben egy gólt lőtt, idén 1+1-gyel zárt, de nem valószínű, hogy behívót kapna.

Kovalcsuknak viszont minden esélye megvan arra, hogy Szocsiban jégre léphessen. NHL-es múltját és díjait mindenki ismeri, szerepelt három olimpián, idén 19 SZKA-meccsén 11 gólt lőtt és 15 gólpasszt adott, hatalmas meglepetés lenne, ha kimaradna a keretből Kovalcsuk.

A fiatal oroszok közül Kuznyecov a legesélyesebb, hogy bekerül. A 21 éves támadóval kapcsolatban a legnagyobb kérdés, hogy formába tud-e lendülni vállsérülése után, idén csak tíz KHL-meccsen játszott, öt gólt lőtt és két gólpasszt adott. 2011-ben győzelemre vezette 11 pontjával az orosz U20-as válogattat, egy évvel később 13 pontot szerzett a junior-vébén, a felnőttek között pedig hat pontot gyűjtött a világbajnok csapatban. Az idei világbajnokságon három meccsen kapott lehetőséget, ahol egy gólt szerzett, így kérdéses, érett-e már az olimpiához.

Perezsogint és Popovot együtt érdemes említeni, 2010 óta játszanak együtt az Avangardban, továbbá a világbajnokságon is egy sort szoktak alkotni. A 2012-es tavasz remekül sikerült számukra, az Avangarddal a KHL döntőjéig jutottak, aztán világbajnoki aranyérmet nyertek, Perezsogin 4+5, míg Popov 4+8 pontig jutott, Malkinnal kiegészülve remekül megértették egymást. Az idei vébén viszont kevésbé termelték a pontokat, mindketten négy-négy gólpasszt adtak, továbbá Perezsogin szerzett egy gólt. Az idén bukdácsoló Avangardnak vezérei, Perezsogin 24 meccsen 4 gólt lőtt és 12 gólpasszt adott, míg 21 találkozó után 9+9-lel áll. A két játékos külön-külön nem valószínű, hogy bekerülne, együtt viszont csak akkor van esélyük, ha Malkinnal közösen hoznák a 2012-es formájukat.

Radulov olimpiai részvétele nem a képességein, hanem a formáján múlik. A 2010-es olimpián négy meccsen 1+1-gyel zárt, a világbajnokságokon remekül teljesít, legutóbb Kovalcsuk mögött második lett a válogatott pontlistáján 5+5-tel. Az NHL-ből hazaszökött Radulov érdemeit sem kell bemutatni, Kovalcsukkal együtt nekik van a legnagyobb esélyük bekerülni az olimpiai keretbe a KHL-ből, viszont szeptember végén megsérült, idei kilenc CSZKA-meccsén 11 pontot gyűjtött.

Sipacsov éveken át a Szeversztal házi gólkirálya volt, idén Szentpéterváron is termeli a pontokat Kovalcsuk sortársaként, 25 meccs után 7+11-gyel áll. Viszont világbajnokságon még soha nem vett részt, így számára még kevesebb esély van bekerülni a keretbe, mint Kokarjevnek.

Tyerescsenko az orosz válogatott rutinos centere, 2008 óta mindegyik világbajnokságon játszott. Ám hiába a világversenyeken szerzett tapasztalat, idén első soros centerként számoltak vele a válogatottnál, ám nem valószínű, hogy Szocsiban jégre lép.

Tyihonov esetében ugyanaz mondható el, mint Sipacsovnál. Hiába remekel a KHL jelenlegi szezonjában, 25 meccsen 20 pontnál tart, nem játszott még felnőtt világbajnokságon.

Varnakov olimpiával kapcsolatos említése némileg meglepő, helyette sokkal valószínűbb tipp csapattársa, Alekszandr Szvitov. A 192 centiméter magas és 110 kilogrammos center részt vett a legutóbbi két világbajnokságon, a fizikai hokit játszó csapatok ellen pedig megfelelne az orosz válogatottban, idén már hat gólnál jár és az öklét sem fél használni.

Akik tényleg bekerülhetnek: Az első számú kapus helye várhatóan Szemjon Varlamov és Szergej Bobrovszkij között dől el. A kérdés az, hogy a harmadik helyre egy NHL-es kapust hívnak, vagy a KHL-ből kap lehetőséget Kosecskin vagy Barulin.

A védők közül az NHL-ből Nyikita NyikityinFjodor TyutyinSzergej GoncsarAlekszej JemelinAndrej Markov és Anton Volcsenkov kerülhetnek be. Valószínűleg a KHL-ből bekerül Nyikulin, aki éveken át Jemelinnel játszott egy párban, illetve a fentebb említett KHL-es bekkek közül bármelyik.

A támadóknál a nagy NHL-sztárok helye biztos, Alekszandr SzjominArtyom AnyiszimovPavel DacjukJevgenyij MalkinVlagyimir TaraszenkoNyikolai Kuljomin és Alekszandr Ovecskin, míg a KHL-ből biztosra vehető Kovalcsuk és Radulov kerettagsága. Harc tehát a negyedik soros helyekért lehet a tengerentúlon játszó Valerij NyicsuskinNajil Jakupov és a KHL-es Kuznyecov, Szvitov és a Popov-Perezsogin páros között.

Cimkék: , ,

Hozzászólások (4)

 1. Slava
    #1
  Slava,   

  Nálam így nézne ki:
  Ovechkin - Malkin - Semin
  Kovalchuk - Datsyuk - Radulov
  Kulemin - Anisimov - Tarasenko
  Perezhogin - Kuznetsov - Yakupov
  Emelin - Nikulin
  Volchenkov - Voynov
  Medvedev - Markov
  Tyutin - Nikitin/Gonchar

 2. kovacsistvan
    #2
  kovacsistvan,   

  @Slava: Perezsogin egyedül? A mai EHT-meccsen is ott volt mellette Popov és Tyerescsenko centerezett nekik.
  A Nyikulin-Jemelin bekkpár szerintem is egyértelműnek tűnik. Vojnov? Még nem volt válogatott a nagyok között, emiatt nem gondolom, hogy menne az olimpiára.

 3. Slava
    #3
  Slava,   

  @kovacsistvan: Hát az első 3 sor nálam fix lenne a támadóknál. Igazából Yakupov helye a kérdéses nálam, helyette jöhetne Tereschenko, Popov vagy Svitov.
  Voynovot én vinném, hiába volt már vele szemben pl. Nikitin vb-n, biztosabbnak érezném a védelmet előbbivel. Gonchar katasztrófa idén, de Morozov hiánya nélkül már csak az "öltöző" miatt is vinném az öreget. De ez csak az én elképzelésem:)

 4. bvr
    #4
  bvr,   

  "Kovalchuk - Datsyuk - Radulov"

  Na ennek én is örülnék - főleg ha úgy sikerülne mint a tavalyi EHT-n :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk