Kik lehetnek ott a KHL-ből az olimpián?

 

A championat.com összeszedte azokat az orosz játékosokat, akik esélyesek arra, hogy az orosz bázisú ligából bekerüljenek a szocsi keretbe. A lehetőségeket megvizsgáltuk mi is.

Kapusok: Konsztantyin Barulin (Ak Barsz), Vaszilij Kosecskin (Metallurg Magnyitogorszk)

Barulin idáig három világbajnokságra kapott meghívót, 2007-ben nem lépett jégre, 2011-ben hét mérkőzésen 90,8%-kal teljesített és a bronzmérkőzésen hat gólt kapott Csehország ellen Pozsonyban. Egy évvel később két meccsen kapott lehetőséget, Varlamov mögött padozott, két mérkőzésen csak egy gólt kapott, világbajnoknak vallhatja magát. Barulin jelenleg a második legjobb védési hatékonysággal (94,7%) áll a KHL-ben, formája alapján minden esélye megvan rá, hogy ott legyen Szocsiban.

A 30 éves Kosecskin többször volt a válogatott közelében, ám öt világbajnoki szereplése alkalma során csak hét mérkőzésen védett. 2009-ben és 2011-ben harmadik számú kapus volt, 2007-ben Jerjomenko mellett három meccsen védhetett, ám csak 88,8%-os teljesítményt nyújtott három győzelme ellenére. 2010-ben az olimpia árnyékában Varlamov mögött szintén három meccset kapott, ám ekkor 96,7%-kal védett három győztes meccsén. A 2013-as vébén is szerepelt, a Franciaország elleni találkozón vesztes meccsen állt a kapuban. A KHL idei szezonjában 21 meccsen 92,6%-kal védett, amihez 2,27-es kapott gólátlag párosul, tehát nem rendelkezik olyan jó mutatókkal, mint Barulin.

A KHL-es kapusok közül Alekszandr Jerjomenko érdemel még említést, ám amióta Zinetula Biljaletgyinov a szövetségi kapitány, azóta nem kapott meghívást, EHT-tornákon sem bizonyíthatott, ám három év után először meghívta őt a kapitány.

Védők: Jevgenyij Birjukov (Metallurg Magnyitogorszk), Gyenyisz Gyenyiszov (CSZKA), Jevgenyij Medvegyev , Ilja Nyikulin (mindketten Ak Barsz), Jevgenyij Rjaszenszkij (SZKA)

Birjukov a legutóbbi két vébén jégre lépett, 2012-ben 1+3-mal, 2013-ban 1+1-gyel zárt, utóbbi világbajnokságon a harmadik legtöbb jégideje volt a védők között az oroszoknál. A KHL-ben idén nem termeli a pontokat, hét gólpassznál jár, ráadásul -2 a plusz-mínusz mutatója.

Gyenyiszovot gyakorlatilag Biljaletgyinov fedezte fel újra, a 2005-ös világbajnokság után 2012-ben és 2013-ban kapott újra lehetőséget. Az idei vébén +8-as mutatója a legjobb volt a válogatottban, klubcsapatában, a CSZKA-ban viszont nemrég agyrázkódást szenvedett, kérdés, formába tud-e lendülni a nemzetközi szünet után.

Az Ak Barszból két védő is esélyes, akikkel a Gagarin Kupa-győzelmek során is együtt dolgozott Biljaletgyinov. Nyikulin a C betűt viselte a legutóbbi két világbajnokságon, 2006 óta minden világbajnokságon szerepel, tehát háromszoros világbajnok, ráadásul van olimpiai tapasztalata, a vancouveri keretnek tagja volt. Idén az Ak Barsz csapatkapitánya, gólt nem szerzett, kilenc gólpasszt adott.

Medvegyev is csak a legutóbbi két vébén kapott lehetőséget Birjukovhoz hasonlóan, viszont Nyikulinnal együtt alkották az idei világbajnokságon az orosz válogatott első számú bekkpárját. A 31 éves bekk egy gólt lőtt és tizenkét gólpasszt adott idén a KHL-ben, ezzel a liga tíz legponterősebb védője közé tartozik, az olimpiai esélyesek közül ő gyűjtötte a legtöbb pontot.

Rjaszenszkij a fentebb említett Medvegyevvel és Birjukovval együtt az elmúlt két évben robbant be a válogatottba, tavaly egy gólpasszt adott, idén egy gólt lőtt. A 26 éves védő a nyáron a CSZKA-tól a jelenleg ligaelső SZKA-hoz igazolt, ahol öt gólpasszával nem emelkedik ki csapattársai közül.

Az oroszok említik még Makszim Csugyinovot, de nem túl valószínű, hogy bekerülne, ugyanis világbajnokságon sem játszott még.
khlolimpia2

Támadók: Gyenyisz Kokarjev (Dinamo Moszkva), Ilja Kovalcsuk (SZKA), Jevgenyij Kuznyecov (Traktor), Alekszandr PerezsoginAlekszandr Popov (mindketten Avangard), Alekszandr Radulov (CSZKA), Vagyim Sipacsov  (SZKA), Alekszej Tyerescsenko (Ak Barsz), Viktor Tyihonov (SZKA), Mihail Varnakov (Ak Barsz)

Kokarjev alapembere a kétszeres Gagarin Kupa-győztes Dinamo Moszkvának, idén viszont sérüléssel bajlódik, 16 meccsen egy gólt lőtt és öt gólpasszt adott. Többekhez hasonlóan ő is Biljaletgyinov kapitánykodása alatt lett válogatott, 2012-ben egy gólt lőtt, idén 1+1-gyel zárt, de nem valószínű, hogy behívót kapna.

Kovalcsuknak viszont minden esélye megvan arra, hogy Szocsiban jégre léphessen. NHL-es múltját és díjait mindenki ismeri, szerepelt három olimpián, idén 19 SZKA-meccsén 11 gólt lőtt és 15 gólpasszt adott, hatalmas meglepetés lenne, ha kimaradna a keretből Kovalcsuk.

A fiatal oroszok közül Kuznyecov a legesélyesebb, hogy bekerül. A 21 éves támadóval kapcsolatban a legnagyobb kérdés, hogy formába tud-e lendülni vállsérülése után, idén csak tíz KHL-meccsen játszott, öt gólt lőtt és két gólpasszt adott. 2011-ben győzelemre vezette 11 pontjával az orosz U20-as válogattat, egy évvel később 13 pontot szerzett a junior-vébén, a felnőttek között pedig hat pontot gyűjtött a világbajnok csapatban. Az idei világbajnokságon három meccsen kapott lehetőséget, ahol egy gólt szerzett, így kérdéses, érett-e már az olimpiához.

Perezsogint és Popovot együtt érdemes említeni, 2010 óta játszanak együtt az Avangardban, továbbá a világbajnokságon is egy sort szoktak alkotni. A 2012-es tavasz remekül sikerült számukra, az Avangarddal a KHL döntőjéig jutottak, aztán világbajnoki aranyérmet nyertek, Perezsogin 4+5, míg Popov 4+8 pontig jutott, Malkinnal kiegészülve remekül megértették egymást. Az idei vébén viszont kevésbé termelték a pontokat, mindketten négy-négy gólpasszt adtak, továbbá Perezsogin szerzett egy gólt. Az idén bukdácsoló Avangardnak vezérei, Perezsogin 24 meccsen 4 gólt lőtt és 12 gólpasszt adott, míg 21 találkozó után 9+9-lel áll. A két játékos külön-külön nem valószínű, hogy bekerülne, együtt viszont csak akkor van esélyük, ha Malkinnal közösen hoznák a 2012-es formájukat.

Radulov olimpiai részvétele nem a képességein, hanem a formáján múlik. A 2010-es olimpián négy meccsen 1+1-gyel zárt, a világbajnokságokon remekül teljesít, legutóbb Kovalcsuk mögött második lett a válogatott pontlistáján 5+5-tel. Az NHL-ből hazaszökött Radulov érdemeit sem kell bemutatni, Kovalcsukkal együtt nekik van a legnagyobb esélyük bekerülni az olimpiai keretbe a KHL-ből, viszont szeptember végén megsérült, idei kilenc CSZKA-meccsén 11 pontot gyűjtött.

Sipacsov éveken át a Szeversztal házi gólkirálya volt, idén Szentpéterváron is termeli a pontokat Kovalcsuk sortársaként, 25 meccs után 7+11-gyel áll. Viszont világbajnokságon még soha nem vett részt, így számára még kevesebb esély van bekerülni a keretbe, mint Kokarjevnek.

Tyerescsenko az orosz válogatott rutinos centere, 2008 óta mindegyik világbajnokságon játszott. Ám hiába a világversenyeken szerzett tapasztalat, idén első soros centerként számoltak vele a válogatottnál, ám nem valószínű, hogy Szocsiban jégre lép.

Tyihonov esetében ugyanaz mondható el, mint Sipacsovnál. Hiába remekel a KHL jelenlegi szezonjában, 25 meccsen 20 pontnál tart, nem játszott még felnőtt világbajnokságon.

Varnakov olimpiával kapcsolatos említése némileg meglepő, helyette sokkal valószínűbb tipp csapattársa, Alekszandr Szvitov. A 192 centiméter magas és 110 kilogrammos center részt vett a legutóbbi két világbajnokságon, a fizikai hokit játszó csapatok ellen pedig megfelelne az orosz válogatottban, idén már hat gólnál jár és az öklét sem fél használni.

Akik tényleg bekerülhetnek: Az első számú kapus helye várhatóan Szemjon Varlamov és Szergej Bobrovszkij között dől el. A kérdés az, hogy a harmadik helyre egy NHL-es kapust hívnak, vagy a KHL-ből kap lehetőséget Kosecskin vagy Barulin.

A védők közül az NHL-ből Nyikita NyikityinFjodor TyutyinSzergej GoncsarAlekszej JemelinAndrej Markov és Anton Volcsenkov kerülhetnek be. Valószínűleg a KHL-ből bekerül Nyikulin, aki éveken át Jemelinnel játszott egy párban, illetve a fentebb említett KHL-es bekkek közül bármelyik.

A támadóknál a nagy NHL-sztárok helye biztos, Alekszandr SzjominArtyom AnyiszimovPavel DacjukJevgenyij MalkinVlagyimir TaraszenkoNyikolai Kuljomin és Alekszandr Ovecskin, míg a KHL-ből biztosra vehető Kovalcsuk és Radulov kerettagsága. Harc tehát a negyedik soros helyekért lehet a tengerentúlon játszó Valerij NyicsuskinNajil Jakupov és a KHL-es Kuznyecov, Szvitov és a Popov-Perezsogin páros között.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 14., hétfő
VB 16:15 KORNOR 0-3VÉGE
VB 16:15 RUSSVK 4-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CANLAT 2-1 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CZEAUT 4-3VÉGE
május 15., kedd
VB 12:15 FINUSA 6-2VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:15 SUIFRA 5-1VÉGE
VB 16:15 BLRSVK 4-7VÉGE
VB 16:15 CANGER 3-0VÉGE
VB 20:15 LATDEN 1-0VÉGE
VB 20:15 RUSSWE 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 17., csütörtök
VB 16:15 RUSCAN 4-5 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 USACZE 3-2VÉGE
VB 20:15 FINSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 SWELAT 3-2VÉGE
május 19., szombat
VB 15:15 SWEUSA 6-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
május 20., vasárnap
VB 15:45 USACAN 4-1VÉGE
  • SPORT 2 (18:15)
VB 20:15 SWESUI 3-2 BVÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk