Óvással ért véget a ticinói derbi

   

A svájci liga Ambri-Piotta–Lugano derbije olyan, mint amilyenek itthon a csúcson levő UTE és FTC közötti meccsek voltak. Óriási tömeg, feszültség, presztízs és balhék. Mindezen e héten még a bírók is dobtak egyet, négy gólt érvénytelenítettek videózást követően.

A két olasz-svájci csapat és szurkolói között óriási a rivalizálás, a telt ház mindig garantált, ahogy a hatalmas rendőri készültség is. Legutóbb Karl Safron EBEL-ligaelnök falusi csapatokat érintő kiszólása ügyén emlegettük az Ambri-Piottát, most megmutatjuk, milyen is tud a hangulat lenni faluhelyen.

Az idei párharc első felvonására szeptember végén, Luganóban került sor, a vendég Ambri győzelmével ért véget a meccs. A szurkolók összecsapása végén 10 mentővel vitték kórházba a sérülteket.

A visszavágót kedden rendezték, a szokásoknak megfelelően óriási biztonsági óvintézkedések mellett. A két kis falu jóformán megközelíthetetlen volt, a jégcsarnok kilométeres környékét szinte hermetikusan lezárták.

A hazai szurkolók úgy döntöttek, itt az idő, hogy több részben leckét adjanak a világnak. Mindehhez az ihletet az október közepén nyolc év szünet után elsőként kiadott új Asterix-képregény, az Asterix a piktek között adta. Mint tudjuk, már a repülőgépek feltalálása előtt is voltak, akiknek sikerült igen messzire eljutniuk – köztük a két gall vitéznek –, de mindeddig valami kimaradt az életükből, mégpedig az, hogy eljussanak Ticinóba, és megtapasztalják, milyen is egy igazi jégkorongderbi. Krisztus után 2013-ban azonban ez is megtörtént.

Egész jégkorong-Svájcban modern sportvállalkozások találhatók, a sportolók modern csarnokokban játszanak, mint amilyen például a Resega Luganóban, ám az ország egy eldugott kis szegletében dacolnak a modern időkkel. A hokibolondok által lakott két kis faluban, Ambriban és Piottában nem akarják megérteni a pénz szavát. Hosszú idők óta anyagi gondokkal küzdenek, mindenki kiesőjelölteknek tartja őket, és egy ósdi kis csarnok, a Valascia az otthonuk, ahol még arra sem telik, hogy az épületnek minden fala megépülhessen. Mégis a kis falusi klub éppen most mutatja meg, hogy nem lehet őt egy kézlegyintéssel elintézni, jelenleg holtversenyben vezetik az NLA-t. (A sikertörténetnek vékony magyar vonatkozása is van, évek óta ennél a klubnál edzősködik a magyar válogatott másodedzője, Diego Scandella, ennek köszönhetően az előszezonban Magyarországra is ellátogattak és a Fehérvár vendégei voltak.)

A történetet a büszke szurkolók “1. lecke: koreográfia” címmel meg is jelenítették. Az óriási kék-fehér függöny lehullása után Hoki-Svájc térképét láthatták a nézők a lelátón, amelyen a csak nagyítóval felfedezhető két ticinói falu és a Valascia csarnok a gall vitézek szülőfalujaként jelent meg. Ambri-Valascia természetesen ellenáll a hódítók – jelen esetben a hatalmas és gazdag HC Lugano – leigázási törekvéseinek. Az élethűség kedvéért a teljes kapu mögötti lelátót beborító molinó előtt egy Asterixnek és egy Obelixnek öltözött szurkoló fokozta a hangulatot a plexi tetejére mászva.

ambri

A mérkőzés maga is tartogatott érdekességeket bőven, méltó volt a körítéshez.  Az Ambri Richard Park 54. percben szerzett góljával 1-0 arányban nyert, de szép számmal akadtak események ezen kívül is, amelyek még napokig témát adtak a szurkolóknak.

A végül győztesnek bizonyult egyetlen gól előtt ugyanis nem kevesebb, mint négy alkalommal volt videóbírózás. A játékvezetők a négy kérdéses találat egyikét sem adták meg, igazságos elosztásban. Először egy hazai találatot annulláltak magas bot miatt, majd ugyanerre a sorsra jutott a vendégek első gólja is. Ezt egy újabb meg nem adott hazai gól követte, ezúttal a kapu mozdult el, mielőtt a korong a hálóba jutott volna. Következett a mérkőzés legvitatottabb jelenete. Egy vendégkontra végén a korong a kapusról kijött, miközben a hason fekvő hálóőrön átesett egy vendégtámadó és egy hazai védő. Az ismétlés így akadálytalanul juthatott felettük a hálóba. A játékvezetők ismét a videóbíróhoz fordultak, és ismét nem adták meg a gólt, zsinórban a negyediket.

A vendégek tiltakoztak, és a mérkőzés maradék részét óvás alatt játszották csak le. Az óvás oka az, hogy a Lugano szerint formai hiba történt, a szabályok szerint ugyanis nem lehet videóbíró segítségével dönteni abban a kérdésben, hogy a gólt kisles előzte-e meg. Roland Habisreutiger, a Lugano sportigazgatója így értékelte a történteket a meccs lefújását követően: “Minden képet megnéztünk, nincs eltérő vélemény. A játékosunk nem követett el szabálytalanságot, így abszolút semmilyen ok nincs arra, hogy a gólt ne adják meg. A játékvezető nem volt elég tökös, hogy gólt ítéljen” – tette még hozzá.

Nem egészen így látja ezt Reto Bertolotti, a svájci bírófőnök, szakmája egyik nemzetközileg is legelismertebb alakja. Mint a sportal.ch című portálnak elmondta, a svájci bajnokságban a 2011/12-es idény óta az IIHF 330-as szabály kiegészítéseként arról is lehet dönteni, hogy a gólt közvetlenül megelőzően történt-e szabálytalanság vagy nem.

ambri4

Bertolotti szerint a játékvezetők nem kisles miatt érvénytelenítették a gólt, hanem a kapus szabálytalan akadályozásáért. A másik vitatott kérdés tehát az lehet, hogy vajon a luganói csatár magától esett-e rá a kapusra, vagy a hazai védő segített neki ebben.

ambri5

A kérdést sokan megpróbálták már eldönteni, többek között a fenti kép elemzésével, de Bertolotti azon a véleményen van, hogy ebben egyedül a játékvezető jogosult dönteni a jégen. Mindenesetre a formai hiba miatti óvást el kell bírálni, és ha helyt adnak neki, akkor újrajátszásra kerülhet sor, ahogy az történt 2007-ben is, amikor ugyancsak egy formai  hiba miatt a Basel Kloten Flyers elleni hazai meccsét kellett újrajátszani. Az első lépés a tisztázás felé megtörtént, az óvási ügyekben eljáró Reto Steinmann befogadta a kérelmet, így érdemben fog foglalkozni az üggyel.

A mérkőzés összefoglalóját a meg nem adott gólokkal együtt alább tekinthetik meg nyájas olvasóink.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 14., hétfő
VB 16:15 KORNOR 0-3VÉGE
VB 16:15 RUSSVK 4-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CANLAT 2-1 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CZEAUT 4-3VÉGE
május 15., kedd
VB 12:15 FINUSA 6-2VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:15 SUIFRA 5-1VÉGE
VB 16:15 BLRSVK 4-7VÉGE
VB 16:15 CANGER 3-0VÉGE
VB 20:15 LATDEN 1-0VÉGE
VB 20:15 RUSSWE 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 17., csütörtök
VB 16:15 RUSCAN 4-5 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 USACZE 3-2VÉGE
VB 20:15 FINSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 SWELAT 3-2VÉGE
május 19., szombat
VB 15:15 SWEUSA 6-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
május 20., vasárnap
VB 15:45 USACAN 4-1VÉGE
  • SPORT 2 (18:15)
VB 20:15 SWESUI 3-2 BVÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk