Az EBEL nem akar falusi csapatokat

   

Osztrák hírforrások szerint hamarosan öt csapat felvételi kérelmét vizsgálja meg az EBEL, a két magyar jelölt esélyeiről egyelőre nem beszélnek odaát.

A múlt héten az EBEL következő szezonjáról, az esetleges bővítésről spekuláltak az osztrák média hokival foglalkozó részében. A hockeyfans.at, a Kronen Zeitung, illetve a hockey-news.info is arról számolt be, hogy öt csapat érdeklődik komolyan az EBEL iránt. A listán nem szerepelnek magyar nevek, sem a tavaly elutasított Docler Budapest, sem a KMH projektje, miközben az előző évben a szlovák szövetség által el nem engedett Piestany ott van.

A lehetséges bővülésről először a novemberi ligaülésen eshet szó. Az öt kandidáló csapat a nemrég még a KHL-lel kacérkodó Milano Rossoblu, a Renon és a Val Pusteria, mindhárman egyaránt az olasz elitből, a HC Motor Ceske Budejovice a cseh másodosztályból, illetve a szlovák extraligás Piestany. Legalábbis a bennfentes médiaspekulációk szerint, maga az elnök csak annyit mond, hogy öt csapatról van szó.

Minden cikk emlékeztet arra, hogy az EBEL 14-ben húzta meg a csapatok létszámának felső határát, így a jelenlegi állás szerint két, legrosszabb esetben három csapat nyerhet bebocsáttatást. A hockeyfans portál szerint az EBEL vezetőit aggasztja a nézőszám visszaesése. A közönségmágnes Medvescak Zagreb távozását követően szeptemberben 12, októberben az eddigi számok alapján 30%-os visszaesést várnak. Sovány vigasz, hogy a KHL-ben is csökkennek a nézőszámok, hiszen korábban nemigen fordult elő az EBEL-ben, hogy több csapat is rendszeresen 1000 néző előtt játsszon. Márpedig az újonc Bolzano nem váltotta be a reményeket, és a komoly gondokkal küzdő Olimpijáért sem mozdul már meg Ljubljana.

A szlovénok helyzete ugyancsak aggodalomra ad okot. A csapat gazdasági és szakmai téren is a túlélésért küzd, Ausztriában már egy Acroni Jesenice-féle történetet vizionálnak, és ez állítólag a következő ligaülésen téma is lesz. A spekulációk egy része szerint az EBEL inkább az állandóságra szavazna most, így legfeljebb a Ljubljana kiesése esetén jöhetne el egy csapat ideje, amely ez esetben az évek óta próbálkozó Pöstyén lehetne. Érdekes kérdés, minderről hogyan gondolkodik a szlovák szövetség.

A hockey-news.info a Kronen Zeitungnak nyilatkozó Karl Safron ligaelnököt idézi, aki szerint legfeljebb 14 csapat lehet a ligában, de “csak nagy csapatok jöhetnek, az EBEL nem vágyik falusi csapatokra”.

Nehéz ezekre a szavakra mit mondani. Nyilvánvalóan kinek-kinek ízlése szerint a falusizással 2013-ban ? kiváltképp annak a ligának az egyik vezetőjétől, amely Znojmo után előbb Dornbirnra, majd Pöstényre vetette ki hálóját, és elutasította Budapestet ?, de a magunk részéről ehhez csak annyit tennénk ehhez hozzá, hogy például Moszkvából nézve Bécs elővárosnak, Dornbirn pedig fáskamrának látszik, viszont az együttesen 1000 lakosú Ambriban és Piottában többen járnak meccsre, mint bárhol Ausztriában. Arról már nem is beszélve, hogy a nagy csapatok nem vágynak az EBEL-be, minthogy a mai napig egy nagy csapat sincs a ligában. Aki nagy csapat szeretne lenni, az a DEL vagy a KHL felé kacsintgat éppen, mikor hogy.


Karl Safron

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum