Történelmet írnának az Acélbikák

 

Ez azonban nem lesz egyszerű, már a Kontinentális Kupa második fordulója sem ígérkezik könnyűnek. Képesek lesznek-e egy célért küzdeni és tanulni a szezon, illetve a korábbi évek tapasztalataiból Stephan Lundh tanítványai – ez a hétvége fő kérdése.

Azari Zsolt, a Dab.Docler klubelnöke nem szokott szégyenlősen fogalmazni, ha a kitűzött célokról van szó. Így idén a bajnoki és a kupaarany mellé tulajdonképpen teljesen logikusan került az elérendő feladatok közé a Kontinentális Kupa Final Fourjába kerülés. Az, ami saját jogon még egyetlen magyar csapatnak sem sikerült, noha a Volán háromszor is rendezett döntőt, ami szintén nem lebecsülendő teljesítmény. Ezúttal azonban selejtezők hosszú során át vezetne az út Rouenba, a négyes döntő helyszínére. Az első állomást a dunaújvárosi második forduló jelenti, ahol a HSC Csíkszeredán kívül a szlovén Slavija Ljubljana és a lengyel Cracovia Krakow vár Galaniszékra.

Az előjelek azonban nem túl kedvezőek. Egyrészt közvetlenül a torna előtt több játékos is megsérült, meccseket hagyott ki Lubomir Hurtaj, Nagy Richárd, Erdélyi Tamás és Pavuk Attila is. Bár információink szerint a játékosok a kupára felépültek, egyedül Hurtaj játéka kérdéses, nyilván nem lesz egyszerű újra felvenni a ritmust. Ennél is fontosabb, hogy a csapatnak egyelőre nem megy úgy a játék, ahogyan azt megszokhattuk, ami a bajnokság szempontjából ebben az időszakban még nem tragédia, de tény, hogy a tornát nem a legjobb formában kezdi a DAB. A bajnokságban eddig négyszer botlottak, háromszor az Érsekújvár ellen, legutóbb pedig a Ferencvárostól kaptak ki hazai pályán.

DABBRA oltozo

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Az ellenfelek közül csak a HSC-t ismerik az újvárosiak, és bár Gál Sándor óvatosan fogalmazott a torna előtt, mindenki tudja, ha fiatal csapata megérzi a vérszagot, emberfeletti küzdelemre képes. A Cracovia az európai klubhoki középmezőnyének illusztris tagja, hagyományai tiszteletet parancsolóak. Nyár végén szerepeltek már Dunaújvárosban, a Docler-kupán, de az még nem a teljes keret volt és úgy is bárkire veszélyesek voltak. A DAB ellen a buszról éppen leszállva 3-1-re voltak képesek. A Slavija kicsit sötét ló, egyelőre nem nagyon látni, hogy az első évében járó osztrák-olasz-szlovén bajnokság, az INL mekkora játékerőt képvisel, azonban a keret tele van fiatal szlovén tehetséggel, azt pedig szintén tudjuk, hogy ez nem sok jót szokott jelenteni a magyar csapatoknak.

A DAB-nak szintén jelentős hagyományai vannak a Kontinentális-kupában, jót és rosszat egyaránt megtapasztaltak már az Acélbikák. Három évvel ezelőtt Mariborban utolsók lettek, ami a legfájóbb emlékek egyike az acélvárosban. Két évvel ezelőtt viszont hatalmasat alakítottak, egyetlen ponttal csúsztak le a négyes döntőről a dániai harmadik fordulóban. Az akkori játék volt a legjobb, amit dunaújvárosi csapattól az elmúlt években láthattunk, korszerűen, fegyelmezetten, gyorsan hokiztak, teljesen megérdemelten nyertek a házigazdák és a Sheffield ellen is, az Asiagótól pedig balszerencsés gólokkal kaptak ki.

Még mielőtt elmerülnénk az üres nosztalgiában, érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az akkori menetelés is meglehetősen döcögősen indult, hiszen a szintén hazai rendezésű második forduló első meccsén a dunaújvárosiak kikaptak a holland Hágától és csak a belgák hősies helytállásának köszönhetően jutottak tovább, akik történelmük során első alkalommal győzték le holland vetélytársukat, megadva az esélyt Azariéknak. A játék akkor sem ment valami jól, sőt csak a novemberi harmadik fordulót közvetlenül megelőző, ATSE Graz elleni idegenbeli mérkőzés utalt arra, hogy ebből még valami nagyszerű is kisülhet, még ha nem is sejtettük, hogy pontosan mi.

A két évvel ezelőtti teljesítmény megismétlése tehát nem ígérkezik egyszerűnek. Ugyanakkor papíron minden feltétel adott ehhez, a szakvezetés továbbra is minden feltételt megteremt a játékosok fejlődéséhez. A szakmai stáb továbbra is a legerősebb Magyarországon, hiszen Stephan Lundh mellé érkezett honfitársa, Jonas Johnson, a fizikai felkészítést pedig a szakma tengerentúlon is elismert szakértője, Randy Smith koordinálja. A játékosállomány szintén megerősödött, a nyáron a csapathoz érkezett a jelenlegi legjobb magyar játékos, Ladányi Balázs és a szintén rutinos, nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező Lubomir Hurtaj. Kisebb kitérő után visszatért Dunaújvárosba Hegyi Ádám Zoltán is, aki két évvel ezelőtt részese volt a kupasikernek, a kapusposzton pedig immár három nagyon erős hálóőr várja az alkalmat a bizonyításra, hiszen Peter Sevela és Kiss Tamás mellé jött a fiatal lett válogatott, Janis Kalnins.

Minden adott tehát a jó szerepléshez, kérdés, hogy tanulnak-e az elmúlt évek sikereiből és kudarcaiból a játékosok, illetve hogy a nehézkes szezonkezdet után képesek lesznek-e egy irányba húzni a csapat szekerét, ugyanolyan elánnal, ahogyan azt egyszer már megtették.

A dunaújvárosi selejtező menetrendje:

október 18., 16:00 Slavija–Cracovia
október 18., 19:15 DAB–HSC

október 19., 16:00 Cracovia–HSC
október 19., 19:15 Slavija–DAB

október 20., 16:00 HSC–Slavija
október 20., 19:15 DAB–Cracovia

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 14., hétfő
VB 16:15 KORNOR 0-3VÉGE
VB 16:15 RUSSVK 4-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CANLAT 2-1 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CZEAUT 4-3VÉGE
május 15., kedd
VB 12:15 FINUSA 6-2VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:15 SUIFRA 5-1VÉGE
VB 16:15 BLRSVK 4-7VÉGE
VB 16:15 CANGER 3-0VÉGE
VB 20:15 LATDEN 1-0VÉGE
VB 20:15 RUSSWE 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 17., csütörtök
VB 16:15 RUSCAN 4-5 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 USACZE 3-2VÉGE
VB 20:15 FINSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 SWELAT 3-2VÉGE
május 19., szombat
VB 15:15 SWEUSA 6-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
május 20., vasárnap
VB 15:45 USACAN 4-1VÉGE
  • SPORT 2 (18:15)
VB 20:15 SWESUI 3-2 BVÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk