Tapasztalat útján történő tanulás

   

Eddig kiváló EBEL-szereplés és az átalakított csapattól, a megfiatalított védelemtől az első hónapokban elvártnál sokkal jobb hátvédmunka jellemzi a Sapa Fehérvár AV19-et. A csapat kevesebb gólt kapott, mint tavaly. A hat fiatal magyar bekkel beszélgettünk. 

Az utóbbi három mérkőzésen 2 gólon tudtuk tartani az ellenfeleket, és a kapott gólok száma ez évben még a korábbiaknál is meghatározóbb lehet, ugyanis a lőtt gólok száma az eddig 12 mérkőzésen csupán kétszer haladta meg a 3-at, amikor 4-et lőttünk, az üres kapus negyedik gólt nem számítjuk ide.

Míg tavaly 11 pontot szerzett a csapat az első 12 meccsen, addig idén 13-at. A gólkülönbség is biztatóbb minden szempontból. Egy éve 32-41-nel álltunk, most 34-40-nel, ami semmi lényeges különbséget nem mutat, de a tendencia mindenképpen biztató. Ugyanakkor látható, hogy az előző szezonban még 5 kapott góllal is képes volt rendes játékidőben meccset nyerni a Fehérvár.

De a lényeg, ami miatt jelen cikkünk is született, hogy a generációváltás egyelőre nem várt jó ütemben halad a magyar EBEL-csapat védelmében. Két légiós bekk mellett egyedül Tokaji Viktor képviseli a rutint a magyarok közül a hátsó alakzatban. Hármuk mellett hat fiatal magyar hátvéd igyekszik meccsről meccsre előrébb lépni, sikerrel. Közülük nem mindenkit nevez a vezetőedző minden meccsre, és ha meg is van a nyolc hátvéd, nem mindannyian kapnak számottevő jégidőt. Nagy a harc tehát a jégre lépésért.

Pályafutásuk alakulása a válogatott szempontjából most különösen fontos. Az áprilisi világbajnokság után visszavonult a címeres meztől három meghatározó hátvéd, Horváth András, Sille Tamás és Szélig Viktor. Nem túlzás, újjá kell építeni a válogatott védelmét.

A kiemelkedő képességű hátvédjeink alacsony száma miatt a bekkekre mindig is jobban figyeltünk. 2008-ban egy ifjúsági vb-aranyérem kapcsán 2 részben (itt és itt), 2009-ben átfogóan, 3 részben (1. rész, 2. rész, 3. rész), ez utóbbi kapcsán megkértük a világ egyik legképzettebb hátvédjét is, hogy megossza gondolatait olvasóinkkal.

Ezúttal ugyanazt a 8 kérdést tettük fel, valamivel kevesebb, mint 48 választ kaptunk.

 

Név Szül. Vál. VB EBEL M G A P +/-
Hetényi Péter 1991 14 1 3. 81 3 5 8 +6
Kiss Dániel 1991 10 0 1. 11 0 1 1 0
Orbán Attila 1990 27 1 4. 154 4 11 15 -17
Pozsgai Tamás 1988 43 3 2. 58 2 4 6 -4
Szirányi Bence 1988 37 2 1. 12 1 1 2 -3
Varga Arnold 1992 0 0 2. 14 0 0 0 -2


Jelmagyarázat:
A játékosok neve után születési évük, válogatottságuk, majd világbajnokságaik száma szerepel. Hogy a folyó bajnokság hányadik EBEL-szezonja, ez látható az EBEL oszlopban, majd az EBEL-pályafutásra vonatkozó hagyományos statisztikai mutatók jönnek, mérkőzések, gólok, gólpasszok, pontok száma, végül pedig a plusz-mínusz mutató.

 

A Jégkorongblog kérdései:

1. Ki foglalkozik a legtöbbet a három edző (Marty Raymond, Rob Pallin, Sille Tamás) közül a hátvédekkel?
2. Miben fejlődött a legtöbbet az idei 12 EBEL-meccs alatt?
3. Kivel volt eddig a legtöbbet párban, és kivel ment a legjobban?
4. Mi az a legfontosabb tudás, amit egy Jackman szintű bekk át tud adni egy fiatal magyar hátvédnek?
5. Korongkihozatal, korongszerzés palánknál, kapu előtti határozottság, támadásban jó helyezkedés a kék vonalon, nagy erejű pontos lövések. Ezek laikus számára is szemmel láthatóan fontos játékelemek. Milyen nagyon lényeges eleme van még egy hátvéd játékának, amit kívülről tán észre sem venni?
6. Ezek közül melyiket a legnehezebb hiba nélkül végigcsinálni egy meccsen?
7. Hogy érzi, fizikailag hány százalékon áll az EBEL-átlaghoz képest?
8. Az utóbbi években sok tehetséges védőnk elveszett – például Jobb Dávid és Erdélyi Péter. Mi kell ahhoz, hogy ne történjen ilyen?

Hetényi Péter

1. Rob Pallin és Sille Tomi foglalkozik velünk inkább.
2. Így a 12 meccs alatt még nem tudok nagyobb következtetéseket levonni, de talán bátrabb vagyok és többet vállalkozom.
3. Eddig talán Tokaji Viktorral voltam a legtöbbet, még szezon elején, most Travis Gawryletzcel vagyok pár meccs óta.
4. A lövőerejét, azt szívesen átadhatná nekem.
5. Szerintem a felsoroltakon kívül még a támadójátékban is nagyobb szerepet vállalni, nem függetlenül csak a kék vonalig menni előre.
6. A korongkihozatal és a korongszerzés.
7. Körülbelül 80%, vannak nálam termetesebbek.

Kiss Dániel

1 . Minden edző próbál megfelelően foglalkozni mindenkivel, de a hátvédekkel Pallin és Sille Tomi foglalkozik.
2. Leginkább a hozzáállásom fejlődött, mert minden meccs nagy fókuszálást igényel, és fejben is gyorsabbnak kell lennem, mint eddig.
3. Eddig Gawryletzcel voltam a legtöbbet. De akivel a legjobban megértettük egymást, az Hetényi Péter volt.
4. Jackman sok mindent át tud adni egy fiatal bekknek. Elsősorban a helyezkedést és a lövőtechnikát tudjuk ellesni tőle, de a rutin a legfontosabb.
6. Minden meccs más, minden meccsen más a legnehezebb és a legkönnyebb.
8. Sok sikert kell megélnem, hogy legyen miért hokizni.

Orbán Attila

1. Tomi és Rob foglalkozik többet velünk. Technikai képzéseket kapunk, illetve edzés, meccs közben jó tanácsokkal látnak el.
2. Inkább azt mondanám, hogy mire jöttem rá, mióta az EBEL-ben van lehetőségem játszani. Mindig pozitívnak kell lenni. Mindig, minden meccsen magas szinten kell teljesíteni, nincs középszerű vagy megfelelt teljesítmény. S a taktikának megfelelően kell játszani.
3. Eddigi hátvédpárjaim: Varga Arnold és Kiss Dani. A Klagenfurt ellen volt egy első soros meccsem Jackmannel, az edzők meccs után azt mondták, magasra tettem a lécet magam előtt. Nagyon örültem, hogy megmutathattam magamnak és az edzői stábnak, hogy mire vagyok képes.
5. A hátvéd játékának lényeges eleme, hogy jól olvassa a játékot, bízzon magában és megfelelően tudjon koncentrálni. A megfelelő taktika alkalmazásához elengedhetetlen, hogy kommunikáljunk egymással. Fontos az is, hogy biztassuk egymást a pályán. Egy védőnek nagyon sok dologban meg kell felelnie, de azt hiszem, mind közül a legfontosabb, hogy képes legyen folyamatos koncentrációra három harmadon keresztül. Egy jó védő okosan játszik, de erős is. Megérzi a veszélyt és egy lépéssel mindig az ellenfél előtt jár. Jómagam sem riadok vissza az ütközésektől, de azt hiszem, szükség van a helyes egyensúlyra a játékban. Egy jó védőnek feltétlenül keménynek kell lennie. Határozottan, keményen és félelem nélkül kell védekezni. Napjainkban a jó hátvéd specialitása, hogy támadjon és védekezzen. Ehhez viszont gyorsnak kell lennie és jól kell helyezkednie. Úgy tapasztalom, egy-két nagy ütközés után könnyebb játszani, mert megjön a játékos magabiztossága, jobban tart tőle az ellenfele. Akitől pedig tartanak, annak nagyobb esélye van a győzelemre. Ezek a dolgok azok, amiket nem lehet a könyvekből megtanulni, csak a tapasztalattal lehet megszerezni. Ezért a legfontosabb, hogy a fiatal játékosok minél többet játsszanak, minél többet legyenek a jégen.
6. Kék vonal! Itt nem szabad korongot veszíteni, ez talán az egyik legnehezebb feladat. Kapu előtti rész! Nincs mese, itt takarítani kell.
7. Úgy érzem fizikailag semmi problémám nincs. Igaz, még nem értem el a határaimat, így van még hová fejlődnöm.
8. Jobb Dávid, Erdélyi Péter nagyon tehetséges hátvédek voltak, volt szerencsém velük játszani. Nekik is voltak álmaik, céljaik, amiket komolyan vettek, és meg is tettek érte mindent. De biztos jöttek nekik az életben olyan dolgok, amik miatt más utat választottak. Most nem tudom elképzelni, hogy velem olyan történjen, ami miatt abbahagynám a sportolást. Ez az életem része, ebben nőttem fel. A szüleimtől olyan indíttatást kaptam, ami arra ösztönöz, hogy a kudarcot is fel kell dolgozni, a kudarcból is előre lehet lépni. Alapvetően pozitív gondolkodású ember vagyok. Életem mottója ép testben ép lélek, amihez a sport adja az alapot.

fehérvár6

Pozsgai Tamás

1. Rob és Tamás többet foglalkozik velünk külön gyakorlatokkal, de Marty is sokat beszél nekünk a játékelemekről.
2. Úgy indultam neki, hogy ponterősebbnek kell lennem és stabilnak a játék minden pontján. Úgy érzem, jó úton haladok, pozitív visszajelzéseket kapok az edzői stábtól.
3. Eddig minden meccsen Jackkel voltam párban, persze menet közben jöhet kiállítás, speciális helyzet, ilyenkor cserélődünk, de nem jövünk ettől zavarba. Jól érzem magam vele, egyre jobban megértjük egymást.
4. Azt a rutint, ami neki van, idő kell elsajátítani. De például nagyon jó helyezkedési pozíciói vannak, ezeket némi odafigyeléssel át tudom venni, meg tudom tanulni. Persze sok pozitívumot lehet felsorolni, de ezeket nem egy szezon alatt tanulja meg az ember.
5. Talán ami a legtöbbet kivesz egy hátvédből, az a védekezőzóna-beli folyamatos forgatás. Persze ehhez hozzátartozik, amik felsorolásra kerültek (korongszerzés stb.), de a folyamatos emberkövetés és irányváltások rengeteg energiát emésztenek fel. És ezek után kell felsprintelni egy támadásra és csinálni a feladatot, erőseket lőni. Elég összetett mozgást kíván ez a poszt.
6. A meccsek jelentős százaléka két zónában dől el: a két kapu előtti területen. Ha ott határozatlan vagy, hibázol, akkor gólt kapsz. Persze a többi részen sem árt magabiztosnak lenni, mert természetesen egy korongkihozatalnál sem jó eladni egy korongot.
7. Úgy érzem, fiatal bekktársaimmal együtt jó erőállapotban vagyunk. Elég jóban ahhoz, hogy fizikailag végig bírjuk a meccseket és a szezont. Persze mindig van hová fejlődni!
8. Nagyon keményen kell dolgoznunk, és fontos, hogy a munka sikerélményekkel párosuljon, azaz az elvégzett munka eredményeként később pozitív visszajelzéseket is kapjunk. De azért nem szabad elfelejteni, hogy mindenekfelett szeretni kell, amit csinálunk!

Szirányi Bence

1. Az edzésidőn belül Pallin foglalkozik az összes hátvéddel. Tomi az edzés lefújása után külön lövő- és korigyakorlatokat tart nekünk.
2. Hát ennyi idő még csak az alkalmazkodásra volt elég. Fejben mindenképp gyorsultam, hatékonyabb a helyzetfelismerésem és a döntéshozatalom.
3. 5-6 meccse Tokaji Viktorral vagyok. Előtte összevissza játszottam mindenki mellett. Úgy érzem, Tokival jól megértjük egymást, de bárkivel szívesen játszom.
4. Nyugalom a koronggal, jó helyezkedés, pozitív mentalitás.
5. 1-2 dolgot pontosítanék. A korongkihozatal nem védőmunka, hanem csapatmunka. A támadásban nem feltétlenül a kéken kell helyezkedni, hanem akár a forgatásba is be lehet szállni annak érdekében, hogy megbontsuk a védekező csapatot. De visszatérve a kérdésre: a lövéseknél az a legfontosabb, hogy átlődd a blokkon a korongot, megtaláld a rést. Sokszor egy gyengébb lövés jobb, mert nem pattan olyan messzire, ha van kipattanó. De ha üres a lövősáv, akkor pontos, erős lövés kell. A kommunikáció és a játék olvasása is nagyon fontos, érezni, tudni kell, mi fog történni. De igazából annyit lehetne ehhez a ponthoz írni, hogy az lassan már egy külön cikk lenne.
6. Kinek mi a nehezebb, ez játékosfüggő. Egy játékos mindig hibázik, ha hátszik. Hiba nélküli meccset sosem láttam meg.
7. Nem tudom, hány százalékon lehetek, de jól érzem magam a bőrömben.
8. Erről igazából azokat lehetne megkérdezni, akik abbahagyták. Talán a motiváció hiánya lehetett az oka, esetleg találtak valamit az életben, amit jobban szeretnek csinálni. Ez velem nem fog megtörténni, mert vannak még céljaim, amelyek motiválnak.

Varga Arnold

1. A hátvédekkel körülbelül ugyanannyit foglalkozik Rob és Tomi. Minden edzés után van még egy kis külön feladat a fiataloknak, de ez a hasznunkra válik.
2. Mivel eddig csak 6 meccsen játszottam, ezért nem tudok túl sok mindent mondani. Talán annyit, hogy higgadtabb lettem, de ez még úgyis formálódik majd, ha több szerepet kapok a meccseken.
3. Orbán Attilával voltam a legtöbbet jégen, és szerintem nem volt rossz a játékunk.
4. Úgy érzem, hogy a meccsrutin, ami neki, nekik rengeteg van, és nagyon higgadtan áll hozzá a dolgokhoz, nem megy bele olyan szituációba, amibe tudja, hogy nem érdemes.
5. Magabiztosság. Szerintem az mindenképpen jó, ha van, de a gyorsaságot is fontosnak tartom.
6. Talán a magabiztosság, mert ha becsúszik egy gól, akkor az nagyon bánt.
7. Úgy érzem, nincsenek gondjaim fizikailag, jó erőben vagyok, de meg azért van mit építeni a testemen. Rengeteg munka, kitartás, és ami nagyon fontos: alázat.

Cimkék: , , , , , , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., szombat
NVB 16:30 HUNDEN 3-0VÉGE
VB18 19:00 HUNROM 5-0VÉGE
április 15., vasárnap
VB18 19:00 HUNITA 4-0VÉGE
április 16., hétfő
NU16 11:05 HUNCZE 2-4VÉGE
NU16 16:05 HUNFIN 0-2VÉGE
VÁL 18:00 POLUKR 4-2VÉGE
április 17., kedd
NU16 14:20 HUNJPN 1-0VÉGE
VÁL 18:00 POLJPN 5-2VÉGE
VB18 19:00 HUNUKR 3-4VÉGE
NU16 19:20 HUNAUT 0-1 BVÉGE
április 18., szerda
NU16 13:00 HUNNOR 5-2VÉGE
VB18 15:30 HUNJPN 2-3 BVÉGE
VÁL 17:30 HUNUKR 5-4 BVÉGE
  • SPORT 1
április 19., csütörtök
NU16 09:30 HUNGER 0-4VÉGE
április 20., péntek
VB18 15:30 HUNAUT 
KHL 18:30 CSZAKB 
  • SPORT 2
április 22., vasárnap
VB 12:30 GBRSLO 
VB 16:00 HUNKAZ 
  • SPORT 1
VB 19:30 POLITA 
április 23., hétfő
VB 16:00 SLOPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAHUN 
  • SPORT 1
április 24., kedd
VB 16:00 KAZGBR 
  • SPORT 1
április 25., szerda
VB 12:30 ITAKAZ 
  • SPORT 1
VB 16:00 GBRPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 SLOHUN 
  • SPORT 1
április 26., csütörtök
VB 19:00 POLHUN 
  • SPORT 1
Partnerünk