Nagyon kemény, komoly szakmai munka folyik

   

Ocskay Gábor szakosztály-igazgató az első kör után értékelte az EBEL-csapat és a szakosztály egészének teljesítményét.

Lement 11 forduló az EBEL-ből, a Fehérvár 11 pontot szerzett. Elfogadta volna a szezon előtt ezt a kezdést?

Úgy érzem, az építkezésünk nagyon az elején tart. Nagyon fontos, hogy semmilyen türelmetlenkedés nincs a csapat körül. A pont per meccses szereplést helyezéstől függetlenül elfogadnám a szezon egészére vetítve is. Még akkor is, ha ez nem feltétlen biztosítja a rájátszásba kerülésünket. Tudom, sok nálunk jóval erősebb csapat van a ligában, és sok csapat még komolyan erősödni is fog. Mi nem tervezünk változtatásokat szezon közben, azoknak kell lehetőséget adniuk az edzőknek, akiket szeretnénk felhozni ezzel a szezonnal. Nagyon sok fiatal kimondottan jó benyomást tett az eddigi meccseken, azt gondolom, van honnan merítenie a stábnak.

Ahogy várható volt, máris megélt a csapat kisebb mélypontokat. A szakosztály miként értékelte ezeket a helyzeteket?

Azt többször is tudatosítottuk az edzőkben, hogy nem a szokásos EBEL-utat kívánjuk járni, tehát nem fogunk decemberben 2-3 játékost lecserélni, nem igazolunk újabb légiósokat. Éppen ezért lényeges, hogy a meglévő játékosállomány egészét jól használjuk, ne egy-két sorra építsük a csapatot, adjunk lehetőséget másoknak is. Örömmel látom, hogy az utóbbi meccseiken ennek megfelelően változtak a dolgok. Amikor kicsit nehezebben mennek a dolgok, átbeszéljük a helyzetet. Legutóbb a Klagenfurt elleni idegenbeli meccs előtt ültünk le. Mindenki felelősséget vállalt a gyengébb sorozat miatt, és közösen megállapodtunk abban, hogy mindenkiben van még 10-15% tartalék, az edzőkben, a játékosokban és a menedzsmentben is. Így mentünk a KAC otthonába, ahol még sosem nyertünk. A játékosok megértették az üzenetet, még jobban játszottak, mint addig, és megszerezték a történelmi győzelmet. Ugyanezt folytatták pénteken idehaza a Linz ellen.

Ocskay Gabor fanfeszt

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Arról hallani, nagyon jó a hangulat a csapatban. Hogy érzékeli ezt?

Én is így látom. Nagyon jó a csapatszellem. Nincsenek fegyelmi gondok. Az elvárásokhoz képest eddig egy-két játékos teljesít gyengébben, de rajtuk is látom az igyekezetet, hogy ezen változtassanak. A szezon ötödénél sem tartunk, senkire nem kell vizes lepedőt húzni. Hosszú, kemény menetelés vár ránk, mindenkinek lesz még lehetősége bizonyítani. Nagyon komoly feladatok előtt állnak játékosaink, az EBEL, az U18-as és az U20-as bajnokság mellett a felnőtt, a junior és az ifjúsági válogatottakban is helyt kell állniuk. Edzőink folyamatosan ezekre a feladatokra készítik fel őket. Ez egy nagyon komoly tanulási folyamat, végre igazi csapatmunka folyik szakosztályunknál, amit örömmel látok.

Érdekesség, hogy eddig több pontot szereztünk idegenben. Mi lehet az oka?

Fiatal csapatunk még nehezen dolgoz fel bizonyos helyzeteket. Ilyen volt például a Dornbirn elleni meccsen a semmiből érkező első bekapott gól, majd egyből utána egy rossz csere miatti emberhátrány. Addig 2-0-ra vezettünk, az ellenfél nem volt a pályán, de ilyenek miatt végül kikaptunk. Ez benne van, az ilyen meccseket kellő rutin megléte esetén nyerni fogjuk. Ugyanakkor nagyon kellemes meglepetéseket okozunk, a Vienna Capitals és idegenben a KAC legyőzése minden csapat számára bravúr. Látható, hogy akkor van reális esélyünk a győzelemre, ha 2, de legfeljebb 3 gólon tudjuk tartani az ellenfelet. Ehhez jó kapusteljesítmény és az egész csapat részéről kiváló védőmunka szükséges. Nagy öröm, hogy egyre többet lövünk kapura, és az ellenfelet egyre inkább kontrollálni tudjuk a saját kapunk előtt. A helyzetkihasználásunk azonban javulhatna, és várom a gólokat az olyan játékosoktól, akiknek a felnőtt válogatottat is húzniuk kellene majd a világbajnokságon.

Hogyan halad a fiatalok beépítése?

Mint mondtam, nem az a cél, hogy három sorozzunk. A szezon egyik legkomolyabb feladata, hogy valódi versenyhelyzetet teremtsünk a játékoskeretben a csapatba kerülésért. Nagyon jó látni, hogy a sok jégidőt kapó fiatal hátvédjeink milyen gyorsan fejlődnek, kiválóan teljesítenek. Itt már érzem is a versenyt. Először Varga Arnold maradt ki, de aztán két másik bekk pihent 1-2 meccset, mert gyengébb formát mutatott. Bízom benne, hogy az idősebb játékosokkal szemben is kritikus lesz a szakvezetés. Mi több, ebben biztos is vagyok, ugyanis azt látom, hogy nagyon kemény, komoly és jó szakmai munka folyik csapatainknál. Raymond munkáját felkészült, odaadó szakemberek segítik. Rob Pallin, Sille Tamás és az U20-as csapat edzője, Tyler Dietrich nagyon jól dolgozik együtt. Sok energiát fordítanak a fejlesztésre és a felkészülésre. Komoly hozzáállást mutat, hogy Pallin és Sille felváltva utazik az EBEL-junior meccsekre, amikor csak idejük engedi. Ugyancsak régóta várt lépés, hogy az aktuális ellenfeleket komolyan feltérképezik az edzők, a felnőtt és a juniorcsapatnál egyaránt.

A célokat tekintve változott valami?

Nem. Habár jelenleg minden szép és jó, nem szabad azt gondolni, hogy ez a 3 éves ciklus csak ilyen szakaszokból áll majd. Nem lesz gyors gyümölcsérés, jönnek majd a komolyabb hullámvölgyek. Nagy megnyugvást jelent számomra, hogy a közönség mindvégig mellettünk állt eddig. A hazai vereségek után is türelmesek a játékosokkal és a csapattal, vastapsban részesítik kedvenceiket, mert látják, hogy komoly munkát végez a társaság. A kevés szerzett pont ellenére elég jó teljesítményt nyújtunk idehaza is, talán egy meccs kivételével győzelmi esélyünk volt, a vereségek ellenére sem ment el a nézők kedve a meccslátogatástól. Ezt mutatja az is, hogy közel 1500 bérletet adtunk el, pedig még alig játszottunk idehaza bajnoki meccset. Mindenki tisztában van vele, hogy a papírforma szerint az alapszakaszban minden bizonnyal nem az első nyolc hely egyikén végzünk majd. Ez nem meglepő, nagyon fiatal a keretünk és a költségvetésünk is az utolsó három helyen áll az EBEL-ben. Ilyenek vagyunk, jelenleg ennyit tudunk, a jégen és a háttérben egyaránt, ezen nincs mit szégyellnünk.

Akkor amennyire lehet, elégedett a jelenlegi helyzettel?

Mint mondtam, mind a 11 ponttal, mind a mutatott játékkal elégedett vagyok. Benne volt a pakliban, hogy ennél még nagyobb türelemre lesz szükség a szezon első felében. A hazai mérkőzések miatt azt mondom, lehetne három ponttal többünk, de amíg az itt elvesztett pontokat idegenben visszahozzuk, egy szavunk nem lehet. Ráadásul az utóbbi két mérkőzés négy pontja kellő löketet ad a folytatáshoz. Hosszú idő után megtaláltuk azokat a légiósokat, akik húzni képesek a csapatot. Egy kicsit sajnálom, hogy ez nem ment két évvel ezelőtt, mert ha azt a csapatot egészítették volna ki, mondjuk úgy, hogy Derek Ryan is itt van, az egy baromi jó csapat lett volna, EBEL-szinten is bármire képes. De én a munkában hiszek, és úgy látom, ezzel a jelenlegi játékoskeretünk is szinte kivétel nélkül így van. Ennek meglesz az eredménye.

A Sapa Fehérvár AV19 a 12. mérkőzésen a Villachot fogadja. Vasárnap először játszunk ebben a szezonban a Derek Ryannel felálló tabellaelsővel. Az ehhez hasonló rangadók mindig jó játékot szoktak eredményezni a magyar EBEL-csapat részéről, remélhetőleg ezúttal is így lesz ez. A Fehérvár keretébe visszatérhet a pénteken láz miatt hiányzó Pozsgai Tamás, egyedül Németh Attilára nem számíthat a szakvezetés, de a hírek a következő meccsen már ő is ott lehet. A vendégeknél Pewal és Hotham sérült, az igen ponterős légiósbekk, Jarrett pedig magánéleti okok miatt hiányzik majd, Kanadába kellett utaznia néhány napra. Így a Villach két bivalyerős sorára és továbbra is ponterős légiósaira építhet Székesfehérváron.

A 17.30-kor kezdődő meccset a Sportklub Tv élőben közvetíti.

Fehérvár–Villach 4-2

   

Emberfeletti teljesítményt nyújtott a Volán, 2 gólon tartotta a legjobb csatárokkal megerősített Villachot, Ryan és Hughes sem szerzett pontot. Nagy hét ez: a Klagenfurt, a Linz és a Villach ellen 6 pontot szerzett Marty Raymond gárdája.

Nagyon jó iramban kezdődött a mérkőzés, és az egész első harmad óriási ritmusban zajlott. Az elején a Villach, aztán hosszú időn át a Fehérvár járt közelebb az első gól megszerzéshez, de mindkét kapus kiválóan teljesített. A Volán előnyös játéka sokkal ötletesebb és veszélyesebb volt, de a sors fintora, hogy a Villach mégis fórban szerzett vezetést. Igaz, ehhez annyi segítséget kaptak a bírótól, hogy kétszer annyi előnyt kaptak. Pretnar közelről vágott be egy kipattanó korongot. A 0-1 ellenére nem volt ez egy rossz harmad, felvonultatta az aktuális szezon jellemzőit.

Sokkal jobban kezdte a középső harmadot a Villach, többször is beszorultunk a kapu elé. Az egyik akcióból ugyan Bálizs kapujába került  korong, de az esetet megelőző két szabálytalanság közül legalább a másodikat lefújták, így érvénytelenítették a gólt.

Mihaly Arpad AVS

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Végre mi is kaptunk egy nem teljesen megszolgált előnyt, egy olyat, amit nem mindig fújnak be. Két percen át tökéletesen álltunk a támadóharmadban, sok nagy helyzetet alakítottunk ki, de Lamoureux egymaga áthatolhatatlan falat képzett ekkor. Kiegészült a vendégcsapat, de a következő akciónál eltört egy Villach-bekk ütője, jól játszottuk meg a lehetőséget, Magosi Bálint kapu mögötti passzát Mihály Árpád vágta a bal felsőbe. A székely csatár a legjobbkor szerezte meg szezonbeli első gólját. 1-1 után a Fehérvár maradt támadásban, kiváló keveréseket láthattunk, miközben a támadók védekezése is nagyot javult, gondot okozott a korongkihozatal a vendégeknek. Mihály Árpád harcolt ki előnyt egy ilyen helyzet végén. Megint közel jártunk a gólhoz, de nem sikerült hatékonyan befejezni egy akciót sem. A harmad végén újabb fórt kaptunk ajándékba, ez volt a leggyengébb előnyjáték az összes közül, ebben a harmadban nettó hat perc előnyt nem váltottunk gólra. Megvolt ez a harmad, de nem jött össze a vezetés. Mindazonáltal a 40 perc alapján igazságos volt a döntetlen.

Három komoly Bálizs-védéssel indult a harmadik harmad. Ryan provokálta Jackmant, aki visszaadta a pofont, sajnos csak a végét látták a bírók, hátrány jött. Sajnos Naglich is fegyelmezetlen volt, 50 másodperc után elvitte a villachi kapus lábát, több mint egy perc kettős hátrányba kerültünk, csak magunknak köszönhettük ezt a nehézséget.  Nem is hagyták kihasználatlanul a helyzetet, a 43 percben ismét Pretnar lőtt gólt. Gyorsan törlesztettünk. Yellow Horn indult el a koronggal, Pretnart nagyon durván befűzte, a büntetőpadról belépő Naglich megzavarta a kapust, így a korong becsúszott a kapuba, máris 2-2-t mutatott a tábla. Sima, majd 4 másodperc után kettős előnybe kerültünk. A sokadik fordulópont volt ez, a 46. percben. A VSV erejét mutatta, hogy miután üggyel-bajjal kivédekeztek néhány akciót, korongszerzés után 2-1-ben ziccert alakítottak ki, de Bálizs megmentette a szégyentől a csapatot, nem kaptunk gólt kettős előnyben. Sajnos nem tudtunk élni ezzel a szituációval. De ami nem ment előnyből, az ment 5 az 5 ellen. Sarauer és Naglich rosált Lamoureux orra előtt, utóbbi vágta a hálóba a 3. magyar gólt. Megfordította az állást a Volán az 5. percben. Nagyon jó fizikai állapotban kezdte a hajrát a Fehérvár, sokkal élesebb volt ekkor a hazai csapat a vendégnél. Sikerült szinte végig elöl tartani, és ennek eredményeképpen Benk szép passzából Mihály duplázott, 4-2-nél eldőlt a meccs.

Az egész csapat nagyot játszott, Banham és társai óriási teljesítményt nyújtottak, képesek voltak vesztett helyzetből felállni a harmadik harmadban is. Bálizstól a védőkön át a csatárokig mind a 21 jégre lépő Volán-hokis dicséretet érdemel. A Villach ellen  is megdolgozott a sikerért a társaság, megszolgálta a két pontot.

Elképzelhető, hogy alábecsülték a játékerőnket

   

Nemigen lehet annál nagyobb bizonyíték a siker megalapozottságára, mint hogy a tabellát vezető csapat edzője is úgy látta, két góllal jobb volt a magyar EBEL-csapat.

“Elégedett vagyok a látottakkal – vágott az értékelésbe az albavolanhockey.hu-nak nyilatkozva Marty Raymond, a Sapa Fehérvár AV19 vezetőedzője. – Mindig örülök, ha odafigyelünk a részletekre, ha betartjuk a taktikát, ha az elszántságunk töretlen, ha belevetődünk a lövésekbe, ha nem adjuk fel sosem. Az elvárásaink mindig magasak, a célunk minden este a győzelem. Persze tudjuk, hogy ez nem fog minden este megtörténni, de úgy indulunk csatába, hogy nyerhetünk. Ma nem mi számítottunk esélyesnek, elképzelhető, hogy alábecsülték a játékerőnket. Ahogy azonban egyre több skalpot gyűjtünk, ez mind ritkábban fog előfordulni, így egyre jobbá és jobbá kell válnunk. Haladunk az építkezéssel, mindenkinek tudnia kell, hogy nem egyszerű feladat ebben a csarnokban legyőzni minket.”

“Egészen fantasztikus az az intenzitás, ahogyan játékosaim a legutóbbi meccseken játszanak, és ahogy ma is tették – ezeket a Sportklub Tv-nek mondta Raymond mester, a lefújást követően. – Így kell hozzáállni a mérkőzésekhez, és akkor látható, hogy jönnek a pontok, a győzelmek. Minden alkalommal, amikor nyerünk, azt eredményezi, hogy eggyel komolyabb szintet várok el a csapattól, mert csak így lehet előrehaladni. Nem az ellenféllel kell foglalkoznunk. Természetesen ha meg is teszünk mindent a jégen, lesznek még vereségeink, de azokból is tanulnunk, építkeznünk kell majd.”

A hivatalos honlapnak nyilatkozva a villachi edző, Hannu Jarvenpaa nagyon sportszerűen elismerte a Fehérvár győzelmének megalapozottságát: “A hazai csapat megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, gratulálok nekik. Jól játszottak, a végeredmény hűen tükrözi a játék képét: ma két góllal gyengébbek voltunk a Sapa Fehérvárnál, jobban akarták a sikert, mint mi. Az emberhátrányos játékunkkal ugyanakkor elégedett vagyok, de ez nem mondható el az emberelőnyeinkről. A védekező harmadunkban olyan hibákat követtünk el, amelyekre ráment a meccsünk. Tanulnunk kell ebből, fel kell használni, hogy jobbá váljunk.”

EBEL, 3089 néző. Játékvezetők: Kaspar, Soos, Widmann.
Bálizs: 92,3% (Rajna)
K
Lamoureux J.: 87,1% (Höneckl)
Szirányi, Tokaji, Kovács, Sikorcin, Magosi
1
Bacher, Steiner, Platzer, Göhringer, Petrik
Kiss, Jackman, Sarauer, Naglich, Banham
2
Unterluggauer, Brunner Nico, Peintner, Ryan, Hughes
Hetényi, Gawryletz, Benk, Yellow Horn, Mihály
3
Altmann, Pretnar, Fraser, McBride, Forney
Orbán, Varga, Tóth, Nemes, Kocsis
4
Rauchenwald, Nageler
Marty Raymond, Rob Pallin
E
Hannu Jarvenpaa, Marc Brown
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 17:35 VSV PP Pretnar Forney McBride
1-1 27:47 FHA Mihály Magosi Hetényi
1-2 42:39 VSV PP2 Pretnar Hughes Ryan
2-2 43:52 FHA Yellow Horn Sarauer
3-2 49:22 FHA Naglich Sarauer Banham
4-2 58:26 FHA Mihály Benk Yellow Horn
31 Kapura lövések száma 26
8 Kiállításpercek 14

A Fehérvár–Villach góljai

   

Csodaszép székesfehérvári győzelemmel ért véget az EBEL kéthetes nagyüzeme, amelyet 3 vereséggel kezdett, de a végén 3 győzelemmel zárt a magyar EBEL-csapat. A 6 kiváló gólt itt láthatják.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR INFO
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
Partnerünk
Archívum