Kutatók szólítják fel az NHL-t, száműzze a verekedéseket

   

Habár közvetlen kapcsolat egyelőre nem bizonyított a verekedések és a krónikus agyi traumák között, az orvosok szerint csak idő kérdése, hogy valaki meghaljon.

A Mayo Klinikán tartott orvoskonferencián nem kisebb nevek tartottak előadást, mint Ken Dryden ? a Montreal Canadiens egykori kiváló kapusa, a Hírességek Csarnokának tagja, jelenleg kanadai parlamenti képviselő ?, Dr. Michael Stuart ? a Mayo Clinic Sports Medicine Center igazgatója, az amerikai jégkorong-válogatott mellett dolgozó orvosi stáb vezetője ?, Mark Aubry ? az IIHF orvosi bizottságának vezetője és az Ottawa Senators csapatorvosa ?, valamint Ann McKee ? a Boston University neurológusa, akinek elhunyt amerikaifutball- és hokijátékosokon végzett vizsgálatai nagyban hozzájárultak az agykárosodásokra vonatkozó jelenlegi tudásunk gyarapításához.

NHL fight 2

A konferencia után Ken Dryden kijelentette, hogy a konferencia a tudomány válasza a jégkorongnak, itt az ideje, hogy most a sport válaszoljon a tudománynak. Habár közvetlen kapcsolat egyelőre tudományosan nem bizonyított a verekedések és az agykárosodások között, patológiai kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy a bunyó súlyosan károsíthatja az emberi agyat. Ezek alapján arra szólítják fel a ligát, hogy a jelenlegi ötperces büntetés helyett végleges kizárással és eltiltásokkal lépjen fel a verekedések ellen az NHL-ben és a juniorkorosztály bajnokságaiban egyaránt.

A verekedések pártolói ezzel szemben azzal érvelnek, hogy a bunyó sokkal súlyosabb és alattomosabb baleseteket előz meg, és hogy a verőembereknek nagyon fontos fegyelmező szerepük van a meccsek során, mellyel többnyire a sztárjátékosokat féltik.

Bill Daly, az NHL alelnöke ugyanakkor kiállt a fokozatos szabálymódosítás ellen, amely eredményeképpen húsz év alatt már így is felére csökkentették az egy mérkőzésre jutó verekedések számát.

NHL fight 3

2009-ben Don Sanderson, egy kanadai amatőr hokis életét vesztette, miután egy verekedés során feje a jégnek ütődött. A tudósok azt mondják, csak idő kérdése, hogy ez az NHL-ben vagy a juniorligák valamelyikében megismétlődjön. A Mayo Klinika híres az agyrázkódások elleni küzdelméről, három év alatt ez volt a második konferenciája a témában. Ugyan már első alkalommal kiálltak a verekedések szigorúbb büntetése mellett, akkor az visszhangtalan maradt, viszont e konferencia hatására jelentősen nőtt az agyrázkódások kockázataival kapcsolatos tudatosság és védekezés a játékosok, az edzők és a szülők körében egész Észak-Amerikában. Ennek hatására tiltották be a bodicseket a 13 éves kor alattiaknál előbb Albertában, majd Kanada egész területén.

Sorozatunk korábbi részeiben már írtunk arról, hogyan alakult ki a verőlegények korszaka, hogy Steve Yzerman véget vetne ennek, hogy a Kessel-ügynek mik voltak a tanulságai. Folytatjuk.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum