Az Érsekújvár ellen javíthat a Miskolc

   

Bár ez lesz a MOL Liga vasárnapi fordulójának legnagyobb rangadója, izgalmas kérdés az is, hogy tud-e pontot vagy pontokat rabolni az UTE Brassóból, illetve hogy meg tudja-e ismételni pénteki, Érsekújvár elleni bravúros játékát a jelentős vérveszteségeket szenvedő Ferencváros Dunaújvárosban.

A pénteki Miskolc–DAB mérkőzés beharangozójában azt írtuk, nagyot léphet előre a Miskolc. Ez ugyan azon a meccsen nem sikerült, de a tét most is nagyon hasonló, hiszen a címvédő után az idén eddig legkevesebb vesztett ponttal rendelkező Érsekújvár következik, amely ellen legalább olyan értékes három pontot lehet szerezni, mint a DAB ellen. Majd hétfőn Ferencvárosba látogat a csapat. Mayer Péter, a hazaiak vezére erre utalva mondta, hogy edzői szempontból az egész hétvégét érdemes egy csomagban kezelni: “Úgy kell játszanunk, hogy a csapat, a játékosok energiakészlete végig kitartson, azaz a legegyszerűbb, leginkább sallangmentes megoldásokat kell választani.”

Ez a taktika a DAB ellen majdnem bejött, hiszen annak ellenére sikerült pariban maradni ellenfelével a miskolci csapatnak, hogy hússzal lőtt kevesebbet kapura. “Az Érsekújvár kitűnő csapat, rengeteg válogatott játékossal, akik nagyon sokat tudnak a hokiról. Igyekeztem egy olyan taktikát, játékot kidolgozni arra a meccsre, amely sokkal jobban fekszik nekünk, mint ellenfelünknek. Rájuk kell kényszeríteni az akaratunkat, irányítani a játékot, de közben figyelni a kontráikra, mert abban nagyon erősek. Itt például lényeges lesz, hogy a csatáraink hogyan oldják meg védekező feladataikat” – nyilatkozta Mayer.

A felvidéki csapat jelentősen megerősödött, a hét közben érkezett Michael Frolíknak nem kellett különösebben hosszú idő, amíg megértette magát csapattársaival. Ennek megfelelően a Ferencváros ellen szerzett minden érsekújvári gólban benne volt, öt pontot szerzett bemutatkozó meccsén. Az Érsekújvár azonban mintha bizonytalanabb lenne idegenben, mint hazai pályán: Brassóban és Csíkszeredán kikapott, pénteken éppen csak elkerülte a pontvesztést, csak a dunaújvárosi győzelem nevezhető jelentős bravúrnak. A két csapat eddig egyszer találkozott egymással, szeptember elején Miskolcon Hajós Roland a hosszabbítás letelte előtt 10 másodperccel döntötte el a hazaiak javára a mérkőzést. Egy rendes játékidős győzelemmel a Miskolc a HSC-t biztosan megelőzné a tabellán, míg az újváriaknak a Dunaújvárossal szembeni relatív előnyük megtartása a cél.

A Miskolc–Érsekújvár meccsel egy időben dobják be a korongot Dunaújvárosban is, ahol a Ferencváros vendégszerepel. A zöld-fehérek parádés teljesítménnyel nagyon közel álltak az Érsekújvár ellen a győzelem megszerzéséhez, de végül pont nélkül kellett távozniuk. Nagyobb baj, hogy jelentős vérveszteségeket szenvedtek a mérkőzés során. A Brassóban térdsérülést szenvedett Borbás mellett ugyanis szintén megsérült Kiss Gábor és Rickard Eriksson is. Utóbbinak térdig kellett begipszelni pénteken a lábát, még az is előfordulhat, hogy a játékos szezonja is véget ér, mivel az első diagnózisok szalagszakadásról szóltak. Kiss Gábor térde bedagadt, jelenleg gyógyszeres kezelést kap, hogy a gyulladás mérséklődjön, szerdán kell kontrollvizsgálatra jelentkeznie, ahol pontosabb képet kapnak az orvosok állapotáról. Természetesen egyikük sem lehet ott vasárnap a jégen. Sijka viszont vállalja a játékot, szombaton már edzett a csapattal.

MISNZA

Ezzel együtt Dobos Tamás példamutatóan sportszerűen nyilatkozott blogunknak: “A Dunaújváros ellen újra megpróbáljuk azt a szoros, zárt védekezést, amit pénteken az Érsekújvár ellen. Sajnos óriási lehetőséget szalasztottunk el, a második harmadban kicsit szétesett a játékunk, az ekkor kapott három gól pecsételte meg a sorsukat. De ha vasárnap sikerül megismételni a pénteki mérkőzés első és harmadik harmadában látott játékot, akkor a DAB-ot otthonában is megszorongathatjuk. Sok kulcsjátékosunk sérült, ők nagyon fognak hiányozni.”

A ferencvárosi szakosztályvezetés nem hagyta annyiban a dolgot, Papp Gábor nyílt levelet írt a magyar játékvezetők vezetőjének, Beck Péternek, amit a klub honlapján tettek közzé. A sérülésregiszter miatt a MOL Liga fegyelmi bizottsága hivatalból is kivizsgálja az ügyet.

A vasárnapi forduló harmadik mérkőzésén az UTE látogat Brassóba. Ancsin János tanítványai egyre jobban kezdenek belelendülni a játékba. Ez a szurkolók és a vezetés legnagyobb sajnálatára pontokban egyelőre nem mérhető, de a korábbi, többnyire sima vereségek helyett az utóbbi három mérkőzés legnagyobb részében ott tudtak lenni ellenfelük nyakán. A HSC ellen pénteken pedig azt is bizonyították, hogy idegenben is képesek megszorongatni aktuális ellenfelüket. Ennek ellenére a Brassó számít a mérkőzés esélyesének, amely egy esetleges pontvesztés és a többi mérkőzés számukra kedvezőtlen alakulása esetén a szeptember végén még listavezető Brassó hamar az ötödik helyen találhatja magát. Ha viszont begyűjtik a három pontot, akkor újra megindulhatnak felfelé a tabellán és megszerezhetik a harmadik helyet.

Dab.Docler–FTC 5-7

   

A Ferencváros teljesen megérdemelt győzelmet aratott a nagyon rossz szellemben jégkorongozó Dunaújváros felett.

A harmadik perc végén emberhátrányba kerültek a vendégek, azonban a DAB nem tudott igazán veszélyes helyzetet kialakítani. Sőt, a Fradi a kiállítás vége felé lekontrázta ellenfelét, ám kicsit elkapkodták a hatalmas lehetőséget. Hosszú passzokkal igyekezett kihozni a harmadból a korongot, ám sok volt a pontatlanság ezekben. Az egyik ilyen célt tévesztett, de a Fradi harmadába bevánszorgó korongra csapott le Kiss Ákos, végigvitte és beverte a ziccert. A gól megfogta a zöld-fehéreket, így Galanisz egy percen belül kettőre növelte a különbséget. A gólt követő támadás során háromszor is lőhetett közvetlen közelről kapura az Újváros, a mérkőzésnek ebben a szakaszában egyértelműen Meravy tartotta meccsben a Fradit, amely kis idő elteltével visszatalált a megfelelő ritmusba és kiegyenlítettebb lett a játék. Olyannyira, hogy 18 másodperc alatt egalizált a Ferencváros, előbb Fodor Csanád tette szépen fonákkal a kapuba a korongot, majd Ojanen volt eredményes.

DABFTC

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Egy áthúzódó kiállítással kezdődött a második játékrész, ami nem mindennapi fordulatokat tartogatott a szurkolók számára. Az előnyben Jabornik előbb nem vállalja el az üreskaput, majd a következő kiállításkor kapuvasig jut. A kipattanót megszerzi a Fradi és el is jut vele az újvárosi kapuig, ám ott szerelnek a hazai védők. A saját kapu előtt elkövetett elképesztő könnyelműsködés végén Berta szerez korongot két méterre a kaputól és be is lövi a helyzetet. A gól ezúttal az Újvárost fogta meg. A 28. percben ötödször került emberelőnybe a DAB, le is táboroztak a ferencvárosi kapu előtt, de Meravy elképesztő formában védett. Az előny után is a DAB dominált, de a Fradi szemre is szép támadásokat vezetett. Az egyik ilyen végén Horváth Dávid kettőre növelte a vendégelőnyt, majd újabb egy perc elteltével Vaszjunyin lőtt óriási gólt Kalninsnak. Ezzel 5-2-re vezetett a Fradi, a hazai publikum megtapsolta az egykori acélbika találatát. Talán a legtöbben már temették ekkor a csapatot, ám a mérkőzésben még maradt fordulat. A kékvonalról eleresztett, nem túl veszélyes lövés megtréfálta az addig a meccs legjobb teljesítményét nyújtó Meravyt, így Jabornik találatával kettőre zárkózott az Újváros. Sőt, fél perccel a harmad vége előtt Peterdi gólra váltotta a hatodik újvárosi előnyt, amivel egyre olvadt a vendégek előnye.

Lendületben volt a Dunaújváros és amikor Azari Zsolt a 42. Percben kiegyenlített, úgy tűnt, ismét kontollálják a mérkőzést. Meravy azonban továbbra is ihletett formában védett, a hazaiak a legnagyobb helyzetekben sem találták az ellenfél hálójába. A Fradi igyekezett fegyelmezetten és egyszerűen játszani, illetve az adódó lehetőségeket minél nagyobb százalékban kihasználni. A következő ilyen lehetőségre nem is kellett sokat várni, hiszen emberelőnybe kerültek a zöld-fehérek, amiből a 44. percben Horváth Dávid szerezte vissza a vezetést a vendégek számára. Minden erejét mozgósította a hazai csapat, sok helyzetünk volt, sok előnyt hagytak kihasználatlanul az Acélbikák, Meravyra pedig elfogytak a jelzők. Jabornik merészkedett előre a harmad felénél, a helyén Berta várta üresen a korongot, ami érkezett is, az egykori dunaújvárosi csatár eldönthette volna a meccset, ám a szóló kimaradt. Ami nem sikerült neki, az kisvártatva összejött az egész meccsen agilisen játszó Pál Zoltánnak, találatával 7-5-re alakult az állás. Az egész mérkőzés alapján látszott, hogy jelenlegi formájában a DAB innen már képtelen lesz visszajönni, nem is esett már több gól, a Fradi taktikusan húzta ki a hátralévő nem egészen hét percet.

Stephan Lundh (Dab.Docler): Nem gondolom, hogy tartalékosan álltunk fel, bár sok sérültünk volt, nem ez volt a baj. Nagyon rosszul álltunk oda meccshez, nem volt meg a 100% már a mérkőzés előtt sem, de 2-0 után egyszerűen hátradőltünk. A Fradi nagyon erős csapat, megérdemelten nyertek. Úgy érzem, hogy a helyzetkihasználásunkon ment el a mérkőzés. Rengeteg ziccert dolgoztak ki a srácok, azonban a befejezés valahogy sosem sikerült, míg a másik oldalon sokkal kevesebb helyzetből sikerült több találatot szerezniük a fővárosiaknak – akik végig harcosan, mindent odatéve játszottak. A legrosszabb meccsünkön vagyunk túl a szezonban. Most azonban semmi mással nem törődhetünk a Kontinentális Kupán kívül. Csütörtökön tudom megmondani, ki lesz hadra fogható és ki nem.

MOL Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 750 néző. Játékvezetők: Mayer, Halassy, Ozsváth, Abonyi.
Kalnins: 80,0% (Kiss T.)
K
Meravy: 90,0% (Budai)
Huba, Jaborník, Ladányi, Gröschl, Peterdi
1
Géczi, Ölander, Dancsfalvi, Berta, Potila
Lindgren, Hüffner, Somogyi, Galanisz, Szappanos
2
Lindquist, Mestyán, Pál, Fodor, Vaszjunyin
Tőkési Lajos, Szabados, Papp, Azari, Kiss Á.
3
Lencsés, Wéber, Horváth, Ojanen, Sijka
Hegyi Á. Z., Virág
4
Nagy L.
Stephan Lundh, Jonas Johnson
E
Dobos Tamás, Hakan Nygren
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 08:11 DAB Kiss Á. Gröschl Azari
2-0 09:01 DAB Galanisz Virág Hegyi Á. Z.
2-1 16:04 FTC Fodor Vaszjunyin Lindquist
2-2 16:22 FTC Ojanen Sijka Horváth
2-3 23:10 FTC SH Berta Potila
2-4 31:44 FTC Horváth Sijka Dancsfalvi
2-5 32:55 FTC Vaszjunyin Pál Fodor
3-5 35:22 DAB Jaborník Kiss Á.
4-5 39:23 DAB PP Peterdi Jaborník Ladányi
5-5 41:43 DAB Azari Kiss Á. Papp
5-6 43:51 FTC PP Horváth Ojanen Sijka
5-7 53:17 FTC Pál Fodor Ölander
50 Kapura lövések száma 35
8 Kiállításpercek 16

A Dab.Docler–FTC képei

   

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Cimkék: , , , , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 18., szerda
U20 16:50 KMHMIS 5-1VÉGE
U20 19:30 MACZEG 10-1VÉGE
január 19., csütörtök
U18 15:30 DHKPEF 6-1VÉGE
U18 16:00 AVSUTE 3-4 HVÉGE
U18 16:00 ETOMIS 2-3 HVÉGE
EBYSL 18:00 AVSVIC 5-1VÉGE
MOL 18:00 DABBRA 3-4 HVÉGE
U18 18:10 VASMAC 1-4VÉGE
január 20., péntek
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
EBJL 18:40 HKBMAC 
MOL 19:00 FTCGAL 
EBEL 19:15 G99AVS 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 17:10 VASMZA 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
EBJL 18:55 VSVAVS 
MOL 19:00 MACGAL 
MOL 19:00 MISSCC 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
EBYSL 17:30 SLLAVS 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
U20 18:40 AVSKMH 
január 25., szerda
MK   MACDHK 
MK   MISDAB 
U20   DHKMAC 
U20 18:40 KMHVAS 
január 26., csütörtök
EBJL   UTEMAC 
U18   DHKTVS 
U18   KMHMIS 
U18   PEFAVS 
U18   VASETO 
EBYSL 18:10 AVSDMJ 
január 27., péntek
U20   MACMIS 
MOL 18:00 SCCBEO 
EBEL 19:15 AVSOLL 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk