Bajban a lengyel Dream Team

 

A fél lengyel válogatottat leigazolta, és 7 forduló után vezeti a mezőnyt az új krynicai csapat, az 1928 KTH, de máris a projekt végéről írnak lengyel portálokon, mert óriási gondban van a gárda.

A lengyel bajnokság legmagasabb osztálya nem indult el egyszerűen ebben az idényben. Az előző szezonban menet közben lépett vissza egy csapat, a Torun, a maradék 7 klubból a Sosnowiec a nyáron jelentett csődöt. Ennek ellenére 10 csapatos profiligát próbáltak meg összehozni lengyel barátaink az eddigieknél sokkal keményebb pénzügyi feltételek előírásával. Végül 9 csapatot sikerült összeszedni, közülük az egyik az 1928 KTH. A KTH Krynica tavaly a másodosztályban szerepelt, sőt, idén is ott indul, így az első ligás 1928 KTH új csapatnak tekinthető. Egyfajta lengyel Dream Team létrehozását célozták meg, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy később egy erősebbnek tartott ligában indulhassanak. Ennek érdekében 12 stabil válogatott is ide igazolt korábbi klubjából. A csapat mellett szerepet vállalt Igor Zaharkin, a lengyel válogatott orosz szövetségi kapitánya is.

A légiósokkal megerősített válogatott repülőrajtot vett a ligában, első 6 mérkőzését megnyerte, csak a legutóbbi, sorban hetedik meccsén szenvedett minimális vereséget a 2012-es bajnok Sanok otthonában.

Az eredeti helyszín a becsődölt csapat pótlására Sosnowiec lett volna, de ez később Krynicára változott. A mintegy 11 ezres fürdőváros a Beszkidekben ideális helyszínnek tűnhetett, hiszen ez a lengyel hoki egyik bölcsője, 1931-ben itt rendezték meg a jégkorong-világbajnokságot.

lodo1931_5

A projektet támogatta a lengyel szövetség is, ám ahogy az mostanra kiderült, leginkább csak szavakban.

Az interia.pl portál október 5-én kongatta meg a vészharangot először “Így megy csődbe a lengyel válogatottak klubja” című cikkében. Mint írják, a játékosoknak havi 3-4 ezer  eurós fizetést, havi 2 ezer zloty körüli összegben lakásbérletet és ellátást ígérő klub a mai napig semmit nem teljesített ígéreteiből, így a játékosok már kétszer is gyűlést tartottak, hogy megbeszéljék, folytatják-e még. “A lakbér kifizetése és az étkezéseim már felemésztették a megtakarításaimat, azon gondolkozom, hogy abbahagyom a hokit és elmegyek rendes munkát vállalni” ? fakad ki az egyik legtehetségesebbnek tartott, de nevét egyelőre nem vállaló fiatal lengyel hokis.

Zaharkin is csalódott. Mint elmondja, “a helyzet nagyon-nagyon súlyos, nem erre számítottam. Már megbántam, hogy belevágtunk ebbe a projektbe. A másik oldalról viszont, szerettünk volna előrelépni. Tudják, a lengyel játékosok legnagyobb baja, hogy a klubjukban nem azt az edzésmunkát végzik, amit kellene, nem vezetik őket megfelelően, elvesztették a kapcsolatukat a modern jégkoronghoz. A nehézségek, annak ellenére, hogy senkitől nem kapnak fizetést, a fiúk nagyszerű szellemmel edzenek és játszanak. Remek közösség jött létre a KTH-ban, mindenki harcol a másikért is.

A KTH-ban én tartom az edzéseket, én meccselek, ezt mindenki megértette, hogy így van jól. Úgy érzem, sikerült is előrelépnünk a lengyel jégkorong érdekében, és ez az, ami egyedül érdekel engem. Hogy nyerünk-e a lengyel ligában, az másodlagos. A fontos, hogy az ügy haladjon előre, de ehhez pénz is kell. A beígért külföldi szponzor a láthatáron sincs. Csak ígéretek vannak, de abból sem enni, sem a lakások bérét fizetni nem lehet. A srácok három hónapja keményen dolgoznak, és a saját megtakarításaikból próbálnak megélni. Soha nem hallottam még ilyenről a világ jégkorongsportjában. Nem hagyhatjuk a fiúkat elszegényedni.

Bemutattam egy barátomat Halasik elnök úrnak (a lengyel szövetség elnöke ? HBlog), aki szponzorálhatta volna a csapatot. Etikai okokból én nem folytathattam vele tárgyalásokat, így nem tudom, mi történt. Ha ez így folytatódik, elképzelhető, hogy a csapat szétesik. Nem hagyhatom el őket ilyen kritikus időkben. Van számos ajánlatom, de nem hagyom itt a fiúkat a szegénységben. Harcolnak a jégen magukért, értem, a lengyel színekért, tehát velük tartok. Ha a KTH csődbe megy, és mindenki talál magának másik csapatot, akkor mehetek csak el én is.”

KTH Krynica

Zaharkin elmondja még, hogy Vjacseszlav Bikov, a válogatott szaktanácsadója is próbál segíteni a szponzorszerzésben. “Abban maradtunk a játékosokkal, hogy amíg játszunk, addig nem beszélünk a pénzről, de nem tudom, meddig tarthat ez az agónia. Hálás vagyok, hogy vannak emberek, akik segítenek. A KTH Krynica elnöke például ebédet ad a játékosoknak.”

Hétfőn ugyanez a portál “Az 1928 KTH közel az összeomláshoz” című cikkében igyekezett még jobban feltárni a helyzetet. Mint írják, a játékosok az eheti meccseiket még lejátsszák, aztán mindenki új klubot keres magának. Ez azt jelenti, hogy kedden este elutaztak Sanokba, ahol 2-1-es vereséget szenvedtek a KH Sanoktól, míg pénteken este Krynicán a JKH GKS Jastrzebie ellen lépnek jégre. Ezzel becsülettel befejezik a bajnokság első körét, és aztán ki-ki eldönti, mihez kezd.

A lengyel klubok legjobbjainak leszüretelésével összehozott Dream Team nem vívta ki a szurkolók szimpátiáját ? állapítja meg a cikk ?, de ez senkit nem is lepett meg. A játékosok azért jöttek, mert úttörő törekvésről volt szó, elindulni egy erős külföldi ligában. Amikor ez nem jött össze, még mindig ott maradt az előnyök között, hogy egy rendkívüli tudású edzőtől, Igor Zaharkintól tanulhattak hokizni, és ez egy akkora lehetőség, amelyről a legtöbb lengyel játékos csak álmodhatott.

“Még mindig velünk van ? mondja Zaharkinról a sokszoros válogatott Krzystof Zapala, a bajnokság jelenlegi legjobb pontszerzője, aki a nyáron Sanokból igazolt Krynicára ?, felelősnek tartja magát értünk, utolsóként akar távozni, ha menni kell, csak azután, ha mindenki talált magának új csapatot. A hangulat jó, mert nyerünk, de a szervezés és a pénzügyi helyzet rendkívül nyomorúságos.”

Kedden aztán a regionális lapban megszólalt a KTH Krynica első embere is. Mint Daniel Kaszowski elmondta, azóta dolgoznak a megfelelő költségvetés összehozásán, amióta a nyár végén kiderült, hogy a Dream Team projekt nem Sosnowiecben, hanem Krynicán valósul meg. “Folyamatos kapcsolatban vagyok a szponzorral ? tette hozzá Kaszowski ?, de a csapat áthelyezése Krynicára nem várt bonyodalmakat okozott. De biztosítékot kaptam, hogy október végére minden játékos a pénzéhez jut. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy elmondjam, a KTH felelősnek érzi magát a csapatért, amióta csak az megjelent Krynicán. És milyen érdekes, más klubok is hónapok óta tartoznak, az mégsem érdekli a médiát. Mi vagyunk és leszünk, a hoki egyenlő Krynicával, Krynica egyenlő a hokival” ? zárta mondanivalóját az elnök.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum