Bajban a lengyel Dream Team

 

A fél lengyel válogatottat leigazolta, és 7 forduló után vezeti a mezőnyt az új krynicai csapat, az 1928 KTH, de máris a projekt végéről írnak lengyel portálokon, mert óriási gondban van a gárda.

A lengyel bajnokság legmagasabb osztálya nem indult el egyszerűen ebben az idényben. Az előző szezonban menet közben lépett vissza egy csapat, a Torun, a maradék 7 klubból a Sosnowiec a nyáron jelentett csődöt. Ennek ellenére 10 csapatos profiligát próbáltak meg összehozni lengyel barátaink az eddigieknél sokkal keményebb pénzügyi feltételek előírásával. Végül 9 csapatot sikerült összeszedni, közülük az egyik az 1928 KTH. A KTH Krynica tavaly a másodosztályban szerepelt, sőt, idén is ott indul, így az első ligás 1928 KTH új csapatnak tekinthető. Egyfajta lengyel Dream Team létrehozását célozták meg, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy később egy erősebbnek tartott ligában indulhassanak. Ennek érdekében 12 stabil válogatott is ide igazolt korábbi klubjából. A csapat mellett szerepet vállalt Igor Zaharkin, a lengyel válogatott orosz szövetségi kapitánya is.

A légiósokkal megerősített válogatott repülőrajtot vett a ligában, első 6 mérkőzését megnyerte, csak a legutóbbi, sorban hetedik meccsén szenvedett minimális vereséget a 2012-es bajnok Sanok otthonában.

Az eredeti helyszín a becsődölt csapat pótlására Sosnowiec lett volna, de ez később Krynicára változott. A mintegy 11 ezres fürdőváros a Beszkidekben ideális helyszínnek tűnhetett, hiszen ez a lengyel hoki egyik bölcsője, 1931-ben itt rendezték meg a jégkorong-világbajnokságot.

lodo1931_5

A projektet támogatta a lengyel szövetség is, ám ahogy az mostanra kiderült, leginkább csak szavakban.

Az interia.pl portál október 5-én kongatta meg a vészharangot először “Így megy csődbe a lengyel válogatottak klubja” című cikkében. Mint írják, a játékosoknak havi 3-4 ezer  eurós fizetést, havi 2 ezer zloty körüli összegben lakásbérletet és ellátást ígérő klub a mai napig semmit nem teljesített ígéreteiből, így a játékosok már kétszer is gyűlést tartottak, hogy megbeszéljék, folytatják-e még. “A lakbér kifizetése és az étkezéseim már felemésztették a megtakarításaimat, azon gondolkozom, hogy abbahagyom a hokit és elmegyek rendes munkát vállalni” – fakad ki az egyik legtehetségesebbnek tartott, de nevét egyelőre nem vállaló fiatal lengyel hokis.

Zaharkin is csalódott. Mint elmondja, “a helyzet nagyon-nagyon súlyos, nem erre számítottam. Már megbántam, hogy belevágtunk ebbe a projektbe. A másik oldalról viszont, szerettünk volna előrelépni. Tudják, a lengyel játékosok legnagyobb baja, hogy a klubjukban nem azt az edzésmunkát végzik, amit kellene, nem vezetik őket megfelelően, elvesztették a kapcsolatukat a modern jégkoronghoz. A nehézségek, annak ellenére, hogy senkitől nem kapnak fizetést, a fiúk nagyszerű szellemmel edzenek és játszanak. Remek közösség jött létre a KTH-ban, mindenki harcol a másikért is.

A KTH-ban én tartom az edzéseket, én meccselek, ezt mindenki megértette, hogy így van jól. Úgy érzem, sikerült is előrelépnünk a lengyel jégkorong érdekében, és ez az, ami egyedül érdekel engem. Hogy nyerünk-e a lengyel ligában, az másodlagos. A fontos, hogy az ügy haladjon előre, de ehhez pénz is kell. A beígért külföldi szponzor a láthatáron sincs. Csak ígéretek vannak, de abból sem enni, sem a lakások bérét fizetni nem lehet. A srácok három hónapja keményen dolgoznak, és a saját megtakarításaikból próbálnak megélni. Soha nem hallottam még ilyenről a világ jégkorongsportjában. Nem hagyhatjuk a fiúkat elszegényedni.

Bemutattam egy barátomat Halasik elnök úrnak (a lengyel szövetség elnöke – HBlog), aki szponzorálhatta volna a csapatot. Etikai okokból én nem folytathattam vele tárgyalásokat, így nem tudom, mi történt. Ha ez így folytatódik, elképzelhető, hogy a csapat szétesik. Nem hagyhatom el őket ilyen kritikus időkben. Van számos ajánlatom, de nem hagyom itt a fiúkat a szegénységben. Harcolnak a jégen magukért, értem, a lengyel színekért, tehát velük tartok. Ha a KTH csődbe megy, és mindenki talál magának másik csapatot, akkor mehetek csak el én is.”

KTH Krynica

Zaharkin elmondja még, hogy Vjacseszlav Bikov, a válogatott szaktanácsadója is próbál segíteni a szponzorszerzésben. “Abban maradtunk a játékosokkal, hogy amíg játszunk, addig nem beszélünk a pénzről, de nem tudom, meddig tarthat ez az agónia. Hálás vagyok, hogy vannak emberek, akik segítenek. A KTH Krynica elnöke például ebédet ad a játékosoknak.”

Hétfőn ugyanez a portál “Az 1928 KTH közel az összeomláshoz” című cikkében igyekezett még jobban feltárni a helyzetet. Mint írják, a játékosok az eheti meccseiket még lejátsszák, aztán mindenki új klubot keres magának. Ez azt jelenti, hogy kedden este elutaztak Sanokba, ahol 2-1-es vereséget szenvedtek a KH Sanoktól, míg pénteken este Krynicán a JKH GKS Jastrzebie ellen lépnek jégre. Ezzel becsülettel befejezik a bajnokság első körét, és aztán ki-ki eldönti, mihez kezd.

A lengyel klubok legjobbjainak leszüretelésével összehozott Dream Team nem vívta ki a szurkolók szimpátiáját – állapítja meg a cikk –, de ez senkit nem is lepett meg. A játékosok azért jöttek, mert úttörő törekvésről volt szó, elindulni egy erős külföldi ligában. Amikor ez nem jött össze, még mindig ott maradt az előnyök között, hogy egy rendkívüli tudású edzőtől, Igor Zaharkintól tanulhattak hokizni, és ez egy akkora lehetőség, amelyről a legtöbb lengyel játékos csak álmodhatott.

“Még mindig velünk van – mondja Zaharkinról a sokszoros válogatott Krzystof Zapala, a bajnokság jelenlegi legjobb pontszerzője, aki a nyáron Sanokból igazolt Krynicára –, felelősnek tartja magát értünk, utolsóként akar távozni, ha menni kell, csak azután, ha mindenki talált magának új csapatot. A hangulat jó, mert nyerünk, de a szervezés és a pénzügyi helyzet rendkívül nyomorúságos.”

Kedden aztán a regionális lapban megszólalt a KTH Krynica első embere is. Mint Daniel Kaszowski elmondta, azóta dolgoznak a megfelelő költségvetés összehozásán, amióta a nyár végén kiderült, hogy a Dream Team projekt nem Sosnowiecben, hanem Krynicán valósul meg. “Folyamatos kapcsolatban vagyok a szponzorral – tette hozzá Kaszowski –, de a csapat áthelyezése Krynicára nem várt bonyodalmakat okozott. De biztosítékot kaptam, hogy október végére minden játékos a pénzéhez jut. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy elmondjam, a KTH felelősnek érzi magát a csapatért, amióta csak az megjelent Krynicán. És milyen érdekes, más klubok is hónapok óta tartoznak, az mégsem érdekli a médiát. Mi vagyunk és leszünk, a hoki egyenlő Krynicával, Krynica egyenlő a hokival” – zárta mondanivalóját az elnök.

Cimkék: , , ,

Összes (18)

Utolsó hozzászólások

 1. foeati
    #13
  foeati,   

  @Bari: Értem amit mondasz, de egy dologban had mondjak ellent:
  A több ezer néző a helyszínen csak néhány csapatnál van (DVSC, UTE, FTC, Diósgyőr) a többi meccsen jó ha 2000-en vannak. Ennyien el-el látogatnak egy MOL liga meccsre is. Bár sajnos nem találtam meg, ezt a véleményem emlékeim szerint alátámasztja egy korábbi jégkorongblog cikk is, ami a mol liga tavalyi nézettségét elemezte.

  Sajnos a lényegen nem változtat, hogy az igazi pénz a fociban van.
  ...és talán az sem változtatna ezen, ha (mint a fociban) előbb utóbb komoly pénzekért cserélnének gazdát a játékosok.

 2.   #14
  kerusz,   

  @foeati: Sajnos nem látogatnak el ennyien egyelőre még egy MOL Liga meccsre.

 3.   #15
  LedZep70,   

  Az emberek szemét igenis szúrja az, ha egy faluban milliárdokból épül focistadion, ha a falusi csapat játékosai milliókat keresnek egy hónapban, miközben százezres városokban nincs normális fedett jégpálya.

  Pár éve kimentem egy focimeccsre, majd másnap egy jégkorongmeccsre. Előbbi után letörten sétáltam haza és próbáltam megfejteni amit láttam, még az életkedvem is elment, míg utóbbinál teljesen feldobódtam, jó kedvem lett, újra tudtam mosolyogni, stb. Akkor értettem meg, hogy mi a különbség a foci és a hoki között.

 4.   #16
  kerusz,   

  @LedZep70: Ugyanmár. Nagyotmondásokkal nem érdemes komolytalanná tenni a vitát. Százezres városokban, ahol a büdös életben sosem jégkorongoztak, senkinek meg nem fordul a fejében, hogy bárcsak jégcsarnok épülne a városunkban a stadionok helyett.

 5.   #17
  LedZep70,   

  @kerusz: Ezek szerint Győrben, Nyíregyházán, Pécsen, stb. nem érdekel senkit a jégkorong? Nem járnak válogatott meccsre, nem néznek EBEL, MOL Liga, NHL, KHL meccseket tv-ben? Semmiféle szurkolói igény nincs ezekben a városokban a hoki iránt? Ekkora blődséget jó régen hallottam.
  Biztos vagyok benne, hogy többen mennének ki ezekben a városokban egy MOL liga meccsre, mint egy Felcsút-MTK NB 1-es rangadóra.

 6.   #18
  kerusz,   

  @LedZep70: Éppen most játszanak hokimeccset egy százezres városban, talán félház előtt. Pár napja egy kétmilliós városban nagyjából 150 ember előtt játszottak meccset. Ha valaki, akkor én igazán elkötelezett vagyok abban, hogy töltsük meg a csarnokokat, de egyelőre a jégkorong iránt sokkal kisebb igény van, mint a foci iránt. Akárhogy csűröd-csavarod a számokat, focimeccsre többen járnak, mint hokira. Homokba dugjuk a fejünket, ha ezt nem fogadjuk el. Nem hinném, hogy bármiféle foci kontra hoki megnyilvánulás bármiféle pozitív eredményt érhetne el.

  De lehet, hogy mindez blődség.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk