A verőemberek kialakulásának története

 

100 év múlva feltehetően ezzel a címmel is fognak születni szakdolgozatok egy olyan játékostípus megjelenéséről és remélhetően korai végéről, amely korunkban azért még fellelhető.

E dolgozatok egyik legtöbbet idézett forrása lesz az a munka, amely egy Oilers-rajongó tollából született és amelyet most röviden ismertetünk. A téma különösen érdekes a Kessel-ügy, illetve Parros balesetének fényében.

A szerző a fogalmak meghatározásával kezdi, azaz felteszi a kérdést, kit tekinthetünk verőembernek. A tágabb megközelítés szerint az a játékos, akinek a pontszerzés nem feladata, csak az ellenfelek megfélemlítése, illetve megverése. Illusztratív példaként Stu Grimsont hozza fel, aki 14 éves NHL-karrierje során 729 mérkőzést játszott, melyek alatt 39 pontot ügyeskedett össze. Kiállításpercei jóval inkább megterhelték a statisztikusokat, hiszen ezekből 2113 akadt, tehát minden egyes szerzett pontjára jutott 54 kiállításperc. Mindössze két olyan szezonja volt, mikor magáról némileg megfeledkezve átlépte az 5 pontos határt, az 1993/94-es szezonban 6, az 1997/98-as évadban 7 pontig merészkedett.

Miután az elemzés elkészítéséhez ennél valamivel operacionalizáltabb definíció is szükséges volt, ezért a szerző két korlátozást állított fel. Egyrészt csak a csatárok tekinthetők verőembernek, hiszen a hátvédek amúgy is kemények, esetükben nehezen meghúzható a határvonal. Ráadásul kevesebben is vannak, így ott nem szokás erre helyet pazarolni. A csatárok körét pedig indokoltan, de némileg önkényesen tovább szűkítette azokra a játékosokra, akik egy szezonban nem lépték át az ötpontos határt, viszont kiállításperceik száma meghaladta a 75-öt. A fenti kritériumrendszert lefuttatva a játékosok adatbázisán meglepő dolgokat tapasztalunk. Elsősorban is azt, hogy a verőemberek egészen a közelmúltig nem is léteztek. Az 1980-as évekig mindössze két játékos produkált egy-egy ilyen szezont. A nyolcvanas évek első felében számuk növekedett, de hét találat öt év alatt egyáltalán nem nevezhető soknak. Ezzel szemben az 1985/86-os szezon a verőemberek megszületésének pillanata, ebben az egy szezonban hat játékos is megfelelt a fenti kívánalmaknak, hárommal kevesebb, mint addig az NHL történetében összesen.

Azelőtt is voltak persze bunyók, de azt egyébként jégkorongozni is tudó emberek művelték, többnyire vérmérsékletük és az adott mérkőzés diktálta körülmények szerint. Dave Schultz, aki a Flyers verekedős hírnevének egyik megalapozója volt és akinek eladásáról nemrégiben írtunk röviden, kétségkívül szeretett verekedni, tart is a témában néhány komoly rekordot, de emellett neki volt húszgólos szezonja is. Egyszerűen nem voltak olyan játékosok, akiket csak erre a feladatra tartottak volna. Ha a verőemberek számának évenkénti alakulását tovább vizsgáljuk, azt látjuk, hogy a nyolcvanas évek közepétől a 2003/04-es szezonig folyamatosan nő és 26-nál tetőzik, ami azt jelenti, hogy majdnem minden csapatra jutott egy ilyen ember. A következő évi lockout azonban masszív törést mutat a számukban, soha többé nem közelítették meg a 26-os csúcspontot, napjainkban 10-14 ilyen játékost találunk egy szezonban.

Mint írtuk, Yzerman végérvényesen véget vetne ennek a korszaknak.

Verőemberek szezononkénti létszáma az NHL-ben:

Goon1

A szerző ezután azt is megnézte, hogy mely csapatok alkalmaznak legszívesebben verőembereket. Bonyolult számítási módszer szerint figyelembe vette a szezon közbeni csapatváltásokat, a változó farmcsapatokban való szereplést és minden egyéb releváns szempontot. Azoknál a csapatoknál, amelyeket később vettek be a ligába, a kapott értéket felszorozta, mintha a verőemberek megjelenése, vagyis 1985 óta játszana az NHL-ben. Ezt a kiigazított értéket mutatja a jobb oldali oszlop. Néhány helyen meglepő, néhány helyen egyáltalán nem meglepő a lista, de igazán érdekes, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező párharcok szereplői azonos számú verőembert igyekeznek alkalmazni. Ilyen párosok például a Pittsburgh és Philadelphia, a Rangers és az Islanders, az Edmonton és a Calgary, a Toronto és a Montreal vagy a Toronto és az Ottawa. Ezzel szemben vannak olyan csapatok, amelyek egyáltalán nem alkalmaznak verőembereket. Ilyen a Detroit, ahol 8,5 “verőemberszezont” találunk, ebből 4 1985-ből vagy azelőttről származik. Márpedig a Red Wings elég sikeres csapatnak mondható az elmúlt 25 évben. A lista élén a Philadelphia áll, ez aligha meglepő információ, a legkevésbé az Atlanta nyúlt ehhez az eszközhöz, de ebben szerepet játszik az új kor szele is.

Csapatonkénti “verőemberszezon”-átlag:

Goon3

Cimkék: , ,

Hozzászólások (6)

 1. gretzky99
    #1
  gretzky99,   

  Szerintem szét kell választani a dolgot. A hoki mindig is híresen demokratikus sport volt, mondhatni, úriemberek sportja abból a szempontból, hogy tapasztalataim szerint a sportszerűség még a verekedéseknél is fontos tényező.
  Csakhogy úgy tűnik, a legutóbbi időkben a verőemberek néha elfelejtik ezt, és olyanoknak is nekimennek, akik nincsenek velük egy súlycsoportban.
  A verekedés, mint olyan szerintem a játék része, de nem szabad, hogy átvegye a jégkorongtól a főszerepet.
  Azt el kell fogadni, hogy a bunyónak közönségcsalogató szerepe van. A meccsenkénti 1, maximum 2 bunyó igenis fel tudja dobni a mérkőzést, feltéve, hogy sportszerű körülmények között zajlik. Az viszont, ami mostanában történik néha, hogy az első harmadban 5-6 verekedés is kialakul, feleslegesen tördeli a játékot.
  A végén igaza lesz Woody Allennek: "a multkor kimentem egy tömegbunyóra, és kitört egy hokimeccs".

 2. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #2
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  pont ezert ertek egyet Yzermanek torekveseivel. ez az egesz veroember story, nem resze a jegkorongnak, es ezt gyonyoruen igazolja ez a dolgozat is. az, hogy a jegkorong resze e a verekedes, szamomra nem is kerdeses, resze. viszont az, hogy munyag bunyokkal, vadaszokkal tuzdeljenek meg meccseket, akar a wrestingimado nezok, akar a csapat mocskos hatso szandekaitol vezerelve, szamomra elfogadhatatlan.

  es ha mar bunyo, szamomra ez az egesz maradjon-a-sisak tortenet is visszas, ertem en hogy vedelmet nyujt, de sztem nagyjabol ugyanannyira serulesveszeljes az is ha valaki csupasz okollel csapkodja a kurvakemeny muanyagot. majd ha meglesz az elso ketteszakadt okol, elkezdik vakarni a fejuket... persze kozben lehet hogy pont ezert nem fognak akkorat utni a jatekosok...

 3. Bujdy
    #3
  Bujdy,   

  @Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit: Régen volt egy kis közöm küzdősporthoz, így annyit tennék hozzá, hogy ott és akkor nem fog kisebbet ütni, mert sisakra is mehet az ütés! Lehet, hogy később megbánja, és kevésbé fog beleállni, ezért hosszabb távon csökken a verekedések száma, de az is lehet, hogy jobban fognak figyelni a sisakon kívüli felületek (áll, orr, szem) támadására, aminek következménye akár rosszabb is lehet...

  Ököl ritkán szakad ketté, viszont egy puszta kézzel kivitelezett, alulról felfelé haladó horgot benyelni elég kellemetlen...

 4.   #4
  Crag Hack,   

  "Azelőtt is voltak persze bunyók, de azt egyébként jégkorongozni is tudó emberek művelték, többnyire vérmérsékletük és az adott mérkőzés diktálta körülmények szerint."

  Ez a lényeg szerintem. Jó lenne, ha most is így lenne. A verekedés nagyszerű a hokiban, de pusztán a verekedésért, mint showelemért verekedni, kifejezetten unalmas... Egy szabálytalanság, vagy alattomos dolog utáni nagy bunyó tényleg fel tudja dobni a meccset, sőt. Pl. Lucic, Getzlaf, vagy Clowe stb. remek játékosok és mellette azért verekednek is, ha kell. Viszont, ha ezek az 5 pont alatti játékosok eltűnnének, nem hiányoznának.

  Yzerman ötlete viszont, hogy végleges büntetéssel sújtaná a verekedőket, nekem túl drasztikus. Persze, máshogy nem tudom, hogy lehetne kiszűrni a verőembereket. Valószínűleg lehetetlen lenne olyan szabályt hozni. Azért Yzerman Red Wingsében, a 90-es években volt 5-6 komoly verekedő, akik azért rendesen termelték a pontokat is és szerintem a sikerük egyik titka a keménységük volt. Ezért furcsa ez a hozzáállás részéről.

 5. Evgeni Krkic
    #5
  Evgeni Krkic,   

  @Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit: Pont az előző heti TrashTalk-ban volt szó a bunyóról a Kessel-ügy kapcsán, amikor is Kangyal magyarázta el mi is a technikája a bunyónak, és kiemelte hogy az igazán "profik" egy szemből érkező ütést fejtetővel védenek, akár van sisak akár nincs, és ezért sokszor törik a kézfej bunyó közben!

 6. bvr
    #6
  bvr,   

  Azért van a dolgozat megközelítésében nem kevés önkényesség meg egy csipetnyi "áltudományosság" (táblázat + grafikon = ez most alá van ám támasztva, így nem feszegetjük annyira ezt a "verőember-definícót")
  Jó sokat írtam már erről a múlt héten, nyilván nem kezdem megint (http://www.jegkorongblog.hu/2013/10/04/vege-a-verolegenyek-korszakanak/) , a lényeg hogy olyan bírói felfogást kell szerintem kialakítani (ha kell szabályváltoztatásokkal alátámasztva, de a lényeg úgyis az hogyan fogják a leírt szabályokat a bírok alkalmazni) hogy a felgyülemlett sérelmek, feszültségek le tudjanak vezetődni, de ennyi, nem több. Aki többet/mást szeretne, annak ott a boxring, ketrecharc, satöbbi, a jégpálya meg maradjon meg a hokinak.

  (és ez nem is csak a verőemberekre vonatkozik, hanem pl. szerintem az olyanoknak mint Artyuhin sincs helyük a pályákon. Nagyon szigorú meccsek utáni videozásra lenne szükség (az NHL-ben van is hasonló, Shanahan vezetésével), de nem csak a szabálytalanságokra, hanem az "etikátlan" viselkedésre is kiterjesztve, nagyon komolyan kiosztani az eltiltásokat, a visszaesőknél exponenciálisan emelkedő időtartamokkal - onnantól a csapatok is elgondolkoznának kiket szerződtetnek)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 1-2ÉLŐ
ROM 17:30 SSTBRA ÉLŐ
MOL 18:00 BEOMAC INFO
  • Arena Sport 4
MOL 18:00 UTEDHK INFO
U20 18:00 ZEGAVS INFO
MOL 18:30 MISFTC INFO
U18 18:30 SCCDHK INFO
EBEL 19:15 AVSKAC 
  • M4 SPORT
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
ROM 10:30 SSTBRA 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
november 3., csütörtök
U20 15:00 HUNSLO 
EIHC 15:30 AUTITA 
U16 18:00 HUNSLO 
EIHC 19:00 HUNPOL 
U18 19:10 HUNITA 
november 4., péntek
U16 14:40 HUNITA 
NŐI 15:00 FRADEN 
EIHC 15:30 ITAKOR 
NŐI 18:10 HUNNOR 
EIHC 19:00 POLDEN 
U20 19:00 HUNITA 
U18 19:10 HUNAUT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk