Yzerman véget vetne a verőlegények korszakának

 

Szabálymódosítást akar néhány klubvezető, a verekedő játékosokra öt perc helyett végleges kiállítást kérnek.

A lobbi élére a korábbi legendás játékos, a Tampa Bay jelenlegi general managere, Steve Yzerman állt. Az Yzerman vezette csoport szeretné elérni azt a büntetéstételt, ami az európai hokiban honos, a bunyózókat végleges kiállítással sújtaná. Ha a tervet keresztül viszik a lobbisták, akkor drasztikusan megcsappan majd a bunyók száma az NHL-ben, és olyan játékosok, mint Orr, Parros, Konopka, Prust csomagolhatnak, kereshetnek új állást, vagy megtanulnak hokizni és alkalmazkodnak az új rendszerhez.

Valljuk be, kicsit furcsa Yzerman hozzáállása, mert a boksz biztosítja a hoki egyik jelentős faktorját, sokak kedvence ez a mellékzönge, és a játékosok döntő többsége sincs ellene. Ezzel a módosítással megölnék ezt a szórakoztatási formát. Pedig neki igazán tudnia kellene, milyen az, amikor az ember mögött van egy megbízható testőr, hosszú-hosszú éveken keresztül megkapta a védelmet Bob Proberttől, akit a liga történetének egyik legjobb bunyósának tartanak. Yzerman ezt a tényt meg is erősítette a tragikusan fiatalon elhunyt Probert 2010-es temetésén is.

Yzerman természetesen válaszolt az újságírók kérdésre, elmondta miért akarja, akarják ezt a gyökeres változást. Az első számú és legfontosabb szempont természetesen a biztonság és a játékosok védelme, a fejsérülések és agyrázkódások elkerülése. A sérülések megelőzése érdekében nem véletlenül hozta azt a szabályt a liga, hogy aki öklözésénél leveszi a fejfedőt, extra büntetéssel számolhat, de már az előszezonban láthattunk példát arra, hogy ez a szabály könnyedén kijátszható.

verekedes NHL

Yzerman után megszólalt az ügyben Jim Rutherford, a Carolina és Ray Shero, a Pittsburgh managere is. Ők egyelőre még egyik oldal mellett sem kötelezték el magukat, de mindketten azt mondták, hogy beszélni kell a lehetséges változásról, ugyanakkor figyelembe kell venni a következményeket, bármelyik oldal felé döntenek.

Az NHL gm-jei november 12-én találkoznak, ahol a téma mindenképpen szóba kerül. David Poile, a Nashville és az amerikai válogatott general managere ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy a játékosok nélkül nem lehet egy ilyen döntést meghozni: “Meg kell hallgatnunk a játékosok véleményét is, ez legalább annyira az ő játékuk, mint a miénk. Mi, menedzserek évente három-négy alkalommal összejövünk, és az elmúlt években mindig felmerült a játékosok biztonságának a kérdése, beleértve a verekedést is. Mindannyian biztonságosabbá akarjuk tenni ezt a játékot a játékosok számára. De még egyetlen olyan játékossal sem találkoztam, aki ellene lenne a bunyónak. Erre a problémára együtt kell megtalálnunk a megoldást.”

Mindehhez hozzátehetjük, hogy a téma felmerült a Sport Tv amerikaisport-magazinjában is, a legutóbbi adásban Szuper Levente és Kangyal Balázs is egyértelműen a verekedések szükségessége mellett foglalt állást. S ha már ez szóba került, játsszunk Trash Talkot, feltesszük a kérdést nyájas olvasóinknak, mit szólnának ahhoz, ha gyakorlatilag megszűnne a bunyó a hokipályákon.

Cimkék: , ,

Összes (13)

Utolsó hozzászólások

 1. bvr
    #8
  bvr,   

  " de ez tényleg nem a nézőn kell múljon! " + "Szerintem a játékosoknak kellene ezt eldönteni, mert lényegében ők viszik vásárra a bőrüket" + stb

  Szerintem itt elég komoly félreértések vannak, ugyanis a kérdés az, hogy hogy tudnak mondjuk az NHL csúcs-játékosok 6-8 millió dollárokat keresni (és a többiek sem halnak ugye éhen. Meg úgy általában az egész komplett iparág) Namost a válasz az hogy a NÉZŐK miatt tudnak, akik megveszik a jegyet, a hotdogot, a mezeket, a mindenfélét, leülnek a tv elé (aminek folyományaként ugye el be lehet zsákolni a közvetítési díjakat), stb.

  Amikor Szuper Levente és Kangyal Balázs a Trashtalkban azt mondták amit, nem lepődtem meg (sőt, simán valószínűsítem hogy ez a játékosok döntő többségének a véleménye), mondták ők ezt már sokszor közvetítéseken is. Sőt, közvetítéseken ezt szokták mondani általában a sporttv-s kommentátorok. Én speciel nem ezt gondolom, de ezzel nincs is semmi baj, idáig ugye még csak vélemény a vélemény ellen. Az igazi kérdés viszont az, és ezt az NHL mint kőkemény üzleti vállalkozás pontosan tudja, hogy úgy összességében mi a _nézők_ körében (jelenlegiek és potenciális jövőbeliek) erről a vélekedés. Számomra hogy erről egyáltalán elindult a gondolkodás az NHL-ben, az azt jelzi hogy ennek pontosan a tudatában vannak, és itt hangulatváltozást tapasztaltak.

  (gyorsan zárójelben: azt speciel sosem értettem ha valaki azért néz hokit hogy bunyót lásson. Még ha ez egy sarkított mondás is, de könyörgöm az ilyenek miért nem mondjuk boxmeccset néznek? A másik kedvencem hogy a hoki attól a _leg_férfiasabb sport (mint ugye rendszeresen elhangzik) mert ott a bunyó. Namost általában ezek a _leg_ek nagy marhaságok, de ez aztán különösen! Jatényleg, a profi box az semmi... ehh... minden ilyen mondás után kiállítanám az illetőt a ringbe akár csak egy közepesen tehetséges profi bunyós ellen hogy most akkor lehet izmozni...)

  Végül pedig nehogy félreértés legyen: én csak a kimondott verőlegényeg ellen beszélek!
  A hokiban túl sok ahhoz a fizikai keménykedés (ami a játék része, ha ezt kivennénk és AllStar-gála szinten menne, hát az évente egyszer vicces, de amúgy persze megölné a játék értelmét) , a kapu előtt főleg de egyébként is, hogy törvényszerű hogy aztán gyűlni fog ebből a pályán a feszültség, és jobb ezt a gőzt időnként kiereszteni, különben (egyetértve azzal amit canuck írt) jön akár az alattomosság is. Az európai hoki ebben a másik (szerintem szintén rossz) véglet, ilyenkor én mindig a 2012es orosz-svéd csoportmeccset szoktam példaként hozni, ami a vb meccse lehetett volna (persze így is nagyszerű volt) de azért azt nézőként sem volt felemelő látni (pedig az oroszoknak szurkolok) ahogy Emelinék hasba szúrták Franzent, meg aztán ugye jött a bottal orr-törés. Nem mintha Franzen lett volna a megtestesült ártatlanság(meg ahogy ott pont Kangyal Balázs is megjegyezte, Franzen a pályafutása során hány orrot betört már) de azért ez nem hiányzott a meccshez. És meggyőződésem hogy ha az európai hokiban nem ennyire végletesen negatívan állnának hozzá a (tiszta!) verekedésekhez, akkor itt is még időben kiengedhették volna a gőzt, kiosztják az ötperceket, közben mindkét csapat lehiggad, és mehet tovább a játék.

  (na ez jó hosszú lett csak ezen a témán már többször felhúztam magam, legutóbb pont tegnap a trashtalk alatt, úgyhogy most kiírtam magamból :)))

 2. Milan83
    #9
  Milan83,   

  Mint írtam hányok az ilyen Yablonski - Gillies - Mirasty -któl, de én azt mondom, hogy egy kis bunyó igenis kell, sok játékosnak ez egy kis feszültség levezetés vagy sérelem-torlás. Ehhez a játékhoz "hozzátartozik". Én nem remegek a meccsen, hogy mikor lesz már bunyó, megvagyok nélküle is. Csak a fenti emberkékre mondom, hogy ők már a hoki szégyenei...

 3. Milan83
    #10
  Milan83,   

  Ha meg valaki tényleg csak bunyót akar nézni, menjen box-ra vagy ketrecharcra, a tenegerentúlon úgyis van ebből elég.

 4. kovacsistvan
    #11
  kovacsistvan,   

  Azért érdekes, ahogyan végigolvastam a kommenteket, a verőlegény kategóriába a KHL-ből kaptak többen besorolást. Valószínűleg azért, mert onnan kilógnak.
  A bunyó része a jégkorongnak, viszont ahogyan többen is írták, nem ez a korongbedobás utáni "műbunyó", hanem az ütközések utáni, kapu előtti helyzeteknél felgyülemlett feszültség levezetése. Plusz a "tafgaj" elveszi a lehetőséget egy fiatal játékos elől.

 5. Shifty
    #12
  Shifty,   

  A verőlegény fogalmat meg a verekedést is szét kéne választani... lehet beszélni védelemről és biztos igaz is... de a "botvéggel" megtorolt sérelmekért, ugyan úgy lehet kapni egy kiadós verést... jégkorongosokról beszélünk nem puhányokról még ha vannak is alkat és hozzáértésbeli különbségek példának ott van Tootoo vagy Bertuzzi, egyik se verőlegény mindkettő tehetséges és mind a kettő alkalmas saját maga vagy csapata érdekeinek megvédésére... (mint ahogy az a tegnap redwings flyers meccs után dec.4-én a következő összecsapásukon várható is lesz hogy Tootoo kinyújtóztatja Newbury-t azért a hátulról bottal ütésért)... de az ilyen fejben dől el egy játékosnál hogy odaütök e vagy nem ezt kilehet nevelni belőlük kölyökkortól kezdve... kikaptál leütköztek viseld el, ez is egy sport kell a fegyelem, ha valakinek mégis elszáll az agya azt megpüföljék is el... de ezért verőembereket tartani vagy helyeselni a verekedést baromság... most arra alapozni a verőembereket meg a bunyó létjogosultságát hogy súlyosabb problémákat előznek meg, miközben egy-egy fülessel lehet ugyanúgy tönkreteszik valakinek a karrierjét... ez az egész ugyanúgy elsülhet fordítva mi van ha valaki csak azért pimaszabb vagy bátrabb mert tudja hogy az edző majd beküld valakit aki leboxolja helyette? fullcontact hajtás végig adrenalin elkerülhetetlen a balhé, de direkt utazni rá vagy a játékhoz tartozó elemek miatt verekedést kezdeni mert most éppen ahhoz volt kedve teljesen felesleges... legyen retorziós szerepe (meg 1-1 elkerülhetetlen farokméregetés avagy feszültséglevezetés) de megelőzéssel magyarázni baromság mindaddig amíg gondolkodó emberekről beszélünk és nem ösztönből cselekvő állatokról, minderre meg külön embereket tartani végképp hiba...

 6. Shifty
    #13
  Shifty,   

  @gianfranco: remélem azért érzed hogy sikerül átérezned mekkora baromságot rittyentettél ide?! Én egy Datsyuk-tól egy Crossby-tól egy Yzerman-től egy Zetterbergtől stbstbstb, soha nem vártam és várnám el hogy jó legyen a bunyóban... a bunyót meg a testjátékot ne keverjük össze, a sérülés nélküli verekedést meg hogy képzeled te verekedés közbe tudod szabályozni hogy ne sérüljön az ellenfeled mi közbe azért igyekszel hogy ne kapj KO-t? de elolvastad mit írtál ide, vagy csak a fejedben van nagy fogalomzavar? édesfaszom

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk