Egy külföldi hátvéddel oldották meg a feladatot

   

Magyar kapussal és a hat hazai hátvéd mellett mindössze egy légiós bekkel játszott a Fehérvár 55 percig, mivel Travis Gawryletzt nagyon korán leültette a vezetőedző. Mindez tovább emeli a pontszerzés értékét.

“Keményen megdolgoztunk az egy pontért, nem vagyok elégedetlen – nyilatkozta Marty Raymond, a Sapa Fehérvár AV19 vezetőedző a Salzburg-meccs után. – Az első harmadban nem játszottunk jól, nehezen lendültünk játékba. Ezt nehezítette az is, hogy bár a játékosaink többsége keményen küzdött, de volt néhány potyautas is a csapatunkban. Szerencsére ezt a problémát az első szünetben sikerült teljesen megoldanunk, és utána már mindenki maximálisan húzott egy irányba. Nagyon örülök, hogy sok gólt lőttek a magyar játékosok a Salzburg ellen. A fiatal, negyedik soros csatárok megint kevés lehetőséget kaptak, de amikor jégen voltak, jól dolgoztak, hasznos csapattagok voltak. Azt tervezem, hogy pénteken a Dornbirn ellen többet játszanak majd. A csütörtöki mérkőzésen sok volt az emberelőnyös és emberhátrányos helyzet, ez nagyon tördelte a játékot, sajnos ezekben a játékokban ellenfelünk jobban teljesített, ezért is tudott nyerni. Bálizs Bence nagyszerűen védett ezúttal is, megteremtette a többiek számára a győzelem lehetőségét. Pénteken még fegyelmezettebb játékot várok, és azt, hogy az első perctől úgy játsszunk, mint a Salzburg ellen a második harmadtól.”

AVS Fanfeszt

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A fiatalítás jegyében több rutinos bekk távozott a keretből nyáron, ennek ellenére továbbra is csak két külföldi hátvéd játszik a Volánban, ráadásul mindkét kapus is magyar. Ilyenre egy példát találunk még a ligában, a Klagenfurt épít hasonló mértékben a hazaiakra. A 12 csapat többsége 4 légiósbekket és legalább 1 külföldi kapust alkalmaz. Ráadásul csütörtökön Travis Gawryletz kiesése után a hat magyar védő mellett egyedül Ric Jackman volt a jégen külföldiként Bálizs Bence ketrece előtt. Így szereztünk pontot, aligha volt már ilyenre példa a magyar csapat EBEL-történetében. Bár volt a mérkőzésnek olyan szakasza, amikor állt a zászló a Fehérvár-sikernek, de a fenti tény jelentős mértékben emeli a megszerzett egy pont értékét, amelyért minden játékos nagyon sokat tett.

Marty Raymond vezetőedző sem a Jégkorongblognak, sem a hivatalos klubhonlapnak nem kívánt beszélni Gawryletz mellőzésének okáról. Blogunknak annyit elárult, nem sérülés okozta a mellőzését, játékra kész állapotban van, ugyanakkor a szakvezető még nem döntött arról, hogy pénteken a Dornbirn ellen jégre lép-e.

A Red Bull Salzburg vezetőedzője, a DEL-bajnoki címvédő Eisbaren Berlin legutóbbi edzője, a játékosként kétszeres Stanley Kupa-győztes Don Jackson a következőket mondta az albavolanhockey.hu portálnak: “A döntő momentum a harmadik harmadban szerzett emberelőnyös gólunk volt. A hazai csapat visszajött a meccsbe kétgólos vezetésünk után, egyenlítettek. A hajrában emberfórba kerültünk, a kapust lehoztam, igyekeztem minden eshetőséget megragadni, hogy gólt szerezzünk. Szerencsére bejött. A büntetőpárbaj előtt is a magunk javára dönthettük volna el a meccset, különösen a hosszabbításban 4-3 ellen, de akkor még nem volt szerencsénk, a büntetőknél aztán igen. Kiegyenlített erők csatája volt, elismerésem a hazai csapatnak, ők is remekül küzdöttek, és mi is.”

Pénteki ellenfelünk a Dornbirn. 7 mérkőzést játszottak ők is, a Volánnál eggyel több, 8 pontot szereztek. Hatalmas bravúr után utazhatnak Magyarországra, csütörtökön Bécsben nyertek 4-3-ra. Rengeteg kiváló külföldivel áll fel ez a csapat. A kapuban Adam Dennist jól ismerhetjük, ez a kanadai fiatalember védte Olaszország kapuját az áprilisi világbajnokságon. Az EBEL-ben korántsem megy neki olyan jól, mint a válogatottban vagy a Serie A-ban. Az osztrák válogatott játékosok mellett a védelemben 4, a csatársorban hat légióst láthatunk majd Székesfehérváron, D’Aversa eltiltás miatt hiányzik majd a védelemből. Elöl Luciano Aquino ez évben is kiválóan termeli a pontokat, de rajta kívül is bőven lesz kire figyelnie a magyar védelemnek.

Fehérvár–Dornbirn 2-4

   

A Fehérvár egy verhető ellenféltől kapott ki 2-0-s vezetés után. Fájdalmas pontvesztés ez, de két nap múlva, kicsit pihentebben máris lehet javítani.

Orbán Attila helyett Varga Arnold került a védelembe, elöl  pedig Sárpátki Tamás kapott lehetőséget Tóth Gergő helyén. Travis Gawryletz pedig ismét a jégen volt.

Alacsony tempójú első harmadot hozott a mérkőzés, érzékelhető volt, hogy előző nap mindkét csapat komoly erőpróbát állt ki. A Fehérvár így is jóval közelebb állt a gólhoz, bár a Dornbirn 2-3 komoly gólveszélyt hozott össze, Bálizs többször is nagyot fogott. Pörgés és izgalom csak az utolsó 5-6 percre jutott, ekkor meg is szerezte a vezetés a Volán. Egy nagyon szép akció indult Mihály Árpádtól,  a gesztenyét Yellow Horn kaparta ki, aki nagyot küzdött, majd csodálatosan tette vissza a korongot a középen érkező Benk András elé, a 12-es pedig magától értetődő egyszerűséggel vágta a bal felsőbe a korongot. Az addig hibátlanul védő Dennisnek esélye sem volt. Felélénkültek a csapatok, de nem esett több gólt.

AVSDEC

A második harmad is jól indult, Hetényi Péter lépett át tökéletes ütemben a kék vonalon, nagyon jó passzt kapott, lopta a métereket, majd Dennis mellett a bal oldalra bombázott. 2-0 után a 3-0 megszerzésére is is sok lehetőségünk adódott, de nem éltünk ezekkel, még az első előnyünkben sem. Szinte a semmiből szépített a Dornbirn. Nem volt ez a távoli lövés eredményezte gól érdemtelen, de ebben a szakaszban nem volt előjele. Bálizst előtt teljes terjedelemben takarták a kilátást a gólnál. 2-1 után gyorsan előnyhöz jutott a Dornbirn, Bálizs 4-5 nagy védéssel  segítette az előny megőrzését. Húzós 3-4 percet éltünk át, de amikor kiegyenesedtünk, egyből elcseréltük magunkat.  Ezt már nem húzhatta ki a Volán, de a vártnál gyorsabban lett meg az egyenlítés, a bulit követően Oraze vágta be a korongot a kék vonalról. 2-2-re állt a meccs a 38. percben.

Nagy Volán-helyzettel indult a harmadik etap, de ezt követően jó 10-15 percig kiegyenlített játék folyt. A fáradtság jelei látszódtak mindkét oldalon, de sokáig nem volt ebből gondunk. A szaporodó létszámfölényes Dornbirn-kontrák jelezték, elvesztettük a fonalat védekezésben. Egy ilyen végén Pozsgai kiváló ütemben ért vissza, de kiállítást fújt az osztrák bíró. A hátrányt megúsztuk, 5 perc maradt vissza, de elkészültünk az erőnkkel. Az 58. percben Kiss Dániel szabálytalankodott egy meglépő vendégcsatárral szemben, több mint véleményes büntetőt ítélt a spori. Sajnos a fekete mezes csatár kilőtte a hosszú felsőt. 2-3-nál szétestünk, gyorsan kaptunk még egyet, így kétgólos vereséget szenvedtünk egy olyan mérkőzésen, ahol nem volt jobb az ellenfél.

A vége nem sikerült jól, de a taps és a közönség köszöntése járt a végén a csapatnak, ennyire volt most elég ez a teljesítmény. Ezzel együtt ez a Dornbirn verhető ellenfél volt. A csütörtöki Salzburg elleni mérkőzéshez pénteken is a speciális játékok jobb megjátszásával lehetett volna meccset nyerni, hiszen hátrányból kaptunk gólt, előnyből viszont nem találtunk be. Volt jobb, lesz jobb.

EBEL, 3014 néző. Játékvezetők: Podlesnik, Ettlmayr, Nagy.
Bálizs: 89,5% (Rajna)
K
Dennis: 92,6% (Madlener)
Pozsgai, Jackman, Sarauer, Naglich, Banham
1
Magnan-Grenier, Plante, Aquino, Sonne, Mink
Hetényi, Kiss, Benk, Yellow Horn, Mihály
2
Oraze, Lembacher, Grabher-Meier, Jarrett, Brooks
Szirányi, Tokaji, Kovács, Sikorcin, Magosi
3
Slivnik, Montgomery, Petrik, Mairitsch, D'Alvise
Gawryletz, Varga, Kocsis, Nemes, Sárpátki
4
Wolf, Putnik, Feichtner, Haussle
Marty Raymond, Rob Pallin
E
Dave MacQueen, Wolfgang Hagen
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 18:04 AVS Benk Yellow Horn Mihály
2-0 22:50 AVS Hetényi Mihály
2-1 27:46 DEC Feichtner Plante Aquino
2-2 37:22 DEC PP Oraze Aquino
2-3 57:02 DEC PS Jarrett
2-4 57:56 DEC Mink Aquino
27 Kapura lövések száma 38
6 Kiállításpercek 4

A Fehérvár–Dornbirn góljai

 

2-4 lett a vége, de a két csodaszép magyar gól miatt érdemes megnézni a pénteki EBEL-meccs összefoglalóját, itt.

Cimkék: , , ,

Hozzászólások (7)

 1. csiszi
    #1
  csiszi,   

  Pont azt mondtam Martyról mikor idejött, hogy remélem olyan keményen fog bánni a légiósokkal, mint a Zágrábban, ahonnan simán kirúgott olyanokat, akik EBEL mércével nézve nagyon nagy nevek voltak. És lám, nem is kellett sokat várni. Talán nála szakad meg az a széria, hogy a légiósok pár év után leeresztenek a Volánban.

 2. trollfeeder
    #2
  trollfeeder,   

  Nem tudtam, hogy ilyen nagymúltú a Salzburg új edzője. Mindenesetre le a kalappal, hogy négy perccel a vége előtt meg merte lépni a 6a4-et. Ilyet legutóbb a katlanban Kevin Gaudet csinált a Béccsel a mérkőzés derekán. Talán 3:2-re vezettek, és 6a4-ben sikerült 4:2-re elhúzniuk. Most a Salzburgnak is bejött. Kár, hogy megilletődtünk ezen.
  Gawryletz estében indulhatnak a találgatások. Én Orbánt is hiányolom a jégről.

 3. Harvey
    #3
  Harvey,   

  En meg nem ertem a Siki Benk Mago sort miert kell szetkapni, mikor evrol evre hihetetlen sokat fejlodnek, s remekul mukodnek. Nalam mar ok a 2. sor;)

 4. Harvey
    #4
  Harvey,   

  Szegeny Naghlicen gondolkodom, az o rendkivul hatekony vedekezo munkaja pelda erteku, nem tudom, de Pire meg Suti mellett nem tud ugy menni attol tartok. De en Sarga Kurttel cserelnem azt hiszem;)

 5. FrankK
    #5
  FrankK,   

  @Harvey: Tegnap Marty is így tett , a 2. harmadtól helyet cserélt Naglich C.Y.H.-val.

 6. Harvey
    #6
  Harvey,   

  Jo kis problema, hogy 4 legios is helyet erdemel az 1. sorban, nem tagadom nekem Naglich jateka igen igen tetszik, talan o a legjobb legiosunk. Udito latvany a jateka, Jackant is piszokul kedvelem, tenyleg ahogy allandoan szemtelenul utolso pillanatban passzol a csatarok orra elott;)

 7.   #7
  petyagergő,   

  @Harvey: Nem szeretnék kötekedni, de az a sor tavaly Benk-Bailey-Magosi sor volt. Abban egyetértünk, hogy Magó és Benk fejlődik, de Siki szerintem tudna többet. Gondolom rajta is sokat lendíteni, ha lenne végre egy viszonylag állandó sora...

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk