Egy külföldi hátvéddel oldották meg a feladatot

   

Magyar kapussal és a hat hazai hátvéd mellett mindössze egy légiós bekkel játszott a Fehérvár 55 percig, mivel Travis Gawryletzt nagyon korán leültette a vezetőedző. Mindez tovább emeli a pontszerzés értékét.

“Keményen megdolgoztunk az egy pontért, nem vagyok elégedetlen – nyilatkozta Marty Raymond, a Sapa Fehérvár AV19 vezetőedző a Salzburg-meccs után. – Az első harmadban nem játszottunk jól, nehezen lendültünk játékba. Ezt nehezítette az is, hogy bár a játékosaink többsége keményen küzdött, de volt néhány potyautas is a csapatunkban. Szerencsére ezt a problémát az első szünetben sikerült teljesen megoldanunk, és utána már mindenki maximálisan húzott egy irányba. Nagyon örülök, hogy sok gólt lőttek a magyar játékosok a Salzburg ellen. A fiatal, negyedik soros csatárok megint kevés lehetőséget kaptak, de amikor jégen voltak, jól dolgoztak, hasznos csapattagok voltak. Azt tervezem, hogy pénteken a Dornbirn ellen többet játszanak majd. A csütörtöki mérkőzésen sok volt az emberelőnyös és emberhátrányos helyzet, ez nagyon tördelte a játékot, sajnos ezekben a játékokban ellenfelünk jobban teljesített, ezért is tudott nyerni. Bálizs Bence nagyszerűen védett ezúttal is, megteremtette a többiek számára a győzelem lehetőségét. Pénteken még fegyelmezettebb játékot várok, és azt, hogy az első perctől úgy játsszunk, mint a Salzburg ellen a második harmadtól.”

AVS Fanfeszt

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A fiatalítás jegyében több rutinos bekk távozott a keretből nyáron, ennek ellenére továbbra is csak két külföldi hátvéd játszik a Volánban, ráadásul mindkét kapus is magyar. Ilyenre egy példát találunk még a ligában, a Klagenfurt épít hasonló mértékben a hazaiakra. A 12 csapat többsége 4 légiósbekket és legalább 1 külföldi kapust alkalmaz. Ráadásul csütörtökön Travis Gawryletz kiesése után a hat magyar védő mellett egyedül Ric Jackman volt a jégen külföldiként Bálizs Bence ketrece előtt. Így szereztünk pontot, aligha volt már ilyenre példa a magyar csapat EBEL-történetében. Bár volt a mérkőzésnek olyan szakasza, amikor állt a zászló a Fehérvár-sikernek, de a fenti tény jelentős mértékben emeli a megszerzett egy pont értékét, amelyért minden játékos nagyon sokat tett.

Marty Raymond vezetőedző sem a Jégkorongblognak, sem a hivatalos klubhonlapnak nem kívánt beszélni Gawryletz mellőzésének okáról. Blogunknak annyit elárult, nem sérülés okozta a mellőzését, játékra kész állapotban van, ugyanakkor a szakvezető még nem döntött arról, hogy pénteken a Dornbirn ellen jégre lép-e.

A Red Bull Salzburg vezetőedzője, a DEL-bajnoki címvédő Eisbaren Berlin legutóbbi edzője, a játékosként kétszeres Stanley Kupa-győztes Don Jackson a következőket mondta az albavolanhockey.hu portálnak: “A döntő momentum a harmadik harmadban szerzett emberelőnyös gólunk volt. A hazai csapat visszajött a meccsbe kétgólos vezetésünk után, egyenlítettek. A hajrában emberfórba kerültünk, a kapust lehoztam, igyekeztem minden eshetőséget megragadni, hogy gólt szerezzünk. Szerencsére bejött. A büntetőpárbaj előtt is a magunk javára dönthettük volna el a meccset, különösen a hosszabbításban 4-3 ellen, de akkor még nem volt szerencsénk, a büntetőknél aztán igen. Kiegyenlített erők csatája volt, elismerésem a hazai csapatnak, ők is remekül küzdöttek, és mi is.”

Pénteki ellenfelünk a Dornbirn. 7 mérkőzést játszottak ők is, a Volánnál eggyel több, 8 pontot szereztek. Hatalmas bravúr után utazhatnak Magyarországra, csütörtökön Bécsben nyertek 4-3-ra. Rengeteg kiváló külföldivel áll fel ez a csapat. A kapuban Adam Dennist jól ismerhetjük, ez a kanadai fiatalember védte Olaszország kapuját az áprilisi világbajnokságon. Az EBEL-ben korántsem megy neki olyan jól, mint a válogatottban vagy a Serie A-ban. Az osztrák válogatott játékosok mellett a védelemben 4, a csatársorban hat légióst láthatunk majd Székesfehérváron, D’Aversa eltiltás miatt hiányzik majd a védelemből. Elöl Luciano Aquino ez évben is kiválóan termeli a pontokat, de rajta kívül is bőven lesz kire figyelnie a magyar védelemnek.

Fehérvár–Dornbirn 2-4

   

A Fehérvár egy verhető ellenféltől kapott ki 2-0-s vezetés után. Fájdalmas pontvesztés ez, de két nap múlva, kicsit pihentebben máris lehet javítani.

Orbán Attila helyett Varga Arnold került a védelembe, elöl  pedig Sárpátki Tamás kapott lehetőséget Tóth Gergő helyén. Travis Gawryletz pedig ismét a jégen volt.

Alacsony tempójú első harmadot hozott a mérkőzés, érzékelhető volt, hogy előző nap mindkét csapat komoly erőpróbát állt ki. A Fehérvár így is jóval közelebb állt a gólhoz, bár a Dornbirn 2-3 komoly gólveszélyt hozott össze, Bálizs többször is nagyot fogott. Pörgés és izgalom csak az utolsó 5-6 percre jutott, ekkor meg is szerezte a vezetés a Volán. Egy nagyon szép akció indult Mihály Árpádtól,  a gesztenyét Yellow Horn kaparta ki, aki nagyot küzdött, majd csodálatosan tette vissza a korongot a középen érkező Benk András elé, a 12-es pedig magától értetődő egyszerűséggel vágta a bal felsőbe a korongot. Az addig hibátlanul védő Dennisnek esélye sem volt. Felélénkültek a csapatok, de nem esett több gólt.

AVSDEC

A második harmad is jól indult, Hetényi Péter lépett át tökéletes ütemben a kék vonalon, nagyon jó passzt kapott, lopta a métereket, majd Dennis mellett a bal oldalra bombázott. 2-0 után a 3-0 megszerzésére is is sok lehetőségünk adódott, de nem éltünk ezekkel, még az első előnyünkben sem. Szinte a semmiből szépített a Dornbirn. Nem volt ez a távoli lövés eredményezte gól érdemtelen, de ebben a szakaszban nem volt előjele. Bálizst előtt teljes terjedelemben takarták a kilátást a gólnál. 2-1 után gyorsan előnyhöz jutott a Dornbirn, Bálizs 4-5 nagy védéssel  segítette az előny megőrzését. Húzós 3-4 percet éltünk át, de amikor kiegyenesedtünk, egyből elcseréltük magunkat.  Ezt már nem húzhatta ki a Volán, de a vártnál gyorsabban lett meg az egyenlítés, a bulit követően Oraze vágta be a korongot a kék vonalról. 2-2-re állt a meccs a 38. percben.

Nagy Volán-helyzettel indult a harmadik etap, de ezt követően jó 10-15 percig kiegyenlített játék folyt. A fáradtság jelei látszódtak mindkét oldalon, de sokáig nem volt ebből gondunk. A szaporodó létszámfölényes Dornbirn-kontrák jelezték, elvesztettük a fonalat védekezésben. Egy ilyen végén Pozsgai kiváló ütemben ért vissza, de kiállítást fújt az osztrák bíró. A hátrányt megúsztuk, 5 perc maradt vissza, de elkészültünk az erőnkkel. Az 58. percben Kiss Dániel szabálytalankodott egy meglépő vendégcsatárral szemben, több mint véleményes büntetőt ítélt a spori. Sajnos a fekete mezes csatár kilőtte a hosszú felsőt. 2-3-nál szétestünk, gyorsan kaptunk még egyet, így kétgólos vereséget szenvedtünk egy olyan mérkőzésen, ahol nem volt jobb az ellenfél.

A vége nem sikerült jól, de a taps és a közönség köszöntése járt a végén a csapatnak, ennyire volt most elég ez a teljesítmény. Ezzel együtt ez a Dornbirn verhető ellenfél volt. A csütörtöki Salzburg elleni mérkőzéshez pénteken is a speciális játékok jobb megjátszásával lehetett volna meccset nyerni, hiszen hátrányból kaptunk gólt, előnyből viszont nem találtunk be. Volt jobb, lesz jobb.

EBEL, 3014 néző. Játékvezetők: Podlesnik, Ettlmayr, Nagy.
Bálizs: 89,5% (Rajna)
K
Dennis: 92,6% (Madlener)
Pozsgai, Jackman, Sarauer, Naglich, Banham
1
Magnan-Grenier, Plante, Aquino, Sonne, Mink
Hetényi, Kiss, Benk, Yellow Horn, Mihály
2
Oraze, Lembacher, Grabher-Meier, Jarrett, Brooks
Szirányi, Tokaji, Kovács, Sikorcin, Magosi
3
Slivnik, Montgomery, Petrik, Mairitsch, D'Alvise
Gawryletz, Varga, Kocsis, Nemes, Sárpátki
4
Wolf, Putnik, Feichtner, Haussle
Marty Raymond, Rob Pallin
E
Dave MacQueen, Wolfgang Hagen
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 18:04 FHA Benk Yellow Horn Mihály
2-0 22:50 FHA Hetényi Mihály
2-1 27:46 DEC Feichtner Plante Aquino
2-2 37:22 DEC PP Oraze Aquino
2-3 57:02 DEC PS Jarrett
2-4 57:56 DEC Mink Aquino
27 Kapura lövések száma 38
6 Kiállításpercek 4

A Fehérvár–Dornbirn góljai

 

2-4 lett a vége, de a két csodaszép magyar gól miatt érdemes megnézni a pénteki EBEL-meccs összefoglalóját, itt.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum