Idén három francia is eljuthat az NHL-be

 

A hockeyhebdo.com összeszedte, hogy ebben a szezonban milyen külföldi ligákban játszanak francia játékosok.

A világ legerősebb bajnokságába akár hárman is eljuthatnak, a teljes kontingens 26 főt számlál, már egy EBEL-es is van köztük.

Franciaország mindig illusztratív példa lehet a számunkra, mert nem tartozik a nagy hokinemzetek közé, bár az utóbbi években közel jár hozzá, hogy az A csoportba kétévente eljutó nemzetből a középmezőny meghatározó tagja váljon. A Jégkorongblog napról napra beszámol a külföldön játszó magyar játékosok teljesítményéről, így érdekes lehet, hogy náluk hányan és milyen bajnokságokban küzdenek hétről hétre. Nos, jelenleg a franciáknak egy játékosuk van, aki minden valószínűség szerint az NHL-ben játszik majd. A 24 éves Antoine Roussel már tavalyi szezont is a Dallasban töltötte, akkor 39 meccsen 14 pontot ért el. Az idei felkészülési meccseken pedig már több gólt is lőtt. A képeken ő látható, a történelmi sikert hozó vb-meccsen, az oroszok ellen.

2013 IIHF Ice Hockey World Championship

Rajta kívül van még esélye a 24 éves Stéphane Da Costának is, aki az Ottawával készül, ő szabadon igazolható játékos. Ha az NHL nem jönne össze, hátországnak ott van az AHL-es Binghamton. Tim Bozon jelen pillanatban a legnagyobb francia tehetség. A 19 éves csatár svájci élvonalbeli utánpótlás-ligák után két éve került ki az USA-ba, a WHL-es Klamloops Blazersben tavaly 69 alapszakaszmeccsen 91 pontot termelt. Nyáron próbajátékra hívta a Montreal Canadiens, ami eddigi teljesítményének elismerése, szerződtetésére mindazonáltal kicsi az esély.

Rajtuk kívül még egy hátvéd játszik alacsonyabb osztályú észak-amerikai ligában. Észak-amerikai juniorligákban összesen hatan fognak játszani, köztük az 1995-ös születésű Maurin Bouvet, aki az NAHL nyitómeccsén 2 gólt és egy gólpasszt szerzett Nagy Krisztiánék ellen, alaposan kivéve részét az 5-4-es győzelemből.

Az európai kontingens 16 tagot számlál. A válogatott csapatkapitánya, Laurent Meunier az egyetlen, aki a DEL-ben játszik, tavaly 57 meccsen 7 gólig és 23 asszisztig jutott. A svéd elitligában szintén egyetlen francia játékos játszik, Pierre-Edouard Bellemare viszont az aktuális címvédő Skelleftea csapatát erősíti, jelentős svéd tapasztalatokkal rendelkezik, hiszen öt szezonnal ezelőtt az Allsvenskan gólkirálya lett. A második ligás svéd bajnokságban szintén egy francia kezdi meg a szezont, a finn élvonalban és a Mestisben pedig 2-2. A 25 éves Sacha Treille a Kladno csapatában igen erősen kezdte a szezont, hiszen 5 forduló után négy góllal és 2 gólpassszal áll, amivel jelenleg holtversenyben vezeti a kanadai táblázatot két cseh és egy szlovák játékos mellett. A földrajzi és nyelvi-kulturális közelség miatt a legjobbak számára kedvelt célpont Svájc, idén az elitligában és az NLB-ben egyaránt három francia játszik.

Az európai topligák peremvidékén ketten találhatók, Maxim Moisand a kazah bajnokságban induló HK Asztana csapatához igazolt Dániából, míg Nicolas Besch a lengyel Krynica csapatában folytatja. Érdekes módon az egyik legnagyobb nemzetközi rutinnal rendelkező Kevin Hecquefeuille sokáig nem talált magának csapatot, aztán végül az EBEL-ben kötött ki, Bolzanóban folytatja.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum