A játékosok megszavazták az új tilos-szabályt

 

Jobban védik a játékosokat, de nő a szubjektivitás a játékvezetői ítéleteknél.

Némileg váratlan módon a játékosokat tömörítő szakszervezet belső szavazásán zöld utat kapott az ebben a szezonban bevezetendő, a tilos felszabadításra vonatkozó új szabályozás. Eszerint a saját térfélről az ellenfél kapujának gólvonala mögé belőtt korongot nem kell a kapu mögötti területen elérni, elég ha a játékos eléri a kapu előtti bedobópontok magasságát, a pakkhoz nem is kell hozzáérni. Ha a védő ér hamarabb oda, akkor értelemszerűen tilos felszabadítást ítélnek a játékvezetők, ha a támadó éri el ezt az elméleti határvonalat, akkor mehet tovább a játék.

NHL tilos

A változás oka a játékosok testi épségének megóvása, hiszen a kapu mögötti területre teljes sebességgel megérkező játékosok gyakran egész karrierjük végét jelentő sérüléseket szenvedtek a palánknál, amihez még csak nem is kellett egymással ütközniük. Erre jó példa Joni Pitkanen esete, aki egy teljes szezonra kidőlt az alábbi videón látható sérülést követően.

Az új szabály elfogadásával a játékosok saját biztonságuk érdekében az eddiginél is nagyobb teret engedtek a játékvezetői szubjektivitásnak. Ez az elmúlt évek egyik legtöbb vitát kiváltó esete. Az ellenzők szerint a sebesség nem fog csökkenni, tehát a helyzet továbbra is sérülésveszélyt hordoz magában. További ellenérv, hogy az új szabály igencsak megnehezíti főként a hátvédek dolgát. Ahogy Max Pacioretty nyilatkozta a Canadien Press-nek: “Tudom, hogy ezzel a játékosokat akarják védeni, és ez mindenképpen a helyes irányba tett lépés. Csak félek attól, hogy mekkora felzúdulás lesz, ha egy hetedik mérkőzés úgy dől el, hogy a játékvezető nem fúj be egy tilos felszabadítást.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR INFO
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
Partnerünk
Archívum