Öt ember támad, öt ember védekezik

   

Bár az edző csalódott a szombati játék miatt, semmilyen nagy gond nincs a Fehérvárnál. Nem is lehet, hiszen 21 órán belül újra meccs vár rájuk, a Vienna Capitals érkezik.

Marty Raymond vezetőedző csalódottságának adott hangot a Bolzano elleni meccs után a hivatalos honlapon: „Csalódott vagyok, nem tudtuk véghez vinni, amit elterveztünk. Úgy mozogtunk, mint egy idegenbeli meccsen tizenkét óra utazás után.” Hozzátette, koncentrációs problémák voltak, de nem rágódnak ezen, mert 20 óra múlva újra jégre kell lépni.

AVSHCB 2 B

“Nem sikerült betartani azokat a dolgokat, amiket kért az edzői stáb, így a kitűzött terveket nem tudtuk megvalósítani, ellenfelünk kihasználta a lehetőséget, megnyerte a meccset – értékelte a látottakat Sille Tamás edző a Jégkorongblognak. – Túl vagyunk az edzői stáb megbeszélésén, az edzők nem hibáztatnak senkit, a csapat vesztette el a mérkőzést. Az első két harmad nem volt az igazi, ezen belül is az elsővel nagyon elégedetlenek voltunk. A másodikban már próbáltuk emelni a tempót, a harmadik még jobb volt, de kihagytuk a helyzeteinket és az egyenlítést is elszalasztottuk egy alkalommal. Igazából ezen a meccsen nem sikerült semmi, ellenfelünk pedig jó játékkal megérdemelten nyert.

Minden mérkőzés más, az egyiken jobban összejönnek a dolgok, ilyen volt a znojmói meccsünk, máskor ez nem így van, erre volt példa a szombat esti találkozó.

Valóban hátul voltak főként gondjaink, de ezt nem lehet sem a kapusokra, sem a hátvédekre kenni. A mai jégkorongban öt ember támad és öt ember védekezik, az egész sor munkája határozza meg a védekezés minőségét. A stáb megítélése szerint nincsenek komolyabb gondok a játékkal és a csapattal, természetesen vannak részletek, amelyeken még sokat kell dolgoznunk. Sok volt a kiállítás ezen a meccsen, ezért az első két sor elég sokat volt jégen, a negyedik pedig kicsit kiesett a játékból, kevés lehetőséget kapott, de ez sem lesz mindig így a folytatásban.

Vasárnap egy újabb komoly felmérő vár ránk, a Vienna Capitals ellen változatlan összeállításban kezdjük a mérkőzést.”

A Vienna Capitals két hazai meccsel kezdte az évet, a Klagenfurtot simán verték, a Bolzanótól pedig ők is kikaptak. Ezúttal elkerüli a bécsieket az évek óta megszokott év eleji sérüléshullám, ami nyilvánvalóan pozitívan hat a csapat hangulatára és teljesítményére. A Capitals egy nappal többet pihent, mint a Fehérvár, de éppen a Bolzanótól láthattuk, mindez mit sem jelent.

A mérkőzés 17.30-kor kezdődik, a Sportklub Tv élőben közvetíti, akinek nincs otthon, a Super8-ban megnézheti.

Fehérvár–Vienna Capitals 3-0

   

Az előző napi kimerítő meccsnek nyoma sem volt, nagyot játszott a Volán a bécsiekkel. Bálizs Bence nagy napja megalapozta, hogy három meccs után fantasztikus szezonkezdetről írhassunk.

Egy változás volt a szombati csapathoz képest a csapat-összeállításban, Mihály Árpádot nem nevezték az edzők a mérkőzésre, Németh Attila lépett fel a helyére a negyedik sorból. Az első percben sikerült elcserélnünk magunkat, a Vienna szabályosnak látszó gólt lőtt, de a szlovén bírókra ekkor nem haragudtunk, hogy ennek ellenére érvénytelenítették ezt a találatot. Az első hazai emberelőnyben több gólszerzési lehetőség akadt, de nem lett belőlük gól. Zabának több alkalommal szerencséje volt, a legnagyobb Jackman rajta megpattanó lövésénél. Az újabb osztrák előny első percében többször is jól kontráztunk.

Naglich küzdött kiválóan egy veszett korongért, és ennek egy bécsi kiállítás lett az eredménye. A fórt pillanatokon belül kihasználtuk, Naglich ügyesen tette keresztbe a korongot, amit Yellow Horn zúdított kiszorított helyzetből a hosszú felsőbe. 1-0-s vezetéssel várhattuk a folytatást.

Balizs Bence AVS

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Két nagy Ferland-helyzet után egy Sarauer-ziccer, majd egy Yellow Horn-lövés zárta az első 2,5 perc rohanását a középső játékrészben. Németh Attila ütközött szerencsétlenül Ferlanddal, a fiatal magyar csatár a jégen maradt, szinte mozdulatlanul. Az orvosi kezelés után hordágyon vitték el a 26-ost, a hírek szerint agyrázkódást szenvedett. Bálizs Bence egész elképesztő nagy védésekkel tartotta a csapatot. Nemes Benjámint, majd egy percen belül Jackmant állították ki a szlovén bírók, több mint egy perc kettős előnyt biztosítva ezzel a bécsieknek. Hősies, önfeláldozó védekezéssel gyakorlatilag igazán komoly vészhelyzet nélkül kihúztuk. Tokaji Viktor többször jól tisztázott, majd nem mivel tudott lemenni cserébe, heroikusan küzdve hibátlanul hozta le a közel kétperces shiftet.

Gyorsan felálltunk a nehéz pillanatok után. A megmaradt fiatal sorba Naglich ment vissza szélsőnek, és előbb az ő, majd Nemes kiváló zavarása után a korong a fiatal center korcsolyájáról a középen álló Tóth Gergő elé került, aki bődületes erővel lőtte be élete első EBEL-gólját, Nemes Benjámin pedig első pontját szerezte ezzel. Emberelőnybe kerültünk, pedig kerülhettünk volna akár kettősbe is, de a szlovénok megkönyörültek az osztrákokon. Egy perc múlva fordulásból vágta szájon ütővel Sikorcint az egyik Vienna-bekk, sajnos nem látták Trilarék. 2-0-val mentünk másodjára pihenni, ne legyen egy szavunk sem, gondolhattuk magunkban, visszagondolva az első harmad elején meg nem adott gólra is egyszersmind.

Egy védőharmadbeli fegyelmezetlenség miatt Rotter került százszázalékos helyzetbe, ezt Bálizs fogta bemelegítésképpen. Felpörögve jöttek vissza az öltözőből az osztrákok, de hamar nyomukba eredtünk, és az 5. perc tájékán már több volt a hazai támadás, fogtuk őket. Nemest durván palánkra lökte Lakos, Magosi egyből rávetette magát, de az osztrák laklinak sikerült jobban az első fogás, ez pedig el is döntötte az ökölcsatát, amelynek eseményeit nem részletezzük. Az emberelőny nem indult jól, Bálizsnak két nagyot is kellett védenie, mert egy el eladott korong után 2-1-ben jött a Vienna. A fór végén viszont Sikorcin lőtt nagy helyzetben, sajnos a kapusba. Ekkor még nem tudtuk elnyomni a bogarat.

Magosi kiállítása után 8 csatárunk maradt, mivel Mihály hiányzása után Németh, Nemes (a hírek szerint nincs nagy baj vele, de ezen a meccsen nem tudott visszatérni) és Magosi is kivált átmenetileg. Ezért Szirányi Bencét, majd Orbán Attilát vetette be csatárként Raymond. Néhány jelenettel később Orbán dolgozta meg keményen Rottert többször is, a legutolsó kontaktért kiállították a magyar bekket. Naglich ment el szólóba többször is, de Zaba védett. Folyamatos játék alakult ki a folytatásban, de nem tudták ránk erőltetni akaratukat, mi több, továbbra is a Volán veszélyeztetett többször. A Fehérvár előnyjátéka is sokkal élettel telibb volt, a bécsiek fáradtan mozogtak a végén, mi viszont a szűk keret ellenére sem. Két perccel a vége előtt üres kapus játékkal próbálkozott a Vienna, de nem jött be a húzás, Yellow Horn a 60. percben biztosította a sormintát, mindhárom harmadot 1-0-ra nyerte a Volán, aki története során először nullázta le a Vienna Capitalst. Bálizs Bence negyedik EBEL-shutoutját hozta össze ezen a meccsen.

A megfiatalított, átalakított Sapa Fehérvár AV19 megmutatta, milyen erőkkel rendelkezik. Férfias, komoly csatában verte a nagyon rutinos, rengeteg jó légióssal megerősített és masszív osztrák válogatottakkal rendelkező Vienna Capitalst. A légiósok továbbra is húznak, Benkék csodálatosan pörögnek, a fiatalokra pedig nyugodtan lehet számítani, még a bajban is, ahogy ez vasárnap megmutatkozott. Jó érzés volt végignézni ezt a meccset.

Csak nagyon halkan tegyük hozzá a végén, ez a Capitals a mostani játéka alapján nyomaiban sem emlékeztetett arra, amely annak idején a mumusunk volt. Kiváló játékosokból álló jó csapat ez, de még nem állt össze, ez az éveken át félelmetes, ezúttal leginkább csak impotens emberelőnyjátékukon is látszott. A Volán hatból négy pontot megszerzett, hatalmas tett ez, tegye fel a kezét, aki gondolt ilyesmire május-június környékén.

A fájdalom háza

 

Marty Raymond alaposan kielemezte a múlt hét végi két EBEL-meccs tanulságait és a jövőbeli tennivalókat.

“Ami vasárnap történt, az megmutatta, milyen a csapatunk és milyen karakterű emberek alkotják – nyilatkozta a meccs lefújását követően Marty Raymond, a Fehérvár vezetőedzője a Sportklub Tv-nek. – Ezúttal sokkal jobban mentünk, mint a Bolzano ellen, mindenki még jobban odatette magát, amikor kiestek a játékosaink, ez is jelzi, sok van még bennünk. A Bolzano összeszedetlenebbül játszott, akkor mi is összeszedetlenek voltunk, ezúttal a liga egyik legjobban felépített csapata volt az ellenfelünk, és reményre jogosító sikert arattunk. Azt szeretnénk, hogy a fájdalom háza legyen a jégcsarnokunk, ne szeressenek idejönni az ellenfelek. Ehhez  ma egy fontos lépést tettünk. Elsősorban azért, mert jól védekeztek a srácok és nagyon jól védett Bálizs Bence.”

Raymond Marty AVS

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

“Ma teljesen más a kedélyállapotom, mint tegnap volt” – ezt már az albavolanhockey.hu portálnak nyilatkozta a tengerentúli edző, aki az újabb győzelem után már nyíltabban beszélt a szombati problémákról. Mint  mondta: “Ki lehet kapni, ha teljes odaadással küzdünk, ám tegnap néhány játékosomon nem ezt láttam. Ma ez másként volt. És ennek így is kell lennie.” Kemény kritika ez, annak ellenére, hogy a Bolzano ellen sem játszott rosszul a csapata, de a Vienna Capitalsszal szemben valóban egy más mentalitású csapat lépett jégre.

“Azt akarom, hogy bárki is jöjjön ide, nehéz dolga legyen. Tegnap kényelmessé tettük az estét a Bolzanónak, ma azonban kellemetlen ellenfelek voltunk: alaposan megnehezítettük a liga legjobb csapatának dolgát. Nem a miénk a legerősebb keret, a tegnapi szertelen játékkal senkit nem fogunk megverni. A mai játékkal azonban pontokat lehet szerezni. Ez a hétvége tanulsága.”

A Sportklub Tv anyagából kiderül, Raymond az az edző, akit bármikor bármivel megkereshetnek a játékosai:

EBEL, 3182 néző. Játékvezetők: Dremelj, Nagy, Piragic.
Bálizs: 100% (Rajna)
K
Zaba: 93,3% (Kickert)
Pozsgai, Jackman, Yellow Horn, Sarauer, Banham
1
Fraser, Lakos, Ferland, Gratton, Rotter
Hetényi, Tokaji, Kovács, Naglich, Németh
2
Klimbacher, Schweda, Keller, Ouellette, Sylvester
Kiss, Gawryletz, Benk, Sikorcin, Magosi
3
Veideman, Peter, Olsson, Schiechl, Schlacher
Orbán, Szirányi, Nemes, Tóth
4
Puschnik, Seidl, Fischer, Hartl
Raymond Marty, Pallin Rob
E
Samuelsson Tommy, Horsky Phil
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 19:26 FHA PP Yellow Horn Naglich Banham
2-0 34:29 FHA Tóth Nemes Naglich
3-0 59:10 FHA EN Yellow Horn Sarauer Orbán
30 Kapura lövések száma 36
17 Kiállításpercek 25

A Fehérvár–Vienna Capitals képei

   

A nagyon izgalmas meccsről nagyon látványos galéria készült.

Az 58 képet tartalmazó teljes galériáért kattintsanak ide.

A Fehérvár–Vienna Capitals góljai

   

3-0-s győzelmet mindig jó visszanézni. Most is.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum