Mazzag Dániel visszatért

   

A tavaly októberben hirtelen szívleállás miatt újraélesztett 17 éves jégkorongozót egy éven át vizsgálták Európa legkülönbözőbb specialistái. Minden lelete negatív, pénteken 3 hónapos ideiglenes játékengedélyt kapott, már jégen edz, decemberben mérkőzést játszhat.

A Zalai Titánoknál kezdte pályafutását, az 1996-os korosztály legjobbja volt Kercsó Árpád kezei alatt. Hányan hokiznak még abból a csapatból, amely akkor végigverte az ellenfeleit, és ki viheti majd a legtöbbre?

Inkább úgy fejezném ki magam, hogy az egyik legjobb voltam, mert nagyon sokan egy szinten voltunk csapaton belül, ami a sikerekhez vezetett. Hatan vagyunk, akik eljöttek Egerszegről, miután felbomlott a csapat, Szabó Pál Krisztiánnal, Vokla Rolanddal és Láday Tamással azóta is egy csapatban játszom. De vannak még rajtunk kívül 1997-98-99-esek is. Hogy kinek mi lesz pályafutása csúcsa, ez még a jövő zenéje, bármi lehet. Én most például egyelőre örülök, hogy edzhetek.

Mazzag Daniel

Mi történt azon az október 13-án, és mi vezetett az újraélesztéshez?

Egy idegenbeli mérkőzés után rendben visszaértünk a kollégiumba, ahol lakunk. Rá 2-3 órára éppen a szobában voltunk, amikor leállt a szívem működése. Hogy valójában miért történt ez, azt egyedül Isten tudja. Az orvosok is csak találgattak. A hosszú vizsgálatok során szerencsémre egyik feltételezésük sem igazolódott be, mert akkor nem folytathatnám a játékot. A vizsgálatok bebizonyították, teljesen egészséges a szervezetem, tökéletes a szívműködésem.

Milyen vizsgálatokon esett át az elmúlt hónapokban, és milyen folyamat végén kapott játékengedélyt?

Amilyen vizsgálatot a szívvel kapcsolatban el lehet végezni, azon mind átestem. Természetesen volt EKG, CT, DNS, de például MR-vizsgálaton országos csúcsot döntöttem, több mint 90 percig voltam a gépben, de nem találtak semmit. Spanyolországba küldték a vérmintámat DNS-vizsgálatra, állítólag ott csinálják a legkomolyabb és legsokoldalúbb teszteket, az eredmény 4,5 hónap után érkezett meg, semmit nem találtak, minden eredményem tökéletes.

Ideiglenes engedélyt kapott, ez mit jelent?

Azt, hogy 99%-ban teljes értékű játékos vagyok. Viszont a komoly balesetem miatt a versenyzés előtt még egy 3 hónapos próbajátékon kell túl lennem. Közben és utána is vizsgálnak, és ha nem találnak semmit, akkor kapom meg a végleges engedélyt.

Addig mit csinálhat és mit nem?

Minden feladatot elvégezhetek, amit a többiek. Teljes terhelést kaphatok, természetesen figyelembe véve, hogy közel egy éve nem edzettem jégen.

mazzag henczi titanok

Így kívánt jobbulást Mazzag Dánielnek korábbi csapata, a Zalai Titánok

Tud példákat mondani arra, hogy valaki egy ilyen esemény után folytatta a játékot?

Mivel Székesfehérváron jégkorongozom, ezért sajnos nem kell messze menni a példáért. Nem csak a csapatomat, de az egyik példaképemet is Ifj. Ocskay Gábornak hívják (A 19-es cikkünk megjelenése napján lenne 38 éves ? F. K.). Köztudott, hogy neki is voltak problémái a szívével, de ő is a folytatás mellett döntött, mert Gábornak is ez volt az élete, mint nekem! (Mazzag Dániel a balesete után 1,5 héttel már csapata kispadján állt ? F. K.) Nagyon kitartó vagyok, soha nem adom fel, hogy elérjem álmaimat, és jó jégkorongozó legyek. Szeretném megköszönni szüleimnek, hogy ebben támogatnak, kitartanak mellettem és a céljaim mellett, ennek köszönhetően tartok itt, ahol most, hogy visszatérhettem a jégre. Ezt soha nem fogom tudni meghálálni nekik.

A végső döntést a pályafutás folytatásról ki hozta meg?

Bennem egy másodpercig nem merült fel az, hogy abbahagyom, és ezt a szüleim is tudták. Mivel teljesen egészséges vagyok, továbbra is támogattak abban, hogy folytassam a hokit.

A múlt péntekig egyáltalán nem edzhetett?

Jégre nem mehettem. Viszont egyénileg készültem. Otthon apummal csináltunk lövőpadot, fekpadot, vettünk súlyokat, egy kisebb házi konditermet alakítottunk ki, és ott tevékenykedtem, persze ésszel, plusz bicikliztem, amennyit csak tudtam.

Mikorra érheti utol a többieket, és mikor játszhat bajnoki meccset?

Közel egy évet hagytam ki, mindent megteszek annak érdekében, hogy minél előbb behozzam a lemaradást. Pontosan még nem tudom, mikor játszhatok, mert 3 hónap múlva lesz a végleges kontroll, és ha addig nem történik semmi probléma, akkor. Azt gondolom, ez esetben 14 hónap kihagyás után, decemberben újra játszhatok.

Mazzag AVSMAC

Tisztában van a kockázatokkal?

Teljes mértékben tisztában vagyok a helyzetemmel, de szerencsés vagyok, mert minden eredményem negatív lett, a szívem tökéletes, olyan vagyok, mint a baleset előtt. Szerencsére majdnem semmilyen rizikót nem kellett vállalnom. “Csak” annyit kellett eldöntenem, hogy vállalom-e a további játékot, ami nem is volt kérdés!

Hiszen mint mondta, élete a hoki.

Igen, életem a hoki, az első jégre lépésem óta élvezem minden egyes jégen töltött percem! Szeretném mindehhez hozzátenni, hogy mindez nem sikerült volna, ha Szabó Pál Krisztián nem észleli a szívleállásom, neki is nagyon sokkal tartozom, szó szerint az életemet köszönhetem a barátomnak. De nem csak neki, hanem szüleimnek, testvéreimnek (Mazzag Dániel 7 testvére közül Marcell szintén jégkorongozik, az 1999-ben született játékos két éve ugyancsak a fehérvári akadémiában hokizik, a serdülők között ? F. K.), a mentősöknek, az orvosoknak, a szeretteimnek is rengeteget köszönhetek, és mindenkinek, aki legalább egyszer gondolt rám, mert ez is szerepet játszott ebben a “felépülésben”. Nagyon szépen köszönöm!

Mazzag 2

 

A címlapképet, továbbá a 3. és a 4. fényképeket köszönjük az ICING-H.com-nak és dr. Nagy Gábornak.

 

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum