Csapatkapitányi hely kiadó

   

Mindössze hét olyan csapat van az NHL-ben, amelynek jelen pillanatban nincs csapatkapitánya. Megindult a találgatás, vajon kik lehetnek a legalkalmasabb jelöltek.

A jégkorongban a csapatkapitánynak sokkal fontosabb szerep jut, mint a többi sportban. Azon túl, hogy a játékvezetőkkel is csak ő tarthatja a játékosok közül a kapcsolatot, képviseli is a klubot, a legtöbb esetben a csapat arca, a játékostársak és a média felé is ő a csapat vezetője, személyisége meghatározza, illetve megjeleníti a csapat karakterét. Ezek a külsődleges szerepek különösen felértékelődnek az NHL-ben, ahol a körítés és a médiafigyelem is nagyobb, mint más ligákban. Azzal, hogy John Tavarest hétfőn kinevezték a New York Islanders csapatkapitányává, már csak hét olyan csapat van a ligában, amelynek nincs hivatalos C betűse. Az nhl.com megtippelte, kik a legesélyesebbek erre a posztra.

Buffalo Sabres ? Steve Ott
csk_ott

A Sabresnak azóta nincs csapatkapitánya, hogy Jason Pominville-t a tavaly áprilisi trade deadline idején eladták a Minnesota Wildnak. Pominville ezt megelőzően hét évet töltött a klubnál, ebből kettőt csapatkapitányként. Jelenleg Vanek a keretből a legképzettebb játékos, de ő szerződése utolsó évét tölti a klubnál. Nyáron ráadásul a klub gm-je, Darcy Regier is azt nyilatkozta, hogy keresik a lehetőségét annak, hogy áruba bocsássák a támadót, ezzel párhuzamosan pedig Vanek is húzódozott attól, hogy szerződést hosszabbítson a klubbal. Mindez egyértelműen Ottot teszi első számú várományossá. Ott tavaly nyáron érkezett Dallasból és hamar a szurkolók kedvence lett kőkemény, fizikai játékával. Ezzel párhuzamosan soha nem rejtette véka alá véleményét és amikor a Sabres bemutatta új mezét, Ott részese volt az ezzel járó médiakampánynak. Az a tény, hogy ilyen komoly pr-feladatot kapott, jól jelzi valós helyét és szerepét az egyesületben. Talán az lesz a következő lépés, hogy az öltözőben is ő lesz a főnök.

Calgary Flames ? Mike Cammalleri
csk_camm

Mielőtt márciusban eladták a Pittsburghnek, Jarome Iginla egy évtizedig volt a Flames csapatkapitánya, teljesen eggyé vált a klubbal, benne öltött testet mindaz, amit a franchise jelentett. Vajon ki lehet alkalmas arra, hogy betöltsön egy ekkora űrt? Ráadásul Jay Bouwmeester és Miikka Kiprusoff személyében további két jelentős ikon távozott, így különösen embert próbáló feladatnak ígérkezik Iginla pótlása és a fiatalok vezetésére alkalmas személy megtalálása. A legjobb választásnak Mike Cammalleri tűnik. Ő ugyan szintén az utolsó évében jár, akárcsak Vanek a Buffalóban, de legnagyobb sikereit ennél a klubnál érte el és biztosan szívesen hosszabbítana, ha biztos lenne benne, hogy komoly feladatokat bíznának rá. 31 éves koránál fogva szinte biztosan nem lehetne annyi ideig kapitány, mint Iginla, de múltja és tapasztalata sokat segíthet a jövő generációjának játékosain, akik között olyanokat találunk, mint Sven Baertschi, Mikael Backlund, Sean Monahan, John Gaudreau, Patrick Sieloff vagy John Ramage.

Columbus Blue Jackets ? Jack Johnson
csk_johnson

Amióta Rick Nash a Rangers-höz távozott, Columbusban a helyettesek rotálásával oldották meg a kapitányi kérdést és John Davidson, a klub szakmai elnöke tett arra utalást, hogy ez lehet, hogy az előttünk álló szezonra is így marad. Ha azonban valakit mégis kineveznek a jelenlegi keretből, az minden bizonnyal Jack Johnson lesz. A kiváló hátvéd 2012 februárjában érkezett a csapathoz és azóta a legtöbbet dolgozó játékossá nőtte ki magát. Az elmúlt szezonban meccsenként 26 percnyi jégideje az ötödik legtöbb volt az egész ligában. A Columbusban eddig lejátszott 65 meccse közül nyolcszor félóránál is többet volt jégen. Speciális egységekben is akadt dolga bőven: emberhátrányban több mint két és fél percet, emberelőnyben több mint három és fél percet volt jégen meccsenkénti átlagban. Rajta kívül még három ember mondhatta el ugyanezt magáról a ligában. Ez a munkamorál emeli ki Johnsont a többi esélyes közül, akik között olyan játékosokat találunk, mint R.J. Umberger, Brandon Dubinsky, James Wisniewski, Fjodor Tyutin vagy Jared Boll.

Dallas Stars ? Jamie Benn
csk_benn

Calgaryhoz hasonlóan márciusban Dallasból is a csapatkapitány távozott a Pittsburgh-höz. Brenden Morrow a 2006-07-es szezon óta töltötte be ezt a posztot, azóta olyan veteránok között rotálják ezt a feladatot, mint Ray Whitney, Loui Eriksson, Stephane Robidas és Jamie Benn. De most, hogy a nyáron jelentősebb felfordulás történt a klubnál, ugyanis érkezett Jim Nill general manager, Lindy Ruff edző és olyan új játékosok, mint Tyler Seguin, Shawn Horcoff vagy Rich Peverley, talán megérett az idő arra, hogy új csapatkapitány után nézzenek. Ebből a szempontból Benn tűnik a legideálisabb választásnak. A 24 éves csatár tavaly házi gólkirály lett, tavalyelőtt pedig második volt. Ötéves szerződésének második szezonját tölti a klubnál, tulajdonképpen rá épül az egész franchise. Általában nem feltétlenül kell, hogy a legjobb játékos legyen a csapatkapitány, de a Stars esetében nem kérdés, hogy ez egy és ugyanaz a személy.

Edmonton Oilers ? Jordan Eberle
csk_eberle

Shawn Horcoff Dallasba távozásával a nyáron elérkezett az ideje, hogy Edmontonban a feltörekvő, tehetséges fiatalok valamelyike kapja meg a kapitányi karszalagot. Eakins, a klub edzője ezzel együtt úgy nyilatkozott a csapat honlapjának, hogy nincs oka elsietni a csapatkapitányi kérdés eldöntését. Ha azonban holnap kellene kapitányt választani, az minden bizonnyal Jordan Eberle lenne (képünkön Hall és Paajarvi között középen látható az Oilers rookie-jaiként). A 2008-as draft 22. körös választottjaként, az elmúlt három szezonban Eberle a klub legmegbízhatóbb játékosa lett. Új hat évre szóló hosszabbításával csapaton belüli szerepe tovább erősödött. Habár Taylor Hall is tehetséges játékos és mögötte is nagyon hasonló pályaív áll, most először centerposzton is bevetik majd és könnyen lehet, hogy számára éppen elég feladatot fog jelenteni új szerepkörének megtanulása. A védő Andrew Ference is esélyes a posztra, hiszen ő nyert már Stanley-kupát, 13 NHL-szezon tapasztalatával rendelkezik, ráadásul edmontoni születésű. Ellene szól, hogy szabadon igazolható játékosként csak júliusban érkezett. Eberle már most is rendelkezik a megfelelő tapasztalattal és érettséggel ahhoz, hogy tökéletes választás legyen, ráadásul az idő előre haladtával egyre csak jobb lesz.

Ottawa Senators ? Jason Spezza
csk_spezza

Daniel Alfredsson idén nyáron 14 év csapatkapitányság után távozott Detroitba, amivel olyan űrt hagyott maga mögött, amilyet ebben az évezredben még senki. Még sokkal inkább, mint Iginla Calgaryban, Alfredsson a jégen és az öltözőben is igen nagyra becsült játékos volt, akinek nem lesz egyszerű az örökébe lépni. Erre a feladatra nyilvánvalóan egyetlen játékos lehet alkalmas: Jason Spezza. Spezza sokáig a klub legjobb játékosának számított és harmincéves korára megérett arra, hogy vezére legyen a sok fiatal tehetséget a soraiban tudó klubnak, akik közül sokaknak az előttünk álló szezon lesz az 82 mérkőzésből álló idény. Spezza ráadásul úgy nyilatkozott az nhl.com-nak, hogy nagy megtiszteltetés lenne számára a kapitányság, amelyet szívesen vállalna.

Tampa Bay Lightning ? Steven Stamkos
csk_stamkos

A Tampában 2008 óta Vincent Lecavalier volt a csapatkapitány, akit azonban a csökkentett fizetési sapka miatt a klubnak ki kellett vásárolnia szerződéséből, így új főnök után kell nézni. Lecavalier a franchise minden idők legtöbb gólját szerző játékosa volt, 1100 mérkőzésen 407 gólt és 926 pontot szerzett. Az örökébe legnagyobb valószínűség szerint az a játékos léphet, aki ezekre a számokra a legveszélyesebb lehet, vagyis Steven Stamkos. Talán szentimentális nekibuzdulásból Martin St. Louis-ra is eshetne a választás, és bár a 38 éves csatár ugyan semmi jelét nem mutatja, hogy akárcsak egy hangyányit is lassulna a közeli jövőben, a vérfrissítés ezen a poszton jót tenne a csapatnak. Ezért Stamkos tűnik a legjobb választásnak. A liga gólkirályának járó Maurice Rocket Richard Award kétszeres győztesének megkérdőjelezhetetlen a vezető szerepe. Stamkos hatodik idényét kezdi a Tampában, nem mellesleg a kanadai válogatott A betűse is volt már, tehát kétségkívül rendelkezik mindazzal a tapasztalattal, ami ennek a posztnak a betöltéséhez feltétlenül szükséges.

Cimkék: , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum