Magyarország jó, de Tyumeny jobb

   

Ezzel a címmel közölt interjút az MHL honlapja az előző szezont Debrecenben töltő és most az MHL-be visszatérő Arszenyij Trutkóval.

A 20 éves orosz támadó Artur Kuriljukkal közösen érkezett Debrecenbe egy évvel ezelőtt, játszottak a magyar és a szlovák juniorbajnokságban, illetve a honi felnőtt másodosztályban. A MOL Liga-indulás elmaradása miatt viszont mindketten hazaigazoltak. Trutko egy MHL-es csapathoz, a Tyumenszkij Legionerihez ment, ám mivel a Keleti-főcsoportban van, ezért nem jön ez évben Budapestre a Patriot ellen játszani.

Trutko DHK

Fotó: mfafoto

Mindig érdekes, miként látják a magyar jégkorongsport helyzetét a magasabb hokikultúrából érkezők, de ritkán van arra mód, hogy erről garantáltan elfogultságmentes forrásból szerezzünk tudomást. Ezúttal megadatik ez, hiszen Trutko aligha koncentrált arra, hogy az interjúhoz mit szólnak Magyarországon. Az írás legérdekesebb részeit szemlézzük az alábbiakban.

A szlovák másodosztályú juniorbajnokság és az MHL között nagy a különbség.

A szlovákok gyengébbek a technikai játékban és lassabbak a gondolkodásban, fizikálisan viszont egyáltalán nem éreztem különbséget.

Játszottál a magyar bajnokságban is. Mi volt a legnagyobb meglepetés?

A jégkorong fejlődési üteme úgy általában, még Szlovákiához képest is. Fontos ez a sportág ott, például pénzeket elkülönítettek el jégpályák építésére.

Miért tértél vissza Oroszországba? A jégkorong Magyarországon fejlődik, a csapatnak vezéregyénisége voltál.

A korhatár miatt, a szlovák bajnokságban 20 év a felső korhatár. A másik oka pedig az, hogy a Debrecen végül nem indult a MOL Ligában.

Az elmúlt szezonban beiratkoztál a Debreceni Tudományegyetemre. Hogyan ment?

Orosz-szlavisztikát és irodalmat tanultunk. Nem jártunk sűrűn előadásra, viszont a téli vizsgaidőszakban levizsgáztunk, orosz ajkú tanároknál.

Magyarul próbáltál megtanulni? Vagy túl nehéz volt?

Igen, bonyolultnak tűnt, de próbálkoztam. Minden nap tanítottak nekem egy új szót. Eleinte nehéz volt, de aztán belejöttem. Ettől függetlenül angolul kommunikáltam a csapattársakkal.

Mi a fő különbség az orosz és a magyar életstílus között?

Az élet Magyarországon kiszámíthatóbb, a rendőr azonnal megbírságol, ha szabálytalan vagy, a buszok pedig betartják a menetrendet.

Nyáron először a VHL-es Rubin Tyumenynél edzettél, aztán visszakerültél az MHL-be. Új csapatodban jégre léptél már. Nagy kontraszt volt Debrecen után?

Itt nagyon komoly a szervezés. Szállás, étkezés, média, fotósok  ? nehéz összehasonlítani a magyarországi körítéssel. A játék tekintetében pedig leginkább azt vettem észre, hogy a taktikai fegyelem Magyarországon és Szlovákiában alacsonyabb szintű.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum