KMH-játékosok és -edzők jártak Kanadában

   

A Kanadai-Magyar Hokiklub (KMH) húsz játékosa ? javarészt U16-os és néhány U14-es, illetve egy U12-es hokisa ?, valamint két edzője, Kirsch György és Spiller István is járt augusztus első két hetében a nyugati parti Port Alberniben rendezett edzőtáborban.

A kéthetes felkészülést meglátogatta Rich Chernomaz, a magyar felnőtt és junior válogatott szövetségi kapitánya is, míg Glen Williamson ? a többi magyar korosztályos válogatott főedzője ? tartott edzéseket is.

A tábor fő felügyelője Bob Leslie, aki a KMH mentoredzője. Bob Leslie volt kanadai szövetségi kapitány Spengler és Német Kupán, összesen kilenc alkalommal. Edzőként volt svájci bajnok, 1998-ban a Zuggal, de dolgozott Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában is Kanada mellett. Fia, Nate Leslie gyakorlatilag a tábor napi ügyintézője volt.

A program fantasztikus volt mind minőségében, mind mennyiségében. Délelőttönként 75 perces jeges és 60 perces száraz tréning várt mindenkire. A kapusok ezt követően délben újabb 75 perces, kizárólag korcsolyázásból álló jeges edzésen vettek részt. Délután jött egy újabb 75 perces jeges és egy 60 perces száraz tréning, vagy pedig a jeges edzés helyett mérkőzés. És még nem volt vége. Minden este a kapusokra még egy 75 perces lövőedzés várt. Az edzők ? akik között sok helyi junior (WHL-es hokis is volt) esténként szintén meccseken játszottak.

Minden szombat délelőtt csak mérkőzéseket rendeztek, ekkor már nem volt edzés. Nem nehéz kiszámolni, egy-egy mezőnyjátékosra naponta két-két jeges és száraz, a kapusokra napi négy (!) jegyes és két száraz edzés jutott. Volt olyan KMH-s gyerek, aki a két hét alatt 36 jeges edzésen ? köztük hét mérkőzésen – és 15 szárazedzésen vett részt.

Port Alberni ? amely a Vancouver-szigeten fekszik, és Vancouver városától főleg komppal és busszal lehet eljutni oda ? fantasztikus hokis hely. A helyi csarnokban két jégpálya található, és mellette van több atlétikai pálya, valamint tornaterem. Az egyik közeli sportcsarnokban volt berendezve a szállás és az étterem, azaz ? nem elírás ? minden maximum 2 perc sétával elérhető volt.

Minden edzésen fenn volt a gyerekekkel két vezetőedző, két-három segítőedző (ilyen volt Kirsch György és Spiller István is, akik egy-egy feladatnál működtek közre), valamint egy kapusedző. A kapusedzéseken NHL-es draftolt kapus és több kiváló kanadai szakember segédkezett. Spiller István ugyancsak részt vett a kapusedzéseken (edzőként és “levezető” hálóőrként is), míg Kirsch Györggyel együtt játszhatott az edzők-juniorok meccsein is. Itt tréningezett például Vas Márton frankfurti kanadai kapustársa is.

Az edzők között voltak olyanok, akik nyertek Stanley Kupát (igaz, nem edzőként, hanem NHL-es klubok szakmai stábjának tagjaként, de akkor is?), volt, akinek édesapja négyszeres Stanley Kupa-győztes játékosként, és most a fia, valamint az unokája is jelen volt a táborban. Itt volt az az edző, aki videóelemző volt azon a vb-n, amelyen a magyar válogatott is játszott 2009-ben Svájcban. Ő a mai napig emlékszik rá, hogy a magyar szurkolók milyen ünneplésben részesítették a magyar játékosokat a 9-0-s kanadai győzelem után? Nevetve mondta, hogy a mai napig téma a kanadai vb-csapat tagjai között, hogy nem a győztesnek, hanem a vesztesnek járt ki az ünneplés. Itt volt például Bob Dever is, aki többször magyarul szólt a fiúkhoz, és bizony ezzel olykor okozott meglepetést is.

Glen Williamson rengeteget segített mind a magyar játékosoknak, mind a két magyar edzőnek, jó házigazdaként kirándulni is elvitte a társaságot.

Amikor az edzők nem fent voltak a jégen, akkor az edzéseken részt vevő fiúkról jegyzeteltek. Minden játékos és kapus mind a két hétvégén külön kapott részletes értékelést: mik azok, amelyekben jónak számítanak, és mik azok, amelyeket fejleszteniük kell. A kapusok ? ha lehet ezt írni ? még részletesebb elemzést, értékelést kaptak.

Összességében elmondható, hogy azok a magyarok (játékosok és edzők egyaránt), akik kint lehettek a Port Alberni-i táborban, fantasztikus élményekkel gazdagodtak. Szakmailag parádés volt minden, a kinti edzők nagyon-nagyon segítőkészek voltak, a gyerekeknek és a két KMH-s trénernek is borzasztóan sokat segítettek.

Szöveg és fotó: KMH Budapest

A fényképeken az edzőtábor helyszíne látható kívülről, majd belülről a kétpályás csarnok, végül pedig Glen Williamson és Spiller István.

kmh pa

kmh pa 2

kmh pa 3

kmh pa 4

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum