A jó dolgokat állandósítani, a rosszakat száműzni

   

Nagy várakozás előzi meg a MOL Liga budapesti rajtját, igazából megjósolhatatlan, mire képes a légiósokkal és Horváth Andrással megerősített UTE és a teljesen átalakult, kulcsembereit vesztő, a felkészülés során nagyrészt botladozó Miskolc.

Az UTE minden évben fiatal, jórészt saját nevelésű játékosokkal áll ki a MOL Liga-meccsekre, akik azonban fokozatosan beleerősödnek a ligába, idén a szakvezetés már nem megalapozatlan optimizmussal várja, hogy a csapat elmozduljon az utolsó helyről. Az elmúlt szezonban a Ferencvároshoz már sikerült közelebb kerülniük, hiszen a két csapat nyolc egymás elleni találkozójából hármat tudott rendes játékidőben megnyerni a Fradi, négy mérkőzés hosszabbításban vagy rávezetéssel dőlt el (ezekből hármat húztak be a zöld-fehérek), míg az utolsó újpesti mérkőzésen nyertek a lilák. Ha az elmúlt évek trendjei folytatódnak, akkor reális cél az utolsó helyről történő elmozdulás, ugyanakkor a következő lépcső, vagyis a rájátszás elérése egyelőre messzinek tűnik.

A játékoskeret magja egyben maradt, ugyanakkor akadnak jelentős nevek mind a távozók, mind pedig az érkezők oldalán. Elhagyta ugyanis a klubot Pál Zoltán, aki az FTC-be távozott, de nincs már a tavaly az éppen onnan érkezett Linus Schellin, Gergely Csaba és a szintén a Fradiból, de rövid Miskolci kitérő után érkező Wéber Zsolt sem. Kukucska Balázs már a Vasas-juniorban játszik, Szajbert Patrik és Meretei Márkó szintén távozott az egyesülettől.

8

Az érkezők oldalán egyértelműen a válogatottságot idén lemondó és a teljes visszavonulással szemben az UTE mellett voksát letevő Horváth András számít a legnagyobb névnek. A Dab.Doclerben kevés jégidőt kapó Papp Csaba idén úgy döntött, hogy bátyjához hasonlóan szintén kipróbálja magát Újpesten. Négy év kanadai légióskodás után visszatér nevelőegyesületéhez David Coleman is. A tavaly az UTE és a Vasas közös juniorcsapata mellett pár mérkőzés erejéig a MOL Ligában is szerepléshez jutó Gágyor Péter és Hodos Detre idén a lila-fehéreknél folytatja, akárcsak az Érsekújvár juniorcsapatából érkező Szabó Gergely kapus. Kisebb meglepetésre az újpestiek behúztak két fiatal légióst is, Grigors lett, Kuusk észt válogatott hátvéd.

A felkészülésre idén nem lehetett panasz a liláknál, hiszen a MOL Liga csapatai közül elsőként kezdték meg a jeges felkészülést, ők már július utolsó napján jégre léphettek. A felkészülési mérkőzések ennek ellenére nem kezdődtek valami fényesen, Liptószentmiklóson és Szenicán is 5-1-es vereségbe szaladtak bele, majd következett a Detva elleni 2-0-s és a Topolcsány elleni 8-2-es vereség. Ezután azonban megfordult a trend, sorozatban három győzelem következett, kétszer a idegenben a Léva ellen (3-7 és 0-8), közte pedig egyszer a Maribor ellen, szintén idegenben. A felkészülési mérkőzések sorozatát a Patriot elleni meccs zárta le, amelyen 4-2-es vereséget szenvedtek a magyar MHL-es csapattól.

Ami a Miskolc elleni mérkőzést illeti, az UTE-ban Reiter és Ványi sérült, Karol Csányi pedig egyelőre nem írt alá, mivel a hétvégén tengerentúli próbajátékra utazik, a KHL-t is megjárt 22 éves szlovák csatár 4 ECHL-csapatnál próbál szerencsét. Hasonlóképpen tett Németh Péter is, így a lila-fehérek jelenleg két meghatározó támadójukat kénytelenek nélkülözni, akik visszatérése erősen kérdéses. Mindketten azzal távoztak, hogy ha nem kapnak szerződés Észak-Amerikában, akkor az UTE-hoz térnek vissza.

fekti_balint-ml_120924_057

A szezon előtt négy rövid kérdést intéztünk a ligában induló csapatok edzőihez. Íme a kérdések és Fekti Bálint válaszai:

Mik a célok a szezonban?

Mindenképpen szeretnénk jobban részt venni a bajnokságban, mint az utóbbi években. Ez akkor teljesülne, ha a Megyeri úton kemény csatára kényszerítjük az összes csapatot, több pontot szerzünk és elkerülünk az utolsó helyről. A rájátszásba kerülés az álom kategóriába tartozik, nem elvárás, de kell ahhoz jó néhány mérkőzés, hogy kiderüljön, hol tartunk jelenleg.

Miben kellene csapatának leginkább fejlődnie ahhoz képest, ahol a felkészülés jelenlegi szakaszában tart, hogy ezt a célt elérje?

A játékunk igazából rendben van. Egyértelműen a helyzetkihasználásunkon kell javítanunk. Ha a csatáraink nem csak védekezésben, de támadásban is felnőnek a MOL Liga szintjéhez, akkor van esélyünk a komoly előrelépésre. Tavaly a vereségek egyharmadát szoros, egygólos meccsen hoztuk össze. Ha ezeket a meccseket a magunk javára tudjuk fordítani, akkor érdekes szezon elé nézünk.

Kik jutnak a MOL Liga-rájátszásba?

Nem szeretek jósolni, de nyilvánvalóan az előző évi négy playoffos és az éppen csak lemaradó Brassó az esélyes idén is.

Ha ma kezdődne a bajnokság, csapata milyen sorokkal állna fel?

Pleszkán (Hajek)

Maklári, Kuusk, Kovács, Dorner, Pichler
Horváth A., Grigors, Virág Cs., Coleman, Fekti Á.
Zalavári, Sommer, Farkas, Ódry, Papp Cs.
Hodos, Gágyor, Dömötör, Szirányi D.

Miskolcon az utóbbi években megszokott nagy jövés-menés volt a holtidényben. A csapat magja kicserélődött, távozott az összes légiós, akik közül a Brassóba igazoló Martin Salugáért minden bizonnyal még sokáig fog fájni a Jegesmedve-szurkolók szíve. Ha ez nem lenne elég, a hazai kulcsemberek közül a visszavonulás mellett döntött Fodor Szabolcs, Fehérvárra igazolt Szirányi Bence, Érsekújvárra Nagy Gergő, a Ferencvároshoz Budai Krisztián, a francia élvonalba Gőz Balázs és az NAHL-be Nagy Krisztián. Elment Tim Kehler vezetőedző is.

A klubvezetés gőzerővel dolgozott a félcsapatnyi játékos pótlásán, ennek megfelelően az érkezők listája is tekintélyes. Reaktiválták Duschek Dávidot és Budai Rolandot, jött három kanadai és egy szlovák légiós, Fehérvárról érkezett Tyler Metcalfe és Hajós Roland, budapesti juniorcsapatoktól Fliszár Zalán és Vojtkó Mátyás. Kehler helyére ismét kanadai edző került, a poétikusan fiatal Travis Young személyében. A mindössze 30 éves mester eddig a kanadai egyetemi bajnokságban volt másodedző, ez lesz első vezetőedzői megbízatása.

Nyolc felkészülési meccsel hangoltak a Macik az idényre, köztük jó nevű ellenfelekkel. A hazai Miskolc Autó Kupán a Fehérvár ellen nem sikerült szoros meccset játszani, de a szlovák Extraligában játszó MSHK Zilina skalpjának megszerzése figyelemreméltó cselekedetnek számít. Oda-vissza játszottak a lengyel döntős  Sanokkal, kint miskolci, Miskolcon lengyel győzelemmel. Ugyancsak kétszer játszottak a szlovák másodosztály bajnokával, a bártfaiakkal, egy büntetős és egy sima vereség a miskolci mérleg. Két másik másodosztályú szlovák csapat, a Spisská Nová Ves és a Presov egyaránt három góllal verte Láda Balázsékat.

Az eddigi mérkőzések tapasztalata alapján egy rendkívül kiszámíthatatlan csapat állt össze az Avas alján. Ha a játékosoknak jó napjuk van, akkor jó csapatokat is verhetnek, de ugyanakkor hajlamosak beleszaladni a késbe papíron gyengébb csapatok ellen is. A hullámzó teljesítmény nem fogja megkönnyíteni a rájátszás elérését, minden bizonnyal a jó forma állandósítása lesz Travis Young legnehezebb feladata. Természetesen ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy az előszezon nem arra van, hogy jó eredményeket érjen el a csapat, arra a szezonban van szükség.

Gyenes Miskolc

A szezon előtt négy rövid kérdést intéztünk a ligában induló csapatok edzőihez. Íme a kérdések és Travis Young válaszai:

Mik a célok a szezonban?

Ha az eredmény felől vizsgáljuk a kérdést, akkor első lépésként az alapszakasz végén a legjobb négybe kerülés a kitűzött cél. Szeretnénk ebben a szezonban nyerni valamilyen trófeát, de mivel hosszú az idény, így lépésről lépésre kell haladni. A végső győzelemhez először a rájátszásba kell bejutnunk. Ha a mutatott játék, illetve a játékosok teljesítménye felől nézzük, akkor pedig azt mondhatom, hogy szeretném, ha játékosaim mind elmondhatnák magukról jövő áprilisban, hogy jobb játékosok lettek, sokat fejlődtek egy év alatt.

Miben kellene csapatának leginkább fejlődnie ahhoz képest, ahol a felkészülés jelenlegi szakaszában tart, hogy ezt a célt elérje?

A legnagyobb gondunk a felkészülés során az volt, hogy nem tudtunk egyenletes teljesítményt nyújtani. Nagyon jó periódusokat nagyon rosszak követtek, akár egy meccsen belül is. Néha elégedetlen voltam azzal, amennyi erőfeszítést tettek a meccsbe a fiúk, máskor viszont nagyon rossz felfogásban játszottak. A jó dolgokat állandósítanunk kell, a rosszakat száműzni, és felvenni egy állandó, megbízható jó formát.

Kik jutnak a MOL Liga-rájátszásba?

Nem ismerem a csapatokat, hiszen új edző vagyok a MOL Ligában. Egy hónap múlva bizonyosan sokkal könnyebben válaszolnék erre a kérdésre, Mégis annak alapján, amit hallottam, azt hiszem, ugyanaz az öt csapat fog vetélkedni a rájátszás négy helyéért, mint tavaly.

Ha ma kezdődne a bajnokság, csapata milyen sorokkal állna fel?

Általában 6 védő és 12 támadó játszik nálam. Úgy érzem, a védelemben Hegyi és Láda kulcsemberek lesznek a két kanadai játékos mellett, elöl pedig négy jó képességű sorunk lesz. A meccseken szeretek alkalmazkodni a feladathoz, így nem gondolkozom kőbe vésett sorokban. Fliszár Zalán válla továbbra is sérült, neki helye lenne a kezdő csapatban, de hiányában, a mai állapotok szerint nagyjából így festhet a legjobb csapatunk:

Gyenes (Duschek)

Hátvédek:
Hegyi, Láda, Boyle, DeBruyn, Budai, Orosz, Vojtkó

Csatárok:
Metcalfe, Miskolczi, Knox
Dubek, Faith, Rafaj
Tóth A., Hajós, Ritó
Szeszák, Popovics, Szilágyi

UTE–Miskolc 0-6

   

A Jegesmedvék magabiztosan nyerték idei első tétmérkőzésüket a gyengén játszó Újpest otthonában.

A találkozót a vendégek kezdték aktívabban, fölényük az ötödik percben érett góllá, amikor Miskolczi Márk megszerezte önmaga és csapata szezonbeli első gólját. A következő találatra sem kellett sokat várni, négy perccel később Dorner Benjámin kiállítása után a mérkőzés első emberelőnyét kihasználták a miskolciak, Hajós Roland passzát Curtis deBruyn váltotta gólra. A folytatásban is a vendégek akarata érvényesült, kétszer annyit lőttek Pleszkán József kapujára, mint a hazaiak Gyenes Dávidnak. Ebben a harmadban minden várakozás alatt teljesített a lila-fehér csapat, a védekező harmadból is gondot okozott kivinni a korongot.

A második húsz perc kiegyenlítettebb játékot hozott, a 28. percben a vendégektől Matt Boyle fejre irányuló támadásért 2+10 perces büntetést kapott. Az emberelőnyt nem használták ki a fővárosiak, a 33. percben viszont Hajós a gólpassza után gólt is jegyzett, ezzel háromgólosra növelve a miskolci előnyt. Szűk két perccel később pedig megszületett a sárga-feketék negyedik gólja is, Orosz Szilveszter révén az összecsapás második bekkgólja esett. Nem került közelebb ellenfeléhez az UTE, még emberelőnyben is csak egy-egy lövésig jutottak, jobbára szélről, gyengén tüzeltek.

A záró játékrész második percében Rafaj Attila átadásából Juraj Faith megszerezte első MOL Ligás gólját, nyolc perccel később pedig Jordan Knox és Tyler Metcalfe is feliratkozott a pontszerzők közé, előbbi gólpassz, utóbbi gól formájában. A folytatásban több gól nem esett, az UTE nem tudott szépíteni, Gyenes shutouttal kezdte a szezont, a Miskolc 6-0-ra nyert a Megyeri úton.

 

UTE-MIS_130113-hoki 203-sml

Fotó: archív

Ezen a mérkőzésen nem csináltunk semmit

   

Az interjúk teljesen visszaadják az UTE–Miskolc meccsen látottakat.

Ancsin János (vezetőedző, UTE): “Nagyon csalódott vagyok, ezen a mérkőzésen nem csináltunk semmit. Feltartott kézzel mentünk a jégre, és ennek ez lett az eredménye. Így lehet saját magunkat megveretni.”

Travis Young (vezetőedző, Miskolc): ”Elégedett vagyok a mai teljesítményünkkel. A sorok jól működtek, egyszerűen, célratörően és hatékonyan játszottunk. Sok helyzetünk volt, ezekből hatot használtunk ki. Úgy gondolom, hogy megint léptünk előre egyet. Voltak persze hibák is, de ilyenkor inkább a pozitívumokat érdemes kiemelni.”

Erste Liga, Megyeri út, 275 néző. Játékvezetők: Haszonits, Nagy, Vas, Soltész.
Pleszkán: 83,8% (Hajek)
K
Gyenes: 100% (Duschek)
Maklári, Kuusk, Kovács, Dorner, Pichler
1
deBruyn, Láda, Metcalfe, Miskolczi, Knox
Horváth, Grigors, Virág, Coleman, Fekti
2
Boyle, Orosz, Dubek, Faith, Rafaj
Zalavári, Sommer, Turbucz, Ódry, Papp
3
Hegyi, Vojtkó, Tóth, Hajós, Ritó
Hodos, Gágyor, Dömötör, Szirányi
4
Budai, Szilágyi
Fekti Bálint, Baróti Zsolt
E
Egri Gergely
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:23 MIS Miskolczi Metcalfe Orosz
0-2 08:04 MIS PP deBruyn Hajós Láda
0-3 32:07 MIS Hajós Ritó Tóth
0-4 33:51 MIS Orosz
0-5 41:34 MIS Faith Rafaj
0-6 49:31 MIS Metcalfe Knox Miskolczi
25 Kapura lövések száma 37
2 Kiállításpercek 18
Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum