Másodjára jöhet az erdélyi rangadó

   

Az Érsekújvár és a Dab.Docler után egy nappal a HSC Csíkszereda és a Brassó mutatkozik be a MOL Ligában. A hazaiak foghíjas légiósállománnyal és fiatal csapattal, a vendégek egész nyáron át tartó munkával és reményeik szerint alaposan megerősített kerettel készültek a 2013/14-es szezonra.

“Azt tudni és látni kell, hogy az elmúlt évek legfiatalabb kerete van alakulóban. Ehhez mérten mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a célokat elérjük és tisztességesen helyt álljunk. Szeretnénk a fiatal játékosokat beépíteni a keretbe” – ezek Gál Sándor vezetőedző szavai voltak a HSC Csíkszereda felkészülését lezáró sajtótájékoztatón, augusztus végén. Ez a részben kényszer szülte, ám hosszú távon rengeteg potenciállal rendelkező filozófia határozta meg a csapat egész nyári felkészülését.

molliga 600x422

Az elmúlt szezonban döntőbe jutott és ott a DAB-tól kikapó erdélyi egyesületnek sokáig egyetlen légiós volt található a keretében, a kapus Stanislav Kozuch. Aztán május végén visszatért az egyesületbe a liga egyik legjobb hátvédje, Jozef Hruby, majd némi hezitálás után, július elején Vaclav Novák is visszatért. A csapat játékosállománya így is jelentős veszteségeket könyvelt el, hiszen távozott Hurtaj, Fadrny és Kmit is. A légiósok mellett távozott a helyi nevelésű, 2002 óta Csíkszereda színeiben játszó Molnár Zsolt is, aki az új szezonban éppen Brassóban folytatja pályafutását. A helyüket főként fiatalokkal kívánják pótolni. A felkészülés tapasztalatai alapján a már idézett Gál Sándor vezetőedző egyelőre Molnár Zoltán, Salló Alpár és Farkas Tamás beépítésére lát reális esélyt, ők kerültek fel a nagy csapathoz. Melléjük keres a csapat egy-egy légióst center és balszélső posztokra, többen is voltak már próbajátékon, de még egyiküknek sem sikerült meggyőznie a szakvezetést.

A HSC felkészülése a legerősebb légiósok hiányában is az évek alatt megszokott program szerint zajlott. Az első hat hétben kőkemény fizikai alapozás történt, amit egy hét pihenő után a bolgár tengerparton folytattak, hogy a környezetváltozással kicsit megtörjék annak egyhangúságát. A július harmadik hetében elvégzett tesztek eredményei szerint a csapat erőnléti mutatói meghaladták az előző évekét, ami bizakodással töltötte el a szakvezetést. Ezt követte augusztus elsejétől a jeges felkészülés, ezúttal a felújítási munkálatok miatt nem teljesen hazai pályán, hanem Csíkkarcfalván. Ezek után kezdte meg felkészülési meccseinek sorozatát a HSC, melyből idén kivételesen hiányzott a Csíki Sör-kupa.

Gal Sandor HSC

Első meccsüket a szlovák első ligás Liptovsky Mikulással vívták és nyertek 2-0-ra. Ezt követte a Poprad elleni találkozó. A szlovák extraligás csapat tavaly a rájátszás első köréig jutott, ennek megfelelően 5-1-re verte a HSC-t. Két nap múlva az Eperjes csapatával találkoztak, a szakvezetés úgy döntött, a szlovák első ligás csapat ellen pihenteti légiósait, ami jó alkalomnak ígérkezett arra, hogy felmérjék, mire képesek a fiatalok. Nos, a mérkőzés nem kezdődött jól, a második harmad elején az eperjesiek már 4-1-re is vezettek, azonban a felkészülés során végig nagyon gólérzékeny Tranca góljával és Becze duplájával egyenlítettek, majd a szétlövést is megnyerték.

Nem csak a játékosállományban, hanem a jégpálya fizikai infrastruktúrájában is történtek fontos dolgok a nyáron. A klub jórészt saját erőből jelentős felújításokat végzett el, a jégpálya szinte minden elemén javítottak valamit. Az apróbb, mindazonáltal fontos csinosítgatások mellett kicserélték a vízvezetékeket, belül lemeszelték a falakat, újrafestették a tetőszerkezetet tartó vasállványzatot, felújították az eredményjelzőt és kicserélték a betört ablakokat. Az érsekújvári mellett a szeredai jégpálya is teljesen megújult tehát az új szezonra, ami mindenképpen örvendetes.

A szezon előtt négy rövid kérdést intéztünk a ligában induló csapatok edzőihez. Íme a kérdések és Gál Sándor vezetőedző válaszai:

Mik a célok a szezonban?

A MOL Liga rájátszásának elérése a legfontosabb cél, ha döntőbe jutunk, az lenne a ráadás. Emellett meg akarjuk nyerni a román kupát, ami már két éve nem sikerült a csapatnak, továbbá meg szeretnénk védeni a román bajnoki címünket.

Miben kellene csapatának leginkább fejlődnie ahhoz képest, ahol a felkészülés jelenlegi szakaszában tart, hogy ezt a célt elérje?

Mivel a csapat megint fiatalodott, ez magával hozza, hogy tapasztalatlanabbak vagyunk, mint tavaly. A meccsrutin sok játékosunkból hiányzik. Nehéz dolgunk lesz, hogy ezeket a fiatalokat beépítsük a csapatba. Még a megfelelő sorok kialakítása is nehézségekbe ütközik, szinte senki nem ott játszik, ahol tavaly. Lehet, ez azzal fog járni, hogy az elején nem úgy jönnek az eredmények, ahogy ezt Csíkszeredában megszokták, de reméljük, nem fogunk csalódást okozni, és végül elérjük céljainkat. Ehhez türelmet kérnék a csapat idősebb tagjaitól, a vezetőségtől és nem utolsósorban a szurkolóinktól.

Kik jutnak a MOL Liga-rájátszásba?

DAB, Érsekújvár, Miskolc, HSC.

Ha ma kezdődne a bajnokság, csapata milyen sorokkal állna fel?

Góga, Hruby, Moldován, Farkas, Novák
Nagy I., Flinta, Becze, Tranca, Mihály
Adorján, Bors, Biró T., Szőcs, Molnár Zsombor
Kósa, Salló, Biró O., Péter, Molnár Zoltán

HSCBRA2

Mindhárom sorozatban, ahol elindulnak – a MOL Ligában, a román bajnokságban és kupában –, jól szeretnének szerepelni, adták ki a jelszót az előző szezon végén Brassóban. Első lépésként még áprilisban megegyeztek Lindqvist mesterrel a folytatásban, így a csapat összeállítása az edző kívánságai szerint  történhetett. Mivel a Cenk aljában egyelőre még nincs közvetlen utánpótlás, így igazolásokból építkeznek. Ebben a jól bevált módszert követték, továbbra is elsősorban ismerős játékosok kerültek Brassóba.

A légiósok magja maradt, az egyedüli igazán érzékeny veszteség Rory Rawlyk távozása. A rendkívül technikás és ponterős, ám meglehetősen nehéz esetnek számító játékos az egyéniségéhez minden bizonnyal jobban passzoló brit elitligában folytatja. Rajta kívül a kevés lehetőséget kapó Barinka, valamint Borsos, Lőrincz, Basilidesz, Fodor Csanád és Mihailescu távozott. Érkezett viszont a liga egyik legjobb pontszerzője, Martin Saluga a Miskolctól, a szintén ponterős Molnár Zsolt a nagy rivális HSC-től, és rajtuk kívül négy ifjú titán, Márton Hunor, Roberto Gliga, valamint a Steauától Dumitru és Oprea.

Az előző szezon keserű tapasztalatait követően – amikor az indulást sorozatos sérülések nehezítették – ezúttal az egész nyarat végigdolgozta a keret, elsősorban Josh Bonar vezetésével, és a beszámolók szerint igen jó eredmények születtek a teszteken. Augusztus eleje óta van jég a brassói olimpiai jégcsarnokban, így a játékosok mindvégig otthoni körülmények között edzhettek. Az előszezonban három meccset játszott a csapat, de azok nem akármilyenek voltak, bízvást elmondható, hogy Romániában olyan színvonalas klubtornát ritkán rendeznek, mint amilyen az augusztus közepi Hockey Rocks torna volt, a Sapa Fehérvár AV19, a Rosenborg és az Érseújvár vendégszereplésével. A torna körítése pedig arról is meggyőzhetett mindenkit, hogy Brassóban a 2013/14-es idényben is igyekeznek kiemelten törődni a nézőkkel.

A brassói torna első meccse nem sikerült túl jól Bonaréknak, a Rosenborg ugyanis 9-4-re legázolta a csapatot. Ezt az Érsekújvár elleni 3-2-es győzelem követte, majd jött a Fehérvár, ellenük tisztes 6-3-as vereség lett a végeredmény. Persze az a tény, hogy felkészülési mérkőzésekről volt szó, valamint a csapatokon pusztító gyomorfertőzés, nem teszi lehetővé, hogy messzemenő követeztetéseket vonjunk le ezekből az eredményekből.

Az idénynyitó mérkőzésre kedden este Csíkszeredában kerül sor, az ellenfél a legnagyobb rivális HSC lesz. Ahogy a brassói játékosok és vezetők fogalmaznak, a hosszú alapozás után kiéhezettek a tétmérkőzésekre. A cél a győzelem, szeretnének egyértelmű jelzést adni a mezőnynek, hogy idén a rájátszásba akar jutni a gárda. Értékelésük szerint a csapat sokat gyorsult, az előző idényhez képest jóval nagyobb iramú játékra képesek. Négy közel azonos erejű sor áll a rendelkezésükre, és az előző szezonnal ellentétben sérülések esetére is vannak bevethető játékosok.

Lindqvist Brasso

A szezon előtt négy rövid kérdést intéztünk a ligában induló csapatok edzőihez. Íme a kérdések és Greg Lindqvist vezetőedző válaszai:

Mik a célok a szezonban?

Három fronton szeretnén helytállni. A MOL Ligában a rájátszásba akarunk erülni, és onnantól mindent megtenni a minél jobb szereplésért. Emellett meg akarjuk védeni a Román Kupát, és a csapat története során először szeretnénk elhódítani a Román bajnoki címet is. Jövőre ugyanis négy sorozatban szeretnénk indulni, a MOL Liga és a román kupa és bajnokság mellett a Kontinentális Kupában is.

Miben kellene csapatának leginkább fejlődnie ahhoz képest, ahol a felkészülés jelenlegi szakaszában tart, hogy ezt a célt elérje?

Jó felkészülésünk volt, nem foghatunk semmit senkire. Az egész augusztust jégen tölthettük. Játszottunk három felkészülési meccset is, ami nem túl sok, de most ennyi jutott. Vannak köztünk új fiúk, igyekeztünk őket minél jobban beépíteni a csapatba. Nehéz megmondani, hol állunk, rendkívül kiegyensúlyozott és izgalmas szezonna nézünk elébe, amelnek során minden bizonnyal apróságok fognak dönteni. Nagyon várjuk az első mérkőzésünet, szeretnénk üzenni minden ellenfelünknek, hogy a Brassót komolyan kell venni idén.

Kik jutnak a MOL Liga-rájátszásba?

Papíron a DAB és az Érsekújvár a legerősebb, őket mindenképpen a négybe várom. Utána három közel egyforma csapat következik, a Miskolc, a HSC és a Brassó. Ők fognak megküzdeni a két kiadó helyért a rájátszásba. Az eszem azt mondja, nem lehet megmondani, ki fog közülük bejutni, hiszen nagyon hosszú még a szezon, a szívem viszont azt mondja, idén a Brassó és a Miskolc jut be, és a Csíkszereda lesz csalódott.

Ha ma kezdődne a bajnokság, csapata milyen sorokkal állna fel?

Hátvédek: Wehrs, Piszarenko, Hietamaki, Nagy, Imecs, János Imre, Mastaleriu, Oprea

Csatárok:
Bálint, Dumitru, Péter Zs.
Virág Cs., Saluga, Molnár Zsolt
Bonar, Zsók, Gliga
Petres, Antal, Péter R.

A mérkőzést mindkét országban a Digi Sport közvetíti, Magyarországon a Digi Sport 1-en látható élőben.

HSC Csíkszereda–Brassó 2-4

   

A második MOL Liga-meccsen a DAB után a második tavalyi döntős is vereséget szenvedett. Gyenge meccsen 3 pontot vitt el Csíkszeredából a Brassó.

Hátborzongatóan kezdte a meccset a HSC Csíkszereda, nagyon gyorsan két-, majd háromgólos hátrányba került a hazai csapat. Annak ellenére, hogy a Brassó sem jégkorongozott kiemelkedően, biztos előnybe került a vendégcsapat. Piszarenko távoli gólja után kettős előnyben Molnár Zsolt közelről volt eredményes, majd Góga bizonytalanságát kihasználva Petres lőtte a harmadikat, ráadásul emberhátrányban. Gál Sándor vezetőedző nem hozta le első számú kapusát, Kozuchot, aki ezt egyre javuló teljesítménnyel honorált.

A Brassó a második harmad elejétől kényelmes tempóra kapcsolt, de sok volt a pontatlanság mindkét oldalon. A HSC azonban légiósainak köszönhetően a harmad végére visszajött a meccsbe, Novak, majd Hruby talált be, így 2-3-re jött fel a hazai csapat. A Brassó azonban nagyon gyorsan  megduplázta az előnyt, Saluga megszerezte első brassói gólját. 2-4 állt a táblán a második szünetben.

Brasso

A HSC igazából a harmadik harmadra sem tudott felpörögni, csendesen csordogált a mérkőzés, a legnagyobb helyzetet Molnár Zsombor szólója jelentette emberhátrányban. A végére jutott négy brassói kiállítás, ebből az egyik szituációnál 1,5 perces kettős előnybe jutott a HSC, de nem tudott élni a lehetőséggel, mert lassúak és körülményesek voltak, pontatlanul lőttek, sajnos csak a mérkőzés rövid szakaszában lehetett úgy érezni, hogy a csíkszeredaiak elhiszik, megnyerhetik ezt a meccset. Az érsekújvári találkozóval szemben egy langyos erdélyi meccsel folytatódott a MOL Liga.

Hiányoznak a gólembereink

   

Gál Sándor szerint nem voltak gyengébbek a győztesnél, Greg Lindqvist úgy látta, sokat hibázott és nem volt elég harcias csapata.

Gál Sándor (vezetőedző, HSC Csíkszereda): “Sajnos elveszítettünk egy olyan meccset, amit itthon megkellett volna nyerni, hiszen a végelszámolásnál ez sokat számít. Nagyon akartunk, de nem tudom, hányadik alkalommal szaladunk bele abba a pofonba, hogy rosszul kezdünk. Inkább egyéni hibákból kaptuk a gólokat. A játék képe alapján nem voltunk gyengébbek, mint a Brassó, sőt. Több helyzetünk volt, csak nem tudjuk azokat értékesíteni. Hiányoznak a gólembereink. Volt egy pár játékos, akik az elvárásoknak nem feleltek meg egészen. Megyünk tovább.”

Greg Lindqvist (vezetőedző, Brassó): “Egy nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl. A szezon előtt három felkészülési mérkőzésünk volt, ami meg is látszott. Több új játékosunk van, akiknek több idő kell. Szerencsénk volt az elején, hogy gyorsan három gólt szereztünk. Néha jól játszottunk, de sokat hibáztunk. Több egy az egy elleni harcot elveszítettünk, nem voltunk elég harciasak. Viszont a csapat szempontjából fontos volt a győzelem. A legfontosabb most a megszerzett három pont.”

Erste Liga, Vákár Lajos Műjégpálya, 870 néző. Játékvezetők: Nagy, Varju, Palkovi, Szekely.
Kozuch: 81,8% (Ruczuj)
K
Polc: 95,8% (Fülöp)
Nagy I., Flinta, Becze, Mihály, Tranca
1
Wehrs, Nagy Cs., Gliga, Bonar, Zsók
Hruby, Góga, Farkas, Moldován, Novák
2
Piszarenko, Hietamaki, Molnár Zsolt, Saluga, Virág
Bors, Papp, Molnár Zsombor, Szőcs, Bíró T.
3
Imecs, János, Péter R., Antal, Petres
Salló, Kósa, Molnár Z., Hildebrand, Péter L.
4
Mastaleriu, Oprea, Dumitru, Bálint, Péter Zs.
Gál Sándor, Hozó Levente
E
Lindqvist Greg
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 02:14 BRA Piszarenko Imecs Bonar
0-2 03:19 BRA PP2 Molnár Zsolt Petres Nagy Cs.
0-3 10:29 BRA SH Petres Bonar Nagy Cs.
1-3 29:05 SCC Novák Nagy I. Becze
2-3 34:06 SCC PP Hruby Molnár Zsombor Szőcs
2-4 35:24 BRA Saluga Piszarenko Molnár Zsolt
48 Kapura lövések száma 22
8 Kiállításpercek 20

A HSC–Brassó góljai

   

A romániai Digi Sportnak köszönhetően meg tudjuk mutatni a keddi MOL Liga-mérkőzés rövid összefoglalóját, itt.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum