Bemutatjuk a Harlamov-divíziót

   

Szerdán kezdődik a KHL hatodik szezonja. A második részben a kevésbé távoli keleti csoport következik.

A négy hetes csoportot bemutató sorozatunkban elsőként a Csernyisov-divíziót elemeztük, másodikként pedig a Keleti-főcsoport másik csoportja, a Harlamov-divízió kerül terítékre. A csapatok nevei után zárójelben a legutóbbi szezonban elért eredményt jeleztük.

khl-harlamov

Ak Barsz Kazany (4.)

A kétszeres Gagarin Kupa-győztes kazanyiak komoly változáson estek át, a komplett első soruk távozott. Nagy kérdés, hogy a Danyisz ZaripovNiko KapanenAlekszej Morozov trojkát tudja-e pótolni Christopher BourqueAlekszandr BurmisztrovTim StapletonAlekszandr Szvitov, illetve Tomas Vincour. A védelem nagyjából változatlan maradt, egyedül Gyenyisz Kuljas távozott, akinek a helyére Shaun Heshka érkezett. A kapuban a világbajnok Konsztantyin Barulin biztos pont, Valerij Belov pedig bizonyíthatja, tud-e új csapatot építeni Tatárföldön.

Avtomobiliszt Jekatyerinburg (26.)

A legutóbbi szezonban utolsó helyen végző klub az eddigi legerősebb keretét hozta össze, érkezett a kapuba Jakub Kovár, a védelembe Sami Lepistö és Tobias Viklund, míg a támadókhoz Éric Bélanger és Eduard Lewandowski, továbbá maradt a csapatnál a házi pontkirály Alekszej Szimakov és a legtöbb gólt lövő Sztanyiszlav Zsmakin. A vezetőedzői feladatokat a Metallurg Novokuznyecktől érkező Anatolij Jemelin látja el, nem lesz könnyű dolga, ha rájátszásra esélyes csapatot szeretne összehozni, ám bizakodásra ad okot az Urál-menti városban, hogy az Avtomobiliszt megnyerte a jekatyerinburgi Kővirág-kupát.

Jugra Hanti-Manszijszk (17.)

A 90 ezres város csapata az első két szezonjában bejutott a KHL rájátszásába, ám harmadjára már nem sikerült. Rosszul kezdték a szezont, az első tíz mérkőzésen csak öt pontot gyűjtöttek, így az alapszakasz vége felé hiába verték meg a Dinamo Moszkvát is, három ponttal lemaradtak a keleti nyolcadik helytől. Távozott az NHL-be visszatérő Gyenyisz Grebeskov, továbbá Anton But visszatért a Lokomotivhoz, viszont maradt a két legponterősebb játékosuk, Igor Szkorohodov és Vitalij Szitnyikov. Melléjük érkezett a támadósorba Jonas Andersson és friss finn bajnokként Veli-Matti Savinainen, de érdemes megemlíteni az általunk jól ismert Guntis Galvinst is. Szergej Sepeljev csapatának nem lehet más célja, mint egy év szünet után újra bejutni a playoffba.

Metallurg Magnyitogorszk (9.)

A Magnyitka története során először nem jutott túl a rájátszás első körén márciusban, ami Paul Maurice állásába került. Az új vezetőedző, az NHL-ből ismert Mike Keenan megerősített kerettel dolgozhat. Érkezett a kapuba Ahonen helyére a világbajnok kapus, Vaszilij Kosecskin, a védelembe a DEL-benn és a svéd Elitserienben legponterősebb bekként teljesítő kanadai Chris Lee, míg a támadóhoz a cseh gól-, pont- és asszisztkirály Jan Kovár, továbbá Danyisz Zaripov. Ilyen erős kerettel nem is lehet más a magnyitogorszkiak célja, mint a Gagarin Kupa-győzelem.

Nyeftyehimik Nyizsnyekamszk (14.)

A kisebbik tatár csapat némileg gyengült, a rájátszás első körében söpréssel kieső keretből távozott a védőként házi pontkirály Renat Mamasev, helyére nem érkezett hozzá hasonló szintű bekk. A támadóktól eligazolt Tomás Netik és Makszim Pesztusko, utóbbit elcserélték , illetve visszavonult a rutinos kapus, Makszim Szokolov, akinek helyére a VHL-ből Alekszandr Szudnyicint hozták. A legnevesebb érkezők Mihail Anyiszin és a KHL kezdetei óta Oroszországban játszó szlovák Branko Radivojevic. A csapat Vlagyimir Krikunov vezetésével vág neki a szezonnak, 2008 és 2011 között mindháromszor a playoffba juttatta a csapatot az orosz edző.

Torpedo Nyizsnyij Novgorod (20.)

A Torpedo idén került át a Keleti-főcsoportba, ami jót tehet nekik, ugyanis például a 2009/2010-es szezonban két keleti csapatnál is több pontot gyűjtöttek, ám csak kilencedikek lettek nyugaton, így véget ért számukra a szezon az alapszakasz után. A három legponterősebb támadójuk távozott, Dmitrij Makarov a Szalavat Julajevhez, Mihail Varnakov a divíziórivális Ak Barszhoz, míg Martin Thörnberg a Levhez igazolt. Helyükre viszont komoly nevek érkeztek, Wojtek Wolski és Tim Brent az NHL-ből, a finn világbajnok Jarkko Immonen az Ak Barszból, Vagyim Krasznoszlobodcev a Barisztól, Sakari Salminen az SM-liigából. A korábbi lett válogatott kapus, Peteris Skudra edzőként debütál, komoly keretet kapott, amit az első nyolc keleti csapat közé kell vezetnie.

Traktor Cseljabinszk (2.)

A legutóbbi szezon döntőse némileg gyengült, nem lesz ott a Dinamo Moszkva elleni szezonnyitó mérkőzésen Valerij Nyicsuskin, Deron Quint, míg Makszim Karpov pont a címvédőhöz igazolt. A csapat magját viszont sikerült megtartani, amihez érkezett egy Avangardnál eltöltött évtized után Anton Kurjanov, illetve a lett válogatott Lauris DarzinsValerij Belouszov ért a fiatalok csapata építéséhez, minden évben elővesz egy tehetséges fiatalt, idén Mihail Mokin, a Bjelije Medvegyi házi gólkirálya esélyes erre a címre.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum