Rangadóval kezdődik a MOL Liga

   

Hétfőn a két legjobb játékosállományú MOL Liga-csapat találkozik a 2013/14-es szezonnyitón. A Digi Sport által közvetített mérkőzésen a nyáron szlovák világbajnokkal, magyar válogatott centerrel megerősített Érsekújvár fogadja a címvédőt, a ligát zsinórban egymás után kétszer is megnyerő, és azóta tovább erősödő Dab.Doclert.

Olvasóink és a MOL Ligát közelről figyelők szerint az alapszakasz két favoritja csap össze a szezon első mérkőzésén Érsekújváron. A Dab.Doclert az 1., az Érsekújvárt a 2. helyre várja a hokis közvélemény.

DABNZA

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu, MJSZ)

Az újvárosiak játékosállománya nem sokat változott a nyáron. A távozók közül egyedül Kiss Dániel Fehérvárra igazolása tekinthető érzékeny veszteségnek, de a Duna partján ehhez már megtanultak alkalmazkodni. A légiósok közül nem tartottak igényt Chvatal és Mihalik játékára, Strenk Hunor azóta az edzői stábot erősíti, míg Erdélyi Péter sérülés miatt 24 évesen kénytelen volt visszavonulni. Szintén távozott a még mindig nagyon fiatal Papp Csaba, ő az UTE-ban több jégidőt kaphat, illetve a Fradiba ment Vaszjunyin Artyom, aki szintén sokat volt sérült, önmagához képest keveset tudott segíteni az újvárosiakon.

Az érkezők között a legnagyobb erősítés a 8 év után hazatérő Ladányi Balázs, aki a jelenleg is aktív jégkorongozók közül vitathatatlanul a legnagyobb tudású játékos. Erdélyi Péter helyét öccse, a szintén hazatérő Erdélyi Tamás veszi át, aki Fehérváron és Ferencvárosban is szerencsét próbált már. A légiósok helyére pedig az olimpiára készülő fiatal lett kapus Kalninst, a közel 170 szlovák extraligás meccsel rendelkező, ugyanakkor szintén fiatal szlovák védő Jabornikot és a KHL-es tapasztalatokkal is rendelkező Homutovot igazolták.

A klub által készített sajtóközleményben Stephan Lundh vezetőedző röviden értékelte az új játékosokat az eddig látott teljesítményük alapján: “Az új játékosaink közül Ladányi óriási lökést adott és adhat még a csapatnak. Profi hozzáállás, óriási tapasztalat jellemzi, minden szempontból jobbá tette a Dab.Doclert. A következő játékos Erdélyi Tamás. Ő is rengeteget fejlődött a tavalyi szezonhoz képest, mivel fiatal és tehetséges is, ezért úgy érzem, még jobbá tehetjük. Egyszerű, hatékony védekező hokit játszik, nagyon tetszik, amit tőle eddig láttam. Henrich Jabornik is a fiatalok közé tartozik: magas, erős, jól lő és az offenzív játéka is kiváló. Az a plusz fizikális játék, amit hozzátesz, nagyon fontos. A lett kapusunk, Janis Kalnins nagy tehetség, jól sikerült a bemutatkozása a Piestany ellen, jól jön az egészséges konkurencia, ami az ő érkezésével megjelent a kapusok között. Ivan Homutov pedig nagyon magas szinten játszott, nála az a fő célunk, hogy ugyanolyan szintre juttassuk el megint, amilyenen volt néhány szezonnal ezelőtt, az azonban nyilvánvaló, hogy óriási technikai képzettséggel rendelkezik.”

A csapat minden eddiginél ideálisabb feltételek között készülhetett a szezonra, már augusztus elsején jégen volt, amire talán a jégpálya fennállása óta nem volt példa. A barátságos meccsek is jól szolgálták a felkészülést. Először büntetőkkel kikaptak a Sanoktól, majd 9-4-re verték a Katowicét. Az augusztus csúcspontját a hagyományteremtő céllal első alkalommal megrendezett Docler Kupa jelentette, ahova nagyon erős csapatokat sikerült meghívni. Ezen 3-1-re győztek a Cracovia ellen, majd szoros meccsen kikaptak a német másodosztály bajnokától, a Bietigheimtől, végül hatalmas bravúrral 2-1-es győzelmet arattak a szlovák Extraliga egyik élcsapata, a 3–4. helyen végzett, korábban szintén az EBEL-be igyekvő Pöstyén ellen. A torna után Kevin Gaudet, a Bietigheim edzője is elismerően szólt a csapatról.

DAB Lundh

A szezon előtt négy rövid kérdést intéztünk a ligában induló csapatok edzőihez. Íme a kérdések és Stephan Lundh válaszai:

Mik a célok a szezonban?

Meg szeretnénk ismételni a tavalyi teljesítményünket, vagyis harmadszorra is meg akarjuk nyerni a ligát. A Kontinentális Kupában szintén fontos céljaink vannak, itt felül akarjuk múlni a két évvel ezelőtt elért eredményeinket és be akarunk jutni a Final Fourba.

Miben kellene csapatának leginkább fejlődnie ahhoz képest, ahol a felkészülés jelenlegi szakaszában tart, hogy ezt a célt elérje?

Elsősorban az emberelőnyös helyzetek kihasználásában és általában a támadójáték terén van kell fejlődnünk. A tavalyihoz képest egy gyorsabb és képzettebb DAB-ot szeretnék idén a jégen látni.

Kik jutnak a MOL Liga-rájátszásba?

Nincs könnyű dolgunk, mert hétfői ellenfelünk, az Érsekújvár sokat erősödött a nyáron, akárcsak a Brassó. A Csíkszereda és a Miskolc pedig mindig erős. Az UTE és a Fradi keretében sok fiatal játszik, akik egyik évről a másikra képesek sokat fejlődni. Nehéz tehát megjósolni, kik kerülnek a legjobb négybe, mi ott akarunk lenni, ez biztos.

Ha ma kezdődne a bajnokság, csapata milyen sorokkal állna fel?

Most úgy látom, hogy a Docler Kupán látott sorokkal állnánk fel, azaz:
Hüffner, Lindgren, Pavuk, Galanisz, Szappanos
Jabornik, Huba, Ladányi, Gröschl, Peterdi
Erdélyi T., Nagy R., Kiss Á., Somogyi, Virág
Tőkési, Szabados, Azari, Homutov, Papp V.

Az Érsekújvár az előző szezonban ligaújoncként kisebb meglepetésre került be a rájátszásba, ahol aztán a fiatal keret tapasztalat híján simán kikapott a HSC-től. Sucharda Ferenc klubelnök már a szezon előtt bejelentette, hogy kísérleti évnek tekinti az elsőt, a második évben a megszerzett tapasztalatok birtokában határozzák el a fejlesztés irányát. Nos, a tapasztalatok messzemenően pozitívnak bizonyultak, mind a nézőszám, mind a játék színvonalának emelkedését illetően. Ennek megfelelően a nyáron alaposan megerősítették a keretet, és most már minimális célként határozzák meg a playoffba kerülést, hozzátéve hogy ott aztán már bármi lehet.

A játékoskeretet is a célok komolyságának megfelelően alakították ki, az Érsekújvár a legtöbbet erősödő csapat a ligában. A legnagyobb igazolásuk az EBEL-ben induló Znojmóból érkező szlovák világbajnok, Marek Uram. Szintén nagy feltűnést keltett, amikor Miskolcról elhozták a liga egyik legponterősebb csatárát, Nagy Gergőt. Mellettük a szlovák Extraligából érkezett Patrik Korytko és a MOL ligás tapasztalattal is rendelkező Albin Podstavek. A kapusposztra Jan Chovánt igazolták az ukrán élvonalból, míg a Dubec, Zajac, Kowalczyk triumvirátus a cseh harmadosztályból érkezik, de nemrég még nagyon komoly helyeken hokizott. A szlovák jégkorong mélységét mutatja, hogy Juraj Varga személyében még a francia harmadosztályból is hoztak játékost, biztosak lehetünk benne, hogy a szakvezetés pontosan ismeri a képességeit, és erősítést fog jelenteni a tavalyi kerethez képest.

A gárdát a Pardubicéből érkező Ladislav Lubina vezetőedző és Stanislav Meciar dirigálja. Az eddig elmondottakból következik, hogy az erősítések mellett két poszton jelentős veszteséget is elkönyvelt a klub. Távozott ugyanis Robert Spisák vezetőedző, aki a svájci másodosztályban folytatja karrierjét, és az Elitserien-bajnok kapus, Karol Krizan, aki a norvég Trondheimben folytatja karrierjét. Mindketten nagyon fontos láncszemei voltak a tavalyi sikereknek.

A csapat által kiadott sajtóközlemény a játékosokkal kapcsolatban így fogalmaz: “Új csapattal rukkolunk ki a MOL Ligában, új edzőink, Ladislav Lubina és Stanislav Meciar vezetésével. A nyári felkészülésen 35 játékos jelentkezett a mestereknél, ők ebből válogatták ki a kezdő csapatot, amely kilenc edzőmérkőzésen mutatta be a tudását. Az idei bajnokság, úgy néz ki, sokkal nagyobb színvonalat hoz a MOL Ligának, mivel minden csapat komoly játékosokat szerződtetett és tovább erősödött. Nagyon örülünk az új szezonnak, és minden csapatnak sok sikert kívánunk, látványos meccseket és telt arénákat.”

Ami a felkészülési meccseket illeti, ebből többet játszott az Érsekújvár, mint a Dab.Docler. Ezek közül az alacsonyabb osztályú szlovák és cseh csapatok ellen legtöbbször magabiztosan győztek. Emellett 4-3-ra kikaptak az Extraligában induló szlovák juniorválogatottól, egyszer 6-1-re a Volántól Székesfehérváron, de akkor több kulcsjátékosuk (így a csapatkapitány Stefanka, a már említett Uram és Nagy Gergő) hiányzott. A felvidéki csapat felkészülésének csúcspontja a Brassó-kupa volt, amelyen újra összemérték erejüket a Fehérvárral és több mint vállalható 5-3-as vereséget szenvedtek. A második napon, a gyomorrontással bajlódó  csapat 3-2-es vereséget szenvedett a házigazdáktól, majd a norvég Rosenborg ellen is helytálltak, 4-2-es vereség lett a vége.

Sucharda NZA

A nyár azonban nem csak a játékosállomány, hanem a jégpálya felújításáról is szólt Érsekújváron. Megújult a pályatest, a palánkok, a hűtőrendszer és az öltözők nagy része is. Ezek mellett a parkolót is felújították, így most már a pálya közvetlen közelében is nagyobb számban tudnak parkolni a nézők. A klubvezetés minél több szurkolót akar visszacsábítani a jégpályára. A MOL Liga iránt kezdetben kevesen érdeklődtek, de a szezon végére bebizonyosodott, hogy jó meccseket láthatnak a szurkolók, így a nézőszám is örvendetes emelkedésnek indult. A megszerzett jó benyomások, illetve az erősítések hatására a szezon előtt is nagy számban fogynak a bérletek a felvidéki városban. Mivel előzetes becslések szerint Dunaújvárosból 60-70 szurkoló is érkezhet a szezonnyitóra, így mindenképpen az eseményhez méltó szurkolás várható.

Az Érsekújvártól Sucharda Ferenc válaszolt a szezon előtti kérdéseinkre. A ligának Szlovákia-szerte jó hírét keltő klubelnök a következőképpen látja csapata és a liga helyzetét:

Mik a célok a szezonban?

Legfontosabb célunk jól szerepelni, sok nézőt becsalogatni a játékunkkal a csarnokba. Ugyanilyen fontos és ezzel összefügg, hogy biztosan szeretnénk a playoffba kerülni. A rájátszás aztán már hozhat akármit, ráadásul még nagyon messze van. Nagyon fontos, hogy egészségesek legyünk egész szezonban és a formaidőzítésünk jól sikerüljön, hogy a szezon végén is legyen esélyünk nyerni.

Miben kellene csapatának leginkább fejlődnie ahhoz képest, ahol a felkészülés jelenlegi szakaszában tart, hogy ezt a célt elérje?

Nem győzöm hangsúlyozni, milyen fontos, hogy mindenki egészséges legyen a csapatban, ez már a felkészülési meccsek alatt is kiderült, amikor csak az első kettő és az utolsó mérkőzésen tudtunk komplett felállásban kiállni ellenfeleinkkel szemben. A csapat nagyon megérezte, hogy valaki mindig hiányzott. Egyszer Marek Uram, másszor Nagy Gergő, vagy Miroslav Stefanka. A brassói tornán pedig többen betegek lettek. Ez volt a fő oka annak, hogy az felkészülési mérkőzéseken nem úgy szerepeltünk, ahogyan akartunk. Úgyhogy az a kívánságunk, hogy mindenki egészséges legyen a csapatban. Mert meggyőződésem, ha komplett csapattal tudunk kiállni, bárkit meg tudunk verni a ligában. Konkrétan a legtöbbet csapatjátékban és bizonyos taktikai elemekben kell fejlődnünk, jelenleg is ezen dolgozunk.

Kik jutnak a MOL Liga-rájátszásba?

Nem lehet előre megmondani, ki az, aki bekerülhet a legjobb négy közé. A felkészülési meccsek alapján erre a DAB-nak, a Miskolcnak, a Brassónak és nekünk van talán a legnagyobb esélyünk, de a HSC mindig az a csapat, amely nagyon fel tud pörögni, és a DAB-on kívül szerintem akárkit kiszoríthat a playoffból.

Ha ma kezdődne a bajnokság, csapata milyen sorokkal állna fel?
Chovan és Krajcovic kapusok
Baron, Kowalczyk, Dubec, Nagy, Podstavek
Siska, Sucharda, Caládi, Stefanka M., Uram
Zajac, Hrudík, Kraus, Stefanka O., Ruzicka
Pavesic, Král, Uhnák, Korytko, Púchovsky

HC Nové Zámky–Dab.Docler 3-1

   

Remek iramú és izgalmas mérkőzéssel kezdődött a MOL Liga 2013/14-es szezonja.

Keményen indult a mérkőzés, a 38. másodpercben az érsekújvári Martin Baron botvéggel ütésért 2+2+10 perces büntetést kapott, ám a dunaújvárosiak nem játszhattak négy percig emberelőnyben, mert Ladányi Balázs is kiült testre ütésért. A csapatok kiegészülése után egy hazai lövés túljutott Peter Sevelán, ám a kapuvas mentett. A következő nagy lehetőség a vendégek előtt adódott, Somogyi Balázs kiállításánál Szappanos Dávid ugrott ki emberhátrányban, ám Jan Chovan hárított. A folytatásban mindkét együttes előtt adódtak lehetőségek, ám gól nem esett az első húsz percben.

molliga 600x422

A második harmadban záporoztak a kiállítások, előbb Ladányi ült ki, majd Ivan Homutov kapott 2+2 perces büntetést magas bottal való játékért. Két és fél perccel később Erdélyi Tamás is kiült mellé, kettős emberelőnyben pedig Martin Zajac lövését még védte Sevela, ám a kipattanó korongot Miroslav Stefanka belőtte, megszületett a szezon első gólja. Az Érsekújvár gólja után újabb három kiállítás következett, a Dab.Docler pedig négy a három elleni játék során Homutov keresztpassza után Ladányi Balázs kapu elé betett korongjából Hüffner Adrián révén egyenlített. A harmad hátralévő részében főleg Chovannak kellett bravúrokat bemutatnia, a legnagyobb védését Peterdi Imre lövésénél vitte véghez.

A záró játékrész eleje kiegyenlített harcot hozott, a harmad felénél pedig kettős emberelőnybe került a Dunaújváros, ám a címvédő sem az öt a három, sem az öt a négy elleni sziutáció során nem szerzett gólt. A kivédekezett emberhátrányok után pedig ápolni kellett Chovant, Branislav Konrád már melegített is, ám maradt a kapuban a remekül védő kapus. Az 55. perc legvégén Azari Zsolt a támadó harmadban követett el gáncsolást, az ebből adódó érsekújvári emberelőnyt pedig Albin Podstavek kihasználta, lövésébe Sevela csak beleérni tudott, védeni nem. A bekapott gól után nyomtak a dunaújvárosiak, két perccel a mérkőzés vége előtt Lundh időt kért, Sevelát lehozta, ám egy percre rá Erik Caladi betalált az üres kapuba, ezzel beállítva a 3-1-es végeredményt.

NZADAB 201314

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Stephan Lundh, Dab.Docler, vezetőedző: Ez egy jó mérkőzés volt, jó tempóval, jó játékosokkal, a szezon elejéhez képest gyors volt a játék. Természetesen különbözött a felkészülési mérkőzésektől, ugyanis tétje volt a találkozónak, és a szurkolók is remek hangulatot teremtettek.

Nagy Gergő, HC Nové Zámky: Az emberelőnyös szituációk jelentették a különbséget ezen a mérkőzésen. A kihasználatlan öt a három elleni játék megbosszulta magát a dunaújvárosiaknál, örülünk, hogy szerencsésen alakult a mérkőzés. Éjfélig örülünk a Dunaújváros elleni győzelemnek, holnaptól pedig készülünk a pénteki FTC elleni mérkőzésre.

HC Nové Zámky–Dab.Docler 3-1

   

Remek iramú és izgalmas mérkőzéssel kezdődött a MOL Liga 2013/14-es szezonja.

Keményen indult a mérkőzés, a 38. másodpercben az érsekújvári Martin Baron botvéggel ütésért 2+2+10 perces büntetést kapott, ám a dunaújvárosiak nem játszhattak négy percig emberelőnyben, mert Ladányi Balázs is kiült testre ütésért. A csapatok kiegészülése után egy hazai lövés túljutott Peter Sevelán, ám a kapuvas mentett. A következő nagy lehetőség a vendégek előtt adódott, Somogyi Balázs kiállításánál Szappanos Dávid ugrott ki emberhátrányban, ám Jan Chovan hárított. A folytatásban mindkét együttes előtt adódtak lehetőségek, ám gól nem esett az első húsz percben.

molliga 600x422

A második harmadban záporoztak a kiállítások, előbb Ladányi ült ki, majd Ivan Homutov kapott 2+2 perces büntetést magas bottal való játékért. Két és fél perccel később Erdélyi Tamás is kiült mellé, kettős emberelőnyben pedig Martin Zajac lövését még védte Sevela, ám a kipattanó korongot Miroslav Stefanka belőtte, megszületett a szezon első gólja. Az Érsekújvár gólja után újabb három kiállítás következett, a Dab.Docler pedig négy a három elleni játék során Homutov keresztpassza után Ladányi Balázs kapu elé betett korongjából Hüffner Adrián révén egyenlített. A harmad hátralévő részében főleg Chovannak kellett bravúrokat bemutatnia, a legnagyobb védését Peterdi Imre lövésénél vitte véghez.

A záró játékrész eleje kiegyenlített harcot hozott, a harmad felénél pedig kettős emberelőnybe került a Dunaújváros, ám a címvédő sem az öt a három, sem az öt a négy elleni sziutáció során nem szerzett gólt. A kivédekezett emberhátrányok után pedig ápolni kellett Chovant, Branislav Konrád már melegített is, ám maradt a kapuban a remekül védő kapus. Az 55. perc legvégén Azari Zsolt a támadó harmadban követett el gáncsolást, az ebből adódó érsekújvári emberelőnyt pedig Albin Podstavek kihasználta, lövésébe Sevela csak beleérni tudott, védeni nem. A bekapott gól után nyomtak a dunaújvárosiak, két perccel a mérkőzés vége előtt Lundh időt kért, Sevelát lehozta, ám egy percre rá Erik Caladi betalált az üres kapuba, ezzel beállítva a 3-1-es végeredményt.

NZADAB 201314

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Stephan Lundh, Dab.Docler, vezetőedző: Ez egy jó mérkőzés volt, jó tempóval, jó játékosokkal, a szezon elejéhez képest gyors volt a játék. Természetesen különbözött a felkészülési mérkőzésektől, ugyanis tétje volt a találkozónak, és a szurkolók is remek hangulatot teremtettek.

Nagy Gergő, HC Nové Zámky: Az emberelőnyös szituációk jelentették a különbséget ezen a mérkőzésen. A kihasználatlan öt a három elleni játék megbosszulta magát a dunaújvárosiaknál, örülünk, hogy szerencsésen alakult a mérkőzés. Éjfélig örülünk a Dunaújváros elleni győzelemnek, holnaptól pedig készülünk a pénteki FTC elleni mérkőzésre.

Erste Liga, Érsekújvár, 749 néző. Játékvezetők: Kincses, Németh, Soós, Gangel.
Chovan: 96,4% (Konrád)
K
Sevela: 93,8% (Kiss T.)
Baron, Zajac, Podstavek, Dubec Marek, Nagy G.
1
Hüffner, Lindgren, Pavuk, Galanisz, Szappanos
Sucharda, Siska, Stefanka M., Uram, Caladi
2
Huba, Jaborník, Ladányi, Azari, Homutov
Hrudík, Pavesic, Kraus, Stefanka O., Weissmann
3
Erdélyi, Nagy R., Somogyi, Gröschl, Peterdi
Lehocky, Král, Korytko, Ruzicka, Uhnák
4
Tőkési, Szabados, Papp, Virág, Kiss Á.
Ladislav Lubina
E
Stephan Lundh
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 27:57 NZÁ PP2 Stefanka M. Baron Zajac
1-1 33:32 DAB PP Hüffner Ladányi Homutov
2-1 56:44 NZÁ PP Podstavek Nagy G.
3-1 58:58 NZÁ EN Caladi Siska Stefanka M.
33 Kapura lövések száma 28
24 Kiállításpercek 18

Az Érsekújvár–Dab.Docler képei

   

Ahogy a jégen, úgy a fényképező mögött sem volt nyoma idény eleji formának. 30 kép a bizonyíték erre.

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

 

Az Érsekújvár–DAB góljai

   

Máris elkészült a Digi Sport összefoglalója a MOL Liga-nyitányról, amelyet 3-1-re nyert a hazai csapat. Itt nézhetik meg.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum