Bemutatjuk a Csernisov-divíziót

   

Szerdán kezdődik a KHL hatodik szezonja.A ráhangolódást a legkeletibb csoporttal kezdjük.

A négy divíziót bemutató sorozatunkban elsőként tehát a legmesszebb fekvő csoport hét csapatát vesszük górcső alá. A csapatok neve után zárójelben a legutóbbi szezonban elért eredményt jeleztük.

khl-csernisov

Admiral Vlagyivosztok (újonc)

A távol-keleti csapat a liga egyik újonca, korábban soha nem volt ilyen magas szintű jégkorong Vlagyivosztokban. A keretet júniusban draftolták össze, a legnagyobb kérdés az Admirallal kapcsolatban, hogy mennyi idő alatt áll össze a csapat. A finn vezetőedző,  Hannu Jortikka tudja, milyen az élet Oroszország keleti végében, az elmúlt két szezonban az Amurt irányította. Az Admiral egyből rangadóval kezd, első ellenfele a másik távol-keleti csapat, az Amur lesz. Az első hazai meccsüket szeptember 27-én játsszák a 7500 férőhelyes Fetyiszov Arenában a CSZKA-t fogadva.

Amur Habarovszk (25.)

Az elmúlt szezonban a liga utolsó előtti helyén végeztek a habarovszkiak, ami KHL-es történetük legrosszabb eredménye. Az átigazolási szezon során erősödtek, távozott négy finn légiós (Topi JaakolaJuha-Pekka HytönenJanne Lahti és Perttu Lindgren), viszont  visszatért a Dinamótól a friss bajnok Jakub Petruzalek, továbbá érkezett mellé a szlovén Jan Mursak, a védelembe az amerikai Dylan Reese és Brian Salcido, a kapuba pedig a finn Mika Jarvinen. Az előszezonbeli mérkőzések alapján jó formában vannak a habarovszkiak, kétszer is legyőzték Japánt, Fehéroroszországban pedig tornát nyertek. Ha a formájukat átmentik a bajnokságra, akkor a 2011/12-es szezonhoz hasonlóan bejuthatnak a rájátszásba.

Avangard Omszk (5.)

A 2012-es nagy döntő után tavaly divíziógyőztesként vágtak neki a rájátszásnak, ahol hét mérkőzésen jutottak túl az omszkiak a Szibiren, a Traktor viszont csak egy győzelmet engedélyezett nekik, így gyorsan búcsúztak a playoffból. Petri Matikainen viszont élvezi a csapatvezetés bizalmát, maradt a vezetőedzői pozícióban, nagyjából ugyanolyan erős kerettel dolgozhat, mint egy évvel korábban. A kapuból távozó Ramö helyét honfitársa, Lassila vette át, az alapemberek közül mindenki maradt, egyedül Anton Belov távozott az NHL-be, őt viszont Ivan BarankaMiroslav Blaták és Gyenyisz Kuljas is pótolhatja. A csapat célja idén sem lehet más, mint a Gagarin Kupa-döntő, első két mérkőzésükön le is mérhetik a csapat erejét, ugyanis a Kovalcsuk vezette SZKA és a Lokomotiv lép jégre Omszkban.

Barisz Asztana (11.)

A kazahok minden eddigi KHL-szezonjukban bejutottak a rájátszásba és mindig az első körben estek ki. A playoffba jutásra idén is megvan minden esélyük, a csapat magját megtartották, a kapuból Lassila távozott, a helyére honfitársa, Ari Ahonen érkezett a Metallurg Magnyitogorszkból, aki tevékeny részese volt a magnyitogorszkiaknál a Barisz kiverésének 2012-ben. A másik komolyabb távozó Vagyim Krasznoszlobodcev, míg a legnevesebb érkező egyértelműen az NHL-ből hazatérő Nyikolaj Antropov. A csapat élére finn mestert neveztek ki, Ari-Pekka Selin célja egyértelműen a playoff lehet.

Metallurg Novokuznyeck (21.)

A kisebbik Metallurg tavalyi szezonja nem sikerült túl fényesre, miután az anyagi problémáik miatt a legjobb játékosaitól meg kellett válnia, a fiatalok viszont így is tudtak egy-két meglepetést okozni. Nyáron megint nagy volt a mozgás, érkezett több orosz fiatal, akik a nagyobb csapatokban nem kaptak játéklehetőséget, viszont légiósokból újfent minőségieket hoztak, a finn világbajnok Niko Hovinen jött a kapuba, a védelembe leigazolták az éveken át Oroszországban játszó Ray Giroux-t és a Nyeftyehimikben már megforduló Tuukka Mantylát, illetve a támadósorba jött Marko Anttila és Kurtis McLean. A tehetséges fiatalokkal kiegészülve Alekszandr Kitov csapatának célja a playoff elérése.

Szalavat Julajev Ufa (7.)

A 2011-es bajnoknál több volt a távozó, mint az érkező, továbbá inkább előbbiek közt találhatóak nagyobb nevek. Ősztől már nem szerepel a baskírok védelmében Vitalij Atyusov, akit Ivan Visnyevszkijért cseréltek el az Atlanttal, továbbá Baranka és Blaták a rivális Avangardhoz mentek, míg a jó felépítésű Alekszandr Szvitov az Ak Barszban folytatja. A legnevesebb érkező az NHL-ből hazatérő Anton Babcsuk, míg a támadósorba a 23 éves, 52 NHL-meccsig jutó Teemu Hartikainen jött. A vezetőedző maradt Vlagyimir Jurzinov, kérdés, meg tudják-e ismételni a tavalyi szoros főcsoport-elődöntős szereplést.

Szibir Novoszibirszk (12.)

A szibériai csapat legnagyobb sikere, hogy megtartotta két legponterősebb légiósát, Jori Lehtera és Jonas Enlund is jól érzi magát a Szibirnél. A kapuba Glass távozása után egy tehetséges szlovák kapus, Julius Hudácek érkezett, aki a Slovan támadójának, Líbor Hudáceknek a bátyja, a legutóbbi szezonban pedig a Frölundában 93%-kal védett, kapott gólátlagát 1,89-cel hozta. Egyetlen komolyabb távozójuk Glasson kívül, Nyikita Zajcev, a tehetséges védőt elvitte a CSZKA, viszont érkezett Hetényi Zoltán csapatától Jarno KoskirantaDmitrij Kvartalnov csapatának idén is minden esélye megvan arra, hogy az első nyolc keleti csapat között legyen 54 forduló után.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum