Új arculatot kapott a MOL Liga

   

Technikai újítások, videóbíró, sztárigazolások, karácsonyi hokihétvége és Winter Classic a Városligetben, új vándorkupa, Digi Sport. A MOL Liga megtartotta hagyományos szezonnyitó sajtótájékoztatóját.

Világbajnok igazolásokkal immár a hatodik szezonjára készül a megújuló MOL Liga, amely a labdarúgás után a legnépszerűbb bajnokság Magyarországon címmel adott ki kiválóan szerkesztett sajtóanyagot ez alkalomból a magyar bázisú nemzetközi liga, amelyet az alábbiakban nagyjából változtatás nélkül közlünk. Arról, hogy a hét csapat vezetői mit várnak a bajnokságtól, itt olvashatnak beszámolót.

Sztárigazolások

Szenzációs játékosok érkezésével tovább emelkedik a Magyarország, Románia és Szlovákia jégkorongklubjait felvonultató MOL Liga színvonala: a 2002-es A-csoportos világbajnokságon aranyérmes szlovák válogatott tagja, Marek Uram és a 2008-as divízió 1-es világbajnokságon feljutó magyar csapat sztárjai, Ladányi Balázs és Horváth András is a MOL Ligában folytatják.

A négyszer az év legjobb jégkorongozójának választott Ladányi Balázs a MOL Liga címvédőjéhez, a Dab.Doclerhez igazolt, amely mesterhármasra készül, hiszen egyedüli duplázóként tavaly és idén tavasszal is megnyerte a MOL Ligát. A 225-szörös válogatott Horváth András is korábbi egyesületéhez, az Újpesthez szerződött, a szlovák Extraligában két bajnokságot nyerő Marek Uram pedig az újoncidényében rögtön elődöntőbe jutott HC Mikron Nové Zámky erőssége lesz.

MOL sajtaj 2

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Garantált minőség, kiemelkedő nézőszám

A MOL Liga hétcsapatos mezőnye változatlan, továbbra is a Dab.Docler, a HSC Csíkszereda, a Miskolci Jegesmedvék, a HC Mikron Nové Zámky, az ASC Corona 2010 Brasov, a Ferencvárosi TC és az UTE küzd majd a bajnokságban. Habár a környező országok klubjai már tavaly nyáron is sorba álltak a ligatagságért, a MOL Liga ezúttal is a minőséget tartotta szem előtt, így a létszám nem változik.

A döntés helyességét igazolja, hogy médiapartnerünk, a Nemzeti Sport adatai alapján a labdarúgás után a rájátszásokat tekintve a MOL Liga volt a legnézettebb bajnokság az előző idényben.

A MOL Liga nem csak a helyszínen, hanem a televíziós közvetítésekkel is csúcsokat döntött: tévés partnerünk, a Digi Sport több mint 50 MOL Liga-mérkőzést adott az előző szezonban, ezzel a jégkorong a labdarúgás után a legtöbbet közvetített sportággá vált. A Digi Sport az új szezonban is a MOL Ligával tart: a már jól bejáratott hokihétfőkön mindig a hét legnagyobb rangadója kerül majd képernyőre, játsszák azt a MOL Liga három országának bármelyikében.

Hokihétvége karácsony előtt

A tengerentúlon elképesztően népszerű és 2009-ben Magyarországon is sikerrel megtartott Winter Classic fesztiválhangulatában háromnapos hokihétvégére készülhetünk a télen. Négy éve a legendás Kisstadionban mérkőzött a Ferencváros és az Újpest, idén, ha csak néhány nap erejéig is, de az ikonikus Városligeti Műjégpályára költözhet vissza a magyar jégkorong. A december 13?15-i víkenden MOL Liga-bajnoki(k), utánpótlás-mérkőzések és a Sapa Fehérvár AV19 EBEL-meccsei is a programban szerepelhetnek.

MOL sajtaj 3

Új arculat

A stabil és jelentős színvonal-, illetve nézőszám-emelkedéssel, valamint a klasszis játékosok érkezésével a MOL Liga megérett arra, hogy friss és dinamikus megjelenéssel kedveskedjen a szurkolóknak. Ezért névadó főtámogatónkkal, a MOL-lal közösen alakítottuk ki a MOL Liga új megjelenését. Büszkék vagyunk arra, hogy a jégkorong a gyorsasága, férfiassága és látványossága mellett kiemelkedően sportszerű is ? mindezen elemek megjelennek új arculatunkban.

Vándorkupa az alapszakaszgyőztesnek

A mérkőzésszámmal, a színvonallal és a téttel együtt a díjak értéke és száma is nő. Az új szezontól kezdve nem csak az egyéni díjazottak és a MOL Liga bajnokcsapata, hanem már az alapszakaszelső is kupagyőztes lesz. A vándorkupát Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere ajánlotta fel. A kupa Bíró László nevét viseli majd, aki Csíkszeredában, Bukaresten, Budapesten és Kolozsváron is hokizott a második világháború előtt, és megbecsült tagja a jégkorong-társadalomnak.

Technikai újítások

A tavasszal már letesztelt rendszer beköltözik a mindennapokba: ahol van videógólbíró-rendszer (VSS), illetve azokon a mérkőzéseken, amelyeket a televízió közvetít, a kameraképeket fel lehet használni a vitatott esetek eldöntéséhez. A VSS-rendszert csak a játékvezető használhatja, méghozzá csak a gól körülményeit, illetve a hivatalos időmérő működését vizsgálandó. Amennyiben egy csapat úgy ítéli meg, hogy a játékvezető véleményével ellentétesen szükséges lenne a VSS használata, mérkőzésenként egyszer kérheti az eset visszanézését, ha még nem kért időt. Amennyiben a vitatott szituációban a csapatnak van igaza, megmarad a joga az időkérésre, ha viszont nincs, akkor elvész a joga az időkérésre ? hasonlóan a teniszben és az amerikai fociban honos challenge-ekhez.

Szintén növeli a MOL Liga komolyságát és igazságosságát, hogy kibővül a Fegyelmi Bizottság jogköre. Immár nemcsak a végleges kiállítások, végleges fegyelmik és regisztrált sérülések esetén vizsgálódhat a testület, hanem a mérkőzéseken nem büntetett, ám kirívóan sportszerűtlen esetekben is. Az első három esetben a vizsgálat automatikus, utóbbiban viszont a meccsen részt vevő csapatok vagy hivatalos személyek, illetve a MOL Liga testületei kezdeményezhetik az eljárást.

Lebonyolítás

A MOL Liga 2013/14-es idénye szeptember 2-án, hétfőn a HC Mikron Nové Zámky és a címvédő Dab.Docler mérkőzésével kezdődik majd: a rangadót televíziós partnerünk, a Digi Sport természetesen élőben közvetíti.

Miként az a MOL Ligához hasonlóan komoly bajnokságokhoz illik, a lebonyolítás sem változott: az alapszakaszban négy oda-vissza kört játszanak a csapatok, amely minden klubnak 48 mérkőzést jelent. Az alapszakasz első négy helyezettje jut a rájátszásba, az alapszakaszgyőztes pedig választhat magának ellenfelet az elődöntőre, garantálva, hogy a február 23-án véget érő, összesen 168 mérkőzéses alapszakasznak a legutolsó játéknapig legyen tétje.

Az elődöntő három, a finálé négy győztes mérkőzésig tart majd. A rájátszásban nincsen szétlövés, ha a rendes játékidő döntetlennel ér véget, húszperces játékrészek következnek, amíg valaki gólt nem szerez.

A növekvő MOL Ligába tavaly beolvadt a magyar OB I., amelynek bajnoka ezúttal is a MOL Liga legjobb helyen végzett magyar csapata lesz.

MOL sajtaj 4

A hét mezből már haton a nagy egyesületi embléma díszeleg, a Ferencváros pedig a szakosztály 85 éves jubileumát ünneplő hokicímert hord majd a 2013/14-es szezonban.

A MOL Liga csapatai:

Dab.Docler (HUN)
HSC Csíkszereda (ROU)
Miskolci Jegesmedvék (HUN)
HC Mikron Nové Zámky (SVK)
ASC Corona 2010 Brasov (ROU)
Ferencvárosi TC (HUN)
UTE (HUN)

A MOL Liga menetrendje:

Alapszakasz: szeptember 2.?február 23.
Elődöntő: február 26.?március 6.
Döntő: március 9.?március 23.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum