Shannon Szabados ott lesz Szocsiban

 

A kanadai női válogatott magyar felmenőkkel is rendelkező olimpiai bajnok kapusa tagja annak a háromfős kontingensnek, akik már biztosan utaznak.

Ezt már ugyan áprilisban lehetett sejteni, amikor Dan Church szövetségi kapitány mindössze három kapust jelölt a bő keretbe, mivel a 21-es névsorban összesen három kapusnak van hely. A Globe and Mailben megjelent tudósítás szerint azonban ez nem csökkenti a versenyszellemet, hiszen bár nagyon fontos a repülőjegy, korántsem mindegy, ki kezdi első számú kapusként a tornát.

Vancouverben például Szabados kezdett, és annyira jól ment neki, hogy a második számú kapus, Charline Labonte végül csak egyetlen harmadot kapott, a svédek ellen 13-1-re megnyert mérkőzésen. Mivel Kanada és az USA messze a többi ország előtt jár női jégkorongban, így egy nemkívánatos sérülésen kívül nehezen képzelhető el bármi, ami megingathatná a kezdő kapus pozícióját.

Az egyedüli fontos különbség Vancouverhez képest, hogy a két topcsapat már a csoportkörben, február 12-én megmérkőzik egymással. Ha ott esetleg nem úgy alakulnak a dolgok, akkor elképzelhető, hogy vált a szakvezetés. A kanadaiakat az idei elvesztett vb-döntő után mindennél jobban fűti a bizonyítási vágy.

A teljes keret, vagyis a három kapuson kívül 9 hátvéd és 15 csatár fél évet együtt készül Albertában, ahol egymás között és fiatalabb korosztályú fiúk elleni meccsekkel hangolnak. Ezeken kívül hat alkalommal játszanak női hokit népszerűsítő mérkőzést az USA-val, valamint novemberben részt vesznek a Négy Nemzet Kupán. Összesen 50-60 mérkőzés szerepel az előzetes programban.

A kapusokra visszatérve, mindhárman hangsúlyozták, egyáltalán nem érdekes, hogy már biztos helyük van a csapatban, hiszen mindhárman első számú kapusok akarnak lenni: “Az emberek azt mondják, szerencsések vagyunk, hiszen biztosan utazunk, de hármunk közül csak egy valaki fog védeni a döntőben – mondja kellő magabiztossággal a legkisebb nemzetközi rutinnal rendelkező Lacasse. – Márpedig mindhármunknak az a célja, hogy kezdő legyen a döntőben.”

Shannon Szabados

A szövetségi kapitány amondó, a decemberi keretszűkítésig ki kell derülnie a sorrendnek, ha valamiért mégsem így alakul, akkor utána is folytatódni fog a belső versengés. Az biztos, hogy mindhárman egyforma eséllyel indulnak: “Új szezon, új esélyek – mondja Church. – Az én fejemben legalábbis mindhárman egy vonalról indulnak.”

Szabados a maga részéről annyit tett hozzá, hogy nyilvánvalóan mindhármuk célja az, hogy kezdők legyenek. “Természetesen az a célom, hogy kemény munka árán megszerezzem az első helyet. Úgy gondolom, erre idén mindhármunknak egyforma esélyünk van. Ötvennél is több mérkőzést játszunk. Ez rengeteg lehetőséget jelent arra, hogy bizonyítsuk magunknak és a csapattársainknak is, hogy méltók vagyunk az első számú kapus szerepére.”

Szabados továbbra is egy fiú egyetemi bajnokságban véd, a NAIT-ot bajnoki címre vezette, a rájátszás 7 mérkőzésén 93%-os átlaggal védett. A ligában a meccsenkénti átlagban legkevesebb gólt beszedő kapus volt e szezonban.

Cimkék: , , , , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
március 26., vasárnap
ROM 17:30 SCCBRA 3-4VÉGE
U16 18:00 AVSMAC 3-1VÉGE
március 27., hétfő
U18 18:10 UTESCC 3-2 HVÉGE
március 28., kedd
U18 18:40 SCCUTE 3-8VÉGE
március 30., csütörtök
KHL 18:00 AKBMMG 
  • SPORT 2
U14 18:40 UTEAVS 
március 31., péntek
NHL 02:05 NSHTOR 
  • SPÍLER TV
ROC 15:40 VSVAVS 
ROC 16:10 MISVIC 
április 1., szombat
NHL 01:05 NYRPIT 
  • SPÍLER TV
ROC 15:40 MÜNAVS 
ROC 16:10 MISSLL 
április 2., vasárnap
NHL 01:05 TBLMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 EDMANA 
  • SPÍLER TV
ROC 10:10 OLLAVS 
ROC 13:10 MISRIT 
NHL 21:05 BUFNYI 
  • SPÍLER TV
április 3., hétfő
U14   AVSUTE 
NHL 00:05 CBJWSH 
  • SPÍLER TV
U18 15:30 HUNSLO 
VÁL 19:00 HUNSWE 
április 4., kedd
U18 13:10 HUNSLO 
április 5., szerda
U14   UTEAVS 
NŐI 15:40 HUNSVK 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk