Szabályváltozások az új szezonban

 

Lényeges, nagy módosulás nem lesz, de kisebb változtatásokra, pontosításokra ez évben is sor került, a gyakorlatorientált Casebookban. Ezeket foglaljuk össze a JT gyűjtése alapján. Aki a szabályok mélyebb ismeretére törekszik, itt kezdje kalandozását.

Változások a Casebookban 2013/2014:

RULE 419 – ICE CLEANING

1. Ha egy kapus, mielőtt extra mezőnyjátékosra cserélnék, szándékosan a kapunál vagy a kapu közelében hagyja a botját vagy a felszerelése más részét, ott hó- vagy más akadályt képez, amely a játékvezetői megítélése szerint a korong kapuba jutását akadályozhatja, a játékvezetőnek gólt kell ítélnie. A gól megítéléséhez az szükséges, hogy a kapust extra mezőnyjátékosra cseréljék, különben csak kisbüntetés szabható ki (lásd 569c).

Rule 440 – Face Offs

9. Amennyiben szabálytalanul szerzett gólt (kézzel irányítva, kézzel ütve, rúgva, magas bottal), akkor az ezt követő bedobást a semleges harmadban, a legközelebbi bedobó ponton kell elvégezni.

10. Amennyiben egy gól szabálytalanul esett, mert a korong a játékvezetőn megpattanva jutott a kapuba, akkor az ezt követő bedobást a korong megpattanásának harmadában, a legközelebbi bedobó ponton kell elvégezni.

Szituáció 1.

„A” csapat emberhátrányban van egy kis büntetés miatt. „B” csapatot kis büntetéssel sújtják (késleltetett) a támadóharmadukban. „A” csapat szándékosan nem játssza meg a korongot a védekezőharmadában, hogy teljen a saját büntetésük ideje.

Szabály: A játékvezetőnek meg kell állítania a játékot, és a bedobásnak annak a csapatnak a védekező harmadbeli bedobó pontján kell történnie, amelyik ellen a büntetést kiszabták („B” csapat).

Szituáció 3.

Egy védekező játékos játékmegszakítást okozott a védekező harmadban és a játékvezető  büntetéssel sújtotta a védekező csapatot. Mielőtt a játék folytatódna, egy támadó játékost is büntetéssel sújt.

Szabály: Mivel nem egyszerre büntetik a két csapatot, ezért a bedobást át kell vinni a támadó csapat védekező harmadbeli bedobó pontjára. (Szabálykönyv 440f).

Szituáció 4.

Az „A” csapat egyik játékosát büntetéssel sújtják a támadóharmadában. Az ezt követő bedobásnak az „A” csapat védekező harmadában, az egyik bedobó ponton kell történnie. Mielőtt azonban a játék folytatódna, a „B” csapat egyik játékosa szabálytalanságot követ el, és büntetéssel sújtják.

Szabály: Az eredeti játékmegszakítás azért történt, hogy büntetést szabjanak ki „A” csapatra. Ez a „B” csapat védekezőharmadában történt. Mivel nem egyszerre büntetik a két csapatot, ezért a bedobást át kell vinni a „B” csapat védekezőharmadába, az eredeti játékmegszakításhoz legközelebbi bedobópontjára. (Szabálykönyv 440f).

RULE 442 – PROCEDURE FOR CONDUCTING FACE-OFFS

Egyik játékosnak sem megengedett, hogy a bedobás során kézzel játssza meg a korongot. Minden olyan kísérlet, ahol bármely játékos kézzel próbálja megnyerni a bedobást, játékmegszakítást kell, hogy eredményezzen, és új bedobás kell következzen, valamint a játékost, aki kézzel játszotta meg a korongot és a játékmegszakítást okozta, el kell küldeni a bedobástól. Ugyanakkor, ha a vétlen csapathoz jut azonnal a korong, miután egy játékos kézzel ért hozzá a bedobás során, akkor a játéknak folytatódnia kell. Mindkét vezetőbíró és a vonalbírók is megszakíthatják a játékot. A bedobásban érintett két játékosnak addig nem megengedett, hogy kézzel játsszák meg a korongot, és a játék megállításával jár, míg egy harmadik játékos (bármely csapatból) nem ért a koronghoz. Amint a bedobás befejeződött (és egyértelmű a bedobás nyertese), a kézpasszra vonatkozó szabályt kell alkalmazni, az 559. szabálypont alapján.

RULE 450 – OFFSIDE

4. A 450c szabályponttal összefüggésben, ha a korongot a középvonal és a támadóharmad kék vonala közötti területről passzolja vagy lövi egy támadó játékos a lesen levő csapattársához, akkor a bedobást a középső bedobóponton kell elvégezni. Ha a korongot a középvonal és a védekezőharmad kék vonala közötti területről passzolja vagy lövi egy támadó játékos a lesen levő csapattársához, akkor a bedobást a semleges harmadban, a védőharmad kékvonalánál lévő bedobópontokon kell elvégezni.

5. Egy játékos ellen, aki ténylegesen birtokolja a korongot és előre korcsolyázva a korong előtt keresztezi a kék vonalat, nem ítélhető les, ha birtokolta és irányította a korongot mielőtt mindkét lába keresztezte volna a kékvonalat.

RULE 492 – HIGH STICKING THE PUCK.

Szituáció 5

„B” csapat játékosa magas bottal ér a koronghoz. A korong ráesik „A” csapat kapusának vállára. Megjátszhatja-e a „B” csapat másik játékosa a korongot, elvégre „A” csapatból valaki már érintette a korongot?

Szabály: Nem. A megpattanás az ellenfél kapusán, játékosán vagy egy játékvezetőn nem minősül a korong birtoklásának és irányításának, ezért a játékot meg kell állítani.

Szituáció 12

A kapus ugyanannál a büntetőlövésnél másodszorra is szabálytalanságot követ el a büntetőlövést elvégző játékos ellen, és nem esik  gól.

Szabály: A játékvezetőnek fegyelmi büntetéssel kell sújtania a kapust (összefüggésben a 509 / 2 szabályponttal). Bármely játékos, akit az edző vagy a menedzser a csapatkapitányon keresztül kijelöl, leülheti a büntetést. Ennek a játékosnak egyből a büntetőpadra kell mennie, és ott kell maradnia függetlenül a büntetőlövés eredményétől, amit meg kell ismételni.

Szituáció 13

A kapus ugyanannál a büntetőlövésnél harmadszorra is szabálytalanságot követ el a büntetőlövést elvégző játékos ellen, és nem esik gól.

Szabály: A játékvezetőnek gólt kell ítélnie (összefüggésben a 509 / 2 szabályponttal).

Rule 554 Delaying The Game

Ha a kaput egy támadó játékos véletlenül elmozdítja miközben a védekező csapat birtokolja a  korongot és kifelé mozog vele a harmadából, akkor a játékot folytatni kell mindaddig, amíg a vétlen csapat elveszíti a korongot. A következő bedobást a játékmegszakítás helyéhez legközelebbi bedobó ponton kell elvégezni, de nem lehet a vétlen csapat védekező harmadában: ebben az esetben a kék vonalon kívül, a semleges harmad legközelebbi bedobó pontján kell elvégezni a bedobást. Lehetséges, hogy gólt érnek el a pálya egyik oldalán, miközben a másik oldalon a kapu nem volt a helyén, feltéve, hogy a gólt kapó csapat felelős a kapu elmozdításért a pálya másik oldalán.

RULE 556 – BROKEN STICK

3. szituáció

„A” csapat egyik játékosának eltörik a botja és felvesz egy botot, amit a „B” csapat cserepadjáról dobtak be, és amit „B” csapat egyik játékosának szántak, akinek szintén eltört a botja.

Szabály: Kis büntetést (Szabálytalan botcsere) kell kiszabni „A” csapat játékosára, aki felveszi a „B” csapat botját. „B” csapatnak pedig az 550 (g,h) vagy 551 (e,f) szabálypont alapján kell kiszabni a büntetést.

Rule 569 – Throwing a Stick or Any Object Within The Playing Area

1. Ahhoz, hogy gólt lehessen ítélni az 569c szabálypont alapján, a kapusnak már a jégen kívül kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a kapust extra mezőnyjátékosra cserélték.

2. Ahhoz, hogy gólt lehessen ítélni az 569c szabálypont alapján, a korongot irányító játékosnak a védekező harmadán kívül kell lennie.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 14., hétfő
VB 16:15 KORNOR 0-3VÉGE
VB 16:15 RUSSVK 4-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CANLAT 2-1 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 CZEAUT 4-3VÉGE
május 15., kedd
VB 12:15 FINUSA 6-2VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:15 SUIFRA 5-1VÉGE
VB 16:15 BLRSVK 4-7VÉGE
VB 16:15 CANGER 3-0VÉGE
VB 20:15 LATDEN 1-0VÉGE
VB 20:15 RUSSWE 1-3VÉGE
  • SPORT 1
május 17., csütörtök
VB 16:15 RUSCAN 4-5 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 16:15 USACZE 3-2VÉGE
VB 20:15 FINSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:15 SWELAT 3-2VÉGE
május 19., szombat
VB 15:15 SWEUSA 6-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:15 CANSUI 2-3VÉGE
  • SPORT 2 (22:45)
május 20., vasárnap
VB 15:45 USACAN 4-1VÉGE
  • SPORT 2 (18:15)
VB 20:15 SWESUI 3-2 BVÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk