Az agyrázkódás ügye hozhat enyhülést

 

Az NHL és a játékos-szakszervezet viszonya nem puskapormentes, de ha kell, és a józan ész is ezt diktálja, összefognak.

Július 25-én már második alkalommal rendezték meg a Smashfestet, amely egy jótékonysági pingpongparty NHL-játékosok részvételével. Tavaly ? mások mellett ? Steven Stamkos, Jason Spezza, Vincent Lecavalier és Eric Lindros is részt vett az eseményen, idén pedig Martin St. Louis, Phil Kessel, David Clarkson és Kevin Westgarth tisztelte meg jelenlétével a Dominic Moore által szervezett eseményt. A rendezvény bevételét, 100 ezer dollárt, az agyrázkódások orvosi kutatására használják.

Smashfest

Idén azonban a vendégek között nem csak játékosok szerepeltek, hanem maga Gary Bettman, a liga elnöke is ellátogatott az alapvetően a játékosok és a szakszervezet bulijának számító eseményre. “A játékosok biztonsága mindennél fontosabb a számunkra ? mondta el Bettman a sportsnet.ca riporterének. ? Mi voltunk az első liga, amely munkacsoportot hozott létre az agyrázkódások kivizsgálására, a játékosok és az edzők részvételével. Mi voltunk az első liga, amely az alapoktól kezdte el felmérni a témát. Mi voltunk az első liga, amely a diagnózis és a játékosok visszatérésének szabályozására eljárásrendet, protokollt dolgozott ki. Mi voltunk az első liga, amely külön szervezeti egységet hozott létre, amely a játékosok biztonságáért felel. És még sorolhatnám.”

Az agyrázkódások számának csökkentését célzó 2010-es szabálymódosítások hatásáról nemrégiben ellentmondásos hírek érkeztek, ezért a téma továbbra is az egyik legfontosabb ügy a liga életében. Ezt jelzi Bettman megjelenése is, hiszen a ligaelnök nem mindennapos vendég a játékosok által szervezett eseményeken. “Nagyszerű, hogy eljött Bettman erre a csodálatos jótékonysági rendezvényre. Talán játszhatunk egy dunk tanket vagy más módon gyűjthetünk pénzt ? mondta el a Carolina Hurricanes 193 centis és 104 kilós szélsője, Kevin Westgarth, aki aktív szerepet vállalt a tavalyi kollektív tárgyalások során is. Enyhíteni akarunk a viszonyunkban meglévő feszültségeken, amelyben remélhetően sokat segít, hogy Bettman is támogatja az agyrázkódások okait és hatását vizsgáló orvosi kutatásokat.”

A kőkemény szélső szerint a hoki fizikai jellege miatt agyrázkódások mindig is lesznek, de elsőrendű cél ezek számának minimalizálása és az, hogy a rövid karrier után hosszú élet várjon a játékosokra. “Nem is kérdés, hogy a cél érdekében közösen kell küzdenünk. A liga is megteszi a magáét, a játékosok is megteszik a magukét, mert a célunk közös: növelni a játékosok biztonságát annak érdekében, hogy úgy tudjunk kiemelkedő teljesítményt nyújtani a jégen, hogy közben nem tesszük kockára a megélhetésünket és az egészségünket.”

Bettman ezen felül hangsúlyozta, hogy ez az ügy sokat segíthet a két fél télen végképp elmérgesedett viszonyán: “Hiszem, hogy a játékosokkal való kapcsolatunkat ezáltal napról napra konstruktívabbá, őszintébbé, együttműködőbbé és professzionálisabbá tehetjük.”

Van rá jobb esetben 10, rosszabb esetben 8 évük, ekkor jár le ugyanis az idén kötött kollektív szerződés.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum