Nathan Walker lehet az első ausztrál NHL-es

 

Habár az idei draftról lemaradt a 19 éves játékos, az USHL-ben nyújtott teljesítménye meggyőzte a Washington Capitals játékosmegfigyelőit arról, hogy érdemes őt meghívni az újoncok edzőtáborába.

Walker Walesben született, szülei kétéves korában költöztek Ausztráliába, a jégkorong alapjaival Sydney-ben ismerkedett meg. Miután az átlagosnál jóval nagyobb tehetségről tett tanúbizonyságot, 13 évesen Európa felé vette az irányt, Ostravába költözött, ahol hat esztendőt játszott a korosztályos cseh extraligákban a Vitkovice színeiben. 17 évesen a felnőttek között is bemutatkozott, itt figyeltek fel rá a játékosmegfigyelők is, és ekkor írtunk is róla.

De hogyan kerül valaki ilyen fiatalon Sydney-ből Ostravába? Mint egy korábbi interjúban Walker elárulta, az utánpótlásban a szlovák Ivan Manco volt az edzője, aki ismerte az egyik vitkovicei trénert, beajánlotta és kiharcolt neki egy lehetőséget próbajátékra. A cseh vezetőket elsősorban gyorsasága és lövőereje győzte meg, így kapott állandó lehetőséget. Walker idén tovább lépett, az amerikai elit juniorligában, a USHL-ben játszó Youngstown Phantomshoz igazolt.

Idei statisztikáit böngészve látható, hogy eligazolása előtt nem igazán találták a neki megfelelő helyet. Hiszen bár 20 meccset játszott a cseh Extraligában, ezek alatt mindössze egy pontot termelt, míg a juniorok közül már láthatóan kinőtt, hiszen itt 13 meccsen szerzett 24 pontot. Az USHL minden szempontból jó választásnak tűnik eddig, hiszen egyrészt szem előtt van, másrészt 29 meccsen szerzett 27 pontja bőven rejt még fejlődési lehetőséget.

A játékos természetesen fiatal kora ellenére évek óta stabil tagja az ausztrál válogatottnak, 2011-ben mutatkozott be a divízió 2-es világbajnokságon, ahol hat meccsen szerzett négy góljával csapata második legeredményesebb játékosa lett. A következő évben, immár a divízió 1/B-ben ismét négy gólig jutott, mellette kiosztott két passzt, meg is választották csapata legjobb játékosának.

Vladimir Rubes, Ausztrália cseh származású szövetségi kapitánya így nyilatkozott Walkerről: “Korához képest nagyon tehetséges játékos. Hihetetlen, hogy valaki ennyi idősen megállja helyét olyan tudású és termetű játékosok között is, mint amilyenek a cseh Extraligában is játszanak. Walker kiválóan korcsolyázik, remekül lő és úgy játszik, mint bármelyik nagy tapasztalattal rendelkező játékos.”

A fiatal játékos szeptemberben tehát akár profi NHL-es szerződéshez is juthat, annak ellenére, hogy sem az idei, sem pedig a tavalyi drafton nem vett részt. Ha mégsem válik be, akkor sem történik tragédia, hiszen a 2014-es drafton még mindig elkelhet. Ha ez sikerülne, ő lenne az első ausztrál, aki jégre lép a világ legerősebb ligájában.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum