Összerakni a válogatott második felét

 

Mi értelme 47 játékossal készülni az olimpiára, miről szól és miről nem egy előzetes kanadai keret. És mihez kezdenek 11 centerrel? Erről beszélt a sajtó képviselőivel Steve Yzerman, a kanadai válogatott mellett dolgozó menedzsment vezetője, a csapat general managere.

Kanada egy hete jelentette be a Szocsira készülő válogatott edzői stábját, akik kisvártatva elő is álltak egy listával, amely két csapatra való játékos nevét tartalmazta. 2009-ben minden nagyon hasonló módon történt. Akkor 46, most 47 játékos kapott behívót. Az akkori keretnek nem volt tagja Patrice Bergeron. Négy hónappal később a végleges keret kihirdetésekor Bergeron neve elhangzott, másoké, mint például Jeff Carteré nem. Pedig Carter tűnt az egyik legbiztosabb pontnak a válogatottban, hiszen az előző szezonban 46 gólig jutott az NHL-ben, tovább, mint bármelyik kanadai csatár. Ez a példa jól érzékelteti azt, hogy mit értett az alatt Mike Babcock vezetőedző, hogy bár már egy éve értékelik a szóba jöhető játékosok teljesítményét, a következő alapszakasz első három hónapja nagy súllyal esik majd latba a válogatásnál.

Steve Yzerman 2

Yzerman szerint, ha minden kanadai állampolgár leadná a maga 25-ös listáját, legfeljebb egy tucat nevet illetően lenne teljes egyetértés. Ez jól mutatja azt is, mi a legfontosabb tétje a válogatásnak, összerakni a válogatott második felét. Erről már sokkal inkább megoszlanak a vélemények szakmán belül is, pláne a közvéleményben. Ezen felül a kapus kilétének eldöntése még nagyon vitatott pont. Fleury és Ward például jó esélyekkel indult februárban. Fleurynek azonban már második éve nem sikerül úgy a rájátszása a Pittsburgh-gel, hogy az biztató lenne a válogatott olimpiai szereplése szempontjából. Ward más eset, ő egy sérülés miatt korán fejezte be a szezont, így ha teljesen felépül és hozza korábbi formáját, még simán visszakerülhet a keretbe. Ugyanez történt egyébként Bergeronnal négy éve. Babcock mindehhez annyit tett hozzá, hogy neki nincs előzetes favoritja a posztra és hogy bár a múltban egy viszonylag zárt, bizalmi alapon előre kiosztott feladat volt az első számú kapus személye, azóta ez megváltozott, és sok bevethető játékos küzd a posztért.

A keret másik érdekessége a rengeteg center. Összesen 11-en vannak, ebből négyen – Steven Stamkos, Logan Couture, Eric Staal és John Tavares – a szakemberek szerint feltehetően szélsőt játszanak Szocsiban. Babcocknak így is marad hét nem akármilyen középső támadója, akik közül válogathat: Sidney Crosby, Jonathan Toews, Bergeron, Claude Giroux, Ryan Getzlaf, Mike Richards és Jordan Staal. Az egyik kérdés az, hogy a szélre szorult centerek jobban teljesítenek-e majd, mint az igazi szélsők. Vagy ahogy egy kissé vitriolos tollú elemző fogalmazott: mindez azt jelentené-e, hogy Kanada a szélső poszton nagyjából annyira erős, mint Lettország. Egy realistább magyarázat lehet, hogy a védekezésnek nagy szerepe lesz a taktikában, és a centerek hagyományosan jobban teljesítenek ebben a játékelemben, mint a szélsők.

Erről Yzerman máshol ezt nyilatkozta: “Nem egy NHL All Star-gálára készülő csapatot készülünk összerakni, hanem a legjobb kanadai válogatottat. Nem csak azt várjuk el a csatároktól, hogy nagy erőkkel támadjanak, hanem megbízhatóan kell tudni védekezniük is. Csatárainknak a védekező harmadban is fontos feladatokat kell megoldaniuk. A világ legjobb játékosai ellen kell majd játszaniuk februárban, ehhez elengedhetetlen a felelősségteljes védekezés. Ennek része, hogy lesznek olyanok is a keretben, akiknek speciális feladatokat kell elvégezniük.”

Ezt támasztják alá azok a nevek is, akik kisebb meglepetésre kerültek be a keretbe. Természetesen nem rossz játékosok ők sem, de nem nagyon láttuk őket All Star-gálán, a keret legtöbb tagjával ellentétben. Közéjük szokás sorolni Travis Hamonicot, Marc Methotot vagy épp Marc-Edouard Vlasicot. Ők mindhárman védők, stabilan és megbízhatóan tartják a kék vonalat. Ahogy a csatároknál kiemelt szerepe van a korong nélküli játéknak, úgy a védőknél a korcsolyázótudásnak.

Ez különösen felértékelődik, amikor Európában, nagyobb jégfelületen kell játszani. Szocsi lesz az ötödik olimpia, amin az NHL-játékosok is részt vehetnek. Ebből egyszer rendezték a játékokat Európában, 2006-ban Torinóban. Akkor már a legjobb nyolc között kiestek. Naganóban szintén IIHF-szabvány méretű pályán játszottak 1998-ban, akkor előrébb végeztek, de az éremről így is lemaradtak, mert az elődöntőben szétlövésben kikaptak a későbbi aranyérmes Csehországtól, majd a bronzmeccsen Finnországtól. Egyetlen olimpiai torna zajlott NHL-méretű jégen (és tegyük hozzá, a játékvezetés szempontjából is sokkal inkább észak-amerikai felfogásban), a vancouveri, talán nem meglepő, hogy ott Kanada–USA döntőt játszottak.

Yzerman Naganóban még játékosként szerepelt, Torinóban még nem volt tagja az edzői vagy technikai stábnak. Elmondása szerint az összes meccset megnézte, a tanulság, hogy több korcsolyázásra, nagyobb sebesség elérésére van szükség az európai pályákon.

Cimkék: , , , ,

Hozzászólások (11)

 1. bvr
    #1
  bvr,   

  " mit értett az alatt Mike Babcock vezetőedző, hogy bár már egy éve értékelik a szóba jöhető játékosok teljesítményét, a következő alapszakasz első három hónapja nagy súllyal esik majd latba a válogatásnál."

  jééé, mintha ilyesmit mondtam volna az "olimpiai aranyérmes tapasztalat" kapcsán... :)

 2.   #3
  miklossy,   

  egyébként meg nyilván ez egy hamis dilemma, csak azért nem fognak senkit sem kivinni, mert nyert már olimpiai aranyat. de nagyjából egyenlő teljesítmények esetén igenis fontos a tapasztalat

 3.   #4
  2002,   

  Valaki remélem leveri őket. Megint látni Cindyt arannyal örülni, az olyan szörnyű lenne minthogy Slovan megnyerné a khl-t

 4. Magnitka71
    #5
  Magnitka71,   

  Nagyon komoly a kanadia edzostab. Az oroszokerol sosem hallanni ennyit. Ott mindig diktatorikusan kepzelem el a donteseket s kicsit mintha jobban szamitananak a nevek es kevesbe a teljesitmeny. (Lasd: mindig ott vannak a nagy sztarok, de sokszor elmarad a vart eredmeny.) Tetszik a gondolat, hogy "nem all star galara rakunk ossze csapatot". Remelem nem szurjak el az oroszok Szocsiban! <3

 5.   #6
  csiki drukker,   

  "Szegényeket" megint kínozza a bőség zavara. De évek óta nem értem ezt az észak amerikai selejtező - vállogató rendszert, hogy pár héttel, hónappal az olimpia előtt, pillanatnyi forma és szimpátia alapján, minden rendezvényre más csapattal mennek. Legyen az kosárlabda, vagy akármi. Carl Lewist is hagyták ki a keretből, mert 39 fokos lázzal, csak 9,94 et futott 100on, amivel az olimpiai döntőn 5dik lett volna, de "hát a szabály".
  Én is inkább a "volt kommunistáknak" szurkolok.

 6.   #7
  miklossy,   

  @csiki drukker: miért, az jobb, ami például nálunk megy kajak-kenuban?

 7. HAnonymus
    #8
  HAnonymus,   

  @2002: Nem fog nyerni Kanada, szerintem túl sok múlik a különböző méretű jégen.

 8.   #9
  csiki drukker,   

  @miklossy: Tökéletes módszer nincs, de csapatsportban én fontosnak látom több éves közös rutint. Pl. spanyol foci, orosz hokivállogatott. Egyéni sportokban, főleg, ahol óra ellen megy a dolog ott még talán egyszerűbb a selejtezős módszer. De azt nehéz belekalkulálni, hogy egy kezdő, hogy reagál egy olimpiai döntőn. Mert vannak igazi nagyok és részben pont ettől nagyok, hogy akkor hozzák a formát amikor igazán kell.
  De ennek a nemzetközi kvalifikációs rendszer is bekavar. Sok próbában egy ország csak 3-4 személyt nevezhet, még ha 7 sportolójuk is benne van a világ top 10ben. És kimegy egy "angolna", aki nem képes átuszni egy 50m es medencét. Az olimpiai szellem nevében...

 9. bvr
    #10
  bvr,   

  "jéééé, ez alatt a poszt alatt nem voltál ennyire aktív :P "
  Konkrétan azt a posztot eddig nem is olvastam, úgy nehéz lett volna.
  De lásd alább.

  "egyébként meg nyilván ez egy hamis dilemma, csak azért nem fognak senkit sem kivinni, mert nyert már olimpiai aranyat. de nagyjából egyenlő teljesítmények esetén igenis fontos a tapasztalat"

  Persze hogy fontos a _tapasztalat_, ugyebár nem is erről beszéltem, hanem hogy nem mindegy mit próbálunk a fúkuszba állítani! Olimpiai döntőt 4 évente játszik (ha csak le nem kell közben cserélni) 2 kapus, ezzel szemben csak az NHL-ben hány kapus játszik hány alapszakasz, aztán pedig playoff meccset, és abból jópár lesz döntő jelentőségű! Na ezek alapján már lehet gondolkozni!
  (konkrétan Loungonak van "olimpiai aranyérmes tapasztalata" 2010ből, de aztán a 2011-es Stanley kupa döntőben 4x verték meg őket iszonytosan, konkrétan a mindent eldöntő 7. meccsen is. Egyáltalán nem gondolom hogy ez egyedül Luongo hibája lett volna, de ettől még 2szer lehozták (és lehozhatták volna az első 8-0-nál is, a döntő 4-0nál meg gondolom azért nem mert ott már úgyis mindegy volt)
  Szóval megismétlem az állításomat:
  "Hogy ki legyen az első számú kapus, abban mondjuk 90 rész szerepe lesz annak ki hogyan véd majd a _következő_ szezonban, 9.9 rész az elmúlt 4 év (fokozatosan csökkenően minél messzebb megyünk), és mondjuk 0.1 (de szerintem már ezzel is túlzok) hogy kinek mennyi a "olimpiai aranyérmes tapasztalata"...."

 10. bvr
    #11
  bvr,   

  Loungo = Luongo :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk