Egy európai topcsapat Franciaországban

 

Bemutatjuk egy kicsit közelebbről az egyik legjobb magyar csatár új csapatát, az európai színtéren is jelentős erőt képviselő Rouent.

Június végén Vas János új klubja, a Rouen elnyerte a 2013/14-es Kontinentális Kupa négyes döntőjének rendezési jogát. 2009 és 2012 után tehát öt éven belül harmadszor rendez a francia elitklub kupadöntőt. Immár a játékoskeret is többé-kevésbé végleges, és természetesen bombaerős.

Az észak-franciaországi klub a 14 csapatos Ligue Magnus kiemelkedő együttese. Habár 2013-ban hétmeccses döntőt játszott az Angers-val, tehát a különbség mintha csökkent volna, hosszabb távlatból nézve a fölény egyértelmű: az elmúlt négy szezonban bajnok lett, az utóbbi nyolc évben mindig eljutott legalább az elődöntőig, hatszor döntőbe jutott és mind a hatszor megnyerte a finálét. 2013-ban emellett a ligakupát is elhódította. A hazai bajnokság mellett azonban a klub évek óta törekszik arra, hogy a nemzetközi porondon is maradandót alkosson. Ez sikerült is, hiszen 2009 óta egyetlen évet leszámítva stabil résztvevője a Kontinentális Kupa négyes döntőjének, 2012-ben final fourt rendezett, amit meg is nyerte a Donbassz Donyeck, a Junoszty Minszk és az Asiago előtt. Éppen a nemzetközi szereplés miatt, a bajnokságot általában mérsékelten sikeresen kezdi, igazán a rájátszásra melegednek bele. Egyértelműen a legjobb anyagi kondíciókkal rendelkező klub Franciaországban, professzionális menedzsmenttel, a következő szezontól megújult arculattal.

Rouen

A menedzsment egyik legfontosabb építőköve a general manager, Guy Fournier. Az 51 éves kanadai-francia kettős állampolgárságú szakember 1988 és 1996 között a klub játékosa volt. Elért eredményei azóta is a csapat történetének legjobbjai közé számítanak: második a klub örökranglistáján pontban, gólban és asszisztban egyaránt, 62-vel vezeti az egy szezonban elért legtöbb gólt, második az egy szezonban szerzett legtöbb asszisztban. Játékos-pályafutása befejeztével azonnal edző lett a klubnál, 2006 óta ügyvezető. Fournier idén is elismételte a már a 2012-es Kontinentális Kupa-rendezés kapcsán elmondottakat, vagyis hogy igazi hokiünnepet kívánnak rendezni, ahova nagy barátsággal várják az ellenfelek szurkolóit is, minél nagyobb számban.

A vezetőedző Rodolphe Garnier, aki 2009 óta tölti be ezt a posztot. Korábban egy évig szintén a csapat játékosa volt. Játékos-edzőként előző csapatát, a Caent a negyedosztályból vitte fel az első ligába, és azt edzőként három évig bent is tartotta. Ezek után egy rövid olaszországi kitérőt követően került a Rouenhoz, ahol azóta minden évben bajnok lett csapatával. Az idei szezontól segítséget is kap, a kanadai-svéd Björn Kinding személyében, aki multifunkciós szerepkört lát el: egyrészt segíti Garnier munkáját, másrészt az utánpótlás vezetője is lesz. A fiataloknál a legfontosabb az egységes szakmai keretek kialakítása lesz, a fizikai felkészítéstől a taktikáig, valamint a folyamatos átjárás biztosítása az egyes korosztályok között, tehát a zökkenőmentes beépülés a felnőttcsapatba. Kinding a nemzetközi jégkorongélet ismert szakembere. Olyan NHL-es csapatoknak is volt tanácsadója, mint az Edmonton, a Calgary vagy a Toronto, de edzőként dolgozott a svájci és a svéd élvonalban is. Emellett megjárta Dániát, Japánt, Svájcot, ahol általában a klubcsapatok mellett a nemzeti szövetségeknél is komoly feladatot kapott, hol a felnőtt válogatott mellett, hol az utánpótlás koordinátoraként. A nemzetközi szövetségekben is rendszeresen tart továbbképzéseket.

Azzal, hogy Franciaország Németországgal közösen elnyerte a 2017-es világbajnokság rendezési jogát, az egész országban egy szinttel magasabb szakmai célokat fogalmaztak meg. A cél már évek óta így sem pusztán a kiesés elkerülése, hanem a középmezőnybeli pozíciók megszilárdítása. Most azt szeretnék, ha a középmezőny élcsapatai közé kerülne a válogatott. Ehhez természetesen elengedhetetlen egy minél erősebb nemzeti bajnokság megteremtése (erről bővebben itt olvashatnak), amiben a Rouennak zászlóshajó szerepe lehet. Kinding célja, hogy a hazai rendezésű vb-n minél több roueni játékos játsszon a francia válogatottban. Emlékeztetőül, az idei vb-keretet alkotó 22 játékosból 10 érkezett a Ligue Magnusből, közülük pedig hárman a Rouenból.

A játékosállomány a tavalyihoz képest viszonylag keveset változik, 14 játékos marad, köztük a kulcsemberek, így például a vb-n három gólig és egy asszisztig jutó, a bajnokság rájátszásában 15 meccsen 21 pontot termelő és ezzel második legeredményesebb Julien Desroesiers, vagy a szintén rendkívül ponterős csapatkapitány, a 12 Kontinentális Kupa-mérkőzésen 20 pontot elérő kanadai Marc-André Thinel, vagy az ötszáznál több cseh és háromszáznál több szlovák extraligás meccsel rendelkező, nyitrai születésű Juraj Stefanka és a szlovén válogatott A-betűse, Andrej Tavzelj.

Az érkezők között is találunk nagy neveket, például a két éve cseh bajnokságot nyerő szlovák hátvédet, Stanislav Hudecet, a kanadai Riendeau-t, akinek a QMJHL-ben bőven pont/meccs fölött, az ECHL-ben pedig pont/meccs volt az átlaga, de játszott 30 AHL-találkozón is. Nem beszélve természetesen Vas Jánosról, aki tavaly a Dijon második legeredményesebb csatára volt, az alapszakasz kanadai táblázatán holtversenyben ötödik lett, egyetlen európaiként a kanadai játékosok között. A mezőnyjátékosok közül eddig utolsóként, június utolsó hetében megérkezett Miloslav Guren. Az 1976-os születésű, egykori juniorválogatott cseh bekk 36 NHL-mérkőzésen lépett pályára, de hat szezont lehúzott az orosz bajnokságban és játszott a cseh élvonalban, valamint az AHL-ben is. Az ő érkezésével az emberelőnyös játék kék vonalát kívánta megerősíteni a szakvezetés.

Az egyetlen igazi kérdőjel a kapuskérdés, hiszen a tavalyi első számú kapus, az 59-szeres francia válogatott, hatszoros francia bajnok, öt alkalommal a Ligue Magnus legjobb kapusának megválasztott Fabrice Lhenry a következő szezonra csak kiegészítő szerepet vállalt. Már tavaly is megosztották a feladatokat, de úgy tűnik, nem sikerült megbízható utódot találni. Idén nem bízták a véletlenre a dolgot, Lhenry társa a kapuban a 22 éves kanadai-francia kettős állampolgár Gabriel Girardi lesz. Girardinak egyelőre nem túl hosszú a CV-je, ám a kanadai juniorliga (CHL) bajnokának és a Memorial Cup legjobb kapusának lenni nem igényel további magyarázatot a választás indokait és a potenciális tehetséget illetően. Girardi tavaly került Franciaországba, az osztályozót éppen hogy elkerülő és katasztrofális védelemmel rendelkező Epinalba. Sokatmondó tény, hogy egy 12. helyezett csapat ilyen játékost tudott igazolni. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a rájátszásra sikerült feszesebbre húzni a védelmet, így első körben éppen Vas János akkori csapatát, a Dijont búcsúztatták, majd még nagyobb meglepetésre a következő körből is továbbmentek, és csak az elődöntőben kaptak ki. A menetelésben oroszlánrészt vállalt Girardi, akit a Ligue Magnus-rájátszás legjobb kapusának választottak.

Összességében tehát elmondható, hogy igazi topcsapathoz érkezett Vas János, nagyon komoly kihívásoknak kell megfelelnie, ha megfelelő mennyiségű jégidőt szeretne kiharcolni magának. Bár azt a francia szövetség elnöke is kiemelte, hogy jelenleg az alacsony mérkőzésszám jelentős problémát okoz, de maga a bajnokság sokkal kiegyenlítettebb, a szezon közben lejátszott erős mérkőzések száma tehát emelkedett az utóbbi időben, nem beszélve a rájátszásról, amely tavaly teljesen nyílt küzdelmeket hozott. Ehhez jönnek még az ambiciózus tervek a nemzetközi kupaszereplést illetően, illetve a francia kupa és a ligakupa küzdelmei. Mindezt mérlegre téve megállapíthatjuk, hogy válogatott csatárunk szerencsére nagyon komoly feladatok előtt áll, minden adott ahhoz, hogy a szezon végén kirobbanó formában érkezzen a válogatottba.

Hogy mindezek ellenére az európai klubranglistán nincs az első 100-ban a Rouen, csak ezt mutatja, hogy rengeteg jó csapat van.

Cimkék: , , ,

Hozzászólások (4)

 1.   #1
  specikacsa,   

  jó helyre kerültél Jankó!!

 2. Peno
    #2
  Peno,   

  És Jankó itt is megállja majd a helyét!

 3. facsipesz
    #3
  facsipesz,   

  Egy ilyen kupát Jankó már megnyert Buciék edzőtáborában 1 hónapja:)

 4.   #4
  qwertsz,   

  Nagyon jó csapatba került Jankó! Sok sikert Neki!!
  Kicsit off: Nagyon tetszik a csapat honlapja. Jó a struktúrája, a főoldalon igényesen, informatívan ott vannak a legfontosabb infók, minden a helyén van. Talan csak ezt a nagyon fekete megjelenítést nem eröltetném.
  De jó lenne egy ugyanilyent látni a volán oldalán is. És mielőtt ismét megkapnám, hogy ez nem olyan egyszerű mint gondolom... igen is nem túl bonyolult Joomla-val, Wordpress-el vagy Drupal-lal.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 17., hétfő
ROM 10:00 GALSST 21-2VÉGE
MOL 18:00 DABFTC 8-1VÉGE
  • M4 SPORT
október 18., kedd
MOL 17:00 GALSSC 8-4VÉGE
ROM 17:30 BRAPRO 4-2VÉGE
U20 18:40 VASMIS 5-2VÉGE
EBEL 19:15 AVSZNO 3-4 HVÉGE
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
NHL 01:30 PITSJS 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 VANBUF 
  • SPÍLER TV
KHL 14:00 KUNTRA 
  • SPORT 1
KK 15:30 MISJES 
MOL 18:00 DHKFTC 
MOL 18:30 BRASCC 
MOL 18:30 TITBEO 
KK 19:00 GALTYC 
október 22., szombat
EBJL   EHLHKB 
EBYSL   TRKMAC 
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
EBYSL   HCIAVS 
EBYSL   SLLHKB 
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
EBYSL   VASEHL 
U18 17:00 ETOVAS 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
EBYSL   AVSOLL 
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
október 28., péntek
EBEL 19:15 AVSKAC 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk