Elfér-e két magyar csapat az EBEL-ben?

   

Azt már elhiszik Ausztriában, hogy a Docler Budapest anyagilag EBEL-érett. Most megírjuk, mi az a két szempont, amelyben meg kell győzni a döntéshozókat, ha 2014 szeptemberétől két magyar csapatot akarunk látni az osztrák bázisú nemzetközi ligában.

Nagy kérdés persze, hogy akarunk-e. A kérdés legalábbis megosztja a magyar hokiközéletet. Mindezt azonban annak fényében érdemes vizsgálni, amit Azari Zsolt DAB-elnök mondott: a Dab.Docler és a Docler Budapest nem egy és ugyanaz, utóbbi EBEL-csatlakozása esetén is lesz MOL Liga-csapat Dunaújvárosban, mivel Dunaújváros mindig rendelkezni fog a hagyományainak megfelelő szintű felnőtt csapattal. (Bár egyelőre Magyarországon és Ausztriában is kevés szó esik erről, jelen cikkünk tárgya sem ez, de ne feledjük, a KMH Budapest is jelentkezett az EBEL-be.)

Könnyebben is összejöhetett volna a 12 csapatos EBEL, elemzi a nyári átalakulásokat az egyik osztrák híroldal főszerkesztője. Megírja az okokat, miért nem a Docler Budapestre esett az osztrák klubok választása.

A dolgozat szerint a 12. csapat megtalálásához vezető legegyszerűbb út a Docler Budapest kiválóan kidolgozott koncepciójának elfogadása jelentette volna. De a csapatok többsége ellene szavazott. Ezt követően érthetetlen módon megpróbálták a pénzügyileg megroggyant Jesenicét visszaemelni. Sokáig úgy nézett ki, 11 csapatos lesz a liga jövőre, de Olaszországban valami mocorogni kezdett.

“A Serie A2 klubjai kérvényezték az olasz szövetségnél, hogy engedjék el őket Ausztriába, az INL-ben akartak játszani. Ez a kérés és az engedély kikövezte az utat a Bolzano számára, amely évek óta az EBEL-be akart menni. Mivel az olasz szövetség az A2-es klubokat elengedte, a Bolzano útjába sem gördíthetett követ ezúttal. Ennek ellenére néhány hétig eltartott, amíg az EBEL július 8-án bemutathatta a Bolzanót mint az EBEL 12. csapatát.”

DABAVS

Pedig akár már májusban meglehetett volna a 12. csapat, amely a Medvescak helyébe léphetett volna annak kiszállása után, írja az elemzés. A Docler Budapest szponzora, a Docler Holding biztosította az EBEL funkcionáriusait arról, hogy a minőségi EBEL-csapat fenntartásához szükséges pénz a következő három évre biztosított, a Docler Budapest biztos lábakon áll és egy erős csapatot állít össze. De a tisztségviselők számára a csarnokhelyzet szálka volt a szemben, mivel a Docler Budapest csatlakozási anyagában szereplő új budapesti csarnok legkorábban a 2014/15-ös szezonban lett volna használható.

Tényleg a csarnokhelyzet volt a probléma? ? teszi fel a kérdést a cikkíró, aki érzékelhetően szimpatizál azzal a gondolattal, hogy a magyar főváros erős csapattal csatlakozzon az EBEL-hez. “A magyarok jó alternatívát vázoltak fel, mégis visszautasították őket. Sok bennfentes azon a véleményen van, hogy a budapestiek belépése nem lett volna előnyös a másik magyar csapat, a Sapa Fehérvár AV19 számára. Véleményük szerint a játékosok száma Magyarországon alacsony, ezzel a lépéssel a Fehérvár meggyengülhetett volna.” Mindez pedig színvonalcsökkenést és bevételkiesést eredményezhetett volna ligaszinten.

Végeredményben a 12 csapatos liga a Bolzanóval vált teljessé. A hockey-news.info szerint a 2014/15-ös idényre 14 csapatra akar bővülni az EBEL, így tehát jövőre ismét téma lesz a Docler Budapest csatlakozása.

A kulcskérdés tehát az, hogy Azari Zsolt be tudja-e bizonyítani az EBEL döntéshozói számára, képes a Volán jelentős gyengítése nélkül versenyképes magyar csapatot kiállítani. Nem kevésbé fontos a jelenleg rendelkezésre álló 2000 fős Jégpalota helyett egy legalább 50%-kal több nézőt befogadni képes jégcsarnokot találni. Ilyen jelenleg nincs, kérdés, egy év múlva lesz-e, illetve ha lesz, mikor tud rá garanciát vállalni a budapesti EBEL-csapat vezetése.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum