12 csapattal indul a DEL2

   

Vas Márton és Rich Chernomaz klubja, a Löwen Frankfurt a harmadosztályban maradt, minden más változást elfogadott a német szövetség.

A július 18-ra kitűzött bírósági tárgyalás előtt egy nappal győzött a józan ész, és megegyezésre jutott egymással a másodosztályú klubok szervezete, valamint a német szövetség. A megegyezés értelmében 2018-ig az ESBG szervezésében, a német szövetségtől nagy mértékben függetlenedve, a jogok értékesítését és a marketinget saját kézbe véve bonyolítják le a német másodosztály küzdelmeit. A sorozat új neve DEL2 lesz.

2013/14-ben 12 csapat alkotja a mezőnyt. Az előző szezon 13 csapata közül a DEL-ben indulhat a Schwenninger Wild Wings, míg a csődbe jutott Hannover Indians az Oberligában folytatja. A 11 megmaradt csapathoz csatlakozik 12.-ként az Oberliga bajnoka, a Bad Nauheim, így lesz teljes a mezőny. Ez egyben azt is jelenti, hogy a feljebb lépésben reménykedő Löwen Frankfurt és Kassel egyelőre marad a harmadik vonalban, hacsak valamelyik klub a 12-ek közül meg nem bukik a licenszadási folyamaton.

DEL2

2014-től a liga 14 csapatos lesz. A 2013-ban induló idény utolsó két helyezettje és a négy Oberliga-elődöntős körmérkőzésen dönti majd el, melyik négy folytathatja közülük a következő idényben a DEL2-ben. Hosszú távon is 14 csapattal számolnak, 2015-től a DEL2 utolsó helyezettje kiesik, az Oberliga bajnoka pedig feljut.

Három-öt éven belül megvalósul a DEL és a DEL-2 közötti kiesés-feljutás rendszere is, ezt azonban még ki kell dolgozni.

A megegyezés egyben azt is jelenti, hogy minden olyan bírósági eljárást, amelyben a német szövetség és a másodosztályú klubok, vagy azok bármelyike a peres fél, megszüntetnek.

A DEL2 egyúttal egy 16 egyforma üzletrészből álló gazdasági társaság is lesz. Az üzletrészek közül egy-egy illeti meg a DEL-t és a német szövetséget, 14 pedig a 14 induló csapaté lesz. Éppen ezért az első idényben a klubok részesedésében levő 13. és 14. üzletrész 2014-ig nem jár szavazati joggal, hiszen nem tartozik hozzájuk másodosztályú klub. A céget egy öttagú igazgatótanács vezeti majd, amelyben egy-egy fő a DEL és a DEB delegáltja lesz, a további három fő pedig a klubok által választott személy.

“Sikerült egy olyan kompromisszumot találnunk, amely minden érintett fél megelégedésére szolgál ? mondta Uwe Harnos DEB-elnök. A következő idény biztosított, a klubok a minden DEB-tagot megillető jogokkal élve saját maguk intézhetik az ügyeiket.”

A klubokat képviselő trió is elégedetten nyilatkozott: “Azt tervezzük, hogy a DEL2 márkával kezdjük a szezont” ? mondták a megállapodás megkötése után.

“Örülünk a legújabb fejleményeknek ? nyilatkozott Gernot Tripcke DEL-főnök. ? Számunkra egy profi önigazgatással működő második liga fontos építőkocka a válogatott és a jégkorong-helyszínek fejlődéséhez.” Bár szoros együttműködés körvonalazódik a DEL és a DEL2 között, egyelőre technikai okok miatt a második liga saját maga intézi az ügyeit, a saját eljárásrendje szerint. “Hogy a másodosztály mégis DEL2 néven indulhat, mutatja, milyen nagy bizalommal vagyunk ezeknek a kluboknak a kezdeményezése iránt ? mondta az elnök. ? Ennek az útnak a folytatásához a második ligának csak formális feltételeknek kell megfelelnie majd.”

A megegyezés a Kassel Huskies és a Löwen Frankfurt számára egyben azt is jelentette, ebben az idényben majdnem biztosan nem lépnek magasabb osztályba. “A megállapodást elfogadjuk ebben a formában ? nyilatkozta a csapathonlapnak Stefan Krämer, a frankfurtiak ügyvezetője ?, és bár van egy halvány esély arra, hogy esetleg mégis a másodosztályba lépjünk, ha valamely csapat elbukik a licenszvizsgálaton, mi mégsem számolunk ezzel a lehetőséggel, sportszerűek maradunk. Tény, hogy a pályán nem tudtuk kivívni a feljutást,  de jelezték, hogy számítanak ránk a másodosztályban, ezért jelentkeztünk. A másodosztály átalakulása kapcsán szerették volna, ha minden profiklub, így mi és a Kassel is a DEL alá tartozna.

A DEB és az ESBG megállapodása kapcsán a DEB minden javaslatot elfogadott, kivéve azt, hogy a Kassel és a Frankfurt a másodosztályban indulhasson, azzal az indokkal, hogy a pályán nem vívták ki a feljutást. Ugyanakkor a Hannover Scorpions és a Hannover Indians a szabályok ellenére az Oberliga tagja lehetett, bár egészen alulról kellett volna kezdeniük. A tanulság az, hogy a DEB és a tartományi szövetségek nem minden esetben dolgoznak a sportág érdekében, hiszen az, hogy mi és a Kassel az átalakulást követően a 2. ligához tartozunk, nem lehet kérdés. A DEL és az ESBG mindent megtett értünk, sajnos hiába, a tartományi szövetségek és a DEB kettőnkön akart példát statuálni.

Nagy az igény a másodosztályú jégkorongra, és mindent megteszünk, hogy azok, akik a DEL2 reményében ígértek támogatást, továbbra is mellettünk maradjanak. Bízunk a gazdaság, a város és mindenekelőtt szurkolóink további támogatásában, harcolni fogunk.”

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum