Szélig már nem csak játékos

   

A nyolcadik szezonját kezdi Brianconban Szélig Viktor. A keret szokás szerint átalakul, 11-en távoztak, 9-en érkeztek, a védelemben hárman maradtak meg. A magyar bekk az új feladatairól is mesélt.

Az utolsó igazolás múlt héten érkezett Észak-Amerikából, Richard Crowley fiatal védő, amerikai-olasz kettős állampolgár. A 22 éves bekk megjárta az U17-es és U18-as amerikai válogatott programot, eddig többnyire az NCAA-ben játszott, az elmúlt szezonban három alkalommal az ECHL-ben is lehetőséget kapott, ezeken egy asszisztot szerzett is. A klub honlapján készült interjú alapján elsősorban az európai tapasztalatok miatt jött Brianconba, és csak jókat hallott a klubról.

Az eddigi évekhez hasonlóan idén is nagy mozgás van az alpesi klubnál, nagyjából a csapat fele távozott, köztük a tavaly egyaránt pont/meccs átlag felett produkáló szlovén Sivic és kanadai Lafrance a helyi rivális Grenoble-ot erősíti majd, akik ellen december 22-én Széligék az első francia winter classicot is játsszák majd. Az érkezők listáján négy olyan játékos található, aki tavaly a Ligue Magnusben játszott, ketten jönnek az ECHL-ből, egy csatár a német másodosztályból és Gasper Cerkovnik, egy 21 éves szlovén bekk a finn junior-bajnokságból, aki megjárta a korosztályos szlovén válogatottakat is. A vándorlás ellenére az alapemberek jelentős része, köztük Szélig Viktor, marad.

Szelig HUNPOL

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A válogatottságtól az idei vb után búcsúzó védő a Jégkorongblognak elmondta, hogy az eddigi évekhez hasonló módon nagy a mozgás a csapat körül, Basile mester a távozók helyére az általa megálmodott játékrendszerben posztokra igazol, többnyire fiatal játékosokat, akiknek előre meghatározott feladatuk lesz. Az edzőnek ez az egyik legnagyobb erőssége. A magyar bekk szerint jó csapatuk lesz, bár éppen a már említett nagy vándorlás miatt viszonylag nehéz megmondani, hogy ez mire lesz elég a bajnokságban. Jelenleg egyénileg készülnek a játékosok, úgyhogy ezekben a hetekben ő is Dunaújvárosban edz. Nagyon várják a Grenoble elleni winter classicot, még dolgoznak a végleges programon, de nagyon jók az ottani marketingesek, úgyhogy biztos benne, nagyot fog durranni az esemény.

A bajnokságban túl sok változás nem várható. A szabályok szerint az utolsó két helyezett a kiesés ellen játszik egymással. Ennek során a Mulhouse alulmaradt a Caen ellenében. Mulhouse-ban egyértelműen a mielőbbi visszatérés az elsődleges cél, mégpedig egy erős fiatal játékosokból álló magra építve, mely aztán képes lehet tartósan megragadni az élmezőnyben. A feljutás kérdése a másodosztály két legjobb csapata, a Brest és a Lyon között dőlt el. Hiába vezetett az első meccsen már 4-1-re is a háromezer néző (!) előtt játszó Lyon, a bretagne-iak három emberelőnyös góllal egyenlítettek, majd a döntő találatot is sikerült bevinniük. A bresti visszavágón 4-4 volt a rendes játékidő eredménye, a Lyon ezúttal a hosszabbításban került emberhátrányba, amit ki is használtak a hazaiak, így 2-0-s összesítéssel ők kerültek fel az első osztályba. Az Érsekújvárból ismert Erik Caladi ez utóbbi mérkőzésen 1+1-gyel vette ki a részét a győzelemből.

A dolog érdekessége, hogy a Lyon átlagnézőszáma Franciaországban osztálytól függetlenül a legmagasabb, Széligék is drukkoltak nekik, hogy feljussanak, hiszen az egész első liga átlagnézőszámán nagyot dobott volna a részvételük. Ehelyett kapták a Brestet, aki majdnem olyan messze van Briancontól, mint például Dunaújváros, nem kis feladat lesz tehát logisztikailag megoldani az utazásokat kedd-szombati meccsritmus mellett.

Ennek kapcsán megkérdeztük, hogy mi a helyzet a vidéki nagy városok jégkorongjának fejlesztésével. Szélig elmondta, hogy minden nagyon lassan halad, Marseille-ben kimondottan jók, Bordeaux-ban elfogadhatók az infrastrukturális feltételek, a kellő mennyiségű pénz előteremtése sem lenne elvben probléma, de a hagyományos francia sikersportágak (labdarúgás, kézilabda, rögbi stb.) mellett nagyon nehéz megfelelő nézőszámot kiharcolni maguknak.

A dunaújvárosi nevelésű bekket megkérdeztük új feladatköréről is. Mint elmondta, nagyon izgalmas munkákat kapott, a csapat honlapja és az öltöző közötti kapcsolatot kell erősítenie, illetve az előttük álló jubileumi év ünnepi szervezésében segít, a Briancon ugyanis a következő szezonban ünnepli fennállásának 80. születésnapját. Mint mondta, a marketinggel és a menedzsmenttel kapcsolatos feladatok közelebb állnak a szívéhez, mint például az edzősködés. Mint mondja, új feladatkörének elsajátításában szerencsére nem volt magára utalva, nagyon sokat segített neki Ágoston Judit, a Magyar Jégkorong Szövetség munkatársa. A marketing kapcsán pedig különben sem kell messzire mennie használható tapasztalatok begyűjtéséhez, ugyanis megítélése szerint a Dab.Doclernél zajló munka ezen a téren bátran mondható professzionálisnak.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum