Egyszerűen lehetetlen visszafogottan játszani

   

A vezetés megszerzése az első lépés az előny növelése felé. Az NHL-es edzők sorában ezúttal Claude Julien, a Bruins mestere vall a szakmáról.

Az nhl.com tavaly ősszel interjúsorozatot indított 5 kérdés címmel. A holtszezonban ezekből válogatunk. Az első interjúalany Mike Babcock, a Detroit Red Wings edzője volt. A következő a sorban Claude Julien, a Boston vezetőedzője. Külön ízt ad az interjúnak, hogy Julien azóta döntőt játszott csapatával.

Az interjú ugyan a tavalyi holtszezonban készült, Juliennel azonban így sem volt egyszerű időpontot egyeztetni, a bostoniak főnöke ugyanis szereti kézben tartani a dolgokat. Azon a héten járt Providence-ben a farmcsapatnál, Peter Chiarelli játékosmegfigyelővel egy kisebb körutat tett meg, hogy szemrevételezzék a legújabb fiatal tehetségeket, akiket kinéztek maguknak, emellett heti négy napot az irodában tölt játékelemzéssel, a megfelelő stratégia kidolgozásával, végül vasárnap jótékonysági akció keretében egy kölyökcsapat kispadjára ült le vezetőedzőnek, amelyet azok tombolán nyertek.

Gondolta volna, hogy edzői képességeit valaha egy jótékonysági tombolán bocsátják majd áruba?

Nem hinném, hogy ez valaha átfutott volna az agyamon, de az egészen biztos, hogy nagyon örülök, hogy végül ez is megtörtént. Ez olyasvalami, amiből sok ember profitálhat, különösen azok a gyerekek, akik megnyerték ezt a tombolát. Ezzel sok pénzhez jutott az utánpótlásunk és az alapítványunk. Szóval, nem mondhatom, hogy valaha is eszembe jutott ez a lehetőség, de örülök, hogy erre is sor került.

Claude Julien Boston

Ha visszagondol, mi volt az edzői pályafutása során a legnagyobb feladat, amivel meg kellett birkóznia, akár felnőttben, akár juniorban?

Két dolog ugrik be és az egyik utánpótlásedzőként esett meg velem. 1997-ben megnyertük a Memorial Cupot, vagyis a kanadai juniorbajnokságot a Hull Olympiques csapatával (a nagy múltú quebeci csapatban olyan későbbi sztárok nevelkedtek, mint Biron, Hemsky, Robitaille, Talbot, Théodore, Giroux és Krejci, edzőként pedig, Julienen kívül, Pat Burns és Alain Vigneault). Ez nagyon nagy siker volt, de a következő évre három játékosunk maradt, akik többnyire a padon hőmérőztek vagy be sem neveztük őket. Ráadásul 1997-ben mindenképpen meg akartuk nyerni a bajnokságot, ezért egy csomó draftjogot is eladtunk a játékoskeret megerősítésére. Szóval se játékosunk nem volt, sem pedig opciónk arra, hogy neves fiatalokkal pótoljuk őket, abból a resztliből kellett csapatot építeni, amit a többi csapat hagyott nekünk, és valahogy mégis sikerült rájátszásba kerülnünk, sőt a következő évben 17 légióssal hétmeccses döntőben buktunk csak el. Ez a két év együtt nagyon különleges emlék marad a számomra.

A felnőtt éveimből pedig 2007, az első bostoni évemről tudok beszámolni. Megpróbáltuk a csapatot újra felfelé ívelő pályára állítani. A szezon elején elvesztettük Patrice Bergeront, aki agyrázkódást szenvedett, ennek ellenére bejutottunk a playoffba, és szintén csak hét meccsen kaptunk ki a konferenciagyőztes Montrealtól. Ezek a feladatok, amikor esélytelen csapatod van, amely azonban tele van hajtós, küzdős játékosokkal, akikkel aztán sikerül elhitetni, hogy képesek nagy dolgokat elérni, ezek tesznek engem igazán boldoggá.

Kétszer kellett felállnia NHL-es csapat kispadjáról, egyszer Montrealban, egyszer pedig New Jersey-ben. Tudna nekünk mesélni arról, hogy milyen érzés ezeket a napokat átélni?

A montreali eset igazán váratlanul ért, nem nagyon számítottam rá. Ez volt az első alkalom, hogy edzőként bárhonnan is menesztettek, tehát nem is lehettem felkészülve rá, nem nagyon tudtam, hogyan kell az ilyen helyzeteket kezelni. De szerencsém volt, mert ezt követően viszonylag hamar, még az olimpia ideje alatt, jött a felkérés, volt érdeklődő a ligából. Ez volt az öröm az ürömben, hogy legalább a szezon hátralévő részét úgy nézhetem, hogy visszatérhetek. Mindig ez a legnagyobb félelem, vajon lesz második lehetőségem? Végül is lett, de nem nagyon tudtam, hogy miként fogok visszatérni. Aztán 103 ponttal megnyertük a divíziót a Devilsszel, és még ma is úgy érzem, hozzá tudtam tenni a csapathoz, arra a szintre hoztam, ahová az tartozott. Ugyanakkor egyértelmű, hogy ennél is többet vártak tőlem, tehát másodszor is menesztettek. De újfent szerencsém volt, és megint csak nagyon hamar megcsörrent a telefonom, tehát nem sok időm maradt a búsongásra.

Claude Julien

Beszéljünk kicsit a Boston-Vancouver rivalizálásról: tényleg akkora a gyűlölet a két csapat között, mint az kívülről látszik?

Hát, ehhez kétség sem férhet. Ennek oka, hogy tényleg nagy versenytársak vagyunk egy olyan harcban, ahol nagy a tét. A Stanley Kupa döntője előtt (2011-ben e két csapat játszotta a döntőt, mely csak hét meccsen dőlt el, utána törtek ki az emlékezetes zavargások Vancouverben) évente egyszer vagy kétszer játszottunk velük, ezek a meccsek rendben lementek, mindkét csapat tisztelte a másikat. De abban a döntőben annyi olyan dolog történt, amely csak az ellenségeskedést szította, ami nem segített. Láthatta, tavaly, amikor a Vancouver eljött hozzánk, nagyon elszántak voltak, be akarták bizonyítani, hogy képesek minket az otthonunkban legyőzni. Bosszút akartak állni és nagyon jól játszottak, nagyon jó meccs volt. Emlékszem arra a szerencsétlen momentumra, amikor Milan Lucic olyat tett, amit nem kellett volna (a döntőt követően 2012. januárjában találkoztak először egymással a csapatok Bostonban, ahol a TD Gardenben telt ház, vagyis több mint 17 ezer néző előtt végül a Canucks nyert 4-3-ra, az első harmadban csetepaté robbant ki a vendégek kispadja előtt, amelybe a padról avatkozott közbe a vancouveri születésű Lucic, amiért meg is kapta a végleges fegyelmijét, az eset itt látható), de ez az ellenségeskedés miatt van, az itt kezdődik. És szerintem ez jó darabig el fog tartani.

Meg tudom érteni a vancouverieket is. Nézd meg, min mentek keresztül, egy egész szezonon át mindent megtesznek, hogy bejussanak a döntőbe, aztán a döntő hetedik meccsén, saját otthonodból üres kézzel kell távozni – pontosan tudom, hogy éreznék, ha az ő helyükben volnék. Meg tudom érteni őket is. Szóval ma sokkal nagyobb izgalmat jelent a Vancouverrel meccselni, mint korábban. Nagy idők nagy riválisai lettünk, ugyanakkor ez is ad ízt ennek a játéknak. Fel kell hívni magadra a figyelmet, fel kell kelteni az érdeklődést, és mi mindketten éppen ezt csináljuk. Ők bekarikázzák a naptárban a Vancouver–Boston meccseket, mi pedig bekarikázzuk a Boston–Vancouver derbiket.

Egy kérdés az edzői filozófiájával kapcsolatban: ha a harmadik közepén egyenlő állásnál üt egy gólt a csapata, visszavesz és biztonsági játékot játszat?

Mindig azt mondom a játékosaimnak, és ők is esküdnek erre, hogy soha nem akartam olyan csapatot látni a jégen, amelyik szándékosan visszafogja magát. Persze mindig mondom, hogy mindenkor legyen egy csatár, aki képes visszaérni és segíteni. De azt sosem szerettem, hogy dobjuk be a pakkot a támadóharmadba, dőljünk hátra és várjunk, mit csinál az ellenfél. Kemény forechecket akarok, korongszerzéseket, lefordulásokat. Számomra a vezetés megszerzése az első lépés a vezetés növelése felé. Ha egy góllal vezetünk, az a cél, hogy növeljük az előnyt. Egyszerűen lehetetlen visszafogottan játszani. Ma már arra sem vagy képes, hogy a játék záró szakaszában a semleges zónában tartsd a korongot. Ha belőjük a korongot, akkor azt akarom, hogy a játékosaim azonnal támadják azt, azzal a céllal, hogy visszaszerezzük a korongot. Ha egyetlen góllal vezetünk, továbbra is támadnunk kell, de azt sem akarom, hogy meggondolatlanok legyünk a semleges zónában. Szereljünk, lőjük be a támadóharmadba a korongot, de azonnal menjünk utána, hátha tudunk még egy gólt szerezni.

Cimkék: , ,

Hozzászólások (1)

 1. Giroux
    #1
  giroux,   

  Ez egy gyönyörű történet Claude Julien-től, és már már könnybe lábadt szemekkel olvasom a visszafoghatatlan Bostoni támadók meséjét.
  Csak egy a baj: Láttam játszani a Boston-t és a halott defensive playoff hockey-jukat. Jacques Martin forog a sírjában, pedig még meg sem halt a faszi.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 1-2ÉLŐ
ROM 17:30 SSTBRA ÉLŐ
MOL 18:00 BEOMAC INFO
  • Arena Sport 4
MOL 18:00 UTEDHK INFO
U20 18:00 ZEGAVS INFO
MOL 18:30 MISFTC INFO
U18 18:30 SCCDHK INFO
EBEL 19:15 AVSKAC 
  • M4 SPORT
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
ROM 10:30 SSTBRA 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
november 3., csütörtök
U20 15:00 HUNSLO 
EIHC 15:30 AUTITA 
U16 18:00 HUNSLO 
EIHC 19:00 HUNPOL 
U18 19:10 HUNITA 
november 4., péntek
U16 14:40 HUNITA 
NŐI 15:00 FRADEN 
EIHC 15:30 ITAKOR 
NŐI 18:10 HUNNOR 
EIHC 19:00 POLDEN 
U20 19:00 HUNITA 
U18 19:10 HUNAUT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk