Van potenciál az utánpótlásban

   

Július elején hivatalossá vált a hazai bajnokságokon részt vevő csapatok listája.

Néhány olvasónk azon félelmének adott hangot, hogy lelassult az utánpótlás fejlődési dinamikája. A tárgyban a Magyar Jégkorong Szövetségtől kapott – mellesleg az Országgyűlés illetékes bizottságához is benyújtott – írásos információ segít eligazodni a számok tengerében, és vélhetően megnyugtató jövőképet vázol fel a szeretett sportágunkról.

A munka szisztematikusan folyik, hiszen már több éve létezik az utánpótlásra megírt sportstratégia, ami a 2011–2016 közötti időszakra szól. Lassan közeledünk a program közepéhez, és konkrét eredményekről lehet beszámolni. A legfontosabb célok teljesítéséért már eddig is sokat tettek a sportágban érdekelt szakemberek, de maradtak még feladatok bőven.

– A Bridge program keretein belül fogalmazódott meg az az elvárás, hogy az ország összes jégpályáján induljon szervezett jégkorong oktatás.

– A Gyerehokizni.hu program egyre ismertebb és komoly toborzó erővel bír.

– Cél a jégkorong-akadémiák létrejöttének elősegítése. Ezen a téren a székesfehérváriak révén már van ismert sikertörténet, és a fővárosban, valamint az ország keleti felében is komoly kezdeményezésekkel lehet találkozni.

– Beindult a mentoredzői program, komoly lépések történnek a trénerek fejlesztése érdekében is.

– A nagy létszámú válogatott-összetartások terén nem csak a részt vevő játékosok köre bővült, de a 18 év alatti korosztályok is évekre lettek bontva.

vb utanpotlas

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A program indulását megelőző évhez képest a lezárt idényben közel megháromszorozódott az igazolt hölgyek száma (315), és majd 70%-kal több edzőt (249), illetve fiú játékost (1658) sikerült a sportágnak megtartani. Jelenleg 18 nyitott és 14 fedett jégpályánk van, ami mindkét esetben eggyel több, mint amennyi 2010-ben volt.

A legnagyobb mennyiségi fejlődést a legalacsonyabb korosztályok esetén az eredményes toborzásra alapozva érte el a sportág. A hivatalos nyilvántartások alapján ma már 1000 fölött van a 8 évesnél fiatalabb versenyzők száma. 2000 környékén, bő egy évtizede az összes Magyarországon regisztrált versenyzői létszám mozgott 1000 környékén. A fiú utánpótlás 1650-ről 2700 fő fölé emelkedett 2010-től 2013-ig. (Ez akkor is jelentős növekedés, ha a TAO nyilvánvaló torzító és duzzasztó hatását levonjuk az érvényes adatokból – szerk.)

Ahogyan serdülnek a fiatalok, egyre nehezebb megtartani a sportnak a versenyzőket. Az utóbbi 5 év adataira alapozva elmondható, hogy az általános iskolások korosztályi lemorzsolódása még 20% alatt van, de a középiskolások ennél is jelentősebb része nem vállalja fel a versenyszerű sportolást. A serdülő korosztályból kiöregedve a sportolók mintegy 50-60% folytatja U18-ban is az aktív pályafutást. A számokból az is kiolvasható, hogy azoknak, akik már 8 éves koruk előtt igazolt jégkorongozóvá váltak, mintegy harmaduk ifjúsági korában is versenyszerűen űzte a sportot. Amennyiben a folyamat dinamikája fenntartható, úgy az ifjúsági korosztály aktív sportolóinak létszáma 5-6 éven belül akár a mostani (189) duplájára is emelkedhet. Ez esetben az évtized végére reális az esélye annak, hogy a székely csapatokkal együtt 15-20 résztvevővel induljon el az ország ifjúsági bajnoksága.

Természetesen a fenti okfejtés egy olyan modellre alapoz, amelyben sok a bizonytalansági tényező. Nyilván nem közömbös a többi népszerű sportág hazai aktivitásának alakulása sem, de az világosan látszik, hogy a jégkorong felemelkedéséért hazánkban tevékenykedő szakemberek sínre állították a vonatot, és a rendelkezésre álló források keretein belül igen hatékony és reményekre okot adó munka folyik. Noha a szurkolói igények néha megelőzik a fejlesztés adta lehetőségeket, nem szabad leértékelni azokat a sikereket, amelyek a sportág népszerűsítéséhez hozzájárulnak. A legutóbbi ifjúsági téli olimpián mind a lányoknál, mind pedig a fiúknál egy-egy ezüstéremmel tértek vissza a sportág képviselői, az U18-as lánycsapatunk nem csak feljutott a világ élvonalába, de bent is maradt, míg a fiúknál újból a top 20-ba kerültek az ifjúságiak, és a juniorok is ezzel a céllal készülnek a decemberi miskolci rendezésű világbajnokságra. A felnőtt női csapat is felfelé araszol, míg a férfi válogatott már évek óta csak egy hellyel marad le az elitbe jutástól.

utanpotlas 2010_13

A fejlesztés lehetőségeit és a sikereket kiemelve érdemes megjegyezni azt is, hogy a sportág propagálását szolgálja mind az orosz utánpótlás-bajnokságban, mind a környező országokban részt vevő fiatal csapataink versenyeztetése, a Mol Liga elismertségének növekedése és a székesfehérvári felnőtt csapat EBEL-szereplése. Komoly diplomáciai siker az is, hogy évről évre sikerül hazánkba csábítani egy-egy nagy csapatot, és az új idényben két IIHF-rendezvénynek is Magyarország lesz gazdája. Az ország keleti részében, Miskolcon az U20-as válogatottunk világbajnoki részvételén a feljutásért küzd majd, míg a Dunántúlon, Székesfehérváron az U18-as világbajnokságon az ifjúsági csapatunk akár még a dobogóra is odaérhet.

Cimkék: ,

Összes (20)

Utolsó hozzászólások

 1.   #15
  Starlark,   

  @r-v-timi: Az én fiam most fogja kezdeni a 3. szezont :) Ő azért kezdett korongozni mert a mozgás igénye miatt kerestünk neki sportot de olyan fiatal volt hogy máshol még nem akartak foglalkozni vele.
  Ahogy én látom nem csak az anyagiak miatt kezdődik meg a lemorzsolódás hanem onnantól is, hogy bejön a mindennapos edzés + 1 hétvégi meccsnap ami ráadásul vasárnap.
  Nekünk ez még messze van, de az őszintét megvallva ettől én is tartok hogy suli mellett hogy fog ez menni.

 2. qnos73
    #16
  qnos73,   

  @Starlark: Nagyobbik lányom és a fiam EK-s.Dunaújváros melletti faluból(20km)járunk úgy,hogy ők suliból buszmegálló,12.50-es busszal be,16.35-el haza.Általában találkozunk a csarnokban,mert érkezünk a kiscsajjal Szupermini edzésre!Ha lekésnék a buszt,akkor tanulás az öltözőben(ha van olyan felszerelés ami holnap is lesz),érkezés haza 18.30.,utána tanulás ha még van mit.Kőkemény,de mind a hárman imádják,ja és mi szülők is ezt a csodás sportot!Ezért ne tarts tőle,menni fog!:-)

 3.   #17
  cingola,   

  Nem tesz jót a nagyobb korosztályoknál a "megmaradásnak" a hétközi forduló. Az, hogy hónapokon keresztül szerdán-csütörtökön 300-500 km utazva hajnalban ér haza a gyerek, sok szülőt elgondolkodtat. Mert ebben a korban még nem "profi" a gyerek, másnap (illetve aznap reggel)iskola, ahol nem egyszerű ilyen előzmények után helyt állni.

 4. r-v-timi
    #18
  r-v-timi,   

  @Starlark: Igazából mi is a 3. szezont kezdjük a naggyal, mert a hoki-sulis évet nem számolom, a kicsi most kezdi majd :-)
  Én úgy szoktam mondani, hogy nem mi találtuk a hokit, hanem a hoki talált minket. Az biztos volt, hogy sportol majd valamit a gyerek, kezdetnek az ovi repertoárból választott a gyerek. A kori mellett döntött. Majd egy pár alkalom után egyszer csak az ovis szekrényében várt egy "Gyere hokizni" meghívó (azóta is őrzöm). Elvittük hát a pólusba az első edzésre (kitalálhattátok Pólus Pingvinek vagyunk, igaz a naggyal már csak lélekben, mert tavasztól minisek lettünk és ugye a Pingvineknél csak szmini van, így az UTE 2005-öseihez csatlakoztunk) Szóval gyerek, első edzés: esik-kel, nézzük is az apjával, hogy lehet nem is nekünk szólt az a meghívő... de az edzés után Attila kb kérdés nélkül érezte, hogy majd mindenkiben ez a kérdés motoszkált, meg is válaszolta: "Lehet, h mi nem úgy látjuk, de ő lát valamit a srácokban, akiket hívott, ha megbízunk benne, akkor hordjuk edzésre a gyereket" mi megbíztunk :-) a gyereknek tetszett a kezdetektől, a harmadik edzéstől már mondogatta, hogy ő kapus lesz. Mondtam, oké, ha téged választanak. Majd eljött a nagy nap és a kérdés: ki az a gyerek aki kapus akar lenni, 4-5 gyerek feltette a kezét, Attila körbenézett majd rábökött a gyerekemre.
  Akkor még nekem teljesen "új" volt ez a sport, a párom is utoljára még akkor volt hoki meccsen, amikor Újpesten még a régi jégpálya volt...
  Aztán folyamatosan szívtam magamba az infókat majd azt vettük észre, hogy egyre többször ülök le a gyerekkel meccset nézni, néha kivittem UTE meccsre is, ha játékos felvezetés van (OST, VB, vagy egyéb) nem kérdés, hogy ki viszi :-D
  Viszont mi a kezdetektől kb eköré építettünk mindent. A szezon közepén a pólusban heti 3 jeges edzés van, egy száraz (metodika) és időnként becsúszik az úszás is, amióta van TAO, így az heti 1 úszást jelentett, majd vasárnap meg a tornák...
  Tudjuk, hogy ez csak sűrűsödni fog majd...
  Így a suli választásnál az első szempont is ez volt; elengedik-e a napköziből, ha épp edzése van, mit reagálnak a "kikérőkre", ha nagyobb lesz és hétköznap meccselnek és csak későre ér haza, akkor másnap csak később megy be stb. Most lesz másodikos, szerencsére eddig csak + tapasztalataink vannak és a bizonyítványa is jó lett.
  Azért szomorú azt látni, hogy sokszor sok család félvállról veszi, holott a gyerekben több van. A fiamon kívül (ugye kapus nélkül vicces lenne) azért a legtöbb gyereknél el lehet dönteni, hogy mennek-e az aktuális meccsre és vannak szülők, akik max minden negyedikre ha elhozzák a gyereket, mondván ők ugyan nem fogják a hoki köré építeni az életet o.O
  Nálunk 4 gyerek van, én nappali tagozaton most leszek végzős szülésznő, Apa dolgozik ezerrel, de ha arról van szó akkor megoldjuk, h a gyerek ott legyen az edzésen és a meccseken.
  Azt gondolom, hogy ez az a sport, amit nem lehet félgőzzel csinálni (na jó lehet csak nem érdemes) és ha már ennyi pénzt és időt beletesz az ember nem arra kellene törekedni, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a gyerekből is, főleg ha a gyerek ügyes és szereti is csinálni.
  Azt gondolom és a gyerek is így van vele, hogy eddig csak csupa jó dolgot kapott a hokitól; kalandok (edzőtáborok, meccs "túrák" és egyéb csapat építő programok), barátok, példaképek, örök emlékek, mint pl a játékos felvezetések, közös fotó a válogatottakkal (sztem a "leg" most ezek közül az egyik dél-koreai kapussal közös kép, mégse mindennapos) csajok :-D (a legutóbb Tiffy körbevitte a hazatérő női válogatott közt aláírást gyűjteni, volt ám pirulás) a legnagyobb poén akkor is egy edzés után volt: egy olyan 6-8 éves kislány nézte az edzés alatt (bevásárló kp közepe, az nézi az edzést aki akarja), majd amikor jött le a jégről odaszaladt hozzá: "Szia! Te hokizol?" és közben mosolygott, pillogott... Majd a gyerek rá nézett a lányra aztán a saját szerelésén futott végig a tekintete és megszólalt: "Nem látszik?!" és tovább ment... :-D

 5. r-v-timi
    #19
  r-v-timi,   

  @r-v-timi: *
  "Azt gondolom, hogy ez az a sport, amit nem lehet félgőzzel csinálni (na jó lehet csak nem érdemes) és ha már ennyi pénzt és időt beletesz az ember nem arra kellene törekedni, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a gyerekből is, főleg ha a gyerek ügyes és szereti is csinálni. " a pont helyett ?

 6. Anke
    #20
  Anke,   

  Én teljesen természetesnek tartom a lemorzsolódást az U12-től felfelé.
  A heti 5 edzés, plusz hétvégi meccsek mellett a szülőnek és a gyereknek is el kell gondolkodni, hogy hol a prioritás: tanulás vagy hoki.
  A döntést megkönnyíti, hogy Magyarországon profi jégkorongos életpályára nagyon kevés gyereknek van reális esélye, és akkor sem biztos, hogy a karrier hosszú távra szól. Egy sérülés véget tud vetni a legígéretesebb tehetség pályájának is.
  Ezért igenis meg tudom érteni, hogy egy család nem a hoki köré szervezi az életét, és nem a hokis karrier az A-terv.
  Eleve nem túl szerencsés az "utánpótlás" elnevezés, mert azt sugallja, hogy a gyerekek felnőttkorban is versenyszerűen űzni fogják ezt a sportot. Holott a hoki a legtöbb gyerekeknek játék, szórakozás, hobbi. És maradjon is az, felnőtt korban is.
  Nyilván az edzésen, meccsen, jogos elvárás, hogy a maximumot hozza ki magából de nem tartom tragédiának ha a gyerek csak a B csapatba fér be.

  A gond az, hogy a kölyök korosztálytól az egyesületek (edzők) eredménykényszer alatt vannak, és nem tudnak mit kezdeni azokkal a gyerekekkel, akik hobbiból járnának hokizni, de nem tudnak minden edzésen résztvenni.
  És ha a gyereket állandóan ezért cseszegetik, akkor előbb-utóbb abbahagyja, bármennyire is szereti a hokit.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-3ÉLŐ
EBJL 18:00 VICDMJ ÉLŐ
EBYSL 18:00 RBSAVS ÉLŐ
KK 18:00 TYCJES ÉLŐ
EBYSL 18:15 TRKMAC ÉLŐ
MOL 18:30 DABMAC 5-2ÉLŐ
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk