A legnagyobb mellényúlások

 

Elérkezett a 2013-as draft napja. Minden kiválasztás alkalmával benne van a pakliban, hogy a játékosmegfigyelők csúnyán elnéznek valakit, rosszul mérik fel egy-egy játékos képességeit. 11+1 példát mutatunk arra, amikor valakit nagyon durván felülértékeltek.

Két irányba tévedhetnek óriásit a scoutok, van olyan, amikor egy sokra taksált játékos semmire nem viszi, illetve hogy egy nem sokra értékelt ifjúból később világsztár lesz. Az idei esélyesek már bemutattuk.

Két részből álló minisorozatunkban kétszer 11-12 játékost gyűjtöttük össze. A pozitív meglepetésekről már olvashattak. Ők azon játékosok, akik a kiválasztáskor nem kerültek magas polcra, de később megmutatták, klasszisok. Az aktuális részben a legnagyobb melléfogások következnek.

Doug Wickenheiser

Elit társaság jött össze az 1980-as drafton, ahol a Montreal választhatott legelsőként, és Wickenheiser mellett tette le a voksát. Az 556 meccsen ütött 111 gól és 276 pont nagyon kevés, ha megnézzük, kikből lehetett még szemezgetni. Csak a teljesség igénye nélkül: Denis SavardLarry MurphyPaul Coffey és Bernie Nicholls.

Alex Daigle

Daigle az Ottawa választottja volt 1993-ban a legelső helyen. 616 mérkőzés azért jutott neki az NHL-ben, ahol összekapart ugyan 327 pontot, de ez édeskevés. Pláne ha hozzávesszük, hogy a második Chris Pronger volt, és az első tízben még olyan nevek voltak, mint Paul KariyaRob Niedermayer és Jason Arnott.

Patrik Stefan

Ismét egy legelőkelőbb helyen választott játékos, akit az Atlanta szerzett meg 1999-ben. A 455 meccsen ütött 64 gól és 188 szerzett pont igen csak vékony egy 1/1-es játékostól. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a második és a harmadik helyen a Sedin ikreket, Danielt és Henriket választották, akkor bátran kijelenthető, hogy ez óriási melléfogás volt, mi több, minden bizonnyal az utóbb két évtized legrosszabb 1/1-ese Stefan. Személyes tragédiája, hogy súlyos sérülései miatt 28 évesen be is kellett fejezni profi pályafutását.

Stefan

Rick DiPietro

A 2000-es draft egyperegyese, aki 2005-ben 15 éves szerződést kötött a NY Islandersszel. Sorozatos sérülései miatt gyakorlatilag alig-alig játszott, de akkor sem nyújtott maradandót. A Szigetlakók sokkal jobban jártak volna, ha magukhoz rendelik akár Dany Heatleyt, akár Marian Gaborikot.

Daniel Dore

A Québec választottja volt Dore az ötödik helyen a ?88-as börzén. Karrierje során összesen éppen annyi pontot gyűjtött, ahányadik helyen választották. Csak három név azok közül, akik még Dore után befértek a top tízbe: Jeremy Roenick, Rod Brind?Amour és Teemu Selanne.

Brian Lawton

A Minnesota North Stars 1983-as 1/1-e. Hiába a 483 meccsen szerzett 112 gól és 266 pont, ha olyan nevek jönnek utána a sorrendben, hogy TurgeonLaFontaine, Yzerman és Barrasso. A többieket nem is említjük, úgyhogy ezért a draftért én kérek elnézést 30 év után.

Scott Scissons

Ritka erős volt az 1990-es draft, gyakorlatilag lehetetlen volt mellényúlni, az Islandersnek mégis sikerült. A hatodik helyen kiválasztották azt a Scissonst, akinek összesen két meccs jutott. És ki lehetett volna szigetlakó? A teljesség igénye nélkül: Doug Weight, Keith Tkachuk vagy Martin Brodeur.

Hugh Jessiman

A 2003-as börze 12. helyén választotta a Rangers. Jessimannek is mindössze két mérkőzés jutott az NHL-ben, az is a Panthers színeiben. A Parkőrök nyugodtan húzhatták volna az első körben a Dustin Brown, Zach PariseRyan GetzlafMike Richard négyes bármelyikét.

Alek Stojanov

Stojanovot az 1991-es draft hetedik helyén draftolta a Vancouver. 107 mérkőzésen mindössze két gól és hét pontot termelt, pedig olyan játékosokból lehetett még szemezgetni, mint Alekszej Kovaljov, Markus Naslund és Ray Whitney.

Daniel Tkaczuk

Tkaczuk az 1997-es draft hatodik helyén kelt el a Calgary Flames jóvoltából. 19 meccset ölelt fel NHL-karrierje, amelyhez összesen négy gól és 11 pont társult. Közvetlenül utána jött Paul Mara és Szergej Szamszonov, majd a 12. helyen Marian Hossa, és az első kör végén Brenden Morrow. Ezt elszúrták Calgaryban.

Jason Bonsignore

Az 1994-es drafton az Oilers által a negyedik helyén választott Bonsignre négy szezon alatt mindössze 79 meccset játszott, amin háromszor volt eredményes. Az edmontoni vezetők két húzással később kompenzálták ugyan hibájukat, mert Ryan Smythre voksoltak, ám belegondolni is félelmetes, hogy mi lett volna, ha összeáll egy Smyth?Patrik Elias vagy egy Smyth?Chris Drury páros.

Eric Lindros

Lindros esete rendhagyó, ugyanis egy kivételes képességű center volt, amit bizonyított is a Flyersben. Ám egyperegyes létére kijelentette, hogy nem hajlandó a liga sereghajtójánál játszani, ezért a Québec elcserélte. A játékosért a NY Rangers és a Philly versengett, amit végül az utóbbi nyert meg és olyan összeget fizetett érte, ami sosem térült meg. A Nordiques megkapta a Peter ForsbergRon HextallChris SimonMike Ricci, Kerry HuffmanSteve Duchesne hatost, a Flyers 1993-as és 1994-es első körös draftjogát, valamint 15 millió dollár készpénzt. Belegondolni is hihetetlen, hogy ez a csomag alapozta meg a Colorado nyolc divizió- és két Stanley Kupa-győzelmét.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum