Sok csapat menekülne az EBEL-be

   

Az olasz Bolzano már ezen a nyáron csatlakozni akar az osztrák bázisú ligához. Mondhatni mindenáron. A szlovák, lengyel, magyar aspiránsok visszafogottabbak. Az osztrákok úgy gondolják, a 2014/15-ös szezontól 14 csapatos lesz a liga.

Az ingatag lábakon álló bajnokságokból érkezhet az EBEL 12., 13 és 14. csapata, vonja le a követeztetést a hockeyfans.at portál, amely szerint a Dunaújváros esélyei meglehetősen szerények. A legtöbb esetben jól értesültnek bizonyuló osztrák weboldal cikke megállapítja, ez a nyár nem az EBEL nyara volt. A Medvescak a KHL-be ment, a Ljubljana anyagi gondokkal küszködik, de rajta kívül mások is így vannak ezzel, és a megüresedő 12. helyre sem sikerült csapatot találni. Az új jelentkezők általában nem húzónevek, és a távolságokat is egyre inkább számításba kell venni.

A cikk szerint jelenleg hat jelentkező van a bővítésre. Szlovákiából a Piestany és a Skalica – utóbbi csapat említése újdonság –, mindkettő közel az osztrák határhoz, állítólag mindkettő ész nélkül jönne az EBEL-be, ám a szlovák szövetség nem engedi őket. Márpedig a szlovák Extraliga egy igazán megbecsült bajnokságból egy bajban lévő ligává silányult a szerző értékelése szerint. És valóban, a Slovan KHL-be távozásával az egyik közönségmágnes tűnt el, és az élvonal csapatai mind külföldre kacsingatnak. A legnagyobb rivális, a HC Kosice felére csökkentette költségvetését, ennek is lett az eredménye, hogy a HKM Zvolentől ki tudott kapni a bajnoki döntőben. A szlovák szövetségen kívül minden résztvevő sürgős lépést lát szükségesnek, északra, délre, nyugatra nyitnának az érdekeltek, mert valamit tenni kell, ez egyértelmű. A hockeyfans.at szerint az EBEL-be csak akkor mehetnének szlovák csapatok, ha az Extraliga Lengyelország felé bővülni tudna. A szlovák szövetség ugyanakkor néhány hete utasította el a lengyelek közeledését.

A felsorolás harmadik tagja a Dunaújváros. Ambiciózus projekttel jelentkezett a piros-fehér csapat – állapítja meg a német nyelvű írás –, amely ráadásul már nem is ismeretlen, hiszen egy évet a Nationalligában játszott. A csatlakozás érdekében hajlandóak lennének Budapestre költözni és ott a zágrábiakhoz hasonlóan meghonosítani a jégkorongot – fogalmaznak. Ám váratlanul erős ellenállásba ütköztek. A csapatok többsége ellenük szavazott, és ilyen előzményekkel nem lesz könnyű bekerülni az EBEL-be – szól a honlap ítélete.

Minden holt szezon visszatérő motívuma a Bolzano EBEL-csatlakozása. A dél-tiroliakat már csak történelmi okokból is szívesen látnák az osztrák bázisú ligában, de az elmúlt évek nem túl következetes bolzanói nyilatkozatai és cselekedetei után minden újabb hírt fenntartásokkal kell kezelni. Ami biztos, az az, hogy az olasz bajnokság átszervezése nem várt nehézségekbe ütközik. A Seria A-t felváltani hivatott Elite Liga szénája nem áll jól, a potenciális indulók közül többnek is hiányzik a pénze. A hockeyfans.at szerint a 2013/14-es indulást már bukták az olaszországiak, de később még bármi lehet, a Bolzano elhivatott, az olasz szövetség és a csapatok ellenállása sem zavarja távozási szándékaiban.

Eközben olasz hírforrások szerint a Bolzano a hétvégi olasz ligaülésen bejelentette, hogy az EBEL-be szeretne menni. Mindez kellően puskaporossá is tette a levegőt, a Serie A, vagyis az Elite Liga többi csapata nem szeretné elveszteni az olasz hoki legjelentősebb klubját. Miközben a Fassa és az Alleghe új határidőt kapott a nevezésre, hogy a szükséges pénzt össze tudja szedni, újabb övön aluli ütést jelentene a közönségmágnes távozása. A klubok felhívták a szövetség és a liga elnökét, hogy üljenek asztalhoz és tárgyaljanak az olasz hoki jövőjéről. A bolzanóiak viszont azzal érvelnek, hogy az utóbbi évben rengeteg nézőt és szponzort vesztettek, és őket csak akkor tudják visszaszerezni, ha az EBEL-ben indulnak, ugyanis ez az egy útja van számukra a túlélésnek. Dél-Tirolban még a 2013. szeptemberi indulást sem zárják ki, a közeli napokban pedig leülnek az érintett szövetségekkel.

Ugyancsak a friss jelentkezők közé tartozik a Zaglebie Sosnowiec, bár már korábban is volt érdeklődés lengyel csapatok részéről. A lengyelek egyfajta szupercsapatot hoznának össze az EBEL-szerepléshez, de a szerzők szerint szinte kizárt, hogy a liga Lengyelország felé bővülne.

A lista utolsó tagja a Jesenice. Mint a cikk megállapítja, a város nem ismeretlen az EBEL-nek, és a közelmúltban is volt kísérlet arra, hogy onnan érkezzen a liga 12. csapata. Ez azonban a pénzügyek miatt kútba esett, és a rendcsinálásra kevés esélyt látnak a szerzők. Mindez, figyelembe véve a Ljubljana anyagi nehézségeit is, azt jelentheti, hogy a Jesenice EBEL-részvétele nem néz ki túl rózsásan jelenleg. Nem is beszélve arról, hogy a klubnak kellő biztosítékokat kellene adnia arra is, hogy a jövőben nem fog újra megtörténni mindaz, ami a legutolsó jesenicei EBEL-szezonban, amikor a profikat elengedve egy erős juniorcsapat fejezte be a szezont.

Az elemzés azzal zárul, hogy a hat csapat között három igazán komolyan vehető jelölt van a 2014/15-ös idényre, a Piestany, a Skalica és a Bolzano. Ha ők jöhetnének, meg is lenne a végső célként kitűzött 14 csapat, amennyiben senki más nem távozna a ligából.

A cikk utolsó megállapításával viszont maradéktalanul egyet tudunk érteni. Eszerint Európa számos kicsi és gazdaságilag nem túl erős ligája nehézségekkel küszködik, és valamit tenni kell, ha a hoki fenn akar maradni. A nagy bajnokságok árnyékában az országhatárokon átívelő ligák, mint az EBEL – és tegyük hozzá, ilyen lehet a MOL Liga is – segíthetnek úrrá lenni a nehézségeken. Ezekben a regionális alapokon szerveződő ligákban van elegendő fejlődési potenciál, még ha esetleg csak abból a célból, hogy – mint a zágrábiak esetében – ugródeszka legyen egy még erősebb liga felé.

Cimkék: , , , ,

Összes (25)

Utolsó hozzászólások

 1. sandy
    #20
  sandy,   

  a mol ligának még 1 weboldala sincs, ahol a bővebb tájékoztatást kaphatna az érdeklődő, ismerkedhetne a ligával a csapatokkal, a meccsek összefoglalóját megleshetné stb. informális szakadék ez az egész..

  visszatérve az ebelhez, talán becsúszhatnánk 15.-nek ha lenne 1 megfelelő létesítményünk, a magaas nézőszám jelenti a piacot
  és egy 6-7 k csarnokra az ebel se mondana nemet, de enélkül én nem látok sok esélyt. a csapat mögött álló tőke csak másodlagos..

 2. drFekGabLaj
    #21
  drFekGabLaj,   

  Szerintem meg a szlovák Extraliga nincs olyan nagy bajban, mint amilyennek a szlovák csapatok látják, elvégre két irányból is kacsingatnak rájuk:
  - lengyel csapatok nem látják a Mol Ligát, mert csak Szlovákiáig látnak;
  - magyar csapatok szintén nem látják a lengyel bajnokságot, mert csak a Felvidékig nézünk;
  Szerintem a 2-2 legjobb magyar (pl. Dunaújváros és Miskolc) és lengyel csapat számára igen érdekes találkahely lenne a 4 csapattal kibővített szlovák Extraliga, ahol még 10-12 kőkemény szlovákkal harcolunk: bárcsak Dunaújvárossal együtt "rozsdásodna" tovább néhány évig a szlovák Extraliga:))
  Úgy persze, hogy nem megy a lengyeleknek a saját bajnokságuk megmentése, hogy komplett megmaradt első osztályú kontingensüket (7 csapat!!!) be akarják egy huszáros hajrával szuszakolni a szlovákok seggébe!!!

  sandy-nak meg üzenem, hogy van megfelelő létesítményünk az Ebel-hez (kb. 4500 férőhelyes)... Dunaújvárosban... Azt hiszed, hogy ez érdekli az Ebelt? szerintem le sem szrják...

 3.   #22
  Platoon01,   

  @vidacs: Ezt a gondolatmenetet nem bírtam lekövetni. Egy jégkorongcsapatot üzemeltető gazdasági társaság tagja vagy, elhivatottan kiállsz a csapat mellett évek óta és hirtelen egy sikertelen terv miatt egy rivális csapathoz vágsz 1 millió eurót, hogy ?komolyan vegyenek?

 4. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #23
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @vidacs: hahahahaha

  you've made my day dude :D

 5. sandy
    #24
  sandy,   

  @drFekGabLaj: az ebel egyértelműen kijelentette, hogy nem fog felvenni még 1 magyar kisvárosi csapatot. mivel szűkös a helyek száma, csak bp jelenthet piacot számukra. és pesten is legalább
  egy 6000-7000 fős csarnokra lenne szükség, szerintem itt csúsztunk meg a jégpalota nokedli ehhez a projecthez.

 6. drFekGabLaj
    #25
  drFekGabLaj,   

  Szerintem meg itt csúsztunk meg:

  És melyik 1 millió lakos fölötti városban játsza le a Bolzano a hazai meccseit? Torino? Milano? Róma? Nápoly? Merhogy más egyéb milliós városuk nemigen van...
  Ide tényleg nem kell sem Dunaújváros, sem Budapest... Esetleg ha Neustadt an der Donau-ként indulnánk:)))
  Skalicával, Pöstyénnel kacérkodnak, mert Extraligás múltjuk miatt vélhetően javítanák a színvonalat, megaztán + még 1 ország. Dunaújváros sem a színvonalat nem tudná fölfelé húzni, meg nem is jelentene + még 1 országot. Tehát nekünk nyazsgem: idén is jövőre is.
  Akko most mit csináljunk?

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KHL 14:00 KUNTRA 
  • SPORT 1
KK 15:30 MISJES 
MOL 18:00 DHKFTC 
MOL 18:30 BRASCC 
MOL 18:30 TITBEO 
KK 19:00 GALTYC 
október 22., szombat
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
EBYSL 18:15 TRKMAC 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk