Sok csapat menekülne az EBEL-be

   

Az olasz Bolzano már ezen a nyáron csatlakozni akar az osztrák bázisú ligához. Mondhatni mindenáron. A szlovák, lengyel, magyar aspiránsok visszafogottabbak. Az osztrákok úgy gondolják, a 2014/15-ös szezontól 14 csapatos lesz a liga.

Az ingatag lábakon álló bajnokságokból érkezhet az EBEL 12., 13 és 14. csapata, vonja le a követeztetést a hockeyfans.at portál, amely szerint a Dunaújváros esélyei meglehetősen szerények. A legtöbb esetben jól értesültnek bizonyuló osztrák weboldal cikke megállapítja, ez a nyár nem az EBEL nyara volt. A Medvescak a KHL-be ment, a Ljubljana anyagi gondokkal küszködik, de rajta kívül mások is így vannak ezzel, és a megüresedő 12. helyre sem sikerült csapatot találni. Az új jelentkezők általában nem húzónevek, és a távolságokat is egyre inkább számításba kell venni.

A cikk szerint jelenleg hat jelentkező van a bővítésre. Szlovákiából a Piestany és a Skalica ? utóbbi csapat említése újdonság ?, mindkettő közel az osztrák határhoz, állítólag mindkettő ész nélkül jönne az EBEL-be, ám a szlovák szövetség nem engedi őket. Márpedig a szlovák Extraliga egy igazán megbecsült bajnokságból egy bajban lévő ligává silányult a szerző értékelése szerint. És valóban, a Slovan KHL-be távozásával az egyik közönségmágnes tűnt el, és az élvonal csapatai mind külföldre kacsingatnak. A legnagyobb rivális, a HC Kosice felére csökkentette költségvetését, ennek is lett az eredménye, hogy a HKM Zvolentől ki tudott kapni a bajnoki döntőben. A szlovák szövetségen kívül minden résztvevő sürgős lépést lát szükségesnek, északra, délre, nyugatra nyitnának az érdekeltek, mert valamit tenni kell, ez egyértelmű. A hockeyfans.at szerint az EBEL-be csak akkor mehetnének szlovák csapatok, ha az Extraliga Lengyelország felé bővülni tudna. A szlovák szövetség ugyanakkor néhány hete utasította el a lengyelek közeledését.

A felsorolás harmadik tagja a Dunaújváros. Ambiciózus projekttel jelentkezett a piros-fehér csapat ? állapítja meg a német nyelvű írás ?, amely ráadásul már nem is ismeretlen, hiszen egy évet a Nationalligában játszott. A csatlakozás érdekében hajlandóak lennének Budapestre költözni és ott a zágrábiakhoz hasonlóan meghonosítani a jégkorongot ? fogalmaznak. Ám váratlanul erős ellenállásba ütköztek. A csapatok többsége ellenük szavazott, és ilyen előzményekkel nem lesz könnyű bekerülni az EBEL-be ? szól a honlap ítélete.

Minden holt szezon visszatérő motívuma a Bolzano EBEL-csatlakozása. A dél-tiroliakat már csak történelmi okokból is szívesen látnák az osztrák bázisú ligában, de az elmúlt évek nem túl következetes bolzanói nyilatkozatai és cselekedetei után minden újabb hírt fenntartásokkal kell kezelni. Ami biztos, az az, hogy az olasz bajnokság átszervezése nem várt nehézségekbe ütközik. A Seria A-t felváltani hivatott Elite Liga szénája nem áll jól, a potenciális indulók közül többnek is hiányzik a pénze. A hockeyfans.at szerint a 2013/14-es indulást már bukták az olaszországiak, de később még bármi lehet, a Bolzano elhivatott, az olasz szövetség és a csapatok ellenállása sem zavarja távozási szándékaiban.

Eközben olasz hírforrások szerint a Bolzano a hétvégi olasz ligaülésen bejelentette, hogy az EBEL-be szeretne menni. Mindez kellően puskaporossá is tette a levegőt, a Serie A, vagyis az Elite Liga többi csapata nem szeretné elveszteni az olasz hoki legjelentősebb klubját. Miközben a Fassa és az Alleghe új határidőt kapott a nevezésre, hogy a szükséges pénzt össze tudja szedni, újabb övön aluli ütést jelentene a közönségmágnes távozása. A klubok felhívták a szövetség és a liga elnökét, hogy üljenek asztalhoz és tárgyaljanak az olasz hoki jövőjéről. A bolzanóiak viszont azzal érvelnek, hogy az utóbbi évben rengeteg nézőt és szponzort vesztettek, és őket csak akkor tudják visszaszerezni, ha az EBEL-ben indulnak, ugyanis ez az egy útja van számukra a túlélésnek. Dél-Tirolban még a 2013. szeptemberi indulást sem zárják ki, a közeli napokban pedig leülnek az érintett szövetségekkel.

Ugyancsak a friss jelentkezők közé tartozik a Zaglebie Sosnowiec, bár már korábban is volt érdeklődés lengyel csapatok részéről. A lengyelek egyfajta szupercsapatot hoznának össze az EBEL-szerepléshez, de a szerzők szerint szinte kizárt, hogy a liga Lengyelország felé bővülne.

A lista utolsó tagja a Jesenice. Mint a cikk megállapítja, a város nem ismeretlen az EBEL-nek, és a közelmúltban is volt kísérlet arra, hogy onnan érkezzen a liga 12. csapata. Ez azonban a pénzügyek miatt kútba esett, és a rendcsinálásra kevés esélyt látnak a szerzők. Mindez, figyelembe véve a Ljubljana anyagi nehézségeit is, azt jelentheti, hogy a Jesenice EBEL-részvétele nem néz ki túl rózsásan jelenleg. Nem is beszélve arról, hogy a klubnak kellő biztosítékokat kellene adnia arra is, hogy a jövőben nem fog újra megtörténni mindaz, ami a legutolsó jesenicei EBEL-szezonban, amikor a profikat elengedve egy erős juniorcsapat fejezte be a szezont.

Az elemzés azzal zárul, hogy a hat csapat között három igazán komolyan vehető jelölt van a 2014/15-ös idényre, a Piestany, a Skalica és a Bolzano. Ha ők jöhetnének, meg is lenne a végső célként kitűzött 14 csapat, amennyiben senki más nem távozna a ligából.

A cikk utolsó megállapításával viszont maradéktalanul egyet tudunk érteni. Eszerint Európa számos kicsi és gazdaságilag nem túl erős ligája nehézségekkel küszködik, és valamit tenni kell, ha a hoki fenn akar maradni. A nagy bajnokságok árnyékában az országhatárokon átívelő ligák, mint az EBEL ? és tegyük hozzá, ilyen lehet a MOL Liga is ? segíthetnek úrrá lenni a nehézségeken. Ezekben a regionális alapokon szerveződő ligákban van elegendő fejlődési potenciál, még ha esetleg csak abból a célból, hogy ? mint a zágrábiak esetében ? ugródeszka legyen egy még erősebb liga felé.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum