Milyen EBEL vár a Fehérvárra?

   

Miközben kétségtelenül mutatkoznak válságjelek az osztrák bázisú ligában, épp az ausztriai csapatok miatt aligha csökken az élmezőny színvonala. Miként harcolhat ellenük az újjáépített Fehérvár két hazai kapussal, hat légióssal és fiatal magyarokkal? Ez a szezon kérdése.

Amire a választ nem mi fogjuk megadni, főleg nem ezen cikk keretében. Mert a választ még senki sem ismeri. Egy azonban biztosnak látszik, ha a 2013/14-es szezonban a legjobb nyolc közé jut Marty Raymond együttese, az óriási bravúr lesz, nagyjából ahhoz fogható, mint ha újoncként sikerült volna a 2007/08-as évadban.

A Sapa Fehérvár AV19 jelentősen átalakul a 2013/14-es szezonra. A kapuból távozott a liga egyik legjobbja, Adam Munro. Két fiatal magyar kapussal vág a szezonnak a Székesfehérvár. A védelemből Horváth András és minden bizonnyal Sille Tamás, a csatárok közül pedig Ladányi Balázs után már Vas Márton és Sofron István sem a Volán tagja. Mindeközben úgy tűnik, egy külföldön játszó magyar kiszemelt sem tér haza, Bartalis István és Vas János már leszerződött, Kóger Dániel pedig több ajánlattal is rendelkezik. A mezőnybeli légiósveszteségekkel ne foglalkozzunk, őket pótolja a klub vezetése. A jelenlegi tervek szerint két hátvéd és két szélső érkezik még Naglich és Sarauer mellé.

Eddig két magyar fiatalt igazolt a Volán, Kiss Dániel és Nemes Benjámin személyében. Még két kiszemeltről tudni, Szirányi Bence és Nagy Krisztián, az előbbi szinte már a csapat tagja. Mellettük jó néhány fiatal kerül fel az EBEL-keretbe házon belül. A türelmetlenségnek nincs itt az ideje, csütörtökön sajtótájékoztatón ismerteti a klub az új igazolásokat ? a korábbi hírek alapján azért aligha lesz még teljes a játékoskeret ? és a szezonra vonatkozó terveket. Addig is nézzük meg, mire kell számítani a következő szezonban. A legfürgébb ellenfelek már igen jól állnak a keretkialakítással.

Balizs AVSOLL

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Az osztrák csapatok közül a címvédő Klagenfurt az egyetlen, aki olyan visszafogott a légiósok igazolása terén, mint a Fehérvár. Pillanatnyilag a KAC-nál is csak 6 külföldi rendelkezik szerződéssel. Annak ellenére, hogy a legendás 1988/89-es korosztályból hárman is távoztak, Herburger, Hundertpfund és Schumnig is elit bajnokságokban folytatja. Ugyancsak távozik Zanoski, aki visszaigazolhat az immár KHL-es Medvescakhoz, valamit Chiodo és Doell. A kapuba Weinhandlt hozták a Viennából, alighanem Swette mögé második számúnak, míg egy NHL-es osztrák hátvédet is hazacsábítottak, a két éve még Hári Jánossal a Modóban együtt játszó Thomas Pöck egy jó AHL-es szezon után tér haza, 13 éve nem játszott Ausztriában, nagyon fontos igazolás.

A Villach szokás szerint kevésbé visszafogott, máris 9 légiósnál tart Jarvenpaa csapata. Négy légióst lecserélt a szezont végül is kudarccal záró VSV. A bevált recepthez folyamodtak, a négy érkezőből hárman az EBEL más csapataiból kerültek ide, jól bevált harcosok (Jarrett, McBride, Fraser), az amerikai Michael Forney pedig az ECHL második legponterősebb játékosa volt, 71 mérkőzésen 79 pontot gyűjtött legutóbb.

A Vienna Capitalstól megszokhattuk, hogy jelentős mértékben a külföldiekre támaszkodik. Nos ez most sem lesz másként, máris 11 légiósuk van. Oullette, Fletcher és Sylvester személyében kiváló igazolásokat eszközölt a bécsi klub, de a veszteséglista is vastag, Lakos, Blatny, Soares és Romano. Kérdés, hogy az egyre öregedő Gratton-Fortier páros, a sérülése után még nem az igazi Rotter és az új arcok vezetésével tudják-e tartani a lépést az erősödő élmezőnnyel.

A Red Bull Salzburgról nem sok minden mondható el egyelőre. A cégcsoport immár a DEL-ben érdekelt müncheni csapatra koncentrál elsődlegesen, ez biztos. Ám cáfolták, hogy az EBEL-ben csak farmcsapatot működtetnének a jövőben. Az edzőigazolásból is látszik, van pénz itt is, komoly csapatra számíthatunk újra. Egyelőre ugyan nem mutatkoznak a körvonalak, a légiósok közül a legtöbben elhagyták a csapatot, mindössze Gracnar és Duncan maradt. Mi több, két fiatal osztrák tehetség is távozott, Puschnik és Bischofberger. Don Jackson vezetőedzőn kívül más még nem érkezett, de így is egy igen erős mag maradt együtt, egy ilyen kiválóan építkező edző néhány erősítéssel bajnokesélyes csapatot is képes trenírozni ebből a gárdából.

A bajnoki címét elvesztő Linz 12 külföldiben hisz. Néhány hazai fiatalt lepasszolt a Dornbirnnak, távozott Irmen és Oullette, de jött a gólkirály Kozek, az egyik legjobb kapus, Ouzas, egy kiváló ex-NHL-es kanadai a finn élvonalból, egy közel pont/meccses csatár a DEL-ből és a grazi válogatott Iberer. A keretben 11 játékos szerepelt az AHL-ben, ahonnan mintegy 2000 meccs rutinja koncentrálódik itt.

A Graz kerete még korántsem végleges, de máris 10 külföldije van. Jól igazoltak, érkezett Lemieux, Kinasewich és Sertich, miközben Jarrett távozott, Lannon pedig visszavonult a légiósok közül.

A Dornbirn is a csapatépítés elején tart. Az előző szezonban 17 légióst próbáltak ki, ezen az irányon nem nagyon tudnak változtatni, kevés használható osztrák áll rendelkezésre. Jelenleg ugyan csak 7 külföldit szerződtettek, de még csak 17-es kerettel rendelkeznek, kell még vagy 10 játékos a szezonra. Mindenesetre a budapesti vb-n megcsodált kanadai-olasz kapus, Dennis nagy fogás. Ahogy mondani szokás, ő olyan kapus, aki képes egyedül meccseket nyerni.

Az előző szezon leggyengébbje, az Innsbruck sem tud alapvetően másként cselekedni, hozza a légiósokat. A visszatérés évében ez meglepően rosszul sült el, egy jónak tűnő kerettel nem jutottak semmire. Foxot kitették, ő a Medvescak sportigazgatója lett, és távozott Lemieux is. Ugyanakkor elvitték Fehérvárról Munro kapust, majd behúztak három ponterős tengerentúlit a norvég ligából. Jelenleg 6 légiósuk van, ez a kontingens minden bizonnyal nő még a rajtig, tavaly 9 külföldit szerződtettek.

A szlovén Olimpija Ljubljana elvesztette három meghatározó légiósát, de ez megszokott náluk. McBride, Thomas és D?Alvise is ligán belül talált kérőt magának. Helyükre egyelőre csak a Zágrábban néhány éve egyáltalán nem acélos Morency jött, próbára. Ebben a helyzetben kifejezetten fontos, hogy Kuhn kapus és Music is maradt a zöld-fehéreknél, de a játékoskeret még mindig csak 12 fős. A 2 légiós mellé még néhány érkezhet a rajtig, több külföldön játszó szlovén fiatallal is tárgyalnak.

A hírek szerint a főtámogatóját vesztő Znojmo ugyan cáfolta a pénzügyi nehézségeket, de egyértelműen érzékelhető, hogy visszább vettek a költésből. Az előző szezonban 10 légióst hoztak, ezúttal még csak 4-en vannak a keretükben. Thomast és Blatnyt ligán belülről szerezték meg, ők mindenképpen erősítést jelentenek. Fiataljaik közül többen is a cseh élvonalba távoztak, de Uram a MOL Ligát választotta. Így is maradt egy világbajnokuk, Pucher hosszabbított.

A teljes átigazolási listát itt találják.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum