Fiatalok a MOL Ligában és Európában

   

Hány fiatal játékos jutott szóhoz az egyes ligákban, ez a játékosok mekkora részét képviseli, és ők milyen arányban járultak hozzá csapataik eredményességéhez? Ezt kutatta egy lengyel felmérés. Mivel a vizsgált bajnokságok között szerepel a MOL Liga, nem érdektelen, hogy megnézzük, mire jutottak a külföldi kollégák, kiegészítjük mindezt a saját gondolatainkkal.

A lengyel jégkorongportál, a hokej.net szerkesztői az idegenlégiósokról szóló cikkük után újabb érdekes összehasonlító elemzéssel jelentkeztek Európa 20 legjobb ligájáról. Ezúttal a 20 évesnél fiatalabb játékosok teljesítményét vizsgálták meg. A módszer ugyanaz volt, mint a légiósok esetében, és a kapusokat ezúttal is kizárták a vizsgálatból.

Kezdjük a MOL Liga számaival. A magyar bázisú liga 2012/13-as idényében 235 játékos lépett jégre, közöttük 46 u20-as korú. Az utánpótláskorúak közül 6-an kapusok. A rájátszásban 91 játékos közül 8-an képviselték az 1993. január 1-je után születettek táborát, mindannyian mezőnyjátékosok. Az U20-asok az alapszakaszban 136, a rájátszásban további 7 pontot termeltek.

A legtöbbet, 21 juniort és ifit (köztük 2 kapust) az UTE nevezte a meccseire. A felnőtt csapat néhány évvel ezelőtti látványos szétverése után évekig szenvedő klub a szükségből kovácsolt erényt, amikor sok fiatallal játszotta végig a bajnokságokat. A hagyomány idén is folytatódott, gyakorlatilag a teljes UTE-Vasas junior és az ifik egy része is megkapta a lehetőséget a bemutatkozásra. A 19 U20-as mezőnyjátékos összesen 178 mérkőzést játszott, ebből is látszik, hogy zömük csak egy-egy alkalommal kóstolhatott bele a felnőtt jégkorongozásba.

Az Érsekújvár 6 juniort játszatott, ők mind mezőnyjátékosok voltak. 59 meccs, 8 gól, 6 gólpassz, összesen 14 pont a mérlegük az alapszakaszban. Árnyalja a képet, hogy az összes pont a 46 meccset játszó Andrej Sucharda nevéhez fűződik. Külön bravúr, hogy mindezt védőként hozta össze.

A Miskolc 5 utánpótláskorú játékosa közül 4 a mezőnyben, 1 a kapuban játszik. A Miskolczi, Nagy K., Orosz, Ritó kvartett kihagyhatatlan volt a csapatból. Az alapszakaszban összesen 175 meccsen 21+37-ig, azaz 58 pontig jutottak. Miskolczi a 2., Nagy K. a 3., Ritó a 4. legponterősebb fiatal játékosa volt a ligának.

DABMIS 6

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Ugyancsak 5 fiatal játszott a HSC-nél, közülük Bors, Molnár Zsombor és Tranca összesen 121 meccsen 13+19-et (32 pont) hozott össze. Tranca egyúttal az egész liga  legeredményesebb fiatalja volt, 10+13-mal.

Dunaújvárosban elfogyott a közvetlen utánpótlás, ez meg is látszik azon, hogy összesen 4 utánpótláskorú játékos öltözött be színeikben MOL Liga-mérkőzésen, ráadásul közülük hárman is kapusok voltak. Az egyetlen mezőnyjátékos 1 meccset kapott, pontot nem szerzett.

A Ferencvárosban 4 fiatal mezőnyjátékos jutott szóhoz, ők 86 fellépésükön 2+5 pontot hoztak.

A legkevesebb, mindössze egyetlen utánpótláskorú játékost a Brassó alkalmazta a ligában, ő 6 meccsen öltözött be, nem szerzett pontot.

A MOL ligás fiatalok így az alapszakaszban összesen 136 pontot hoztak, ami az összes gól és gólpassz 4,8%-a. A rájátszásban ehhez további 7 pont (4,46%) csatlakozott. Nézzük meg, mire elegendő mindez nemzetközi összehasonlításban.

A vizsgált 20 európai liga közül messze a legtöbb fiatal a lett bajnokságban játszik. A Dinamo Riga KHL-be távozása után a lett csapatok közül a jobbak a fehérorosz ligában kötöttek ki, otthon csak a kifejezett utánpótlás-nevelő klubok maradtak. A harmadik vonal tulajdonképpen a Virsliga, így nem csoda, hogy elsősorban a fiatalok játszanak ott. A letteket a svéd Elitserien követi. A rengeteg fiatal nagy része egy-egy meccsre kap lehetőséget, általában a klubok juniorcsapatainak legjobbjai. A szlovák Extraliga adataiban az U20-as válogatott szereplése érhető tetten. A MOL Liga a mezőny utolsó harmadában található a létszámot tekintve, ebben erősen szerepet játszik, hogy csak 7 csapatos a bajnokság. Ugyanakkor érdekes, hogy a 12 csapatos EBEL-ben darabra ugyanannyian kaptak lehetőséget.

u20_1-letszam

Bizonyos szempontból jobban jellemzi a ligát, ha megnézzük, mekkora részét teszik ki a fiatalok a teljes mezőnynek. Ebben is a Virsliga a toronymagas listavezető, de a viszonylag kevés csapattal működő MOL Liga itt már a mezőny első felében található, 18,57%-os adattal. Az előzőekből következik, hogy az EBEL itt jóval elmarad.

u20_2-arany

A KHL esetében az alacsony arányt a liga színvonala, illetve a jó másodosztály és juniorliga megléte magyarázhatja. Ugyanez valószínűleg a csehekre is igaz.

A fiatalok eredményességhez való hozzájárulását a szerzők azzal mérték, melyik bajnokságban hány U20-as játékos által szerzett pont született. Itt is a lettek állnak az első helyen, nem meglepő módon óriási fölénnyel, amely a létszámból is fakad, hiszen így félig junorbajnokságról van szó, a fiatalok gyakran kerülnek szembe kortársaikkal a jégen. Ugyanakkor látható, hogy a juniorok az EBEL-ben nem rúgnak labdába.

u20_3-pontok

Ennél árnyaltabb képet ad, ha azt nézzük meg, átlagosan hány pontot szerez egy U20-as játékos a ligában. Mint látható, az erős európai ligák általában a mezőny végén találhatóak, egy jelentős kivétellel. A finn SM-Liiga második helye a több mint 6 pontos átlagos teljesítménnyel rendkívül tiszteletre méltó. A MOL Liga az 5., az EBEL a mezőny végén található, a 40 fiatal átlagos 1,3 pontot gyűjtött a szezonban.

u20_4-pontatlag

Végül érdekességképpen nézzük meg, kik az egyes ligák ifi-junior pontkirályai, és hogy néz ki az általuk alkotott, ligák közötti kanadai táblázat. Tranca Daniel 23 pontja éppen a mezőny közepére elég. Az EBEL-re vonatkozó adatokat tovább árnyalja, hogy egy cseh játékos egymaga 20 pontot elvitt azt 52-ből. A Sapa Fehérvár AV19-ben egyedül Tóth Gergő 1 gólpassza jelentkezik ide vonatkozó statisztikai adatként.

u20_4-kanadai

Barkovnak nincs ellenfele, nemcsak az összetett versenyt nyeri, hanem övé a legtöbb gól és a legtöbb gólpassz is. Nem véletlenül szerepel előkelő helyen az NHL-draftlistán, a legtöbb helyen a 3?5. helyre várják, sokan a legjobb európaiként. A MOL ligás rekorder Tranca a mezőny közepén foglal helyet, de mindenképpen biztató, hogy a ligában őt követő fiatalok is jó helyezést érnének el ebben a versenyben.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum