Tuukka Rask félelmetes

   

Tuukka Rask playoffbeli harmadik hibátlan teljesítményének köszönhetően győzött a Boston, és 2-1-re fordított a Chicago elleni NHL-fináléban.

Érdekesen indult a találkozó, ugyanis a bemelegítés alatt a hazaiaktól Zdeno Chara, a vendégektől pedig Marian Hossa szenvedett kisebb sérülést. Végül a Bruins szurkolói örülhettek, mert a két játékos közül csak Chara tért vissza, aki a kis közjáték után közel 26 percet töltött a jégen, a legtöbbet a bostoni játékosok közül.

Az első húsz perc lement gól nélkül. A második játékrész harmadik perce törte meg a gólcsendet, amikor az előző mérkőzéshez hasonlóan a Bruins negyedik sora lépett elő főszereplővé. Seguin közeli lövését Crawford még bravúrral hárította, Paille kísérleténél azonban már tehetetlen volt, 1-0 a Bostonnak. Paille egymás után második mérkőzésén talált be, ezelőtt 17 mérkőzésre volt szüksége, hogy kétszer a kapuba találjon. A gól után lendületben maradt a Boston, sorra dolgozta ki a helyzeteket, a Hawks pedig próbálta minden eszközzel megfékezni a hazai hengert.

Ez végül olyannyira nem ment a vendégeknek, hogy fináléban ritkaság számba menő kettős emberhátrányba kerültek. A Boston élt a lehetőséggel, gólra váltotta az öt a három elleni szituációt. Jágr zseniális keresztpasszát Bergeron emelte a hosszú oldalon az üres kapuba. A cseh szélsőnek ez volt a 199. playoffmérkőzésén a 197. pontja, amivel ellépett Paul Coffey mellől, és most már egyedül áll az örökranglista ötödik helyén.

A záró harmadban folytatódott a Boston dominanciája, a Chicago kísérleteit viszont a Chara vezette hazai védelem csírájában elfojtotta. A Hawks akkor állt a legközelebb a gólhoz, amikor Bickell 45 másodperccel a vége előtt kapuvasat lőtt. A Chicago játékosai nem tudták elviselni a vereséget, néhány másodperccel a mérkőzés vége előtt kisebb verekedés tört ki a jégen. A Boston megérdemelten győzött, ennek köszönhetően két lépésre került attól, hogy 2011 után ismét bajnoki címet ünnepelhessen. Rask közel 95%-os hatékonysággal véd a rájátszásban. A negyedik mérkőzésen hazai jégen nagyon nagy lépést tehetnek efelé.

Claude Julien, a Boston vezetőedzője: “A szezonban most játsszuk a legjobb hokit. Ez jó hír, mert így kell tennie egy csapatnak, amelyik meg akarja nyerni a Stanley Kupát. Meglepett Hossa kiválása, de ez egyáltalán nem befolyásolta a játékunkat és a taktikánkat, azt ugyanis nem konkrét személyekhez igazítjuk. Rask kiválóan véd, de a teljes védekezésünk jól működik. Ha valaki hibázik hátul, egy másik játékos a segítségére siet. Nagyon sok lövést blokkolunk, csapattagjaink sokat vállalnak a munkából, egytől egyig.  Egy teljes szezonon keresztül nem könnyű elérni, hogy így működjön a csapat, de a végső győzelemért folyó harc ezen szakaszában már nem kell külön motiválni a fiúkat.”

Joel Quenneville, a Chicago mestere: “Ezen az estén teljesen esélytelenek voltunk, teljesen. Fontos, hogy ki szerzi az első gólt, mert annak óriási jelentősége van, de ma mindenben csak másodikak voltunk. Számtalan jó kapussal kerültünk szembe a bajnokságban, de most már tudom, hogy Rask mitől és mennyivel jobb a többinél.”

Boston Bruins 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)

Chicago Blackhawks

Boston, 2013. június 17. Stanley Kupa-döntő, 3. mérkőzés. 17 565 néző.
Rask (Hudobin) K Crawford (Emery)
Chara, Boychuk, Lucic, Horton, Krejci 1 Keith, Seabrook, Sharp, Toews, Hossa
Ference, Seidenberg, Marchand, Bergeron, Jágr 2 Rozsival, Leddy, Bickell, Handzus, Kane
Krug, McQuaid, Daugavins, Peverley, Seguin 3 Oduya, Hjalmarsson, Saad, Bolland, Shaw
Paille, Kelly, Thornton 4 Bollig, Kruger, Frolík
Claude Julien E Joel Quenneville
Gólok Idő Típus Gól Passz Passz
1-0 22:13 Paille Kelly Seguin
2-0 34:05 Bergeron Jágr Chara
35 Kapura lövések száma 28
17 Kiállításpercek 15

Stanley Kupa-döntő:
Chicago (Nyugat, 1.)?Boston (Kelet, 4.) 1-2

Főcsoportdöntők:

Keleti főcsoport:
Pittsburgh (1.)?Boston (4.) 0-4

Nyugati főcsoport:
Chicago (1.)?Los Angeles (5.) 4-1

Főcsoport-elődöntők:

Keleti főcsoport:
Pittsburgh (1.)?Ottawa (7.) 4-1
Boston (4.)?New York Rangers (6.) 4-1

Nyugati főcsoport:
Chicago (1.)?Detroit (7.) 4-3
Los Angeles (5.)?San José (6.) 4-3

Főcsoport-negyeddöntők:

Keleti főcsoport:
Pittsburgh (1.)?New York Islanders (8.) 4-2
Montreal (2.)?Ottawa (7.) 1-4
Washington (3.)?New York Rangers (6.) 3-4
Boston (4.)?Toronto (5.) 4-3

Nyugati főcsoport:
Chicago (1.)?Minnesota (8.) 4-1
Anaheim (2.)?Detroit (7.) 3-4
Vancouver (3.)?San José (6.) 0-4
St. Louis (4.)?Los Angeles (5.) 2-4

NHL

sorsolás
tabella
kanadai táblázat

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum