A Boston az esélyes, a Chicago viszont bármire képes

   

A liga két nagy küzdő, vesztett helyzetet nem ismerő csapata játszik az NHL-döntőben a Stanley Kupáért. A hat alapító egyesület közötti döntőre 34 éve nem került sor, a Chicago Blackhawks és a Boston Bruins 35 éve nem találkozott egymással a rájátszásban.

A négy nyert mérkőzésig tartó párharc hajnalban veszi kezdetét, a meccseket a Sport Tv élőben közvetíti, a legelsőt csütörtök 2 órai kezdettel.

Mint ahogy már megírtuk ez lesz az első Original Six-finálé 1979 és az első Chicago?Boston párharc 1978 óta. Papíron a Chicago az erősebb, mivel az alapszakasz győzteséről van szó, de természetesen azért nem ilyen egyszerű a helyzet. A Hawksnak nem sok hiányzott ahhoz, hogy megfázzon a Detroit ellen, de 1-3-ról sikerült fordítania, sőt azóta a bajnokot is kiverte. A Boston is hasonló gödörből ? sőt ha lehet, még nagyobból ? mászott ki, a Toronto ellen 1-4-re állt a drámai kimenetelű hetedik meccsen. Azóta pedig átlépett a Rangersön és kiseperték kelet legjobbját, a Pittsburgh-öt. Szóval akaratban, küzdeni tudásban, kaparásban nincs hiba egyik oldalon sem, az edzők, Quenneville és Julien kellően fel tudják tüzelni csapatukat, remekül bele tudnak nyúlni a mérkőzésbe és a párharcba, ha a helyzet úgy hozza, úgyhogy a mesterek között az eredmény döntetlen.

NHL donto 2013

A Chicago négy fantasztikus csatárral rendelkezik. Név szerint Hossa, Sharp, Toews és Kane. A kvartettből Hossa és Sharp nyújtott a legegyenletesebb formát, mindketten 14 pontot szorgoskodtak össze. Ezzel szemben Kane és különösen Toews ? akinek mindössze egy gólja van ?, képesek voltak meccsekre eltűnni, de nagyságukra jellemző, hogy a Kings elleni ötödik, kétszeri hosszabbításba torkolló mérkőzést az ő kiváló játékuknak köszönhetően nyerte meg a Hawks. Kane és Toews hullámzó teljesítményével szemben ott van a Chicago meglepetésembere, Bryan Bickell, aki fantasztikus playoffot tudhat maga mögött. 8 gólt és 13 pontot kapart össze, többször lejátszotta két nevesebb csatártársát. Egyszóval a Hossa, Sharp, Bickell trió mellé fel kell nőnie a Hawks két alvó húzóemberének, mert a Boston ellen szükség lesz rájuk.

LucicKrejci, Horton. Ezt a bostoni csatárhármast már most rettegi egész Kelet, és hamarosan ez lehet a helyzet Nyugaton is. Sztárok ők, de nem olyanok, mint Crosby vagy Ovecskin, mégis csapatként úgy működnek, hogy azt Pittsburgh-ben és Washingtonban is megcsodálják. A Hawks védelmének első számú feladata ennek a triónak a semlegesítése lesz. Természetesen nem lehet elmenni a Jágr vezette második sor mellett sem, ahol Bergeronnal és Marchanddal kergeti a pakkot a cseh legenda. Nem egy mérkőzés volt, ahol a kulcspillanatokban ők döntötték el a mérkőzést, gondoljunk itt a Rangers vagy a Pens ellen hosszabbításban behúzott mérkőzésekre. És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy minden idők egyik legzseniálisabb szélsője, Jaromír Jágr 21 év után szállhat ismét harcba a kupáért, ami hatalmas motivációt jelenthet számára. Egyszóval a Bruins padja hosszabbnak, játéka konzisztensebbnek tűnik. Ebben a csapatrészben 1-0 nekik.

Boston Bruins, Chicago Blackhawks

A Chicago-védelem központja egyértelműen Duncan Keith, aki nemcsak 11 pontjával emelkedik ki a Blackhawksból. Meglepő, hogy kiváló csapatmunkával és Rozsival vezetésével milyen jól tudták helyettesíteni Keitht, amikor egy mérkőzésre eltiltották a Los Angeles ellen. Ugyanakkor chicagói oldalon nyilván nem szeretnék, ha hiányozna a döntő bármelyik mérkőzéséről is, mert akkor a támadásokat a védelem aligha tudná segíteni. Keith mögött nagy az üresség Hjalmarsson öt pontja, illetve Seabrook három egysége és ?2-je nagyon vékony a bostoni védelemhez képest.

Márpedig a Bruinsnál a kapitány Chara mellett ott van Dennis Seidenberg, akit sokszor méltatlanul felednek el, Johnny Boychuk egy igaz stay-at-home védő, valamint a playoff egyik legnagyobb felfedezettje, Torey Krug. Charát persze senkinek nem kell bemutatni, de talán élete egyik legjobb formáját futja, 11 pontja mellett még arra is maradt ereje, hogy simán levegye a jégről a Crosby és Malkin vezette Penguinst. Persze ne feledkezzünk meg a sérüléséből visszatérő Andrew Ference-ről sem, akivel teljes a Bruins védelme. Mindent egybevetve itt is hosszabb a pad, minőségibb a játékosállomány. Tehát 2-0 a Bostonnak.

A két kapus, Corey Crawford és Tuuka Rask között ismét csak azt kell mondani, hogy a Bruins felé billen a mérleg nyelve. Rask 136-ból 134 lövést fogott a Pens ellen, 98,5%-kal védett, mindössze két gólt kapott. A playoffmérlege 12 győzelem, 4 vereség, 1,75 kapott gól meccsenként és 94,8%-os védési hatékonyság. Ezek bizony jobb mutatók, mint amit Tim Thomas produkált három kör után két évvel ezelőtt, amikor a Boston bajnok volt. Márpedig Thomas statisztikáját az NHL történetének egyik legjobb playoff-teljesítményeként tartják számon, ezt a szintet kellene hoznia vagy túlszárnyalnia Crawfordnak. Ez nem lesz egyszerű. 3-0.

A speciális egységeknek jelentős szerepük lesz a párharcban. A Blackhawksé volt Nyugat legjobb emberhátrányos kivédekezése, az alapszakaszban 87,2%-kal, amit a playoffban még megfejeltek és feltornászták egészen 94,8%-ig. Frolík és Krueger ennek a csapatrésznek a motorja, nemcsak a védekezésnek és a blokkolásnak a mesterei, de ha a szituáció úgy hozza, bármikor képesek megindulni és helyzetet kialakítani emberhátrányban. A Bruins hátrányban képes volt 100%-ot hozni a Penguins ellen, ami hatalmas teljesítmény. Ezért azonban óriási árat fizettek, mivel elvesztették a magyar származású Campbellt, az egyik legjobban blokkoló játékosukat. Apropó 100%. A Pens is hasonló tettet hajtott végre, mint a Boston. Nem kapott gólt hátrányban, ami a Bruins két dolgot mutat, impotens előnykihasználást és kiváló öt az öt elleni játékot. A Boston nem ütött gólt előnyben, ezzel alaposan lerontotta a statisztikáját, de még így is két százalékkal jobb, mint a Chicago. Ettől függetlenül a speciális egységek csatáját a Hawks nyerte. 3-1.

Mindent egybevetve a Boston egységesebbnek tűnik, hosszabb paddal rendelkezik, így nem marad más, mint hogy őket kiállítsuk ki a párharc esélyesének.

Stero-tipp: A Boston Bruins hat meccs alatt elhódítja a Stanley Kupát, 4-2-re nyeri a döntőt.

Főcsoportdöntők:

Keleti főcsoport:
Pittsburgh (1.)?Boston (4.) 0-4

Nyugati főcsoport:
Chicago (1.)?Los Angeles (5.) 4-1

Főcsoport-elődöntők:

Keleti főcsoport:
Pittsburgh (1.)?Ottawa (7.) 4-1
Boston (4.)?New York Rangers (6.) 4-1

Nyugati főcsoport:
Chicago (1.)?Detroit (7.) 4-3
Los Angeles (5.)?San José (6.) 4-3

Főcsoport-negyeddöntők:

Keleti főcsoport:
Pittsburgh (1.)?New York Islanders (8.) 4-2
Montreal (2.)?Ottawa (7.) 1-4
Washington (3.)?New York Rangers (6.) 3-4
Boston (4.)?Toronto (5.) 4-3

Nyugati főcsoport:
Chicago (1.)?Minnesota (8.) 4-1
Anaheim (2.)?Detroit (7.) 3-4
Vancouver (3.)?San José (6.) 0-4
St. Louis (4.)?Los Angeles (5.) 2-4

NHL

sorsolás
tabella
kanadai táblázat

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum