Egymillió euró az Olimpija adóssága

 

A szlovén adóhatóság április közepén nyilvánosságra hozott listája szerint az ország sportegyesületei közül a HDD Telemach Olimpija Ljubljanának van a legnagyobb adóhátraléka. Mint Matjaz Sekelj, az EBEL-klub elnöke a Slovenske Novice című lapnak elmondta, azóta már faragtak ebből nem is keveset, de így is nagy pénzügyi nehézségekkel kell a zöld-fehéreknek megküzdeniük.

Korábban 700 ezer euróra rúgott a ljubljanai klub adóhátraléka, de az adóhatósággal együttműködve ezt sikerült leküzdeni 470 ezerre. Ezen felül további összegek is nyomják a vállukat, korábbi és jelenlegi játékosoknak, bankoknak is tartoznak, ami együttesen 1 milliós adósságot jelent. Mint Sekelj elmondta, a klub csak apránként tud törleszteni, ha mindent egyszerre kellene kifizetniük, akkor lehúzhatnák a rolót. Ahogy a sportvezető fogalmaz, a sport egy olyan folyamat, amelyben a jó csapat képes vonzani a szponzorokat, a nézőket és a televíziót, és ha jól csinálják, a végén pénzügyileg is jól jöhetnek ki ebből. Ha viszont először minden egyebet kell kifizetni, akkor a csapat nem lesz versenyképes és a végén mindent el fog veszíteni.

olimpija logo

A másik szlovén topcsapat, az Acroni Jesenice egy évvel ezelőtti csődje és kilépése az EBEL-ből azt jelentette, hogy a legnagyobb rivális maradt el a Tivoli-csarnokból, évente több ezer nézővel kevesebb látogatott így el a klub csarnokába. Mint a cikkben Sekelj elmondja, a Bezigrad-stadionban lejátszott szabadtéri meccseken merült fel először a Jesenice visszatérése, de akkor még erről az EBEL hallani sem akart. Elsősorban azért nem, mert volt játékosok és alkalmazottak rendszeresen bombázták a ligát azzal, hogy tegyen valamit az elmaradt béreik kifizetése érdekében. Mivel hatalmas összegekről van szó, Feichtingerék álláspontja az volt, hogy addig, amíg ez a kérdés nincs rendezve, nincs miről beszélni. A helyzet azt követően változott meg, hogy kiderült, a Medvescak valóban megy a KHL-be. Végül a Jesenice utánpótláscsapatának bázisán sem sikerült EBEL-csapatot csinálni, kérdés, mi lesz jövőre. A zágrábiak váltásából az EBEL vezetősége is tanult, és bizonyára meg fog próbálni kapcsolatokat kiépíteni a régió más stabil klubjaival, alternatívákat keres majd, hogy életben tartsa a klubot.

Az adósság természetesen a klub erősítéseire is kihatással van. Sekelj szerint nincs esély arra, hogy olyan szlovén játékosok, akik külföldön játszanak, hazatérjenek, ennek költségeit az egyesület nem tudná kiköhögni. Az elmúlt nyáron is elment a légiósok nagy része, most is ez történt, csak Patrick Coulombe maradt. A legjobb hazai játékosok közül tárgyalnak még Ziga Pancéval és Ales Musiccsal. Az utóbbi, valamint Damjan Dervaric és Ales Sila állítólag közel van már az aláíráshoz. Mellettük Jak Zdesarj, Jure Sotlar és Anze Dovic érkezhet a junioroktól, míg Bojan Zajc vezetőedző szeretné megtartani még Jerry Kuhnt, Ziga Grahutot, Bostjan Groznikot, Ken Ograjenseket, Miha Pesjakot, Miha Verlict és a próbaszerződést aláíró Pascal Morencyt is. Utóbbi két éve a Medvescakban hokizott.

Közben az is kiderült, hogy az Inter-National League-ba az utolsó utáni pillanatban nevezett Jesenice nem az Acroni (azaz a korábbi EBEL-es egyesület) és nem is a Mladi Jesenice (a kisváros utánpótlás-nevelő csapata, amely a junior EBEL-ben versenyzett tavaly), hanem egy egyelőre még titkosan kezelt hátterű csapat, Team Jesenice munkanéven. Az új projekt a megegyezés érdekében mindkét régi klub vezetőjét, tehát Slavko Kanalecet és Miha Reboljt szeretné távol tartani a klubügyektől. Matjaz Rakovec szövetségi elnök állítólag támogatásáról biztosította az ötletet, kíváncsian várjuk, hová fog vezetni mindez.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum