Tovább bírálják a játékvezetést

 

Már mi is beszámoltunk róla, hogy a konferenciadöntők ideje alatt újra vita bontakozott ki arról, hogy az NHL-rájátszásban más szabályok érvényesek, mint az alapszakaszban. Újabb két eset borzolja a kedélyeket.

Az egyik a Chicago?Los Angeles párharcban történt, amikor a chicagói Duncan Keith szándékosan verte arcba Jeff Cartert, akinek pár foga kiesett, az arcát később 20 öltéssel varrták össze. Az esetnek ugyan, mint a hokiban mindig, volt előzménye, ahhoz azonban kétség sem fér, hogy szándékos mozdulatról van szó, amely súlyos sérülést okozott. A játékosok biztonságáért felelős testület ennek ellenére utólag csak egyetlen mérkőzésre tiltotta el a védőt, aki a meccs után azzal védekezett, hogy csak véletlen volt. Többen értetlenül állnak a túlzottan enyhének vélt ítélet előtt, az egyik NHL-lel foglalkozó egyik blog szakírója odáig megy, hogy ezzel zöld utat adtak a szándékos sérülésokozásnak, hiszen egy egymeccses eltiltásnak tulajdonképpen semmilyen elrettentő ereje nincs. A cikk végi első videónk az esetet mutatja be, alatta Brendan Shanahan magyarázza el az egymeccses eltiltás okait (magas bot, sérülés okozása, “büntetlen előélet” mint enyhítő körülmény).

A másik eset bonyolultabb, a szerdai Boston?Pittsburgh mérkőzésen történt. Mint ismeretes, a Boston a második hosszabbításban szerzett góllal nyert 2-1-re a Pittsburgh ellen. A gól előtt Jaromir Jagr szerzett korongot Jevgenyij Malkin ellenében, azonnal passzolt Marchandnak, aki elment a szélen és centerezését Bergeron értékesítette. Csakhogy a cseh csatár a korongszerzés előtt hatalmasat akasztott az Malkinon. A vélemények természetesen megoszlanak, mások szerint előtte Malkin is szabálytalan volt, illetve az egész mérkőzésen elengedtek ennél durvább eseteket is. Ez megint csak azt a kérdést veti fel, hogy jó-e az a gyakorlat, mely szerint a playoffban más szabályok érvényesek, mint az alapszakaszban, illetve hogy nem álszentség-e az, amikor azt mondják, hogy a játékvezető hagyja, hogy a játékosok döntsék el a meccset.

A nálunk sokkal fejlettebb hokikultúrájú Kanadában, Kerry Fraser szakkommentátor, az egyik legnagyobb tekintélyű NHL-es játékvezető rendre elmondja TSN Canadának nem megfellebbezhetetlennek szánt véleményét ezekről az esetekről, természetesen fokozott empátiát tanúsítva egykori kollégái felé. A rovat célja egyrészt, hogy szakmai elemzést adjon a szabályok helyes alkalmazásáról, másrészt hogy a nézők számára megvilágítsa azt, hogy az egyes esetekben miért különösen nehéz a játékvezetők feladata. Ennél az esetnél például azt emelte ki, hogy a szabálytalansághoz kétség sem férhet, azt minden pillanatban kétperces kis büntetéssel kell szankcionálni.

Ugyanakkor a következő szempontokra hívta fel a figyelmet, amelyeket szintén nem célszerű figyelmen kívül hagyni. Az eset a félpályán történt, a lehető legmesszebb mindkét kaputól, ebben a zónában a játékvezetők nem szívesen ítélnek kiállítást. Más kérdés, hogy a játék gyorsaságából adódóan, a korongszerzés után öt másodperccel a pakk már így is a pittsburghi kapuban volt. A helyzetet bonyolította, hogy a második ráadásban jártunk, ahol minden kiállítás, így az ahhoz vezető esetleges játékvezetői tévedés is, meccset befolyásoló lehet. Ehhez képest a bírók addig is már több kétpercest kiosztottak, ami bátorságra vall. A játékvezetőkre a playoffban különösen az úgynevezett weak callok esetén nehezedik nyomás. Vagyis, ha túl keményen büntetnek, ha úgymond nem engedik, hogy a játékosok maguk között döntsék el a meccset. Ez az általános közhangulat is legalább annyira hibás, mint maguk a játékvezetők. Ezt a szabálytalanságot tehát minden meccsszituációban le kellene fújni, ehhez azonban az kellene, hogy a hokis közvélemény is kiálljon az ilyen ítéletek mellett és álszent módon ne kérjék számon a játékvezetőn, hogy miért nem engedi, hogy a játékosok egymás között döntsék el a mérkőzést. Mert most Jagrnak, közel 1600 NHL-meccs összes tapasztalatának birtokában, nagy szerepe volt abban, hogy sikerült eldönteni. Az eset a második videón látható, 1:45-től lassítva Jagr akasztása.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum